Švedica prvotno napisa
e vidiš, upravo se ovoga i pribojavam
mislim da je još uvijeku u redu odgovarati na dijetetove potrebe za kontaktom i bliskošću ali kako znati da ne ispunjavamo djetetov puki hir gdje ono isprobava do kud može ić, i kad dođe tako daleko, više nema natrag pa tako dobiješ 3-godišnjaka koji ti se usred dućana baca po podu i vrišti iz petnih žila zato jer mu nećeš kupiti tu i tu igračku....(Loryblue, ovdje pritom ne mislim da tvoje dijete to radi, ovo navodim kao ekstremni primjer mog najvećeg straha)
e sad, kako prepoznati da se radi o hiru, u kojoj dobi dijete spoznaje da može isprobavati granice i manipulirati plačem, kad treba počet odgajati, reći NE i bit dosljedan?
evo, osobno mislim da je sasvim okej određeni dio dana koliko got nam to neodgodive obaveze dozvoljavaju, potpuno se posvetiti dijetetu, nositi, igrati, maziti sve što dijete traži i voli...ali jesti se mora, i neke stvari po kući se napraviti moraju i dijete bi to trebalo istolerirati
pri tom ne mislim da dijete treba ostaviti samo i da se plače, već da bude u vidokrugu i da se održava komunikacija
e sad, ako dijete plače a nije gladno, pospano i sl. trebalo bi se naučiti nositi sa tom frustracijom da mama ne može ovog časa ga podići/igrati se i sl. jer na kraju život je tako koncipiran da ne možeš uvijek zadovoljiti sve svoje potrebe, mislim da će dijete kasnije samo imati problema ako to ne shvati ispočetka...