Jaknu još možda i bi, ali haljinu? Tu povlačim crtu :mrgreen:
Pa može biti i od jednobojnih vrećica.
Negdje sam pročitala da su takve torbe baš jako čvrste.
Printable View
Jaknu još možda i bi, ali haljinu? Tu povlačim crtu :mrgreen:
Pa može biti i od jednobojnih vrećica.
Negdje sam pročitala da su takve torbe baš jako čvrste.
Sasijes mi jednu torbu ? ;)
lucij@, tu ti se još bolje pokazuje:
http://max.tportal.hr/Torba-od-vreci...eo_2939_0.aspx
i ja stajem u red za jednu torbicu :trep: :mrgreen:
Jelena, kakav stav imas oko platnenih/jednokratnih pelena?
Imga, hvala za link!
Joj cure, sad ste me našle s tim vrećicama. Ja sam samo dala ideju :mrgreen: . Istina je da sad imam nekoliko šivačih "projekata" koje nikako da završim. Kad mi dođe praviti te vrećice, napraviti ću i vama.
@ lucij@
mišljenje o sljiepljenim vrećicama :/
iskreno, ne dopada mi se, nemam neki pametan razlog zašto, samo mi se ne dopada
to bi bilo mrak. recimo na krku i dalje postoje kante i za plastiku i svu ostalu ambalažu,samo nisu oni veliki kontejneri nego manje plastične kante.Citiraj:
bebelina prvotno napisa
a kod frendice u Belgiji imaju vrećice s nazivima otpada i oni to sve lijepo razvrstavaju, iznesu ispred kuće i čistoća kupi. super.
To kažeš zato što sam dala prijedlog za kabanicu? Ali za torbe bi bilo ok, zar ne?Citiraj:
vještičica prvotno napisa
Istini za volju, 10 puta mi je jednostavnije sašiti torbu od platna
Vjerovatno.Citiraj:
lucij@ prvotno napisa
Za torbu ne znam, pretpostavljam da je OK. I, da, sasvim sigurno je lakše sašiti je od platna.
Nekako mi takav način recikliranja vrećica nije sjeo. Valjda zbog dodatnog trošenja energije (peglanje). Nemam pojma :/
Uf... ja uglavnom hodočastim na topic potpomognuta oplodnja i nažalost nemam djece, tako da ne znam što da kažem i ne bih nikome solila pamet. Za sada mi se najviše sviđa kombinirani pristup jedne moje prijateljice, kad ima uvjete za pranje, onda pere pamučne, kad nema nosi ove jednokratne sa sobom. Čitala sam neke studije, ali sam već zaboravila detalje pa se neću sad provaljivati s poluinformacijama. Iskreno, kad bih imala bebu, činila bih što bih mogla za nju i manje bih se vodila svojom ekološkom sviješću. Kad naletim na nešto smisleno javim tu.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Evo , akcija razvrstavanja otpada se siri! :DCitiraj:
DaDo prvotno napisa
http://www.vecernji.hr/newsroom/news...59353/index.do
Evo ja sam pokušala i ide me i djeca pomažu. Pored kante za smeće odvajam papirnato/kartoinsko na način da kad ispraznimm kartonsku ambalažu(npr. od tjestenine, čaja i sl.) ostvim kutiju otvorenu i u nju "slažem" sve od papira-neuspjele crtarije, sve sitnije papire, kuverte od režija i tako, svaki dan se s nečim iznenadim-gle, i ovo je od papira(npr. reklama i ambalaža za gratis proizvode). Kad idem bacit smeće, pokupim učas 2, 3 il 4 kutijice pune papira i ubacim u kontejner. U protivnom mi se to razasipa, i tu su, dakle bili moji problemi. Eto, riješeno.
A kompost, kad sam lijena odnit ga u vrt isti čas vežem u neizbježnu plastičnu vrećicu kojih eto uvijek ima-tješim se da je to ponovna upotreba-pa stavljam ispod sudopera dok ne odnesem.
Imate li boljih/drugih ideja?
Uuuuu, ova tema je skroz nešto drugo...a j a pisala prije nego se probude bez da sam provjerila. :oops:
A i ne radi pretražnik
makita, evo ovdje imamo dobru temu o kompostu.
mi smo u puli dobili ekološke otoke prije nekog vremena s kontejnerima za plastiku, aluminijum, staklo i papir. (žuti, zeleni i plavi) od nedavno prikupljaju i tetrapak ambalažu :D
doma sada imamo tri kante - komunalni (nerazvrstani otpad), za papir i za plastiku, vrećice, konzerve, staklo...
mala mi pomaže u bacanju i razvrstavanju. tatu još opomeno po koji put. kao i rodbinu koja nam dođe u posjetu.
neki dan smo čak zvali firmu koja odvozi to smeće da je kontejner prepun. izgleda da je sve više ljudi počelo reciklirati smeće. :D
na žalost, nemamo baš uvjete za kompostiranje. ali smo svakako smanjili količinu smeća za više od 50% u odnosu na prije kada nije bilo takvih kontejnera. kada bismo mogli kompostirati vjerujem da bi nam ostalo nekih 20-30% običnog smeća.
i naravno, platnene pelene su već spremne za bebača
Da se prikrpam s pitanjem - kako reciklirati tj. gdje odlagati vrećice u kojima se kupuju npr. žitarice ili tjestenina (ili bomboni, smokiji...)? Primijetila sam da mi svaki tjedan izvjesna količina tih vrećica završi u smeću, a ne izgleda mi kao nešto brzorazgradivo... :/
I još jedna dilema - može li tetrapak u plavi kontejner s papirom?
Da. Samo skines plasticni dio i spljostis tetrapak.Citiraj:
mommy_plesačica prvotno napisa
Za vrecice ne znam :/
Radi se vjerojatno o PE vrećicama i za njih je spaljivanje za sada najbolje rješenje. Naravno, ne "u prazno", već da se toplinska energija za nešto iskoristi.Citiraj:
Ne može!Citiraj:
Radi se o višeslojnoj ambalaži. Intuitivno je da se ne može kapljevina spremiti u papir i da to drži dulje od nekoliko sekundi. Tetrapak (tvornica) proizvodi kartonske spremnike, ali u njima ima i polietilena (PE) i aluminija. U nekim zemljama (npr. Austrija) postoji mogućnost da se spremnici ("tetrapaci") posebno skupljaju, nakon što ih je korisnik isprao od sadržaja. U tom slučaju postoji relativno kompleksna mogućnost recikliranja. Nisam upoznata s takvom mogućnošću u nekom gradu u Hrvatskoj, iako ne isključujem mogućnost.
Iz časopisa Ambalaža:http://www1.ambalaza.hr/db_casopis/?...d2812a3d0df91bCitiraj:
Najpopularnija aseptična kartonska ambalaža za napitke je Tetra Brik Aseptic. Ona produljuje rok trajanja i čuva hranjive vrijednosti proizvoda od štetnih utjecaja zraka i svjetlosti. Taj ambalažni materijal sadrži tanku aluminijsku foliju, tanju od ljudske vlasi, koja je laminirana između uobičajenih slojeva kartona i polietilena, ali dovoljno djelotvorna da spriječi prodor bakterija u mlijeko. Ta folija također štiti proizvode od učinka svjetlosti, te tako sprečava degradaciju vitamina.
na kontejnerima u zg ima oznaka da tetrapaci mogu unutra
moja je pretpostavka da oni to naknadno sortiraju, da im je jeftinije nego izmisljati nove tetrapake
ja bacam u kontejner
ili da se uopće ne reciklira, nego se spaljuje :(Citiraj:
ivarica prvotno napisa
ne vjerujem da to netko sortira kod nas. probat ću se raspitati.
nove kontejnere, ne nove tetrapake :oops: sori, tipf
Evo, našla sam objašnjenje za tetrapak, izgleda da ipak može u plavi kontejner i da nakon razvrstavanja ide dalje u reciklažu.
:)Citiraj:
ivarica prvotno napisa
u Beču sam vidjela da imaju posebne kutije u koje skupljaju doma tetrapake pa ih na neki dan u tjednu iznesu tako složene i oprane van. U Njemačkoj sve sa onim strelicama u krug ide u "žute vreće" i vidjela sam na svoje oči pri posjetu jednoj "sortirnici" da se zbilja sortira. Negdje 2002. sam slušala predavanje Japanca koji su do savršenstva doveli recikliranje višeslojne ambalaže. Kod nas je i ovdje sve transparentno i građani mogu vidjeti i znati što se radi sa smećem :roll:
Al imam kontakt, pitat ću kad mi bude zgodno. Ne vidim logiku u bacanju Al i PE u papir.
Ju-hu! Ako to zbilja funkcionira, onda sam :DCitiraj:
mislim da za vrecice ovisi od grada do brada i od vrecice do vreciceCitiraj:
primijetit ces unutar trokuta za reciklazu jedan broj
ovisno o tom broju znat ces koje mozes bacat, koje nosit u reciklazno dvoriste
ja ih na balkonu imam :oops: nered jedan prestrasan u kutiji za reciklazu plasticnih vrecica i ostalih plasticnih posuda, samo zato jer mi je tesko nazvat reciklazno dvoriste i pitat da izrecitiraju koje brojeve primaju
Ovako ide s tetrapakom
Tetrapak se odlaže u plavi kontejner. Tvrtka Unijapapir, koja prazni plave kontejnere, sortira ambalažu u svojoj sortirnici i poslati je na recikliranje u papirnu industriju PAN.
Postupak recikliranja je jednostavan je – ambalažu ubacuju u tzv. pulper (veliku miješalicu), gdje dodaju vodu. Uslijed vrtnje kartonska komponenta ambalaže se razdvaja, dok se slojevi polietilena i aluminija odlažu ili se mogu iskoristiti za dobivanje toplinske energije.
Zaboravila sam napomenuti da tetrapak treba i isprati.Citiraj:
MamaRibice prvotno napisa
Ti brojevi u trokutu označavaju polimernu osnovu (svakom polimeru dodaju se dodaci da se dobiju željena svojstva).
Ovo mi je zgodan članak.
http://www.bum.vjesnik.hr/Pdf/2003%5...08%5C27A27.PDF
molim vas, a kamo s metalnim otpadom, tj. konzervama? npr. od mačje hrane ili kukuruza i sl.? našli smo jedan kontejner u gradu na kojem piše MET ambalaža, ali su otvori samo veliline za limenke od cole, piva i sl. uostalom, nije li to alu? :?
mi skupljamo te konzerve, već mi se nakupila gomila, a ne znam gdje da ih bacim. :(
a da, kad bacate papir, recimo novine, vadite li one metalne... "klince", ono iz sredine, kako se zove... spajalice? a one koverte s "prozorčićem" od folije? jel otrgnete "prozorčić"? ja to radim, ali malo mi tlaka, pa da provjerim, možda se i ne mora, da si uštedim vremena. :)
Da li ovo za tetrapake vrijedi i van Zagreba? Npr. u Puli.
Inače MET je oznaka za metal, mi tamo bacamo sve konzerve ne samo aluminijske limenke (nadam se da nismo griješili :? )
Ne znam za limenke, mi ih bacamo u obično smeće.Citiraj:
manal prvotno napisa
Spajalice vadim iz papira, prozorčiće također (o njima se negdje na forumu več pisalo da se trebaju vaditi).
Achan, u Zagrebu na kontejnerima piše da se smiju tetrapaci i nacrtani su, pogledaj piše li i kod vas.Citiraj:
Da li ovo za tetrapake vrijedi i van Zagreba? Npr. u Puli.
Achan, mi smo nešto istraživali za tetrapak i znam da PAN može to reciklirati uz papir, ali ovi naši lokalni ne mogu :/ vidi kako je kod vas.
pa bacila bi i ja ostale limenke u taj MET, ali kažem otvori su mali. može još tko sa savjetom za limenke? hvala! :)
lucij@ hvala, nastavljam znači po starom s papirom. eno papirko mi opet pun...
Ma moram priznati da se meni zapravo ne da prtljati oko tog prozorčića pa onda samo prepolovim kovertu i onaj potpuno papirnati dio ide u papir, a onaj na kome je prozorčić u obično smeće :oops:
ma ja to kao pokidam, ali isto ostane dio papira koji onda ide u... odnedavno imamo vreće za plastiku, pa tu idu i folije, pa i to bacim unutra. ali je ta folija tako tanka da ako hoćeš trgati samo prozorčić, baš je teško, tj. on se lako pokida, pa sam mislila da možda nekako i može u papir, obzirom da ide i onaj papir koji je kao sjajan, sa kutija npr. i na tome je navučena nekakva folija... :?
Hvala manal i lucij@ ću pogledati na kontejnerima. :love:
Vidim da će biti tribina pod nazivom "Reducirajmo, reciklirajmo... promijenimo navike" u Zagrebu u petak 11.2. u Jurišićevoj 1 u 11 sati. Hmmm... u radno vrijeme većine nas. Možda ipak nekoga zainteresira tko je slobodan.
Mi smo svi bolesni.
Može kakav zaključak ako netko ode?
Koliko sam čula, sve su strane bilo složne oko toga da bi na sličan način kako se radi s PET ambalažom, trebalo i s vrećicama, organizirano sakupljati (ne znam je l se ovdje pisalo, ali postoji podatak da se preko 100% PET ambalaže zaprimi za recikliranje, odnosno, da zaprimamo i ambalažu naših susjeda, ja isprobala s Dukatovim bocama iz Slovenije - ide).
Navodno su se negdje kod nas lokalno dogovorili, netko je pokrenuo pogon za recikliranje PE-a, a lokalna zajednica sakuplja besplatno vrećice. Nisam mogla dobiti info gdje, niti znam radi li granulat ili preša kakve proizvode.
Već dugo recikliram i super mi je zeleni otok koji ima na nekoliko lokacija u Zagrebu. Tamo odnesem sve, i stari papir, stare vrećice, lijekove, baterije, plastičnu ambalažu, elektronski otpad, sve je na jednom mjestu :-)