thanks Neroslava! jos cu se raspitati sta moje selo daje.. :-)
Printable View
thanks Neroslava! jos cu se raspitati sta moje selo daje.. :-)
Nema frke :) . Evo kaj sam našla (jedino napominjem da su podaci u vezi gradova stari 9. mjeseci, ne znam jel se tu kaj u međuvremenu promijenilo):
''Korištenje jednokratne naknade za pomoć pri opremanju novorođenog djeteta je pravo koje proizlazi iz Zakona o zdravstvenom osiguranju, a sama isplata regulirana je Pravilnikom o uvjetima i načinu korištenja prava na pomoć za opremu novorođenog djeteta ("Narodne novine" broj, 58/94). Visina naknade je određena Zakonom o izvršavanju državnog proračuna za 2007.g. i iznosi 2.328,20 kn. (ja zvala HZZO, i za 2008. je isti iznos, iako bi bilo za očekivat da bude nešto viši, ali... :roll: )
Pravo ne ovisi o imovinskom cenzusu, već pripada svim zdravstveno osiguranim majkama. Naknada se ostvaruje podnošenjem zahtjeva nadležnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Zahtjevu trebate priložiti:
* djetetov izvod iz matice rođenih (original na uvid + 1 presliku)
* svoju osobnu i zdravstvenu iskaznicu (preslike).
Ukoliko je majka nezaposlena, a zdravstveno osigurana preko oca djeteta, tada se prilaže osobna i zdravstvena iskaznica oca, kao nosioca osiguranja, te navedeno pravo ostvaruje otac.
Osim ove pomoći koja je na državnoj razini, pojedini gradovi i općine isplaćuju naknadu za opremanje novorođenog djeteta i iz lokalnog proračuna.
Osim Zagreba takvu pomoć dodjeljuju:
- Općina Blato - 5.000,00 kn
- Općina Pirovac - 2.000,00 kn,
- Grad Split - 1.200,00 kn,
- Grad Jastrebarsko - 1.200,00 kn,
- Grad Požega - 1.000,00 kn,
- Općina Viškovo - 700,00 kn,
- Grad Dugo Selo - 1000,00 kn,
- Grad Velika Gorica - 1.500,00 kn,
- Grad Karlovac - 500,00 kn.
Za svaki slučaj raspitajte se u svome gradu o možebitnoj pomoći.''
Ovo ne znam jel da vjerujem:
''Na razini lokalne zajednice priznanje je zaslužila općina Blato na Korčuli, i to za konkretne mjere pronatalitetne politike na otoku. Tako se za prvo dijete rodiljama isplaćuje jednokratna pomoć od 5.000 kuna, za drugo 10.000, za treće 60.000, a za četvrto i svako iduće dijete čak 72.000 kuna. Potpora se za prvo i drugo dijete isplaćuje odjedanput, a ostala u nekoliko rata. Mladim obiteljima do 35 godina starosti, prema odluci općinskih vlasti, od 1.siječnja ove godine subvencionira se i kamata za stambene kredite, i to do iznosa od najviše 10.000 kuna godišnje.'' :shock: Ak je istina, :klap: .
Kaj se tiče pojedinih tvrtki, najbolje je za svaki slučaj pitat tam gdi radite, a ja sam našla ovo:
''Apsolutni rekorder u isplati jednokratne novčane pomoći među tvrtkama je Instutut građevinarstva Hrvatske koji za rođenje djeteta svoje zaposlenike nagrađuje s 20.000 kuna, dok Belupo i TIM Kabel isplaćuju također visokih 10.000 kuna. Kolektivni ugovor u Fini pak zaposlenicima jamči naknadu od 5000 kuna. Karlovački Alstom u kojem je nedavno potpisan novi kolektivni ugovor među prvima je vezao naknadu za rođenje djeteta uz proračunsku osnovicu pa zaposleni trenutno imaju pravo na cijeli iznos osnovice od 3326 kuna. Zahvaljujući novom kolektivnom ugovoru oko 65.000 državnih službenika ostvarilo je pravo na jednokratnu novčanu naknadu za rođenje djeteta koja će u ovoj godini iznositi 1663 kune, odnosno 50% od proračunske osnovice.''
ma super si!! :naklon: :naklon: :naklon:
evo najnovijeg popisa naknada