-
Ja ne znam kako da glasam. Cura je napunila godinu prije dva tjedna, zna reći mama, tata, baba, deda, počela je i početne slogove nekih riječi, izvrsno zna kako se koja životinja glasa
konjo - iiaa
maca - maaa
kravica - mmmmm
vau vau - je je
da li se to smatra pod progovoriti?
-
moja do 1.5 godine nije govorila skoro ništa, mama, tata, baka i to je bilo to, kad bi nešto htjela bi na to pokazala
mene to nije brinulo, ali sveki je već iza njenog 1. rođendana počela sa zabrinutošću radi toga, pa kao što ćemo poduzeti, pa hoćemo je negdje voditi, stalno mi je ubacivala bubu u uho, da sam se i ja već zapitala je li sve u redu s njom
i onda jednu večer sam joj prala guzu pod pipom na kadi, imala je 1.5 godinu, i samo je rekla "vruće" čisto, razgovjetno R
crnogorka moja, do ta nije imala zamjerki 8)
i od tada se ne gasi :mrgreen:
-
ida je progovorila s nekih godinu i pol, mozda i ranije (recenice)
noa i leo oko treceg rodjendana
ami ima godinu i za sad zna reci: mama :heart:
ostale glasove uopce nema ko sto su ovo troje imali - ono da ponavlja slogove (ma-ma, ta-ta, ba-ba, da-da i slicno)... vec sve neke grlene, ko nizozemsko hrkljanje :lol: posprica svu audijenciju kad se "rasprica" :lol:
-
dario je sa godinu dana već pričao na telefon u jednostavnim rečenicama. a ona je oko 1.5 godinu počela brljati, a onda je sa oko 1g i 9 mjeseci razvezla i sad se ne gasi, kao ni on...
-
Ima vec 2-3 mj da je pocela slagati recenice, tako da sad zna reci kad joj kazem da vise neceg nema onda ona kaze: tuta zaza papa ide dućom (sutra zara papa, kupi tu stvar u ducanu). Ili metu da mami baba (da barba da mami metlu), cece mami noci (cvijece mami nosi), none pote mama peje (šporke noge mama pere), toce mama saze , pacica ima zuta (kocke mama slaze, ima zuta patkica na njima) ...ma veze i po 5 pojmova ali vise se sad ne mogu sjetiti, boje slaze uz pojmove i tako.... Melje li melje :mrgreen: 8)
-
Domi je imao 15mjeseci kada je slagao dvije rijeci, a sa 19 mjeseci i recenice!
-
Ja bih racunala kao progovaranje prvu rijec koju su smisleno progovorili. Kako procijeniti da li je "pala" prva recenica ili ne? Malisa je npr govorio "kisa pada" medju prvim rijecima, al sam skoro sigurna da je to u njegovoj glavi bila jedna rijec jer je uvijek u nasem govoru dolazilo u kompletu. To sam skuzila kad je i kisobran poceo zvati "kisapada". Dakle prva rijec (ni mama ni tata vec ato=auto) s cca godinu i par mjeseci, "kisa pada" s godinu i par mjeseci, a recenice s cca dvije.
-
Miha već 2 tjedna slaže rečenice od 3 riječi...većina ga kuži što govori
najnovije je "mama do bebu" - mama dođe po bebu (u vrtić) :)
tu beba paja
beba pi tutu (beba piški tutu)...:)
-
EvaP ja sam baš mislila na progovaranje u rečenicama, ne na izgovaranje prve riječi. Zanimalo me jer se pokazalo kod nas (i kod mnogih) kao velika razlika.
Zamolit ću moderatore da promijene naslov teme jer vidim da se mnogi zbunjuju.
-
A sto je recenica? :)
Moj vec jedno dva mjeseca izgovara kratke recenice tipa "ide tamo", "makni se", "nece pava", "mama pi(s)ki" (to kad ja odem na wc).
I razumiju ga i on sve razumije.
Jel to ono sto si mislila?
Da glasam za b?
-
a po pravopisu je i jedna riječ rečenica koliko se sjećam hrvatskog :mrgreen:
-
Da i ja bi rekla da si ti Tiwi upravu kada kazes da se kod mnogih dogodila velika razlika.Tako je Domi govorio po jednu rijec sa 10,5-11mj. :Piti, taja(caja) Ato,(auto), a koliko se sjecam po tvojim postovima u proljetnim bebama da je i tvoj Patrik rano slagao puno zasebnih rijeci.
-
Da, eto, baš tako.
Bilo mi je zanimljivo kako zna podosta riječi ali se ne služi njima tako da ih složi u rečenicu. No, kad je krenuo, kao da je eksplodirao :lol: