:D ma bravo, čestitam od srca, nego hoće li mi netko odgovorit na jedno pitanje - da li se trudnice kojima je na zadnjem pregledu kod doca utvrđeno da je beba zadak naručuju u bolnicu na carski ili kako to ide?čisto da znam
Printable View
:D ma bravo, čestitam od srca, nego hoće li mi netko odgovorit na jedno pitanje - da li se trudnice kojima je na zadnjem pregledu kod doca utvrđeno da je beba zadak naručuju u bolnicu na carski ili kako to ide?čisto da znam
Neznam kako to ide, al mene je vec moja doktorica isprepadala, da cu morat na carski jer se beba usidrila na guzu :/ a tek 30 tj. sam..hm..
Mislim da se jos moze okrenuti do kraja... a i zasto odmah na carski?
Po cemu mjere dal je porod za carski ili vaginalno?
Prije ove trudnoce imala sam dva vaginalna poroda glavicom...
I trazim i trazim odgovor al ne nalazim ga...
zato što i nema jednoznačnog odgovora, ovisi o bolnici, porodničaru, više parametara u trudnoći...
ti, sretna mama, imaš dobre šanse za vaginalni jer si već rađala - osim u da se pojave neki problemi tipa prijevremenog poroda i sl. prvorotke u pravilu trebaju imati više sreće, odnosno unaprijed se početi otvarati, ne nositi vrlo malu ili veliku bebu, naletjeti na doktora koji se ne boji zatka... ovo je vrlo paušalno, o detaljima treba porazgovarati s ginekologom. zadak zaista jest nešto rizičniji od poroda glavicom, ali nije bauk zagarantirano lošeg ishoda - epidemija carskih najviše se može zahvaliti sve manjem broju porodničara koji imaju iskustva sa zatkom, a ne tome da je zadak odjednom postao rizičniji nego prije tridesetak godina.
kad sam ja rađala, generalni stav rodilišta je bio "zadak + prvorotka = carski". no već na pregledu u trudničkoj ambulanti doktor mi je prognozirao lagan porod a i doktor u rađaoni je bio cool. ja sam ionako znala da će biti dobro. ;)
dakle, nedajte se zaplašiti bez potrebe. ;)
nE bojim se ja poroda zatkom, nego carskog reza :oops:
A dr. je rekla da ce beba biti preko 4 kg. Da je sad velika i posto su mi oboje djece dosta veliki da ce i ovo biti...
Te da djeca preko 4 kg idu na carski :?
A iskreno strah me tog ishoda... i stalno citam po internetu i svugdje pise da se djete okrene do 36-37 tj... a ona mene strasi u 30-etom??? zato sam malo..hm
nema pravila... moja djeca zauzmu poziciju negdje polovicom trudnoće i ne mrdaju do kraja. :roll:
E to mi je bas neka utjeha.... :(Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
sretna mama, imas jos vremena, pusti doktoricu!
ivy, pa zar je opet zadak?? :shock:
za divno čudo, nije. ;)
Nisi prvorotka i nema pravila. Meni je doc rekao da se druga beba nekad okrene kad pocnu kontrakcije. Sretno i sama sam 35 tj. i jos cekam okret i vjerujem da ce se desiti.Citiraj:
Sretna Mama prvotno napisa
:( eto mene s pregleda, napokon mi je rekla položaj bebe, beba je poprečno ( točno sam znala tako sam i osjećala ) i doc kaže da baš i nema izgleda da će se okrenuti iako sam tek u 28 tj. ( dvoroga maternica ), izgleda da mi ne gine još jedan carski, šta mislite ak rodim opet na carski da li ima ikakvih izgleda da ak poželim treće ili četvrto da idem na vaginalni ? ( pa da i to probam ) :), također imam dojam da se beba zadnjih nekoliko dana pokušava okrenuti - vidim da gura glavu a ne zna di bi, uhvati me bol u donjem dijelu trbuha i kičmi, baš mi je žao što se tako muči stalno imam dojam da joj je tijesno unutra
Moj Lovro se okrenuo u 36. tjednu na glavu i istu noc vratio na guzu. To okretanje sam ja potpomogla akupunkturom, tocnije moxa tretmanom. Kad sam vidjela da se vratio na guzu odustala sam od daljnjih pokusaja da ga okrenem. Rodio se u 39.-tom tjednu s 3650g, vaginalno. Bitno je da nema panike, znaci da je doktor iskusan.Citiraj:
Sretna Mama prvotno napisa
Kako znas? Ja uopste nisam u stanju sama odrediti kako je okrenut...Citiraj:
marta prvotno napisa
Zna se...zna..Citiraj:
ninet prvotno napisa
pogotovo ako te nogicama tuce put izlaza vaginalnog te imas osjecaj da ce puknit nesto, te kad se rucicama proteze ispod rebara i kad glavica bebina se napne na stomaku jer se djete nogama proteze put dolje.....
Tocno znam kako se beba nalazi u stomaku, pogotovo sto mi se svki okret ocrta
Da budem iskrena, tada uopce nisam bila sigurna. Toliko je rondao i drndao i zavrsio u nekom polozaju kod kojeg nisam mogla zakljuciti kako stoji, ali definitivno nije stajao kao inace. No, istu noc se vratio i nastavio me gurati tocno ovako kako Sretna mama opisuje.Citiraj:
ninet prvotno napisa
I moja curka je već jako dugo nariktana popreko i ne mrda.
Sad sam 31. tjedan.Zadnje što bih htjela je carski,toga se užasavam.
Mislim,ona si onako sjedi na ušću,da to tako opišem a nogice su joj na jednu a glava na drugu stranu prema gore.
U prvoj trudnoći se mali okrenuo sa 5 mjeseci i više nije mrdao tako da sam sad već malo zabrinuta.Ona uopće no mijenja položaj ,već dugo je u tom istom položaju.Ima li netko slično iskustvo,ima li nade da se okrene?Jel joj ja mogu kako pomoći :?
Tek si 31 tj.
Šansa da se beba okrene u drugoj trudnoći je do 38 tj.
Dakle ima vremena...
evo mene s četvrtom trudnoćom.
u prvoj se dijete okrenulo iz stava zadak pred sam porod.
u drugoj je bio normalan stav sve do poroda, ali zbog placente koja je bila nisko a koju nisu uočili na vrijeme, trudovi su trajali tri dana a dijete se okrenulo popriječno.
Liječnici su pokušali sve kako bi ga porodili normalnim putem, ali smo skoro i ja i moj drugi izgubili glavu...a dijete i dan danas ima nekih tegoba... dijete je rođeno carskim rezom
dijete ima devet godina i još uvijek nas posjećuje defektolog
treće je bilo okrenuto poprijeko, ali su ga u toku samog poroda uspjeli namjestiti da se rodi prirodnim putem, mada izmučeno, plavo, krvavih očiju, smanjenog tonusa zbog nedostatka kisika (pupčana vrpca oko vrata i smanjeni okucaji srca do 39 O/min), slomljene ključne kosti... mjesecima smo radili s fizijatrom
E sad imam roditi za koji tjedan i dijete opet ima stav zadak. Hoće li se okrenuti ne znam. Od početka pratimo UZV udnoću i od počeka mu je termin 7 dana prije onog određenog izostankom menstuacije... i ako sve bude u redu idem na taj dan na porod.
Carskim rezom ako je zadak. Normalnim putem ako mu stav bude glavicom.
Ne vidim uopće razloga za rasprave i isčuđavanje bilo jednom, bilo drugom načinu poroda.
Ko to ima pravo umjesto mene odlučivati hoću li ja ogresi u krvi rađajući cijeli dan dijete okrenuo zatkom nomalnim putem ili ću se u tom slučaju ipak odlućiti (naglašavam u tom slučaju) za lakšu varijantu - carski rez.
zao mi je zbog tvojih poroda!Citiraj:
ambrozija prvotno napisa
naravno da ti odlucujes - apsolutno. samo da dodam da uopce nema razloga da ogreznes u krvi radjajuci cijeli dan dijete na zadak - roditi na zadak nije neka velika razlika u odnosu na stav glavom, ako se ide prirodno i ako se nista ne forsira. u tvojim slucajevima bi bilo puno bolje da se islo na carski, umjesto da se forsirao vaginalni porod koji ocito nije isao i koji je ostavio posljedice na djeci. u tvoja dva slucaja, carski bi bio ne samo laksa nego i sigurnija varijanta...
uvijek iznova poludim kad ovako nešto čitam :evil: Pitam se zašto doktori forsiraju prirodan porod ako je kristalno jasno da je carski najsigurnija varijanta??? :evil: Zato što treba skupiti cijeli tim doktora? Zato što HZZO više košta jedan carski nego 10 normalnih poroda? :evil:Citiraj:
Felix prvotno napisa
Znam najmanje 5-oro djece koje su doktori 'sredili' na način 'aj'mo forsirati prirodno pa dokle ide'. Danas ta djeca ima ju strahovitih zdravstvenih problema, a kćerka moje susjede, 10-godišnja djevojčica, nikad neće hodati, a ima i mentalnih problema. Strašno!!
mamma juanita editirala pogrdni dio posta
Ne možeš forsirati prirodni porod.Prirodni porod je nešto što ide ili ne ide.Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
A ako ne ide ,tj. stane(a svi su uvjeti zadovoljeni) znači da nešto nije u redu i tada je nabolje napraviti CR.
Vaginalni porod nije nužno i prirodan porod,a najčešće to u našim bolnicama i nije.
joj i meni je to najgore...najgore mi je kad cujem takve stvari...a na vakum se sva najezim jer je i meni samoj pri porodu unistio sluh, a znam jos njih kojima je isto tako unistio sluh, i znam jedenog maloga kojemu su lijevu ruku, tj.rame nekako istegnuli i nekako mu se istegnuo zivac pa nije mogao nista sa lijevom rukom, poslije su svakodnevno vjezbali i sad mu ruka ide na bolje...na srecu...ali tim doktorima ne znam sta bis rekaoCitiraj:
cure, vec smo milion puta ponovile, a ponovit cu jos jednom.
prirodni porod i vaginalni porod nije automatski jedno te isto.
forsirani vaginalni porod, uz drip, prokidanje vodenjaka, nalijeganje na trbuh, vakuum, i sl. NIJE i nikada nece biti prirodni porod.
mi se potpuno slazemo da je bolji carski rez nego forsirani vaginalni u slucajevima kad je ocito da prirodno ne ide.
mislim, na kom to jeziku trebam napisati? :roll:
jel vi uopce citate nase postove?? :?
Mislim da svi misle na isto, samo je stvar u tome sto se na forumu ne izrazavamo precizno. Osim toga, neki nazivi se uvrijezeno pogresno koriste (npr. penaka za kemijsku olovku, jeep za terenac i sl.). Tako i prirodni porod za vaginalani porod.
Mislim da nije potrebna ovakva retorika, i to jos od osoblja foruma:
Smatram da je vecini jasno sta Iridiana zeli reci.Citiraj:
mislim, na kom to jeziku trebam napisati?
jel vi uopce citate nase postove??
Felix ne uzbuđuj se :* svi znamo i razumijemo što si htjela reći, ali mi moramo iznove komentirati jer se svaki put iznova iznerviram kada čitam ovakve primjere :x
ok, sorry, pretjerala sam. :oops:
ali fakat ne kuzim dokle moramo objasnjavati da prirodan porod i vaginalni porod sa svim mogucim intervencijama ne da nisu isto, nego su udaljeni milionima svjetlosnih godina.
deaedi, znam da se kod nas uvrijezeno koriste oba izraza kao da su ista, ali buduci da je ovo edukativan forum, izrazito je vazno da se osvijesti njihova razlicitost.
ono sto me izivciralo jest to sto se po milionti put inputira da smo mi rode uvijek i iskljucivo za vaginalni porod, neovisno kakve posljedice moze nanijeti djetetu i majci.
sto je apsolutna neistina. ne znam koliko smo puta mamma juanita i ja ponovile da, vazuci carski rez i forsirani vaginalni porod koji zavrsava vakuumom, stoput je bolji carski rez.
iridana, carski rez nije 100% najsigurnija varijanta. najsigurnija je varijanta pustiti da porod pocne prirodno bez ikakvih intervencija, i se ako u bilo kom momentu primijeti da ne ide u dobrom smjeru, odmah carski. bez ikakvih dripova, nalijeganja na trbuh i vakuuma. TO je najsigurnija varijanta.
pustiti da porod pocne prirodno bez ikakvih intervencija, i ako se u bilo kom momentu primijeti da ne ide u dobrom smjeru, da se ide odmah na carski.Citiraj:
Felix prvotno napisa
iridana, u slucaju da med. osoblje nema iskustva i nema samopouzdanja da pristupi prirodnom porodu na zadak, smatram da je bolja opcija carski rez. i to smo isto nekoliko puta ponovile i zato me tvoj post stvarno izivcirao.
ja nisam nista vidjela lose u iridaninom postu, ma moderatorice nemojte se tako pjeniti na svaki post..ona nije napisala nista protiv vas , a i svi smo pismene i citljive da smo i same procitale da si i ti napisala da je i carski opcija ako ne ide, ma ne morate curu loviti za svaku rijec sta napise...kod nas je u nasim bolnicama prirodan porod vecinom vaginalni i to svi znamo zato se ne treb toliko pjeniti i to se je svelo na jednakost...nikad nisam nikog cula da prica hey ja sam rodila vaginalno...uvijek se u razgovorima kaze rodila je prirodno sa tom i tom intervencijom....
kao moderatorice biste trebale praviti primjer da se moze o svemu normalno ko ljudi diskutirati a ne se odmah pjeniti i zivce vaditi, pustite zivce na miru tamo di im je mjesto i otvorite mjesta diskutiranju
svi mi ovdje pricamo svakodnevnim jezikom, kako se koristi u zivotu i kako se prica vani medu nama, nije to doktorski forum da se mora svaka rijec toliko vagati i naglasavati jer svi smo razumijeli sta je iridana htjela reci
iridana je to napisala kao odgovor na moj post. kako da to drugacije shvatim nego kao provokaciju?
slazem se da mi moderatori trebamo biti primjer, ali i mi smo ljudi...
ne, ne slazem se s time. ovaj forum je medju ostalim otvoren za edukaciju i za promicanje rodinih ciljeva, u sto svakako spada prirodan porod kao najsigurnija opcija za majku i dijete. mi nastojimo mijenjati praksu u nasim rodilistima, nastojimo promijeniti misljenje javnosti o porodu, nastojimo pomoci u stvaranju uvjeta u kojima ce sve zene moci roditi gdje i kako zele, uz strucnu i humanu pomoc. da prihvacam stvari kakve jesu i smatram da je to ok, ne bih bila u rodi i ne bih ni pisala na ovom forumu.Citiraj:
single prvotno napisa
varaš se draga Felix, napisala sam to kao ljutitu reakciju na priču ambrozijeCitiraj:
iridana je to napisala kao odgovor na moj post. kako da to drugacije shvatim nego kao provokaciju?
felix, pa svi smo skuzili da je iridana one vragice i post usmjerila na ambrozinu pricu, barem ja sam tako skuzila i mislim da onaj post nije imao nikakve veze s tobom ni sa rodama vec sa ambrozinom pricom
dajte se malo smirite, svi smo vec shvatili razliku prirodnog i vaginalnog poroda, nadam se da ce u bolnicama biti omoguceno prirodno poradati, ali ovo je tema o porodu na zadak carskim rezom i mislim da barem tu ne morate loviti cure kad kazu prirodni, vaginalno porod i stalno se natezati oko toga i vaditi zivce zbog toga, ima mnogo tema o prirodnom porodu i svatko ce tamo nauciti razkliku prirodnog i vaginalnog, ma ne treba u svakoj temi traziti sitne greske u izrazavanju na rodin nacin.
kao sta nitko pod temom o prirodnom porodu ne pocinje o carskom rezu, o vise vrsta carskog reza, mislim da se ni u drugim temam ne treba stalno raspravlajti o razlikama prirodnog i vaginalnog jer vec postoji puno tema gdje se o tome moze raspravlajti...a i vec smo skroz off, bolje da se vratimo na temu nego se tu natezemop za gluposti
koliko ja vidim (ili moram promijeniti naocale) ona je citirala mene a ne ambroziju.Citiraj:
ali ok, necemo se natezati, ajmo se vratiti na temu!
ja sam isto tako shvatila.Citiraj:
i jasno mi je da ćemo morati neke pojmove još dugo vremena objašnjavati, jer su se neki izrazi (poput recimo prirodni porod za vaginalni porod) toliko uvriježili u narodu da će trebati vremena (i strpljenja) da se uvidi kako to nikako nisu istiznačnice.
eto i moderatorice ne misle uvijek isto ;).
iridana, editirala sam pogrdni dio posta upućen liječnicima.
koliko god se s njima ne slagali u svemu, ajmo malo birati riječnik i ne vrijeđati nikoga.
govor mržnje nije dozvoljen na forumu.
Evo jedno vracanje na temu. Moj se mish okrenuo u 35+. tj naglavacke....Tj...okrenuo se kad sam se ja pomirila s tim da je karlicno i prestala se nervirati (eufemizam) oko toga (Felix, bila si 100% u pravu kad smo govorili o tome "koliko sam ja spremna da ga pustim"
Danas smo se opet provjeravali...glava je dole....sve 5...
Eto....cisto da se ne nervirate prije vremena. :heart:
ambrozija, koliko je meni poznato, poprečni položaj je baš jedan od rijetkih definitivnih indikacija za CR.
baš mi je grozno da ste ti i djeca kroz to prošli i to triput :/ .
gdje si rađala, u Hrvatskoj ili negdje drugdje?
ako i četvrta beba ostane zatkom, s ovim prijašnjim iskustvima, jesi li sigurna da vam je vaginalni opcija?
nekako mi se čini, po ovim tvojim prijašnjim iskustvima, da bi za vas carski možda bio ipak sigurnija opcija, osobito za bebu.
u svakom slučaju, sretno četvrti put :)
ok, dogovoreno (da iskreno kažem više ni ne znam što sam u ljutnji napisala :lol: ) :*Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
procitala sam postove jos jednom i ispricavam se ako sam nekoga povrijedila svojom neprimjerenom reakcijom. :) na postove koje sam shvatila kao provokaciju (a zapravo se potpuno slazem, u tim slucajevima bolje carski nego forsirani vaginalni plus vakuum) reagirala sam kao neispavana mama u ponedjeljak ujutro, a ne kao uvijek-cool-smireni moderator :mrgreen:
eto vidis. bas mi je drago :love:Citiraj:
ninet prvotno napisa
eto vidiš!Citiraj:
ninet prvotno napisa
ima li još nešto da te brine?
nasla si koga ces pitati :lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa
supeer bas mi je drago, samo tako daljeCitiraj:
ninet prvotno napisa
super
p.s. i ja bih se ispricala ako sam i ja kamo preburno reagirala :*
a cuj, uvijek se moze vratiti :roll:Citiraj: