Ovo sam ja pitala na jednom drugom topiku?Citiraj:
tanja_b prvotno napisa
Ja sam počela čitati svom 4.5 godišnjaku ali čini mi se da mu je preteško za razumijevanje. On i dalje navaljuje da mu čitam al sve se više dvoumim.
Printable View
Ovo sam ja pitala na jednom drugom topiku?Citiraj:
tanja_b prvotno napisa
Ja sam počela čitati svom 4.5 godišnjaku ali čini mi se da mu je preteško za razumijevanje. On i dalje navaljuje da mu čitam al sve se više dvoumim.
Imate li preporuku što čitati 4.5 godišnjaku kojem su jedini interes vitezovi i gusari?
vesna imas one prekrasne velike knjige od planetopije, "piratologija".
za curice ima slicno vilinski dnevnik, mi smo to gledale u knjiznici, m. se raspametila kao rijetko kada.
inace kad vec stalno spominjete golden marketing, m. jako voli slikovnicu "ana u svijetu bez granica" (preporucam), premda to je sa slikama, ali ima i dosta teksta. mislim da je bas za ovaj uzrast o kojemu pricamo.
vesna evo link na piratologiju:
http://www.planetopija.hr/hr/nasa_iz...page/10/page/2
Hvala na preporukama.
Nego, gdje kupiti te dvije knjige od G.marketinga - naime, ne bi ih posuđivala nego bi ih baš kupila, help! :love: :*
Čekaj Interliber, da dobiješ barem nekakav popust. Njihove knjige su dosta skupe. Mi isto imamo Ana i svijet bez granica, dobra je, samo sam ja jako patetična pa se uvijek rasplačem kad čitam tu slikovnicu :roll:
Imamo još jednu slikovnicu tog 'tipa' - dugačka priča ali sa slikama, isto od GM, zove se Dječak u zvjezdanim čizmama, ilustrirala ju je Sanja Rešček, isto je lijepa priča.
Opčenito se i meni čini da je ovaj tip knjiga najbolji za Leu. Golden marketing ima dosta takvih slikovnica, npr. pada mi na pamet još Plesna haljina žutog maslačka od Sunčane Škrinjarić.
Vidjela sam ovu knjigu u knjižari ali me nekako korice nisu privukle. Djelovala mi je malo mračna, više za odrasle.Citiraj:
tridesetri prvotno napisa
Sad sam tek na linku pročitala da bi mogla biti zanimljiva priča.
Danas sam naletjela na Priče o zmajevima http://www.profil.hr/index.php?optio...d=994&Itemid=1.
Nisam mogla odoljeti da je ne kupim.
E Macu papučaricu i Plesnu haljinu i ja preporučam. Ja malo i štedim pa to skinem s neta (samo tekst) tako da ne kupujem preveć slikovnica.
Mi smo sad na Hlapiću ali pravom pravcatom, kojeg sam i ja čitala kad sam bila mala. Svaku večer nekoliko strana. Pa čovječe u tome i ja uživam.
Nego to nasilje u slikovnicama i mene zbunjuje, pa vidim da je možda ovo pravo mjesto da podijelim neka svoj razmišljanja. Događa se i meni da neke situacije iz slikovnice jednostavno cenzuriram, tj. "prepravim" pa me nekad zapeče savjest i pitam se nije li to zato jer mi se ne da suočavati s brojnim pitanjima i tražiti odgovore primjerene za njegovu dob. Npr. Ivicu i Maricu - imam sasvim jednu nevinu verziju - pa di ćeš ditetu čitat da neki roditelji jednostavno ostave djecu - ali fakat toga ima.
I fakat seljačka hajka - pa i toga ima. Pa od čega mi to štitimo našu djecu? I kakav je to suvremeni svijet sa suvremenim vrijednostima. Gledam TV pa gasim, radije čitam Pepeljugu, pa makar vrane kljucale oči sestrama (kužite što hoću reć?).
I onda se pitam griješim li ja s tom cenzurom. Moj tata mi kaže da ja odgajam princa na zrnu graška, da je svijet surov i da je bolje dijete u to kod kuće uputiti nego da se frapira misleći da je sve idealno. Pa se onda pitam nisu li te bajke priprema za to?
A cijelo ovo moje zamaranje time i novi pogled na cenzuru počelo je time što mu na CDu puštam Družbu Pere Krvžice. I dok ga ja stalno učim da se ne valja tući, tamo Pero prijeti Divljaku i Budali da će ih mlatiti do sutra ako nekome odaju da su uredili stari Mlin. Tamo roditelji mlate djecu jer misle da se skitaju, a djeca ponosno nose modrice znajući da je to za "pravu stvar". (ne zovu SOS telefon)
Ljudi ja Peru Kvržicu obožavam (još otprije). I nikad ga ne bih opisala kao nasilnu priču. Malo sam se zato šokirala "svojim novim suvremenim" pogledom na tu priču, dok sam ona stara ja tu priču oduvijek smatrala pričom koja ističe sve prave vrijednosti koje i ja želim promovirati u životu (marljivost, zajedništvo, jednakost spolova, misli svojom glavom, ne klanjaj se nametnutim autoritetima itd).
U njoj jednostavno batina postoji "kao da je iz raja izašla". Tj koriste je "pozitivci" da obrane slabijeg, da se suprotstave nasilnome. I onda se pitam je li to razlog zašto je prije bilo manje maltretiranja po školama. Je li to zato što su se prije i "dobri" dečki znali tući, pa je postojala bolja ravnoteža. Sad mi to izgleda kao: oni koji odgajaju djecu - odgajaju ih u suvremenom stilu: ne po guzi, ne nikad i nikako. A oni koji ne odgajaju djecu, njihova djeca se isto tuku kroz stoljeća.
I sad sam vas udavila. Da se sad opet počnem pravdat da mi nije bila namjera nagovarat vas da odgajate djecu u nasilnike - nema smisla. Ko razumi - svatiće. :lol:
Šta vi mislite o tome? Zašto im zapravo preskačete da je Divlju svinju jadna joj majka...
Ništa ne preskačem, sve im objasnim, jer bolje da ih ja uputim u surovost svijeta, nego da se poslije iznenade i razočaraju ili ih nedajbože tome nauči ulica.
Svi ti klasici na kojima smo mi odrasli su meni ok, a pod agresivno su mi ove nove slikovnice i crtići (Ninje i sl. gluposti), koje im ne dam ni pod razno.
Ali to je samo moje skromno mišljenje.
golden marketing ti se nalazi u jurisicevoj (mislim broj 3, tamo gdje je europski dom) i kod njih mozes kupiti slikovnice. barem je tako do nedavno bilo.Citiraj:
romi prvotno napisa
poučena ovim topicem otišla sam kupiti Tramvaj zvan cveba za poklon. Cijena je 120 kn, popust 10% pa 108 kn. Adresa je Jurišićeva 10. A Golden marketing ima i u Šenoinoj, ne znam koji brojCitiraj:
tridesetri prvotno napisa
:lol: vrištiiiimCitiraj:
Anci prvotno napisa
Moj mali reče tati: Ti krivo čitaš. Tako ne čita Moja Mama!
Inače, Andrej se raspameti od smijeha na Puškinovu "Bajku o ribaru i ribici", gdje ribareva žena stalno ponavlja "Prostačino jedna i budalo!" :mrgreen:Citiraj:
makita prvotno napisa
Nego, sad mi je palo na pamet, možda nekom bude zgodno: Janoscheve slikovnice. Prije godinu dana još su mu bile dosadne, ali nedavno smo s guštom pročitali "Dobar dan, malo prase" i "Oh, kako je lijepa Panama". Ima dosta teksta, a opet i dosta slika.
Gdje u Splitu ima dječja gradska knjižnica, ima li tko link
Evo, sama našla bez teškoćaCitiraj:
makita prvotno napisa
http://www.gkmm.hr/index.htm
Je li tko u podružnici Bol-Plokite
Citiraj:
tanja_b prvotno napisa
Joj bravo tanja :D potpuno sam zaboravila na te slikovnice!
Lei je baka kupila Tigrovu poštu i stoji joj kod bake, jako je dobra, ali smo skroz zaboravili na nju!
mm se načitao "šume striborove", čak snimio svoj glas na CD, pa to slušamo dok se vozimo... a zxuja (koja već skoro zna napamet cijeli tekst) često veli: bog mu oprosti, a majka mu ni zamjerila nije. :roll:
Koliko vidim, nitko nije spomenuo drage, drage medvjediće iz mog avatara. Stan i Jan Berenstain napisali su cijelu seriju poučnih slikovnica (npr. Medvjedići i previše televizije, Medvjedići i nezdrava hrana, Medvjedići kod zubara i sl.). Kao stvoreno za četvertogodišnjake!
Ima i Ana par medvjedića ali mi iz nekog nepoznatog razloga nisu "sjeli" :/ ... nekako imaju puno praznog hoda , a malo radnje.
Ni meni medvjedići nisu dobro sjeli :/ iako zapravo imamo samo jednu, "Medvjedići kod zubara", i uopće nisu ispunili svoju svrhu, jer smo strah od zubara riješili na drugi način.
Ova slikovnica mu je jedno vrijeme bila zabavna, sad je već dugo nije ni pogledao. S obzirom da sve češće traži dulje tekstove i veće knjige, ni ne kupujem mu više kratke slikovnice - ono što imamo doma i u knjižnici mu je dosta.
Nama je trenutno u điru Šegrt Hlapić (imam neko džepno izdanje iz seta lektira za osnovnu školu) i on je super pisan, jednostavne linearne priče pa je mališi bilo lako pratiti. U zadnjih mjesec dana pročitali smo ga 4 puta i skoro sve zna napamet, a ja sam skoro ostala bez glasa jer mi je to duuuuugoooo.
Kako sam se ja tek sad nakačila na H. Pottera (znam da kasno palim, ali kaj sad :mrgreen: ) tražio me i to da mu čitam, ali nije baš nešto napeto pratio - dobro, meni se nije dalo od početka, nego tamo gdje sam stala pa ništ nije kužio, a još ima puno eng. imena na kojima sam polomila jezik, ali zato nam je super poslužilo za igranje u parkiću kad smo imali igrice 'kuhanje čarobnog napitka od trava', 'jahanje na metli', 'učenje čarobnih riječi' i sl.
E, da, još čitamo Egmontove 'Praščićeva avantura' i 'Slonkova avantura'.
Kupila sam u Profilu Heidi (Naša djeca), skraćenu verziju s njemačkog prevela Nada Iveljić . Odličan tekst, ništa mu ne fali obzirom da je kraćen, a zadržana je ljepota priče i atmosfera, krasne rečenice pune lijepih opisa, lijepo i količinski umjereno oslikano, ma super!). Jedina zamjerka je što se Heidi jednolično hrani :lol: , na tri mjesta se spominje kako je doručkovala, ručala i večerala kozje mlijeko i kozji sir.
Koga zanima, treba cca 30 minuta za pročitati naglas :mrgreen: .
Ani pomalo počinju "igrati" manje bebaste priče, pa ako netko zna za još nešto slično, molim preporuke.
Posudila sam i Tramvaj zvan cveba - prva polovica beskrajno dosadna u silnom nabrajanju, jedva sam se prisilila doći do kraja (prema kraju je bolje)...kod Ane također nula bodova.
Dobili smo na poklon i jednu Heidi iz onih oslikanih serija (tipa Maja), ali tekst mi je onako malo "simple" :/ , a slike živi kič.
Mi smo baš neki dan kupili Medvjediće kod zubara, i Lei se sviđaju, premda teško da će nam to donijeti neku korist kod popravljanja zuba.
Ja sam ljetos Lei čitala Malog Princa - zato što sam jedino tu knjigu našla u knjižarama u Pothodniku :oops: prije odlaska na more. Sviđalo joj se, premda joj ona izreka 'Čovjek samo srcem dobro vidi ..' nije nikako jasna. Na kraju joj ipak nisam pročitala kraj, zaboravila sam bila koliko je tužan.
Ajme, ne spominji :roll: imali smo ga na ljetovanju, Andrej je poludio za tom slikovnicom i svaki dan smo je morali čitati po nekoliko puta, a meni je bila prilično bezveze. Ali srećom smo je vratili u knjižnicu.Citiraj:
čokolada prvotno napisa
Trenutno po drugi put čitamo "Čarobnjaka iz Oza" - integralnu verziju, i svakako preporučujem! Uživamo i mi i Andrej (baki ide na živce, ali tko je pita :mrgreen: )
I ovih dana jako dobro kotiraju Janoscheve slikovnice - sve koje smo dosad našli. Jako, jako lijepe priče, toplo ispričane, s dalekosežnom porukom, ma ne znaš koja je bolja. Jedina moja zamjerka ide na prijevod koji je katastrofalan.
Razmišljamo koju knjigu da uzmemo za dalje, pa ako netko ima neku preporuku za kakav dobar dječji roman, ideje na sunce!
Tanja_b koja je to verzija Čarobnjaka iz Oza, te gdje si je kupila?
Evo ova
Kupljeno u Profilu.
Ima još nekih izdanja, ja sam se odlučila za ovo izdanje zbog ilustracija (koje su u njihovoj dobi ipak još dosta važne).
Ja sam u trudnoći pročitala da bebama treba čitati štogod samo do slušaju riječi. I budući da sam u to vrijeme po tko zna koji puta čitala Jedno i Galeb Jonathan Livingstone od Richarda Bacha i Malog princa, tako je to L. hećeš nećeš slušala.Citiraj:
Mima prvotno napisa
A odonda me moj tata zeza da kao zašto joj još nisam pročitala Tolstoja i Krležu pa to je odavno već trebala čuti. :lol:
Ali šalu na stranu bilo to povezano ili ne L. nikada nije tepala i u 90% riječi pravilno izgovara čak i kada ih prvi puta čuje.
tek sad vidjeh ovo. bol-plokite ti vise nema djecji odjel, nego samo za odrasle. djecji odjel je preselio u novu zgradu knjiznice na pojisanu (ex depadansa). ne znam gdje stojis, al djecje odjele imas jos na trsteniku, mejama, ravnim njivama, brodarici i spinutu.Citiraj:
makita prvotno napisa
mi smo se za ovaj rođendan uspjeli oboružati novim knjigama, od japanskih i tibetanskih pričica do Puža na ljetovanju i priča o nama omiljenoj vili Zvončici
sad je iskrsnuo novi problem: za laku noć moram čitati prvo jednoj pa onda drugoj jer trenutno su im afiniteti potpuno različiti :roll:
zamislite koliko se načitam :shock:
Brodarica mije blizu, baš ih moram zvrcnit i produžit knjige, do sad smo bili jedino u središnjojCitiraj:
lara26 prvotno napisa
Da li ste otkrili Eptine slikovnice-predivne su.
Znam da su relativno skupe, ali Riba duginih boja naš je bestseller.
Pa onda Pauli, i da ne nabrajam-toplo preporučam svim gutačima knjiga s ovog topica.
Pa opet ja:
sjećate li se Jelenka-Marica je čitala Bijelog jelena od Vladimira Nazora u toj seriji. Prekrasna priča-mi pogledali i predstavu, i sada bi Mare očajnički željela prespavati u šumi sa srnama pa da ih razumije.
Sjećam se te serije, obožavala sam je :heart: čak sam redovito pratila i reprizu koja je išla već kad sam bila odrasla.Citiraj:
maribel prvotno napisa
Inače, neki dan smo u knjižnici posudili (na Andrejev nagovor) "102 dalmatinca". Knjiga je totalno isprekidana i bez glave i repa, a uvodi pojmove uvjetovanog refleksa koji se inače uče u gimnaziji :? :roll: - uglavnom, NE preporučujem.
I mi bi opet Jelenka, Mare je bila beba kad je išla repriza, a starija nije ništa gledala s takvim zanimanjem- ipak su to djeca našeg govornog područja, pa onda možemo i na izlet u Gorski kotar da im sve to i dočaramo.
Glasam za domaće serije- Jelenko!!!, Ne daj se Floki (nedavno smo opet uživali)....
tanja_b, mi je imamo :)Citiraj:
tanja_b prvotno napisa
Cure obožavaju!
Malo podižem... :)
Pročitale smo jednu dječju knjigu ("neslikovnicu"), neku o vilama.
Sad smo počele Hlapića.
Malo se nasmijala kad je vidjela da je Hlapić dječak, ne miš.
Pitam je: "A tko bi mogao biti ova djevojčica?", a ona nikako da se sjeti Gite.
A jedva je dočekala da dođemo do Crnog čovjeka :roll:
Bi li mališani u ovoj dobi trebali moći prepričati slikovnicu/knjigu/priču?
L. jako voli da mu se čita, s guštom sluša, ponekad i komentira. Svaku slikovnicu koju imamo smo pročitali x puta.
Sad smo došli u fazu da on meni "čita": otvori slikovnicu i krene pričati. Međutim, to što on priča zapravo i nema puno veze s biti priče. :?
Ja znam da ona zna uz slike, kad lista.Citiraj:
Bi li mališani u ovoj dobi trebali moći prepričati slikovnicu/knjigu/priču?
A ne znam može li sama, iz gleve, a bez listanja... :/
Ovaj naš primjer je uz listanje. U 'prepričavanju' preskoči puno toga, bit/pouka priče je potpuno neprepoznatljiva... Pa ne znam ne kuži li on bit (mada je ja svaku put po završetku pričanja pokušam ponoviti, naglasiti) ili mu jednostavno to nije važno.
Ali mislim da bi isto bilo i bez listanja.
Mislim da je tanja_b jednom nešto napisala vezano uz ovo tvoje pitanje (ali javit će se ona već :) ): a to je da djeca uživaju u samom činu čitanja, da se možda ne trebamo zamarati toliko time što je pjesnik htio reći .