meni je termin 02.11. već smo sve platili.
luuda sam, luda!
gle, ja ću pohraniti u javnu jer mi se stvarno ne daje 15.000,00 kn a da se oni apsolutno od svega ograđuju.
Printable View
meni je termin 02.11. već smo sve platili.
luuda sam, luda!
gle, ja ću pohraniti u javnu jer mi se stvarno ne daje 15.000,00 kn a da se oni apsolutno od svega ograđuju.
Može pojašnjenje, nisam shvatila, da li to znači da ne možeš pohraniti matične za privatne svrhe, nego samo ih možeš donirati u Zakladu AR? :?Citiraj:
silki prvotno napisa
ne. vade isključivo za banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina.
hoćeš li ih ti pohraniti javno ili dati 15.000,00 i pohraniti privatno - tvoja stvar.
mislim da je silki malo pod dojmom pa je krivo napisala, a poslije se ispravila. možeš u zakladu ili u privatnu banku na rebru. daklem, samo u hrvatskoj. to je poeanta te zabrane, koliko sam shvatila :evil:Citiraj:
borka prvotno napisa
thnx, toliko sam bila ljuta da sam napisala glupost ;)
s pravom si ljuta :love:Citiraj:
silki prvotno napisa
ali ako ništa ne možeš napraviti, izaberi manje zlo i probaj se pomiriti s tim. nemoj se živcirati, neka tvoja bebica uživa u miru maminog trbuščića još malo.
:love:
već sam se pomirila i znam da nema smisla živcirati se.
kontaktirati ću rebro i pohraniti u javnoj :love:
za sve rodilje koje imaju već potpisane ugovore s drugim bankama i uplate su prošle izlazi se u susret.
kontaktirajte ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi radi daljnjih informacija.
Poštovani,
da, stvarno je istina što je Ministarstvo poslalo dopis u sve bolnice sa prepurukom, da se ne smije uzimati umbilikalno krv ako nije za pohranu u RH.
Nativitas d.o.o., kao predstavnik Cryo Save Grupe, poslao je u početku devetog mjeseca sve dokumente, certifikate Ministarstvu, da prouče situacije i kažu nam što nam još dodatno potrebno od certifikata ili drugih papira. Naime nismo primili nikakav odgovor, zbog toga smo smatrali, da je sve ok, jer su laboratoriji Cryo Save Grupe licencirani od Ministarstva zdravlja Kraljevine Nizozemske i imaju status Banke organa, gdje se može pohraniti krvotvorne matične stanice.
Što se tiče transporta. Ministarstvo se naglašava na zakon o Krvi i krvnim pripravciam gjde je zabranjen transport krvi preko granice. Ali u Hrvatskoj postoji i Zakon o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela u svrhu lječenja koji regulira materiju krvotvornih matičnih stanica. Međutim Zakon o krvi i krvnim pripravcima ne regulira materiju krvotvornih matičnih stanica.
Prije je bilo moguče transportirati krv preko granice tako, da je netko (kako ste i zapisali) nosio krv u autu preko granice. No, mi smo se odlućili, zbog broja roditelja koji žele privatno pohraniti matične stanice u banci svog izbora, otvoriti u RH predstavništvo i sve raditi normalno, da i Ministarstvo može imati nadzor u vezi broja pohranjenih uzorka u inozemstvu.
Mi smo več sve predali odvjetniku, koji je napravio tumačenje zakona i naravno, da nema zakona koji može zabraniti uzimanje krvnog uzorka ako majka to želi.
Člankom 7. i člankom 10. Pravilnika o načinu pohrane i prijevoza dijelova ljudskog tijela namijenjenih presađivanju određen je način prijevoza KMS-a (i organa) preko državne granice.
I navedeni Zakon i navedeni Pravilnik su još uvijek na snazi, a iz njih proizlazi da je dopuštena pohrana KMS i izvan državne granice, tj. u inozemstvu.
Nadalje, propisi Republike Hrvatske iz područja biologije i medicine u vezi presađivanja organa i tkiva ljudskog podrijetla usklađeni su s odredbama Europske unije i odredbama Konvencije o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića u pogledu primjene biologije i medicine u vezi presađivanja organa i tkiva ljudskog porijekla (Oviedo 1997) (NN – 13/03) (nastavno: Konvencija).
Sukladno istoj Konvenciji koju je Republika Hrvatska sklopila i potvrdila u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, Republika Hrvatska štiti dostojanstvo i identitet pojedinca i jamči, bez diskriminacije, poštivanje njegovog ili njezinog integriteta i ostalih prava i osnovnih sloboda u svezi s uzimanjem i presađivanjem organa i tkiva ljudskog porijekla.
Predmetna Konvencija, odnosno njezin drugi protokol ( NN 13/03) se odnosi i KMS, jer u članku 2. st. 1, t. 1. i 2. stoji, cit.:
„Ovaj Protokol se primjenjuje na slučajeve uzimanja i presađivanja organa i tkiva ljudskog porijekla koja su provedena u svrhu liječenja. 2. Odredbe ovoga Protokola koje se odnose na tkiva primjenjuju se također i na stanice, uključujući i krvotvorne matične stanice“.
Člankom 27. Konvencije stranke Konvencije poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi osigurale postojanje učinkovite međusobne suradnje u svezi sa presađivanjem organa i tkiva, inter alia putem razmjene informacija, te posebice poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi olakšale brz i siguran prijevoz organa i tkiva iz, odnosno do njihovog teritorija.
Člankom 140. Ustava Republike Hrvatske (NN 56/90, 135/97, 8/98, 113/2000, 124/2000 i 28/2001) je propisano da, cit.:
“Međunarodni ugovori koji su sklopljeni i potvrđeni u skladu s Ustavom i objavljeni, a koji su na snazi, čine dio unutarnjega pravnog poretka Republike Hrvatske, a po pravnoj su snazi iznad zakona. Njihove se odredbe mogu mijenjati ili ukidati samo uz uvjete i na način koji su u njima utvrđeni, ili suglasno općim pravilima međunarodnog prava.”
Iz citirane odredbe Ustava Republike Hrvatske, razvidno je da se odredbe Konvencije primjenjuju čak i kada zakon koji regulira tu materiju nije s njima usklađen.
Nije humano, da se zabrani privatno pohranjivanje matičnih stanica u banci, koju izaberu roditelji.
I mi potpiramo pohranjivanje u javnoj banki jer se radi o plemenitoj stvari doniranja. Ali još uvjek smatramo, da je odluka roditelja, ako se odluče za privatno pohranu, da oni izaberu banku kojoj najviše vjeruju.
Za sve dodatne informacije (pripremili smo neke dodatne materiale) možete nas uvjek nazvat na naš besplatni broj: 0800 303 305 ili nam poslati e-mail: info@nativitas.hr.
Nadamo se, da čemo što brže doći do suglasnosti sa Ministarstvom.
Poštovanjem,
Petra Aršič
Nativitas d.o.o.
Cryo Save Group