da nisam baš potpuno nekonstruktivna
a ove: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...unjene+kiflice ?
zanemari pršut i puni s onim slatkim nadjevom ko za pitu od sira - šećer, grožđice...
Printable View
da nisam baš potpuno nekonstruktivna
a ove: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...unjene+kiflice ?
zanemari pršut i puni s onim slatkim nadjevom ko za pitu od sira - šećer, grožđice...
panika, ne pise koliko brasna
meni treba pisat, mada se necu pridrzavat toga, ali mi treba pisat
sto ja znam sto to znaci da se ne lijepi ali da je mekano???
veli tamo kalimero
a njoj vjerujem 8)Citiraj:
Ja te kiflice radim sa svježim kvascem, na 600 g brašna dodam jednu kockicu ( 40 g.), ulja 1 dcl, soli vrhom puna žličica i mlijeka 3 dcl. U 1 dcl ( od ona 3 dcl ) sa žličicom šećera podiže se kvasaac. Tijesto premjesim jednom i pravim kiflice prazne sa posipom sezama ili naribanog sira ili komom, ili pak punjene sa šunkom ili kobasicom. Uvijek ispadnu jako fine . Prije posipa ih premazujem razmućenim žumanjkom i mlijekom.
nikako da se digne
a vec cekaju punjenja
prehladno?
ili sastojci ili okolina
Stavi ih peći. Narasti će malo u pećnici. Kakve god - tople će biti OK. Što ti ostane smrzni i podgrijavaj u mikrovalnoj po potrebi.
Meni najbolje kiflice, jer mi je bitno da su i hladne fino mekane, su ove.
Prije miješenja ostavim kvasac da se diže sa malo brašna, mlakog mlijeka i meda. Tada sve krknem u pekač da se zamijesi i malo uzađe.
Tijesto je ukusno i za slatko i za slano punjenje. Ja ugl. u pola stavim neki čokoladni namaz (najbolji mi je namaz od lješnjaka iz Metroa) ili neko suho meso i gore puno sjemenki.
Ako se tijesto presporo diže, dobro je u jednu posudu staviti vode i zagrijati ( ne do vrenja nego da je topla da se može prst uroniti), na tu posudu se stavi posuda sa tijestom. Ako se posuda uroni u vodu, voda treba biti mlaka, a ako je u zraku iznad vode, onda može biti toplija.
Idealna temp. za kvasce je 32 stup. To treba imati na umu da se tijesto ne pregrije, jer se opet neće dići. Dakle bolje mlaka voda pa duže čekati.
Janoccka:
Ovo nisu "obične" kiflice, nego kroasani. Radim ja i tu vrstu peciva. Istina kroasani su jako fino pecivo. :mljac:Citiraj:
Meni najbolje kiflice, jer mi je bitno da su i hladne fino mekane, su ove.
Prije miješenja ostavim kvasac da se diže sa malo brašna, mlakog mlijeka i meda. Tada sve krknem u pekač da se zamijesi i...........
Meni to baš i nisu kroasani... :/
Kroasani su više lisnati. Ovo baš ispadne kiflica.
pa sto je problem da meni kolaci upce ne ispadaju dobro :(
kalimerino tijesto je ispalo super, diglo se nesto sporije, mislim da je zato jer mu je bilo prevruce, stavila sam ga na pec jer sam zurila, pa ga to zezlo
lijepo sam ga mogla razvuci i oblikovati, ali lose rolam te kiflice
ostane mi dosta praznog tijesta sa strana, a sir mi skoro pa obavezno iscuri
i tijesta mi bude gore dosta, a dolje bude tanko
nakon par napravljenih kifli dosadilo mi to i ostatak sam poslala u frizider :x
ahaaaa
mora se oblikovati krug pa iz njega rezati trokutice
pa zasto to nitko ne kaze
ja oblikovala prvo kvadrate pa po pola, ali mi ti trokuti nisu bilo ok
premalo spicasti
pa sam zato valjala trokut po trokut :roll:
Ivarica:
Sama kažeš da si ga pregrijala, onda ti sigurno ne može uspjeti.Citiraj:
pa sto je problem da meni kolaci upce ne ispadaju dobro
Ako ti sir iscuri, moraš u sir dodati griza i jaje da ti se masa ne razilazi. To tijesto ne mora biti u obliku trokuta da ti nadjev ispada, može biti i u obliku elipse.
tijesto mi je bas dobro ispalo, jako se lijepo razvlacilo, tako nesto jos nisam dozivjela, uvijek mi se lijepi i sl
jedino se mislim da sam ga, zato jer je bilo predobro, mozda pretanko razvukla
jaje sam stavila, mislila sam da je bas zato curilo :/
griza se nisam sjetila
tenks
danas samo izvadim iz frizidera, stavim da se digne i ponovo valjam?
Pazite vamo, žene od kiflica: trebam ove kiflice napravit unaprijed, scenarij je sljedeći: ulećem u 1700 u stan, grijem pećnicu, kiflice ulaze pripremne u pećnicu i u 1830 su spremne i savršene za toplo posluživanje društvu koje me ne pozna intimno i ne zna koliko karastrofalna domaćica znam biti.
Punila bi nečim slanim. Molim točan postupnik, želim ih napraviti par dana prije, večer prije nije dovoljno dobro, večer prije je pripreman kolača.
Ako može, da postupnik uključuje i aparat za kruh, ne bih ručno mijesila.
cure, baš sam hepi.
to je, naime, moj recept.
sad sam baš onako....hepi.
ivarice, jesu ti ispale prhke ili mekane?
mozda sam pogrijesila sto sam skrovadu iz pecnice stavila odmah na balkon hladni da se ohlade?
izvadila sma drugu turu smrznutog tijesta da se otopi za sutra, kakv je sad postupak s tijesom?...
ispale su mekane, tijesto po kalimerinom receptu je super, ja sam dodala secera jer sam pravila slatke
onih nekoliko iz prve ture
drugo tijesto je jos u zamrzivacu
maja, nemoj mene uzeti za savjetnicu
sto se tice pekaca, ne znam, ja sam ih mijesila rucno, prava terapija, mislim da sam bolje to napravila nego sto bi pekac
ali tvoj pekac i moj pekac, iako dva ista pekaca, ipak ne mijese jednako, bar tako ivar tvrdi :/
Da moram ručno nikada ne bih ništa mijesila. Mrzim tijesto po rukama....
Ja u svom pekaču uspijem umijesiti tijesto od kile brašna.
Uvijek dio pečenih kiflica smrznem i po potrebi odmrzavam u mikrovalnoj.
Da mi treba takva situacija večer prije bih umijesila, složila u tepsiju i stavila da se u hladnjaku dižu do sutradan. Radije bih pravila slatki kolač 2 dana ranije nego kiflice :/
Osim ako mi ne paše situacija sa odmrzavanjem pečenih....
ma ivka meni nije dosta smrznuti tijesto, kompletne kiflice trebaju ići u pećnicu
Jannocka, muče me faze - dakle, napravim tijesto u pekaču, jel ga treba onda još dizati ili iz takvog radim kiflice i onda njih dižem?
Kako to misliš dizati u frižideru?
To me najviše izluđuje kod tih dizanih tijesta, to diži opet pa onda opet malo, aaa
Mikrovalnu ne posjedujem
ma znam da ti trebaju gotove
imas li ti koji laksi recept za takav dogadjaj?
Dizes kifle. Tijesto iz pekaca izadje spremno za obradu, tj. motanje kifli.Citiraj:
Maja prvotno napisa
Nego, sto ne uzmes nesto jednostavnije za tu priliku?
Pa ne znam, htjela bi bit malo i efektna, kad ću već ljudima narezat povrće i dat im da umaču u vrhnje.
:nadamsedaovonečitaju:
Nemam pojma, nemojte mi sad sijat sumnju nego pomognite oko kiflica. Teoretski, znam ja da to mogu samo ću se iskrvit.
Dakle, evo, zamotala sam kifle i sad što s njima? Kako ih sačuvati za sljedeći dan ili pet dana poslije?
Meni su kiflice najbolje kada tijesto nakon procesa miješanja ostavim jedno pola sata u pekaču da se diže a onda izvaljam kiflice koje se dižu. Ako ih, kada smotaš kiflice, staviš u hladnjak onda će se one puno sporije dizati - zato hladnjak.
A možeš ih i pečene odmrznuti i ugrijati u pećnici to veče.... To je moja mama radila dok nije bilo mikrovalne.
Ako isprogramiraš pekač da ti zamijesi tijesto (onaj program pečenje i dizanje) tako da ti ono bude gotovo kada dođeš doma, onda ovo ne moraš peći unaprijed. Samo pripremiš narezano suho meso i sir, pobacaš, srolaš i pečeš.
Na kojoj se onda temperaturi to grije?
Jannocka, tnx ovo zvuči zgodno
Osim naravno ako nestane struje :/
Zašto sam se kvragu rodila ko domaćica a ne kuharica :(
Kako napraviti ovo da je sezam gore zaljepljen?
A možeš i tijesto zamijesiti dan ranije i ostaviti ga u hladnjaku. Znači ništa ga ne dižeš kada se zamijesi nego staviš u plastičnu vrećicu i zavežeš. Kada se vratiš doma biti će spremno za valjanje. Ovako ja pripremam i tijesto za pizzu ako nemam vremena mijesiti isti dan.Citiraj:
Maja prvotno napisa
Možda bi ti bilo najbolje da pokušaš napraviti probno tijesto da vidiš kako ti se ponaša kada ga dan prije zamijesiš i ostaviš u hladnjaku. Pa onda ispeci pizzu ili nešto.... Meni je osobno tijesto puno bolje kada odstoji u hladnjaku. Još ako imaš i sat-dva da odstoji na sobnoj temperaturi prije oblikovanja bude fenomenalno. Ali pizzu i ovu štrucu gotovo uvijek radim direkt iz hladnjaka.
I štrucu i kiflice premažeš razmućenim jajetom pa onda posipaš sjemenke.
Maja, na prethodnoj strani je Štrigica pisala o tome, zamrzni gotove kiflice, pa kad dođeš doma izvadi ih iz zamrzivača i kad se malo odmrznu i dignu (možeš ih staviti u pećnicu na 50°C da ubrzaš postupak) pečeš kao friške.
Što se tiče sezama, premaži kiflice žumanjkom pa posipaj, zalijepit će se sigurno, a i kiflice će dobiti lijepu boju.
di je recpt od kalimero?
Štruca je jako jako fina ispala, možda mrvu preslana, al to je do punjenja. To s tijestom direkt iz pekača, dio je u hladnjaku da vidim sutra kako će se ponašat.Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
Kako nema šanse da mi dvaput ispadne tako dobra najradije bi je ovako gotovu zamrzla, al imam i tik na to da im ponudim svježe :roll:
Inače, imate kakve ideje čime to puniti? Ja bi neku mesnu i neku povrćastu varijantu?
Ja sam pravila sa:
- slaninom i sirom
- kobasicom i sirom
- salamom i sirom
- kombinacijom gore navadenog
- tunjevinom iu konzerve, maslinama, paprikama i sirom
- maslinama, paprikama i sirom
- šampinjonima iz konzerve, paprikom i sirom
ne sjećam se više....