joj, sad ti imaju lude igle- na federe. tak te bocnu da ni ne osjetis. fakat!
ne boj se! ;)
Printable View
joj, sad ti imaju lude igle- na federe. tak te bocnu da ni ne osjetis. fakat!
ne boj se! ;)
Evo ja sam bila neki dan. "Igla", ustvari neki aparatić s kojim pikaju izgleda kao deblja kemijska olovka (radi na feder kao što kaže leonisa) , daš im prstić i dok kažeš keks- gotovo... Ma ubod komarca je puno gori... A krv ti skupljaju s nekim "pištoljem". Sve je stvarno fora, nije ko nekad... I ta glukoza nije grozna, stvarno ko limunada... Ja nisam nosila limun sa sobom, imaju već gotovu limunadu za sve... Ma najgori dio je čekanje u punoj čekaoni ta dva sata...
Mina, a gdje si bila? U kojem dz?
RVukusic- nemoj ici na kruge, tamo vade iz vene i to samo 2 puta ;)
za "pistoj" znam da koriste u VV.
Na Vuk Vrhovcu
Joj, cure, bile ste me toliko isprepadale, a pretraga je skroz bez veze.
Sve one koje tvrde da je ta glukoza užas sigurno su iste one kojima je zlo kad pojedu više od 2 kockice čokolade :mrgreen: Meni ta količina glukoze uopće nije bila bed, naučena sam na overdosiranje slatkim.
Uglavnom, u mojem DZ je procedura bila sljedeća: došla sam u 7 ujutro (najgori dio cijele priče je što sam trebala biti natašte od dan prije u 18 h, aaaaaaa), dala urin, vadili mi krv, popila 3 dcl te glukoze, čekala dva sata, opet dala urin i krv. Fajrunt. Oba puta vadili su mi krv iz vene.
Sad sam došla doma i nakon doručka maznula 2 pudinga. :mrgreen:
Nema pomoći, teška sam ovisnica o slatkom, a OGTT je skroz bezveze test. RVukusic, nemoj se bojati!
joj, ja mogu požderat vagon čokolade, al ova otopina.... *puke*
dobila sam prokletu žgaravicu od tog, ona dva sata sam samo gledala kak ću se ispovraćat. :evil:
vađenje krvi me npr. uopće ne dira, nemam problema s iglama i venama, al pišat u čašicu!!!! užaaaaaaaaaassssssssss!!!!!! :x :x :x
treba mi valjda 10 min da uspijem naciljat, još sad s ovim ogromnim trbuhom... više sam si zapišala ruku neg čašu.... grrrrrrrr!!!!!!!!
ja radila ogtt u dz siget, procedura je ovakva:
vade krv iz vene, piškiš u čašcu (tj. svuda oko čašice u mom slučaju), onda ti daju onu šećernu gadariju i slijedi dva sata besciljnog bauljanja po dz. nakon dva sata opet piki piki i pi pi. nalazi gotovi za dan.
mene su poslali jer je pokojna baka bila teška dijabetičarka, deda je dijabetičar, a ja sam malo prase :mrgreen: . i nalaz ispao iznenađujuće dobar... natašte 4.1, a pod opterećenjem 4.9.
Prvi put cujem da OGTT ukljucuje i davnje urina :shock:
Ovdje u Njemackoj je sljedeca prosedura:
Dodes nataste(od 10 navecer proslog dana ne smijes nista jesti ni piti),izvade ti krv iz vene,zatim popijes 75 g glukoze razmucene u 3 dcl vode,nakon toga sjedis i cekas te ti nakon 1 sat vade ponovno krv,te opet nakon 1 sat.
Nema nikakvog limuna ni nije dopusteno izmedu toga nista jesti ni piti.
Luna ovo tvoje gladovanje od 18 sati prethodnog dana mi se cini grozno.Brrr... Ne vidim razloga za to.
Tako sam i ja u Čakovcu.Citiraj:
Nina prvotno napisa
I još su mi rekli: "Pazite da slučajno ne povraćate, jer ćemo morati ispočetka!"Citiraj:
plashljivo_pile prvotno napisa
Danas test pokazao dijabetes :/
nemoj bit :cry:Citiraj:
Nina prvotno napisa
malo ces pripazit na prehranu i bit ce sve ok. proci ce cim vidis svog malog :angel:
:mrgreen:
podižem topik. meni je isto dok danas na sv.duhu rekel da napravim ogtt.
znaci, moze se u svakom domu zdravlja. el uputnicu piše ginić, ili dr opće praxe? pa kaj onda priznaju te nalaze iz doma zdravlja?
Meni je soc. gin. napisao uputnicu i rekao da idem na VV, mislim da je i na uputnici napisao VV.
Ako ti nije rečeno kud da ideš i ako ti ne napišu na uputnici onda će valjda priznati od bilo kud ili nazovi pa pitaj...
Ja sam u zadnja 4 tjedna (sad sam u 32.) dobila 7 kila i kod ginekologa su napisali za glukozu dva plusića (vidjeli u mokraći), a nije me doktor slao na ogtt, nego samo naobično vađenje krvi.
Zakaj???
ima li netko iskustva da je poremećena resorpcija glukoze? meni je nakon ogtt-a nalaz 9.5.
a habek mi je rekel da se javim ak nekaj nije u redu.
Poremećena tolerancija glukoze je OGTT koji nije uredan, ali još nije dijabetes. O gest. dijabetesu se govori kad je OGTT 11 i više. Javi se svom dr, savjetovat će te o dijeti i reći ti što dalje. Sretno!
hvala. ma da, ići ću ranije na pregled onda.
Podižem temu!
Za tri tjedna moram na VV raditi OGTT. Zanima me kakva je procedura, treba li se naručivati ili se može samo doći?
ja sam u 26 tjednu i prvi put idem vadit ogtt i sad sam van sebe jer pojma nisam imala kakav je to postupak, ajme majko, pa šta mi 4 puta mora krv vadit, neka mi nešto i ostave :cry:
zna li netko u kojem se tjednu trudnoće radi ogtt?
ja sam zaboravila kad sam ga radila u prvoj trudnoći :oops: , ali se sićam da je već bilo toplo vrime (znači da sam mogla bit nekih 6 miseci trudna).
i meni je taj ogtt bio predivan. :mrgreen: tako fino sladak i ukusan da mi je došlo pitat još jednu dozu. jedino šta sam sobom ponila limun i molila da mi iscide u zašećerenu vodu. ali meni je prvoj trudnoći sve bilo slatko i mljac.
ja sam ga radila u 19 tt a sad opet trebam ponoviti :roll:
radi se između 20-28 tjedna trudnoćeCitiraj:
Loryblue prvotno napisa
Da li vaši ginekolozi imaju nekog razloga (vaša anmneza i sl.) da vas šalju na tu dosta neugodnu pretragu?
Ili je to sad već prešlo u rutinske preglede?
ja sam odbila. RUtinska je.Citiraj:
sirius prvotno napisa
I onda mi se dogodilo što i dosta cura s dijab. da dobijem odjednom 4kg (iako sam do 32tjedna-koliko sam sada, dobila sve skupa 9-9,5, u jednom sam mjesecu dobila 4) i dr je pitala bili ipak otišla.
Pošto mi je baka dijabetičarka na inzulinu i prvo dijete mi je bilo dosta veliko, stisnuh zube :mrgreen: i eto.
Imam povišen šećer. Nisam za inzulin, al nema slatkoga.
To bi i za nas ostale bilo dobro.I za trudnice opčenito.Mislim ovaj dio bez (previše) slatkog. ;)Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
Mene je bolnička doktorica htjela poslati ,ali sam ja odbila jer mi je gukoza na normalnom vađenju bila skroz OK.
U prvoj trudnoći ,prije sedam godina,takvi testovi rutinski nikom nisu padali na pamet.
Izgleda da je test postao IN.
nisu ni prije 3.Citiraj:
sirius prvotno napisa
sad mi je malo žao jer očito sam ga imala prvi puta (kad sam dobila DVOSTRUKO više kila)
ali inače-i meni je guk na normalnom vađenju bila niska, al nakon testa baš i ne :mrgreen:
i meni nakon testa 8.5 a veliki proofil(svaka 3 sata vađenje krvi) 3.9-4.4....ipak mi je propisana dijeta :roll:
ja se upravo vratila s ogtt-a (gin me je poslala rutinski). isto sam uzela limun pa mi je bilo kao da pijem malo slađu limunadu :mrgreen: . ali kasnije je bilo gadno - 2 puta mi je tako pozlilo da me je mm doslovno vukao van na zrak. baš me zanima kakav će biti nalaz.
btw - meni nisu 4 puta vadili krv, već samo 2 puta.
Fora je u tome što za gestacijski dijabetes nema lijeka ni terapije. I nestaje nakon poroda.
Sve se svodi na zdravu i raznovrsnu prehranu, a čega bi se svi (ne samo trudnice) i onako trebali držati.
meni je beba veća UZV mjerama za svoju dob pa su me slali da isključe dijabetesCitiraj:
sirius prvotno napisa
Srećom OGTT mi je super :)
ako povratiš cijeli test treba ponavljati??? bar tako pišu neke forumašice. o , to će bit veselo :lol:
ma samo da sve bude ok pa ćemo lako za ostalo :love:
podigla nalaza ogtt-a. prije ispijanja "limunade" glukoza mi je bila 5,2, a 2 sata nakon ispijanja "sokića" iznosila je 6,8 :/ . nadam se da nije nešto prestrašno jer mi je malčice iznad gornje granice :/ .
pa bas i nije samo to.Citiraj:
Poslid prvotno napisa
naime, secer "ne raste" samo od secera.
treba zapravo paziti na unos kalorija.
i slani stapici mogu dici secer jednako kao cokolada.
hmm, prije 3 je bila rutinska.Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
u 25.tj.
s obzrom na moju anamnezu, ja sam ga radila u 12.
i jutarnji GUK je meni uvijek bio oko 4. dok se pod opterecenjem penjao do 13.
radjen mi je profil i ustanovljeno je da secer mogu drzati pod kontrolom dijetom od 1800 kalorija (mislim da ta sta pise i na stranicama poliklinike harni). profil sam radila 1 mjesecno do kraja trudnoce (24h svaka 3 h vadjenje krvi).
ono sto zelim naglasiti da gestacijski nije sala i nije samo izbjegavanje slatkisa :)
Mislim da pretraga OGTT nije rutinska u Hr, ako pod tim podrazumijevate da svaki ginekolog salje svaku trudnicu na to. Neki salju svaku, ali neki ne, nego samo ako procijene da postoji rizik.
I slazem se s leonisom, gestacijski dijabetes nije bezazlena stvar i hiperglikemije se ne sprecavaju samo jednostavnim nejedenjem slatkisa.
To nije točno. Terapija, ukoliko je potrebno, provodi se inzulinskom terapijom. Dijetetske mjere nisu uvijek dovoljne.Citiraj:
Poslid prvotno napisa
tocno. a i dijeta je terapija :)Citiraj:
martinaP prvotno napisa
moze se dogoditi da gestacijski preraste u dijabetes melitus.
leonisa, meni je oko 7,nije to nešto strašno, dr je rekla da samo budem na dijeti. Ja već ne jedem strašno. :/
Sad sam na manje od 2000kcal.
u prvoj trudnoći me poslalo na ogtt zbog prekomjernog dobivanja na kilaži i to u kratkom periodu. samo što nikome nije palo na pamaet koliko ja ustvari jedem i da su 32 dobivena kg ustvari milost božja koliko sam ih mogla nabit jedući :oops: srićom nalaz ogtt-a mi bio savršen.Citiraj:
sirius prvotno napisa
sad se opet nenormalno debljam (u 24 tt dobila 17kg :roll: ), radila sam KKS prošli mjesec na sistematskom i GUK mi je 4,3 (ref. vrijednost je od 4,4 do 6,4). i u mokraći mi je glukoza normalna. a taj prošli mjesec sam se udebljala 6 kg. :shock:
mislim da mi ne gine i ovaj put ogtt.
dobra si ,lory :mrgreen:
težina nije mjerilo, ja sam 32 tjedna trudna, dobila sam 9 ipo kg i imam povišen šećer na OGTTu. :/