prije nego samelješ, probaj malo prepržiti na vrućoj tavi bez ičega. dok ne počnu puckati, možda dvije minute. onda u mlinacCitiraj:
Thlaspi prvotno napisa
Printable View
prije nego samelješ, probaj malo prepržiti na vrućoj tavi bez ičega. dok ne počnu puckati, možda dvije minute. onda u mlinacCitiraj:
Thlaspi prvotno napisa
hvala na savjetima. probam
njam njam.volimo i slatke i slane,kao dodatak varivima.
slatku kašu najviše volimo kad se zobene skuhaju sa jabukom i kruškom,pa kad se ohladi doda se banana i suho voće.a slane su nam super u grah varivu i poriluk varivu.i volimo ih i u mljevenom mesu.općenito nam je doma zob broj 1 žitarica.
e da ovo sam zaboravila da napišem.Citiraj:
ivy prvotno napisa
kada se zobrnr pahuljice malo poprže na suvoj tavi, dobiju fin orašasti ukus.
usput se unište moguće larve i neke sitne gamadi koje budu na žitaricama.
[quote="Thlaspi"]mi smo to isto koristili...
ima ti puno ljuskica jer je kao integralno (ne ulazim u to jel je ili nije)... dakle ljuskice ispušeš
ne moze se sve ispuhati jer su vecina cvrsto na zobi!
Ja zobenu kasu kuvam tako sto najpre dno suda prekrijem rizom.
Nalijem vodom i cekam dok ne bude skoro kuvano.
Zatim dolijem mleka(ako treba i jos vode da bude pola-pola)i dodam zobene pahuljice.
Zamisirsem s malo vanilije,i dodam malo zutog secera.
Naknadno dodajemo bananu,med ili ko sta voli.
S rizom mi bude ukusnije nego bez.
A malenoj naribam jabuku i krusku,malo prokuvam pa dodam zobene.Ako bude retko zaprasim s malo psenicnog griza tek da se zgusne.
Ili prvo naseckam neko suvo voce,zatim jabuku,pa zobene.Svidja joj se.
zobena kaša s voćem je zapravo jedino što moji klinci uopće pojedu s guštom...imamao varijacije na temu ali baza je kuhane zobene pahuljice na vodi bezu dodataka a onda miksanje (jer male guze ne vole nehomogenu hranu) i dodavanje voća svježeg, kuhanog, pečenog, suhog...
Meni su zobene ostale u dragom sjećanju iz djetinjstva kao zobena juha. U vodu se doda pahuljica ali ne previše da ne postane kaša i vegeta. Malo se prokuha i na kraju u tanjur kis. vrhnje i to je to. U zdravijoj varijnati umjesto vegete bi sigurno bilo bolje staviti neki temeljac i još povrća. Ja bi mogl apojesti i cijeli lonac te juhe. Drago mi je da moji klinci toleriraju žitarice iako se poprilično mučim s njihovom prehranom.
i mi jedemo zobene pahuljice ...:-D
Preferiram sitne!
A, puno je nacina spremanja, ja ih volim tako da ih skuham u slanoj vodi:
zakuham vodu, dodam malo soli, dodam zobene pahuljice, maloo promjesam,
ostavim da lagano kuha dok se ne zgusne i poslije dodam mlijeko (mi volimo sojino) i tako jedem ..
Gregoru razmijesam mlijeko i pahuljice pa mu dodje kao neka kasica ... fino je!:yes:
Naravno, nekad dodajemo: orahe (samljevene), sezam (preprzen i samljeven),
a rijetko dodajem lan jer se ne sjetim
Odlicne su mi za zgusnuti gulas, manestre ...
Mogu se dodati i u smjesu za polpete (ja to bas ne radim jer sam ukleti mesozder), mojoj masu tako polpete ukusnije.
A, zob skuham onako kao rizu, dodam masl. ulja i jedemo ju kao prilog mesu
Ili ju kombiniram u manestri (sa grahom je odlicno), sa povrcem ...
sve u svemu, meni je zob zakon!
Odmah iza zobi, odlicna mi je raz (razne pahuljice tako-tako jer su dosta krupne),
pa proso, i prosene pahuljice (Alnatura-ine iz dm) su mi prefine ... isto ih spremam kao kasu - kao i zobene !
Pa riza i rizine pahuljice ...:-P
Uglavno ne preferiram mix pahuljica (ponekad skuham skupa zobene i razene ili zobene i prosene)
ali negdje sam procitala da mix vise zitarica nije pozeljan
jer navodno da se svaka drugacije probavlja i drukcije apsorbira, ja neznam koliko je to istinito ali eto..
i zaboravila sam na pir (krupnik ili dinkel), ta zitarica mi je apsolutno savrsena!
Jako fino ... samo se treba namociti i dugo se kuha.
Ali prefini okus.
Pahuljice su isto dobre samo ih nema bas svuda za kupiti.
Brasno od pira mi je zakon - ima u dm-u Alnatura.
Odlicno je, moze se cak koristiti 100% pri pecenju kolaca ... digne se fino,
nije kao recimo razeno, zobeno .. koje se ne stavljaju u pravilu 100% vec u omjeru sa psenicnim obicnim brasnom.
...
:-)
KAko ide ovo zob sa povrćem ili sa grahom i manistrom?
Piši mi kao šestogodišnjaku jer mi kesica zobi stoji već dugo u ormaru.
Skuhala sam ih na mlijeku ali nije prošlo kod mojih. Sad idem dalje...