potpuno se slažem s tobom, Vila
Printable View
potpuno se slažem s tobom, Vila
besplatno cjepivo je kanadsko. 400kn je GSK. U Americi su pedijatri jako protiv tih kombiniranih cjepiva a pogotovo protiv cjepljena djece prije 1 godine za hepatitis B dok su naši za njih...Istina je da se djeca manje bodu pa sam i ja svojeg cijepila sa 5u1...no nisam htjela besplatno jer naši pedijatri do 12.4 (tada su imali nekakav seminar gdje se slušalo o tome cjepivu ) nisu imali nikakvih saznanja o novome cjepivu osim da je kanadsko, a o nuspojavama isto tako neznaju niš jer je prezentacija cjepiva bila stvarno loša...jedino šta znam da dijete koje se cijepi sa cjepivom GSK nesmije drugi ili treći put primiti kanadsko, vrijedi i obrnuto.
mujice:
molim te da mi ukratko objasnis razliku izmedu ta 3 cjepiva 5 u 1?
tara je cjepljena sa infanrix pa me zanima zasto je to bolje ili losije od druga 2?
hvala
E, sad to mi nije rekla pedica, jer mi smo sad na (ne znam kojem) cijepljenju.Citiraj:
jedino šta znam da dijete koje se cijepi sa cjepivom GSK nesmije drugi ili treći put primiti kanadsko, vrijedi i obrnuto.
Molim da još napišete o tome!
HVALA :love:
Ne znam zašto se ne bi smjelo.Citiraj:
Iva_2007 prvotno napisa
Razlika je u broju komponenti hripavca. I u imunološkom odgovoru na Hib komponentu u cjepivu.Citiraj:
elizabet20 prvotno napisa
Svatko ima drukčije mišljenje o značaju različitih brojeva komponenti hripavca.
Po onome što sam ja čitao, cjepivo koje ima pet komponenti (u kalendaru cijepljenja) je nešto djelotvornije u prve dvije godine života od cjepiva koje ima dvije ili tri komponente (alternativna 5u1 cjepiva).
Isto tako, svatko ima drukčije mišljenje o značaju imunološkog odgovora na Hib komponentu. Cjepivo s pet komponenti hripavca ima najbolji odgovor na Hib komponentu. Ja vjerujem da je bolje da cjepivo ima bolji imuološki odgovor na Hib komponentu, kad se već cijepi.
Naravno, sve su te razlike male.
I vjerojatno za jednu cijepljenu osobu nisu značajne, već se razlike mogu vidjeti tek nakon dugotrajnog cijepljenja velikog broja djece.
Ali, ako su sva ta cjepiva potpuno ista - zašto kupovati isto takvo, ako postoji besplatno?
Mi smo naručeni za cijepljenje 19. i još bih samo nešto pitala... je li bio nekakav sastanak gdje su pedijatri mogli više saznati o tom cjepivu i zašto neki pedijatri UPOZORAVAJU na neki sastojak iz tog cjepiva, a drugi ne. Jako je frustrirajuće nemati pravu informaciju, a morati donijeti odluku koja se tiče naših malenih.
Po onom što sam do sad čula mi se čini da pedijatri koji sami prodaju cjepivo 6u1 u ambulantama (po uvijek višoj cijeni btw), češće imaju nešto protiv ovog novog... ali nemam baš dovoljno velik uzorak da bih to kategorički zaključila.
Dakle, htjel bih reći samo jednu stvar, a to je da mi nitko, ali baš nitko ne može odgovorno tvrditi da je nešto 100% ovako ili onako, što ne znači da ja sama nemam dovoljno zdravog razuma da nekoga ne uzmem za riječ kada su ovakve stvari u pitanju. Ja i savtko drugi tko se smatra brižnim roditeljem niti jednu informaciju ne može i ne smije uzeti zdravo za gotovo jer nije u pitanju novi hit ljeta, jeseni ili što već nego se ovdje radi o najdragocjenijem u našim životima,o našoj djeci. Imam pravo pitati i imam pravo znati sve što se veže uz određena cjepiva, sve pozitivno i sve negativno, a svi oni koji se busaju da je cjepivo samo loše ili samo dobro, odnosno "super", jednostavno ne znaju sve. Prava na grešku u takvim stvarima ne postoji, a tko drugačije tvrdi ima neke druge prioritete na pameti :( :( Imam iskustvo jedne mame čije je dijete završilo na dva dana u Klaićevoj jer je imalo burnu alergijsku reakciju na cjepivo i radilo se o trenucima da bi ga se spasilo. To se dogodilo upravo 2 dana prije službenog izlaza cjepiva na tržište, u travnju. Ja sam se skamenila i pitam se što mi je raditi, trebam cijepiti svoju djecu, ali time im stavljam glavu u torbu jer je vjerojatno da će sve biti u redu, ali eto izgleda i da ne mora. Osjećam se bespomoćno, jer cijpiti ih moram, ali s druge strane ne želim jer ne znam sve što bih morala znati
L
Lea, 16.11.2004.
Lukas, 02.10.2007. :? :? :? :?
Bio je sastanak. sve su čuli. Oni koji se čude nekom sastojku nisu dobro slupali ili nisu shvatili. Ne znam kako bih to drukčije protumačio.......Citiraj:
Nova prvotno napisa
Znaš li možda o kojem se to tajnom sastojku radi?
A znaš li o na koje je cjepivo nastala ta burna reakcija?Citiraj:
mummy lidija prvotno napisa
Još važnije pitanje (bez obzira o kojem se cjepivu radilo): je li ta burna alergijska reakcija po bilo ćemu drukčija od burnih alergijskih reakcija koje mogu nastati i nastaju na (ama baš) svako cjepivo?
Meni moja nije rekla ama baš ništa negativno, a prijateljici njena (koja prodaje za 450kn od Glaxa) sa crvenim označila taj neki sastojak (ne znam koji, jer mi ni prijateljica nije znala točno ponoviti)... da je moja prijateljica naravno odlučila ponovo kupovati cjepivo.Citiraj:
Znaš li možda o kojem se to tajnom sastojku radi?
imaš pp.
Moja se curka cijepila prošli mjesec s ovim 5 u 1 besplatnim. Zapravo, prekasno smo saznali da postoje razlike... pa nismo puno razmišljali o izboru cjepiva.
Pedica je objasnila da to cjepivo sadrži još neke komponente (ono nije 2 il 3 nego 5-komponentno) protiv bakterija(?) koje postoje u Skandinaviji, a kod nas ih nema.
:roll:Citiraj:
ely prvotno napisa
Naravno da ih ima, a obavezno imaju i jednu od te dvije dodatne komponente.
Da.Citiraj:
zizi prvotno napisa
Ja ne kužim :?
Cjepiva jesu različita, zapravo ovo besplatno ima još dodatne komponente, no što sad činiti??
Ima li netko informaciju da je ovo besplatno štetno :? Ili da je kupovno bolje :? Neki i dalje kupuju ...
Stariji sin se prije cijepio s Glaxovim, a sad treba na docjepljivanje (ono sa 3 i pol godine).. hm Zapravo jel se docjepljuje s 5 u 1 ?
moji pedijatar mi je rekao da se kod besplatnog cjepiva prilikom docijepljvljivanja javljaju reakcije i da su prilično nezadovoljni. Ona mi je preporučila da kupim glaxovo što sam ja učinila i platila 390 kn u ljekarni. Ona nema ništa s time. Navodno je riječ o jednoj komponenti koja je različita u besplatnom u odnosu na glaxovo, a zbog nje su navodno češće reakcije. Ne mogu tvrditi da je jedno bolje od drugog, ali me ljute pedijatri kad roditeljima govore da su ta dva cjepiva potpuno ista kad nisu.
Isto tako, obustavljana je narudžba glaxovog, pa se sprema lagana nestašica što mi govori da je državi u interesu da se troši njihovo besplatno.
Vila, gdje idete kod pedijatra? Vidim da si u centru pa me zanima... našoj su pedici prošli tjedan zatvorili ordinaciju jer nema dovoljno djece, pa mi treba preporuka
Ne. S tri i pol godine se docjepljuje DTPa (iliti 3u1)Citiraj:
ely prvotno napisa
Znaci, postoji cjepivo 3u1 za cijepljenje s 3,5 godine infanrix? Ako sam dobro shvatila, bolje je nastaviti cijepiti s onim s cime se pocelo? Ako sam dosad cijepila dijete s 5u1 kupovnim, trebala bih nastaviti s istim?
Koliki mora biti razmak izmedju dva cijepljenja? U tablici cijepljenja pise - u 4. godini - koliki je najveci dopusteni razmak?
A.. jesmo zakomplicirali... :lol:
Dakle, s 3,5g se cijepi DTaP - ako sam dobro shvatila, to je cjepivo u 1 inekciji protiv difterije, tetanusa i hripavca(acelularno). Zapravo, ono što je prije prvu dozu pokrivao HZZO.
A pediacel? Curka mi se cijepila pediacelom i sad bi trebala na docjepljivanje pa ako netko pouzdano zna da je glaxovo cjepivo bolje...
I što je s onima koji su kupili 6 u 1?
I nama je receno da rade kupimo, nego da cijepimo s besplatnim 5u1, jer su navodno u ovih mjesec i pol koliko kod nas cijepe s besplatnim, imali vise reakcija, neko u zadnjih 9 godina.
:/
Dakle, nama su savjetovali da ipak uzmemo glaxovo bez obzira što smo počeli pediacelom :?
Sad me malo frka miješati cjepiva.. da sam bar odmah znala pa bih platila 6 u 1 pa 5 u 1 pa 6 u 1 i gotovo!
Naša mlađa je cijepljena Infanrix-om, platili ga 450 kn pred 5 godina, a reakcija je bila ''ubi' Bože'', bolje da se ni ne prisjećam (otekla joj noga, crvenilo, vrištanje 2 dana, 3 daan temperatura 40). Taman sve palo preko vikenda i kad sam u ponedjeljak poslijepodne otišla do pedice, izmjerila joj je temperaturu (koja je tada već pala na oko 37.5) i rekla 'pa dobro mama, čemu panika, pa to vam ne može biti od cjepiva, apsolutno nemoguće' :evil: :evil: . Još me optužila da izmišljam i umišljam si stvari, a onda sam ju podsjetila da mi je to drugo dijete i da je prvo rođeno i cijepljeno u inozemstvu i nikad nije imala takve reakcije pa je okrenula ploču ir eklad a će se konzultirati sa kolegama. Nakon mjesec dana mi je rekla da je moguća onakva reakcija, ali da je to rijetkost.
Jesu li obrazloćili to? Zašto kupovati Glaxovo?Citiraj:
ely prvotno napisa
Zbog nuspojava koje nastaju na Pediacel? Jer, kao što Pooh piše, ima ih puno?
Pogledaj Iridanin post....
Sve ti je to isto......
ja sam sad zvala pedicu i kaže da ne kupujem. a čini mi se da bi bilo bolje kupiti :?
šta da radim? čula sam isto za jednu reakciju nedavno... joj, joj, joj, mrzim ići cijepiti.
jel da kupim Glaxo? zašto mi pedica tvrdi da ne treba? jel opet nekome ruka ruku mije ili...?
a zašto se toliko time opterecujete?
Jedni pedijatri vele ovo cjepivo, a drugi ono.... Zar nije iz toga jasno da je skoro pa svejedno? S time da se jedno treba platiti, a drugo ne treba.....
Citiraj:
mujica prvotno napisa
opterećujem se jer se radi o mom djetetu.
ako ima više reakcija na jedno nego na drugo, uzet ću ono koje ima manje reakcija. ako postoji mogućnost da se ne smije cijepiti drugim cijepivom nakon što je cijepljeno prvim, onda ću opet razmisliti.
ako jedan pedijatar kaže jedno, drugi drugo, treći treće, što da ja mislim? hoću reći, ako su to ljudi koji su se školovali i sada svatko tvrdi svoje, šta da ja radim? nas bi na ispitu porušili i zabranili nam prilazak odsjeku da je svatko svoje tvrdio na ispitu :P, kužiš, a ovdje se radi o mom malom zloćku od dvije godine i nisam ravnodušna pa pitam. a kako nemam vremena časkom upisat medicinu, pokušavam nekako (a valjda intuicijom, ne znam ni ja kako) shvatiti što da radim.
dakle, jel istina da novo cijepivo ima gadnije i češće nuspojave? jel da cijepim odvojeno (tri puta :roll: ) ili glaxo? gdje da saznam relevantne informacije jer mi se čini da se gadno i dobro skrivaju pa onda nije ni čudo da ima sve više necijepiša.
Ništa posebno.. nego kao "pediacel je vrlo reaktogeno cjepivo.. bolje bi bilo da je glaxovo u kalendaru.. no vi možete uzeti glaxovo bez obzira"Citiraj:
mujica prvotno napisa
Mi smo se nedavno (s pune 3 godine) cijepili s 5u1 jer smo "preskočili" docjepljivanje Infanrixom u drugoj godini (koji više nije preko HZZO-a - kaže naša pedica), pa smo umjesto dva cjepljenja obavili jedno s ovim novim 5u1.
Uglavnom, naša pedica kaže da je to 5u1 jako "kvalitetno Pasteurovo cjepivo i od 01.04. je na listi HZZO-a i besplatno je", tako da mi nismo ništa ni kupovali ni platili. Došli, cjepili se, nakon dugo, dugo vremena i navodno ubili dvije muhe jednim udarcem. Sad koliko je dobro ili štetno - ne znam, ali svih onih nuspojava na koje su nas upozoravali (temperatura, oticanje, bol) nije bilo. Samo je par dana crvenio ubod i bolilo je samo na dodir kao i svaki drugi ubod.
evo koliko je cjepivo Pediacel reaktogeno....
U Zadru je na 510 cijepljene djece njih 15 imalo nuspojavu (2,9%)
U Bjelovaru je od 700 cijepljene djece njih 0 imalo nuspojavu (0%)
U Slavonskom Brodu je od 1000 cijepljenih bilo 6 nuspojava (0,6%)
U Osijeku je od 349 cijepljenih, njih 4 imalo nuspojave (1,1%)
U Rijeci je od 929 cijepljenih, njih 38 imalo nuspojave (4,1%).
Sve su nuspojave lokalne - oteklina i crvenilo. Manji dio je imao povišenu tjelesnu temperaturu.
To je sva istina o nuspojavama Pediacela.
Sve ostalo su nekakvi dojmovi temeljeni na osobnom iskustvu (na malim brojevima), ili najobičnija prenemaganja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
aaaa, najviše u Rijeci :(Citiraj:
mujica prvotno napisa
meni je najbolje kad se ti uzrujaš :mrgreen: :taps:Citiraj:
mujica prvotno napisa
pa pitamo kad ne znamo. još kad bih imala vremena to provjeravat. ovako vjerujem tebi :predaja: :aparatic:
nhf, samo se zezam, nemoj mi se sad uvrijedit ili krenut na richterovski pristup.
ajde mi još reci, jel se smije dijete cijepit pediacelom nakon glaxovog 5u1 dva puta? i to me jako brine.
Smije.Citiraj:
thalia prvotno napisa
Da se i ja nadovežem- nemam statističkih podataka, ali vidim gotovo jedanak broj jačih lokalnih reakcija i na Pediacel i na Glaxov 5u1
hvala šefice :love:Citiraj:
bibai prvotno napisa
dobro, ovo Pasteurovo što je nama rekla pedica to je pretpostavljam taj Pediacel :?
Da. to je to.
A roditelji ne bi smjeli biti u nedoumici o kojem se cjepivu radi, jer bi pedijatar u iskaznicu imunizacije (plavu knjižicu o cijepljenju), morao upisati naziv cjepiva, proizvođača i serijski broj cjepiva, uz naravno, datum cijepljenja.
aha.... odite se cijepiti u Bjelovar, pa nećete imati nuspojave. :mrgreen:Citiraj:
thalia prvotno napisa
mi smo se cijepili s ovim novim 5u1 cjepivom koje je sad besplatno, pedijatrica nam nije ni nudila neke opcije, objasnila je da na svako cjepivo postoji mogućnost reakcije od razdražljivosti, slabijeg teka do temperature i nekih gorih stvari, objasnila kako da postupimo u slučaju da dijete dobije temperaturu i rekla da se samo temperatura koja se javi u roku od 48 sati od cijepljenja može smatrati reakcijom na cjepivo a sve poslije toga da je nešto drugo razlog
srećom temperaturu nije dobio, zapravo imao je onu graničnu, 38 u guzi, 4 do 12 sati nakon cijepljenja, poslije toga je opet pala na nekih 37,3-37,5, nije imao slabiji tek a kad sam mu htjela staviti hladne obloge na mjesta gdje je dobio pikice da preveniram oteknuća nisam uopće mogla primjetiti mjesto uboda, ništa se nije vidjelo, nikakvo crvenilo, uopće mu ništa nije oteklo
doduše nekih 10-tak dana poslije tog cijepljenja je stvarno bio razdražljiv, počeo bi plakati iz nekog meni neobjašnjivog razloga (inače jako rijetko plače) e sad da li je to zaista imalo veze s cijepljenjem ili je posljedica nečeg drugog stvarno ne znam
kumovi su curicu prošle godine cijepili onim običnim cjepivima koja su prije bila besplatna, nisu kupovali 5u1 i dijete nije imalo nikakve reakcije
zasigurno postoji razlika u kvaliteti između različitih cjepiva ali isto tako vjerujem da nažalost dio djece će imati gadne reakcije i na najbolje cjepivo
na sreću mi ih za sada nemamo
:PCitiraj:
mujica prvotno napisa