-
Ne vjerujem, ali moj brat i njegova žena su otišli u Sinj (ma za 20 minuta si tamo) i tamo je moj brat prisustvovao porodu. Gđa Bose iz udruge Eva odmah je dojurila vidit šta se to događa, jer premda se to u Sinju može, oni odavno, osim mog brata, nisu vidjeli tatu na porodu. :)
-
Osim toga, Dr Tadin, šef ST rodilišta se izjasnio na ovu temu u Slobodnoj, čim je akcija započeta. Doduše, akcija za tate na porodu i još puno lipih stvari je davno započeta, i to od strane udruge RODA. Prikupili smo mnoštvo potpisa prilikom peticije, tako da vjerujem da smo barem donekle probudili nešto u glavama (Dr Tadin stalno govori "strpite se, bit će u novom rodilištu").
-
Znači za neizvjesan broj godina, a možda i nikad. Koliko ja znam to sa novim rodilištem je totalno pod upitnikom.
-
daniela32, je li onda tvoj brat onaj sta je bio na TVD u emisiji mirakul? margita, mislim da je to to, nisam cula ni za sta drugo. oni jesu iz splita, ali su isli u sinj.
-
nazalost, nista jos od oceva u ST rodilistu
ovaj par je bio u sinj....
-
onda je to bilo u sinju....pa nije nam to daleko...:)
-
-
Vec sam dva puta prosla splitsko rodiliste i nemam prenegativnu sliku o njemu. Mnogo je propusta, naravno, ali buducim mamama bih htjela reci da ako se dobro informiraju o tome sto ih ceka i znaju otprilike redoslijed dogadjaja od ulaska u bolnicu do izlaska i ako su prosle kvalitetan tecaj disanja onda ce im biti puno lakse. Ja sam prvi put rodila '95. , a drugi put u 8. mjesec '03. Ogromna je razlika u uvjetima u bolnici. Bolnica je fizicki u losem stanju iako u puno boljem nego sto je bila '95. Ja bih dala par savjeta buducim mamama:
1. Pohadjajte trudnicke tecajeve i naucite sve o tehnikama disanja jer su one najveci preduvjet za sto uspjesniji i bezbolniji porod.
2. Prije odlaska u bolnicu obrijte se :)
3. Kad i ako dobijete klistir, setajte puno u blizini zahoda.
4. Kod svakog rutinskog pregleda u predradjaoni i radjaoni pitajte koliko ste otvoreni jer to znaju i presutjeti (kao da vas se to ne tice)
5. Kad vas ostave samu u radjaoni a trudovi postanu sve cesci, obavjestavajte sestru u hodniku o tijeku i jacini trudova i kada osjetite da u sljedecem trudu necete moci izbjeci tiskanje, zovite sestru iz petnih zila. Nazalost, jako cesto zenu ostavljaju samu u radjaoni sto po mom misljenju nikako ne bi smjeli. Bar ne zadnjih 15 minuta do poroda.
6. Poslije poroda izlazi i posteljica (nazalost, to mnoge mame neznaju), a nakon togaide sivanje.
7. Dva sata nakon poroda morate ostati u predradjaoni, a onda vas vode na odjel i ako budete imale dovoljno srece, odmah cete dospijeti na bolji odjel i leci u "pravi" krevet.
8. Sestre su na odjelu jako ljubazne, osim mozda pokoje.
9. Dijete mozete ne dobiti i do 12 sati nakon poroda (pogotovo ako rodite ujutro).
10. Kada vam dijete place u sobi do, zamolite sestru da vam ga donesu na dojenje.
11. Necete odmah imati ono pravo mlijeko, ali i ono ce uskoro doci. Samo vi svom djetetu uvaljujte ciku u usta i ono ce znati sto treba dalje :)
12. Ako vam dijete spava svaki put kad ga donesu, vi ga trazite na podoj poslije kada se probudi i zamolite sestru da ga ne hrani na bocicu.
13. Ako dijete ide na plavo svjetlo (suncanje radi zutice), izdajajte se da izbjegnete mastitis jer suncanje traje 6 sati u komadu.
14. Jedno nocno dojenje (mislim da je oko 3 sata ujutro) ne bude vas i djeci daju bocu, pa ako niste previse umorne i ako vam dojke budu napete od mlijeka, zamolite sestru da vas probudi i umjesto boce dajte mu svoje mlijeko. (meni su to ucinile i tu im svaka cast)
15. Ako dijete ima zuticu, nalaze krvi mozete cekati i do podne, pa onaj zadnji dan do zadnjeg casa necete znati da li izlazite ili ne s bebom. Ja sam ostala dan duze zbog zutice i rekli su mi da ako nebude mjesta da cu morati kuci. Ne moram vam ni opisivati kako sam se osijecala, ali mjesta je bilo :) Da ga nije bilo ja bih bila pristala i u hodniku lezati.
16. Pitajte sve sto vam treba. U najgorem slucaju ce vas odbiti, ali ako ne pitate, necete nista dobiti.
17. Uvijek me iznova fascinira solidarnost zena po odijelu :)))
Nadam se da vas nisam upilala i da sam nekome i pomogla. Ako se jos necega sjetim, dodat cu. Sretno!
-
pia75, hvala! tvoj post mi je zaista pomogao da se pripremim na ono sta me ceka u rodilistu, tako da mi je sve skupa bilo nekako lakse i za podnijet. jedino sto nisi napomenula, ali o tome postoji poseban topic, a to je da svako jutro ocekujete vizitu koju cete morati docekati bez gaca, nakon cega sestra makne ulozak, a doktor baci pogled na stanje u donjem postrojenju. ne treba se sokirati (to se meni dogodilo) kada se poklopi vrijeme od dojenja i vrijeme od vizite, pa moras istovremeno cekat doktora bez gaca dok je kraj tebe beba koju pokusavas dojiti. :roll:
-
Joj, dragi i ja smo pricali da bi negdje u jesen radili bebicu - sto bi znacilo da bi se rodila u ljeto, a kako sam ja Dalmatinka i ljeta provodim doli ( :lol: ), beba bi se rodila u Splitu.. Nije to tako loshe, ali ako mogu u Zagrebu.. :?