ali ta curica nije u tom trenu bila moja odgovornost, nego moje dijete.
Printable View
ali ta curica nije u tom trenu bila moja odgovornost, nego moje dijete.
ma nema pravog odgovora
ako se maknemo, onda je pouka: dobro da sam se izderala na njih, sad su me pustili na miru. postigla sam svoj cilj. super. tako se to radi
ako se izderemo onda je pouka: eto, tko jači tlači. Ne mogu tlačiti starije od sebe nego ću se iživljavati na vršnjacima i na onima koji n mogu odgovoriti. Opet niš nije naučila nego je potvrdila ono što je već znala.
ako idemo nešto objašnjavat: ne znam koliko ćemo postići i koliko je to dijete u stanju shvatiti i prihvatiti takva objašnjenja. ako je navikla komunicirati vikanjem (kao doma) onda se pitam može li se s njom komunicirati drugačije a da ona to shvati?
baš tužno
Ja bih napravila što i ti. I poslije objasnila malenoj da ima i takvih ljudi i da je ponekad povlačenje najmudrija taktika.
Pitanje je na kakvu je reakciju bila spremna ta djevojčica da joj se LE obratila. Djeca se u pravilu iz čista mira ne izdiru na nepoznate ljude.
odlican spot.
Mene je stegnulo u prsima dok sam gledala taj spot, živa istina samo možda prerijetko razmišljamo o tome.
Pokušavam svoje dijete odgajati primjerom, sigurni nisam idealan roditelj ali trudim se.
Ja zapravo nisam sigurna što je najbolje napraviti. Meni je to otvorilo neka druga pitanja. Ovo što LE kaže, njena primarna odgovornost su ona i njeno dijete. Možda bi stvarno bilo ok ukazati djevojčici na neprihvatljivost takvog ponašanja. A možda joj je to LE baš najbolje pokazala svojom reakcijom - odlaskom. Ali mene više muči što je to dijete vjerojatno zlostavljano i što možda tako 'hoda okolo' i svojim ponašanjem traži pomoć.
Sudjelujem, a uopće nisam komentirala filmić. Meni je baš lijep. Učenje po modelu bi nama roditeljima moglo biti jedan od najmoćnijih alata. U tom smislu mi je malo žao što je u filmiću onaj dio o pozitivnom učenju tako kratak. Ovi negativni primjeri osvješćuju, ali pozitivni bi bili motivirajući.
Pitanje je što je u korijenu toga - ne mora biti zlostavljanje nego popuštanje (što je isto neka vrsta zlostavljanja, svakako.)
Ne mogu reći sa sigurnošću kako bih reagirala, jer je to zbilja iznenađujuća i nedječja izjava, pa bi mi se moglo dogoditi da reagiram u trenutku. Ovako, s racionalnom distancom, mislim da se ne bih povukla pred malom agresivkom i rekla bih joj: Ne dozvoljavam ti da sa mnom ovako razgovaraš! Došla si u park koji pripada i drugim ljudima i zato pazi na svoje ponašanje, a prema drugima budi pristojna!
Možda bih je pitala i gdje joj je mama i obratila se mami.
Pitala sam ja di joj je mama. Ona je nekaj promumljala. Ma to jednostavno moras dozivjeti. Opcenito, ja se ne povlacim, ali ovaj put sam ostala - zatecena. I sad, s distance gledano, s tom curicom bih postupila jednako. Instinkt neki, tesko objasnjivo
ja, u biti, ne mislim da je ona zlostavljana. samo nema dobar primjer doma.
imam u susjedstvu takvo dijete. roditelji su na psmtr, glupane i glupačo, ali malonom nitko ne smije ništa.
a on preslikava roditeljske dijaloge na sve oko sebe.
I ja imam primjer jednog klinca koji vrlo brzo "pukne" kad mu netko nešto dobaci i zaviče "Ubit ću te"(mali ima 5 god) i kad sam ga pitala od kud mu takve riječi rekao je da tako njemu mama kaže kad on nešto napravi, i što onda napraviti?
Razgovarati s mamom. Možda upali.... Nažalost, prema mom iskustvu takvi razgovori (koliko god bili dobronamjerni) često su pucanj u prazno i nailaze na gluhe uši. Da ti roditelji vide sami kako rade nešto neoprostivo krivo, ne bi im trebalo to govoriti. Oni kojima to treba reći uglavnom su rijetko kad sposobni shvatiti u čemu je problem.
Spot sam vidjela davno, i mislim da je vrlo poučan. Ako se i nekome čini pretjeran, to je samo bolje, barem prenosi poruku.
I vjerujem da se nitko ne rađa ni dobar ni zao, samo ima veći ili manji potencijal oboje primiti iz okoline. Slično kao i bolesti - nitko se ne rađa s rakom, ali ga može lakše dobiti zbog loše prehrane, gena itd.
super super,,,kradem za fejs!
Ni ja se ne bi povukla pred malenom, nego joj očitala bukvicu i dala do znanja da tako ne može pričati, ni sa mnom, ni sa mojim djetetom. To što je neodgojena ne znači da se trebam povući - ne pred 6-godišnjim djetetom.
Nego, nekidan smo bili u Kiki sa djecom i MM je s njima ostao u igraonici dok sam ja radila brzinsku nabavku. Čim smo došli u igraonicu, čuli smo neko dijete kako zapomaže iz WC-a "Mama, tata, obriši mi guzu". Dođem do onog dječjeg WC-a i vidim dječaka kako sjedi na školjci i pitam ga gdje su mu mama i tata, i koliko ima godina. I kaže mi "Nema ih, otišli su, imam 4 godine". I šta ću, obrišem malome guzu, operemo ruke pod pipom i ode se on igrati u igraonicu a ja sva kipim i crvenim od ljutine. MM donio neki sok za naše klince, a on navalio da je žedan da bi i on popio soka. I tu mi je puko film, odem do onog restorana i pitam konobaricu da tko pazi na tu djecu, gdje su roditelji od tog klinca. I konobarica, na po plača kaže da je mali tu u igraonici već sat vremena, ne zna šta će, da ga obilazi svako malo, ali da roditelja nema, da se nada da će doći. Vratim se u igraonicu, pitam malog kako se zove, dođem do konobarice i kažem joj da na razglas pozove "roditelje malog xx-a" u igraonicu.
I pozove ih ona, odem ja u nabavku, MM ostane s klincima. Vratim se nakon nekih pola sata, MM sav ljut, pjeni se i kaže da je došao tata s malom bebom i dreknio na vrata "Tko me zvao, kajje sad". Pa mu je MM rekao da ne može malog od 4 godine ostavljati bez nadzora, da mu to piše i na tabli. Da je mali trebao kakati, da je žedan, da smo mu obrisali guzu i dali nešto da popije, i da trebaju roditelji biti s njim. Pa se tata malo povukao i nešto kao promrmljao "Hvala" kroz zube, pitao malog kako je, vidio da se igra s djecom i - opet otišao u bespuća Kike.
Pozvala bih socijalnu službu, ali je bilo već 7 navečer.
Inače, sviđa mi se spot :-)
Evo da se i ja pridružim. Spot je super! Roditelji bi se uistinu trebali zapitati što i kako rade, na koji način rješavaju probleme, kako se razgovaraju, koje riječi koriste ... jer naša djeca su naša ogledala.
jučer na Rodinom danu za roditelje, na zadnjem predavanju, prikazan je ovaj video...i super je
pa ga malo podižem za one koji još nisu vidjeli...
Poučan video