hajde, Snorki, objasni ti nama kako se pravi mlinci :P
Printable View
hajde, Snorki, objasni ti nama kako se pravi mlinci :P
Joooj, Apricot, pa bas moram naglas...zanimalo me sto se U BOSNI jede UMJESTO speka, sunke, vratine i svinjskih kobasica... :oops:
I u Bosni se jede spek i svinjaske kobasice. :D samo, kako ko :lol:Citiraj:
dille prvotno napisa
Suho meso se pravi od teletine ili govedine. To je tradicionalni specijalitet koji se pravi na dimu. Moj rodjak se u Americi obogatio kada je tamo poceo proizvodit suho meso :mrgreen: I sudzuka se pravi isto od krave (tele, govedo...) Eto objasnjenja.
Apricot, znam ja da je Uskrs bio u nedjelju. samo ti svakog ponedeljka pises da se isciscavate. Pa me zivo interesuje sta to toliko jedete mimo Uskrsa :D :D :D :D :D
A mlinci. To vam je iste pecene kore sa kojima mi u Bosni pravimo pecenu pitu :D
Uh, da napravis pitu od mlinaca...(bilo suhih, bilo dogotovljenih)...bas bi bilo zabavno...Citiraj:
snorki prvotno napisa
Ili mozda ni pita nije ono sto ja mislim da je...
pa Dille sto ne kazes? :lol:
ne bi te Apricot zezala cijeli dan :lol:
evo, Snorki ti je rekla, u Bosni se jede svasta, a ovo nas Bosnja jede susenu govedinu, Hercegovci i jaretinu ;) neki to zovu suho meso, neki stelja. nemamo sunke kao kod ostalih Bosanaca, i kao kod Hrvata, a sudzuka je isto sto i kobasica (i think).
suho meso se priprema vrlo jednostavno, kao sto je Snorki ukratko objasnila, a neizmjerno je ukusno i ne mora uopste biti masno.
e, mlinci - to mi zovemo kore i pripremamo ih s piletinom ili fasiranim mesom i to je prilicno starinsko jelo kod nas, pavi se tako da se te pecene kore umacu u mesnu vodu, slazu u redove sa iscopanim mesom, na kraju jos malo zaliju mesnom vodom i zapeku.
kod nas se to jelo cesto jede za iftar - obrok kojim se prekida post u vrijeme Ramazana, mjeseca posta za muslimane ;)
snorki, nedjeljom se obično malo "jače" jede jer se ima i više vremena za spremanje (samo ako pada kiša9.
I jede se više slatkoga.
I cijeli dan si bliže frižideru.
I ponekad si kod mame na ručku.
Ma... svaki dan mi je Uskrs!
Citiraj:
apricot prvotno napisa
Tetak mi je od Brčkog! ;) 8)
Wewa, stelja je od ovcijeg mesa ;)
ne znam, meni je stelja hercegovacki pojam :lol:
zato se slabo razumijem :lol:
Ja od nedjelje još ništa nisam skuhala. Još uvijek se prežderavamo s šunkom, mladim lukom, svježim domaćim sirom , hrenom... i ostalim s čim smo započeli još tog jutra. I nikako da se zasitim. Bojim se da ću još 2 dana tako dok sve ne pojedemo. :mrgreen:
Definitivno odličan i vrlo edukativan Podforum!
Apricot, jel to znači da je dijeta pala u zaborav? :P
JA ću danas musaku s krompirom i brokolijem, a imam i neki neidentifikovani komad teletine za strpat u rernu (nadam se da neće mirisati na Mr. Muscolo jer sam se jučer umilostivila i očistila je).
Neeee, dijeta je bila do Uskrsa (-4kg), pa za Uskrs puno hrane, pa od jučer opet dijeta da skinem još 3.
Ninet, ja sam u subotu pravila tortu nakon ciscenja rerne Cilit Bang-om i sve je proslo ok, tj. torta je pokojna :mrgreen:
Ako vam je ostalo kuhanih jaja od Uskrsa imam dobar a jednostavan recept koji i ja danas pravim da potrošim ista.
Skuhati cijeli krompir u ljusci i isječi ga na ploške(malo deblje-oko 8 mm), isjeckati i na ulju kratko izdinstati 2 velike glavice luka(kapule), jaja izrezati isto na ploške. Slagati red krompira, gore jaja, luka, pa opet, krompir, jaja. Zaliti s kisleim vrhnjem a može se gore staviti i komadi kobasice, slanine ili ako vam je ostalo šunke. Zapeći u rerni.
To ti se ovdje zove francuski krumpir.
E baš tako, i kod nas, al' zaboravih napisat naziv! :*
Joj ja i moja kcerkica smo tek ustale :lol: (zlato moje ponovo je zaspalao sa mnom), tako da smo tek doruckovale. A sta cemo danas kuhati?Imam nekih mohunja u zamrzivacu, ali nece MM. Stvarno nemam pojma sta za rucak :( :cry:
Mi smo kuhali zadnje u ponedjeljak :oops: , al je klopa bila mrak. Ribe prekrivene hrpom soli (barem 2 kile) i pecene u pecnici. Jos se oporavljamo. :lol:
mi smo jucer imali pilece filete izrezane na kockice, przene, u umaku od parmezana, pomfrit iz rerne s kimom i puuuuno zelene salate s limunom.
danas i sutra planirane pro-cool-ice ;)
Mi cemo danas prisiljeno zelje, pire i puretinu na grill tavi.
Snorki, sto se na kraju jelo kao 'krumpir bez mesa'?
Izrezala sam krompire na kriske, dodala izrezane paprike, crveni luk, zacina, ulje , sol... i sve to ispekla u rerni. Jos se mogu dodati i jaja, ali je mojim u frizideru isteko rok trajanja :oops:
Danas cu nama nesto nabrzinu iz trgovine, jer idemo u hodanje , a za Editu je grasak koji se upravo krcka ;)
ja sam na jogurtu i kornfleksima, i dalje dijeta... :( :(
ma zasto dijeta? posebno tako nezdrava.
jogurt ima dosta masnoce, a ni kornfleks nije bas sjajan. radije da jedes one muesli-e s gomilom voca ili nesto povrca... :/
jogur - light, a kornflekse samo malo, za nešto hrušče po ustima ;)Citiraj:
wewa prvotno napisa
muslle ne podnosim :/
ma to ti je dijeta od par dana, voće, juhe, jogurti, malo bijelog mesa i tak, samo da odu ove 2, 3 kile od Uskrsa :roll:
Dakle, danas leca bolognese i zelena salata.
Vidi pametnicu!
Šta, umjesto tijesta staviš skuhanu leću?
Ha-ha. :roll:
Mozda umjesto mljevenog?
Danas brancin s povrčem u roli,a za desert kolač od keksa(tinkie w.recept)za večeru obilno pršuta i kolača,a sad se kajem jer se već mjesecima spremam odreći večere(o tome razmišljam kad sam sita) :P
Sutra:složenac bezimeni koji ide ovako:
vatrostalno zdjelu obložiti slaninom,na to red tikvica,pa red prodistanog mljev.mesa,pa red prodinstanog kis.zelja i red krumpira na ploške.Zapeći u roli.
Kiselo zelje = kiseli kupus?
Ajmo cure recepte na sunce, ja sam danas bez ideje! ;)
jest`, jest`Citiraj:
ninet prvotno napisa
...dobro mi nisi rekla : "Šta si ti mislila - da je kiseli špinat?" :lol: :lol:
Rano je, čekaj!
Čekam... :roll:
Ja ću danas dinstanu mrkvu, kojom ću ublažiti dinstane kocke od klempećeg (svinjskog. po bosanski) buta.
:shock: :shock: :shock:A danas petak!Citiraj:
ninet prvotno napisa
Karfiola s krumpirom na leso i kabeljauw na pari. (apricot, da ne moras guglati - vrsta bijelog bakalara koji se prodaje u filetima duzine 20cm i debljine nekih 3cm - mljac!)
kabeljauw?
mm ga ne gotivi ali i ja razmisljam o ribi
moram prvo do pijace vidjeti sta izgleda dobro
najradije bih otisla po lekkerbekjes (kabeljauw pecen u tjestu) ali ne smijem kombinirati zbog dijete. :roll:
Nego, dille, tvoji jedu ribu sa pare? Sta joj uradis? MM-u mora biti pecena inace ko fol nema ukusa. Bas me zanima imas li kakav dobar tip.
Moji jedu sve. Potamane mi i barem glavicu luka dok ga rezem za dinstanje i pola kile mrkvice (isto tako u procesu pripreme)... prije neki dan su grickali i smrznuti grasak dok sam radila rizibizi. :roll: Ma uzasni su, pogotovo ona...ali o tome sam se vec jadala na 1-3 ('Dijete koje bi jelo po cijeli dan').
Kabeljauw (ili tilapiju ili zalm ili bilo koji drugi filet) stavim na masni papir i u onu kinesku parilicu od bambusa, pa na wok napunjen vodom. Dobro posolim, a kad je gotovo (nekih 10tak minuta) polijem maslinovim uljem (pravim domacim, s Hvara) i to je to. I onda se svi utopimo u tome.
Lekkerbekjes su mi premasni, ali zato bi kibbeling mogla uvijek!
kabeljauw
lekkerbekjes
Ne mogu se zamisliti da jedem nesto sto se tako zove :lol: :lol: :lol:
(A sigurno je super :D )