Tridesettri, htjela sam reći da je mene u prvi mah prepala filipova kombinacija nadarenosti i apsolutna nezainteresiranost za djecu. Često sam mislila kako bi tu disproporciju rado smanjila i imala manje talentirano djete koje će se zato bolje uklopiti u život i biti sretnije. Vjerojatno sam zato ga zato, quasi intuitivno, i naravno u najboljoj namjeri, upisala u običan vrtić kako bi to postigao. Shvatila sam da se puno rađe druži sebi sličnoj djeci, ali zaista mislim da svakom djetetu pa i ovakvom, treba dati priliku da uči kroz suživot s različitim ljudima. Pa sam htjela reći da se moja jaka želja za uklapanjem u široke mase svakako projicirala i na F. Hoće li se Filipova emocionalna inteligencija uskladiti s onom drugom, vrijeme će pokazati. Na nju utječe ionako milion faktora. Meni je bitno da uspijem kod F stvoriti bazu - osjećaj da je važan baš kao i drugi vrtićanci, da je od njih drukčiji jer više zna, ali da to ne znači da je time zaslužio sve pohvale ili da mu se zato treba podsmjehivati. Jer uvijek će biti djece koja se bolje oblače/svlače/crtaju/skaču... i trebat će mu njihova pomoć, a zauzvrat im on može pomoći oko čitanja. Volim misliti da nevolje u vrtiću osim generalno lošijeg F raspoloženja, nose i informacije važne za razvoj EI.
Ronnie, to što prijavljuješ za tete koje ignoriraju nadarenost tvog djeteta i smatraju da je to problem za psihologa je čisti strah od različitosti i njihova needuciranost u tom pravcu. Žalosno je da nakon formalnog obrazovanja o odgoju djece pokazuju predrasude čovjeka s ulice. Ja bih stvarno potražila drugi vrtić jer negativan stav teta prema tvom djetetu svakako upijaju i druga djeca.
Flower, potaknuta čudnovatim F, proučila sam svu literaturu o darovitima, pa zaključih da je to to, a onda ga odvedoh kod psihologice koja je nakon testiranja rekla da se u nekim poljima pokazuje kao 7-godišnjak (tada je imao 2g. i 9mj.) i, kad malo bolje promislim, nije rekla da je darovit kako to Tanja Sever u Zagrebu dijagnosticira. Moguće je da je on samo jako bistar? Ali mislim da niti jednog roditelja specijalno ne interesira darovitost/stupanj bistrine djeteta sve dok se (često) ne pokaže problem u sustavu odgoja i obrazovanja.