vidi se to na UZV, sad ostaje pitanje koliko ga on dobro čita
pa ne bi biko loše da potražiš i drugo mišljenje
Printable View
vidi se to na UZV, sad ostaje pitanje koliko ga on dobro čita
pa ne bi biko loše da potražiš i drugo mišljenje
Mikka, kad sam i dobila trudove s nepunih 36tj već sam bila u rađaoni nekih 8 sati i onda su me stavili na prepare i zaustavili trudove. U to vrijeme ja sam bila stalno otvorena samo 1 prst. Onda je došao dr koji je bio šef odjelai rekao im da kaj me porađaju da mi mogu napravit invalida za cijeli život kad je beba tak velika, ja se niš ne otvarami doši do zaključka da bi ja teoretski i mogla rodit vaginalno al da ne žele riskirat. Ja sam im rekla nek rade kaj treba al da ne želim tu biti 20sati se patit da tek onda shvate da moram na carski. Rodila sam 10 dana nakon tog.
aha. jesu ti prvi put dobro izracunali termin, koliko ti znas? nemoj se ljutit kaj te toliko ispitujem, bas me zanima. mislim, mozda ti je stvarno bilo vrijeme da rodis, to mi je palo na pamet.
a ovo za invalida.. bas lijepo da sef odjela ima tako ohrabrujuce rijeci :roll:
sa 36 tjedana glavica nije spremna za vaginalni porod, pogotovo kod velike bebe
moja rodica je išla na CR u 36tjednu , beba je imala samo 2400g
no , ti si rodila u njihovom 38. tjednu prema pretpostavci termina
indikacija za CE je bila veličina bebe i to što si prvorotka?
možda kod prirodnog poroda, da si imala izbor poroda na stolčiću, u čučnju, bez dripa i ostalih "divota", u mirnoj i ugodnoj atmosferi, najvjerojatnije bi rodila vaginalno bez problema
no , ono što naš bolnički sustavi bi ti pružio izgledalo bi ovako nekako: nakon par sadti ide drip, pa drip, pa drip, pa premor maternice zbog dripa i ona opet si na CR-u
Ja sam za carski jer jako tesko radam djecu.Prvi put sam se mucila punih 26 sati,nisam se mogla nikako otvoriti,sa 7 prsta su me isli poroditi i rodila sam na vakum bebu skoro od 4kg,a sitna sam i onda su mi rekla da sam uska.
Kada sam trebala drugi put roditi,mislila sam da ce ici nesto lakse jer kazu da druge ide puno lakse.Bila sam 11 sati na dripu,beba izasla iz zdjelice,dobila temperaturu ,onda sam trazila carski.U pocetku gin. nikako da pristane,a vidi da sam u mukama,u jednom trenu sam povisila ton i trazila carski jer me uhvatila panika radi bebice koja je tezila skoro 5kg.Da idem opet radati,odlucila bih se za carski jer prironim putem mi ne ide.
Ja sam rodila 2 komada potpuno prirodno i ne razumijem o kakvom vi mucenju pricate. Meni i MMu su to bila 2 najljepsa dana u zivotu.
Evo ga na :roll: ... ne moraju sve imati istu percepciju, ne rađaju sve lako, nemaju sve sreću na porodu.
Imaš sreće da ne znaš. No bez obzira na to i meni su oba poroda bila najljepša dva dana u životu. Doduše, tek drugi porod mogu okarakterizirati kao mučenje.Citiraj:
lejla prvotno napisa
A ja sam jedna od onih koja je prošla pokušaj vaginalnog poroda i na kraju carski.
Prvi porod mi je bio težak, rekli su mi da sam uska, ne znam kaj bi to trebalo značiti. Trajalo je dugo, Janko je skoro rođen na vakum, ali ajde, nekako sam uspjela. I da strgali su mu ključnu kost. To karakteriziraju kao normalnu stvar na porodima. :evil:
Drugi porod...Isto nije bio prirodan od početka jer su me prvo zgelirali, pa opet zgelirali, pa probušili vodenjak i na kraju malo dripa dodali. Ali Iva ni da mrdne, ni malo da bi se spustila. Ja sam bila u totalnom deliriju, bilo mi je puno teže od prvog puta što nisam očekivala jer je bio drugi porod. I onda nakon što sam već bila otvorena skroz, nakon što su oni vidjeli da je bebina guza pod mojim cicama već satima i ne mrda, da joj je glava na -2 doktor me pregledao i zaključio da joj je glava krivo okrenuta i da uopće ne može proći kroz zdjelicu. I na carski.
I rekli su mi da se to ne može znati odmah nego tek na kraju.
Meni je bitno da je moja cura dobro, da je sve prošlo ok, da me nisu ostavili do jutra do druge smjene da se patim (rodila sam u 1 iza ponoći). Naravno da mi je neopisivo žao što nisam iskusila prirodan porod, što nakon sati "mučenja" nije ipak izašla iz mene bar vaginalno, ali bitnije od toga mi je kao što sam već rekla da je moja curica dobro.
ana.m
"uska" je izraz koji bi trebao značiti da imaš izrazito usku zdjelicu, što je problem kod velikih bebea
a drugi porod su ti započeli indukcijom , što je katastrofa, pogotovo drip na maternicu sa rezom od carskog :evil:
za uspješan vaginalni nakon carskog (VBAC) je jako bitno da se sve odvija što prirodnije, dakle: bez indukcije
i da si se porodila taj 2. put, to ne bi bio prirodni porod, nego samo vaginalni porod
poanta tog naziva prirodni je u tome da nema intervencije: drip, geliranje ...
u oba slučaja imaš pogrešku liječnika, koje su sretno završile :evil:
meni i dalje nije jasno zašto nemaju rutinski UZV pri dolasku u rodilište da provjere položaj bebe :?
MGrubi ili sam se ja krivo izrazila ili si me ti pogrešno shvatila. Prvi je porod bio vaginalni, a drugi carski.
Znam ja kaj je prirodni. Zato sam rekla da mi je žao što ga nisam iskusila, jer prvi, iako je bio vaginalni bio je pod dripom, uz prokidanje vodenjaka ...
brzo čitanje
ježim se od spomena vakuuma, znam dječaka koji zbog toga ima nesnosne migrene
Nera je bila leđima uz moja leđa, na netu sam našla podatke kako se takav porod često završava vakuumom
bilo me je strah
no ja sam ju rodila u prirodnom položaju, skoro čučnju, tj. na stolčiću
a bila je velika beba (4 kg)
u tom položaju mi je pomagala gravitacija, i veća otovrenost (za skoro 30%) nego da sam ležala
meni nije jasno kako dr.-ovi mogu razmišljati o išćašenju ključne kosti kao nećim normalni, mislim.. ako oni to mogu popraviti to ne znači da je to onda normalna pojava
Ma kakva normalna pojava, ja sam poludila kad sam čula a reki su mi to tak kao da nije ništa. :evil: .
A kao opravdanje je da bi mogao izaći van.
E da, pitala sam ja babicu nakon drugog poroda, da zakaj se ja nemrem normalno poroditi, zakaj to tako teško ide, pa nisma rodila king-kongiće. Janko je bio 3650, Iva 3830. Presudna je bila glava kod njege 37cm, kod njega 36cm.
Uglavnom, rekla mi je da valjda imam mušku zdjelicu :shock: :? .
Valjda da je malo spljoštena, pojma nemam kaj to znači.
Bok Anči , evo i mene da se javim.
Znači da i ja imam mušku zdjelicu , kako je rekla ta babica , a znaš da sam se i ja mučila , a Matis nije bio velika beba, i promjer glavice mu je bio 34 cm.
Kako je moja mala kraljica?
Ah, pogledaj onaj drugi topic kaj sam ja otvorila, pa buš ju vidjela :cry:
o preuskoj zdjelici bi imalo smisla pričati tek kad bi dozvolili ženi da rodi u nekom uspravnijem položaju, jer je u ležećem ili još gore u poluležećem položaju promjer zdjelice daleko manji.
ima jedn azgodna vježba koja to ilustrira:
staviš jednu ruku na vrh trtične, a drugu na vrh pubične kosti.
zatim se tako držeći naginješ polako prema naprijed, pa prema unazad.
probajte pa recite što se događa ;)
Zakaj me onda nisu pokušali posjesti ili kleknuti. Dizali su oni mene ali to ipak nije bio sjedeći položaj. :/
zato što je njima ovako lakše
(ne moraju se saginjat, imaju "dobar pogled").
E sad bi nekaj rekla ali bi ispala prosta :x .
I zato jer tako rade vec godinama, i zasto mijenjati nesto sto je njima "zgodno" :mrgreen: (a to sto nije rodilji, macku o rep :/ )
opet ja sa svojim nedoumicama.
zanima me prema vašim iskustvima je li mi bolje inzistirati na vaginalnom porodu s prvom bebom, velikom na zadak, ili prihvatiti carski rez? čini mi se da je velika mogućnost da sve opet završi na carskom ali s posljedicama.
Imam i genetiku: moju mamu mučili dva dana- nije se otvrala,ja bila velika na zadak- na kraju ipak carski-jedva smo preživile i ja i ona. kako je taj carski napravljen mesarski nikad nnisam dobila brata ili sestru. Doduše to je bilo prije 25 godina.
muž mi se rodio sa 4600 g, braća mu sa 4800.
moj mališan je od početka trudnoće napredniji puno u svim mjerama, tako da mi se čini da će stvarno biti veliki. Još se nije okrenuo, ali dati ćemo mu šansu. Dr nije još tome pridavala veliku pažnju, ali mi je natuknula ako se ništa ne promjeni da bi ona savjetovala carski.
Oprostite što sam oduljila, ali stvarno želim što više mišljenja i iskustava.
to ti jako ovisi o babici/doktoru.
ako nemaju iskustva s vaginalnim zatkom i forsiraju uobičajeni hrvatski protokol (ležanje, nekretanje, drip isl), onda bolje carski.
ako pak nađeš nekoga tko ima iskustva i volje(možda Varaždin ili Rijeka?), onda bi vrijedilo pokušat vaginalno.
no odluka je na koncu na tebi, važno je ono sa čime se ti najsigurnije osjećaš.
u svakom slučaju treba ti mišljenje porodničara koji ima iskustva sa zatkom. popričaj s ginekologicom, vidi može li te kome uputiti da te prati pred kraj trudnoće pa da vidite koliki je zapravo tvoj dječarac i koje su realne opcije.
sretno :)
Svakako se savjetuj sa porodnicarem.Drugi put kada sam isla roditi,rekla sam da idem prirodnim putem,mislila sam da cu uspjeti.Nakon 11 sati na dripu i kada je gin vidio da stvarno ne ide,zahtjevajuci da mi napravi carski,pristao je jer smo se bojali sta ce biti sa bebom.Kada je sve zavrsilo mi rekao da nije ni cudo sto nisam uspjela roditi tako veliku bebu,a uska.
ja mislim da bi logicnije objasnjenje bilo da nije ni cudo sto nisi uspjela jer su te nafilali dripom. drip je stetan i kod ne rizicnih, a kamoli kod malo rizicnijih poroda. no, to ih ne sprijecava da ga dijele sakom i kapom, bio potreban (hm, a kad je to drip potreban?) ili ne.Citiraj:
aleksandra prvotno napisa
kako očekivati da se beba u kompliciranijem položaju zatkom porodi ako moraš ležati?
tako bih vam rado pokazala scenu iz filma "Birth reborn"(ako netko nađe na you tubu neka stavi link), film sniman u francuskoj bolnici Pithivier prije 30(!!!) godina.
gdje žena rađa stoječki bebu koja je na zadak, a da je praktički nitko ne dira, samo je doktor (Odent ;) ) pridržava ispod pazuha.
i onda to usporediš sa ženama koje rađaju u protugravitacijskom položaju.
pa još na zadak...
pa uz drip i bez mrdanja...
pa čemu se onda čuditi...
Mikka, jel to onda znači da nakon prvog poroda na carski, drugi bi i mogao bit prirodni al svakako bez dripa, tj. nebi smjeli ić sa dripom? Mene sad strah prirodnog poroda samo zato kaj se bojim tog dripa zbog prvog carskog.
da, kod VBAC-a bi svakako trebali izbjegavati drip. ja bi se usudila pretpostaviti da je tvoja maternica, kao i sva ostala ljudska tkiva, zarasla sasvim normalno. drip izaziva neprirodne i prejake kontrakcije maternice, zato postoji mogucnost da dode do rupture. u suprotnom slucaju, tvoje tijelo zna tocno kad i koliko kojeg hormona treba pustiti da bi se porod dogodio. doktori imaju obicaj gledati samo fizicku komponentu poroda, i to jos po tablicama, a potpuno zanemaruju psihicku komponentu koja je, ako ne i vaznija, a ono bar jednako vazna kao fizicka.Citiraj:
NINA29 prvotno napisa
Saznala sam kako ginić može vidjet kakav je rez od carskog na maternici. On preko ultrazvuka može mjerit debljinu stjenke maternice i time dolazi do zaključka jel ok il ne za prirodan porod.
Nina, pročitaj ovu priču za inspiraciju ;)
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=53082
Ja bi u svakom slučaju htjela prirodan porod, carski bi izbjegavala jer mi je bio jako težak i dugotrajan oporavak a još dan danas osjetim kak me zapeče na mjestu reza. Ma ak dođem na prirodni, vikat ću da me čuje pol Zagreba, neću drip, neću drip.
Mamma Juanita, baš sam maloprije to pročitala. Sve je moguće i ja bih stvarno rado htjela PP.
PP? :)
SORI, mislila sam na prirodan porod.
Činjenica da mi je prvi porod dovršen carskim rezom nije me ni malo pokolebala da ovaj put planiram prirodni porod. Kad kažem prirodni onda to podrazumijeva da odbijam drip i sve moguće lijekove koji se po nekoj inerciji daju trudnicama. To sam i napisala u svom Planu poroda koji ću dati u rodilištu.
E sad, istina da je malo drugačije kad žena ima povijest carskog pa ću se u skladu s tim i dogovarati s ginekologom opst. ali ja i dalje imam potpuno povjere nje u svoje tijelo (da će najbolje dirigirati mojim porodom i hormonima koji će mi na tom putu pomoći), u svoju bebu (koja će mi reći kad je pravo vrijeme da se rodi i kako se želi roditi) i naravno u svoju doulu (koja će stati na branik mojih ženskih i ljudskih prava kad i ako to bude potrebno).
MM je jučer vidio snimku poroda na stolčiću. Oduševio se. Veli da mu jedino to ( i recimo čučanje, stajanje isl) izgleda normalno i prirodno. Jer beba ide uz pomoć gravitacije van. A kad žena leži, bebu moraju izvući suprotno od gravitacije.
I veli da je osmjeh rodilje nepogrešiv znak da je sve prošlo kako treba. Osmjeh nakon prirodnog poroda je poseban :heart:
u metkoviću sam. tako da VŽ ili RI otpadaju. ja ću u Dubrovnik, a tamo nisu vični ovakvim porodima koliko znam....
hvala na savjetima
Onda ti preostaje da se jako dobro educiraš ( pročitaj brdo tekstova na RODA portalu o dojenju, porodu..), napiši svoj Plan poroda i kad stigneš u rodilište:Citiraj:
paid prvotno napisa
- vjeruj u svoje tijelo
- vjeruj svojoj bebi
- pitaj doktore i sestre za SVE što ti žele raditi i dati.
Sretno - želim ti lijep porod :heart:
Ja sam tako rodila, na moju veliku žalost. Porod je (do slanja na carski) trajao 6 sati i moram reći da su trudovi stvarno bili grozni - uopće se nisam otvarala, dr. mi je "stalno" provjeravao plodnu vodu i moram naglasiti da sam neposredno prije carskog bila već totalno izmrcvarena. Na hitni carski sam morala jer se zamutila plodna voda, otkucaji na ctg-u su bili sumnjivi... Budući da sam to jutro (na tan poroda) doručkovala, dobila sam spinalnu anesteziju. Sve u svemu, op. je prošla ok, apgar mog mišeka 10/10. Ali oporavak mi je bio koma. Cura koja je bila sa mnom u sobi je isto rodila carskim, ali je imala dogovoreni termin. I nju je rana užasno boljela, ali je od samog početka bila puno pokretnija (iako sam se ja stalno trudila kretati) - tek sam kasnije povezala (a to mi je i dr. potvrdio) da me je tako užasno boljelo jer sam prošla i onu prvu fazu koja je bila :( . U svakom slučaju, ne ponovilo se, nimalo lijepo iskustvo.Citiraj:
njanja0404 prvotno napisa
freya, da li si dobila drip ili neke druge lijekove ili je stvarno islo prirodno u fazi prije carskog?
Fit za dva dana, Bogme baš i ne, a oporavak mi je išao kao po koncu.Citiraj:
Care Bear prvotno napisa
Da beba je lijepa, tako bar kažu svi oni koji su je vidjeli prije mene :(
Rez mi nije pravio velike probleme, ni sad mi ne pravi velike probleme, samo male, kojih ne bi bilo da ga nema.
Ja bih sad baš probala prirodni pa da mogu poredit.
I ako ovi moji budu pružali otpor (mislim na ljekare), eto mene u Varaždin, boli me du...
a jel su ti dali vremena.. :roll:
6 sati je nista. (ne ide ovo nista freyi, da ne bi netko krivo shvatio.) pa porod moze trajati i po 72 sata, koliko znam. ne kuzim ja te doktore bas.