nemam pojma
tako nam je rečeno na trudničkom tečaju
Printable View
nemam pojma
tako nam je rečeno na trudničkom tečaju
je li dr. Žalac onaj s "fluorescentnim" očima?
Dobar opis :). Jest, i mene je fascinirao taj informativni pristup za koji sam mislila da je moguć' samo u američkim filmovima ili bar samo u privatnim klinikama - meni je prije carskoga sve (onoliko koliko sam ja mogla pratit) detaljno objasnio, što bi, kako i zašto i što je moguće kao komplikacija.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Mi smo bili na trudničkom tečaju i između ostalih bio je i doktor sa SD, nije bitno koji ali vrlo realno je objasnio stanje u bolnici....mjesečno dobiju 30 katetara za epiduralnu, potroše se vrlo brzo (najbolje je roditi početkom mjeseca :) ili imati nekoga poznatog kao i u svemu ), ne smiješ ih kupiti i donjeti zbog raznih pravnih problema koji bi nastali u slučaju komplikacija.
Njegov savjet na kraju je bio da se odreknemo jednog ljetovanja i odemo roditi privatno ili u inozemstvo :nope:
Eto, ja sam se sa spomenutim doktorom prilično "prepucavala" na tečaju.
Jest, on sve lijepo i smireno objasni, otvoren je za sva pitanja, dao nam je taj podatak o 30 komada, predavanje mu je odlično, opširno, popraćeno ilustracijama i fotografijama... sve 5.
Ali...
On toliko afirmativno govori o epiduralnoj da bi je svaka mama - poželjela :shock:
Na kraju me je pitao zašto ja baš želim osjetiti tu porođajnu bol, izlazak djeteta kroz porođajni kanal?
Rekla sam da ne mogu to objasniti nekome tko je muško i nekome tko nikada nije, niti će rađati :(
moram se nadovezati na ovaj tvoj dio apri
na jednom predavanju je dr Hafner rekao "a sada ću ja vama lijepo kao muškarac objasniti kako se osjeća trud" :mrgreen:
mislim da ne treba poistovjetiti anesteziju kod zubara sa epiduralnom
možda je primjer banalan, možda čak nije niti kod zubara tako bezopasno
ali kod zubara pikicu prihvaćam (jedva preživim davanje, odnosno pikanje)
za epiduralnu sam napravila one pretrage (zlu ne trebalo), ali bila spremna pregovarati o tome da li će mi trebati...
2x bez epiduralne 8)
što se tiče medicinske indikacije - možda treba preispitati te uvjete, možda pomaknuti granice?!
ono koliko se do sada zna, mislim da to još uvijek nije razlog za takvu vrst intervencije
da li su samo novčani razlozi zašto se to ne primjenjuje šakom i kapom? razmišljate li tako o tome?
za humanije uvjete u zdravstvu sam, naravno
koma je čuti da nema novaca za lijek, da nema dovoljno kreveta
i glasam za preventivu i edukaciju
oh, svega sam nabacala u jednom postu
nadam se da je razumljivo
Ne bez razloga, vjeruj mi :/Citiraj:
apricot prvotno napisa
zašto?
između redova čitam dva odgovora i ne znam koji mi je manje drag :/
Ljepši odgovor je da anesteziolozi na ginekologiji stvarno vjeruju da ženu ne treba boljeti dok rađa. I da su nuspojave zaista rijetke i minimalne.
A onaj manje lijep odgovor... radila sam u farmaceutskoj industriji pa znam kako to ide.
:lol:Citiraj:
Citiraj:
Apathetic prvotno napisa
kad se već priča o manjku opreme u bolnici, ja bila prisutna u labaratoriju kad su stigle igle i oni se potrgali ko će koliko :? , o rukavicama da ne pričam.
P.S. navodno na SD steriliziraju stvari koje su za jednokratnu upotrebu a tiču se baš ginekologije i rađaone :? jer im fali ( koriste za privatne svrhe )
Što se pak tiče epiduralne ja ju nisam htjela dok me nije poštenski zabolilo ( oba puta ) a kad sam ju zatražila dobro da se nisu upišali od smjeha. Sve u svemu meni drago da sam rodila bez epi i kao što kaže apri teško je to nekom objasnit ( posebno kad nemaš drugog izbora :lol: ).
prvi radni dan u mjesecu ( npr. ponedjeljak) u neko pristojno doba ( kasno poslijepodne ) tak da oni to stignu preuzet, posložit, vidjet tko preko veze dobija epi i onda što ostane ostane. Ti kud došla prerano tud još i na praznik :nono: .Citiraj:
aleksandra70vanja
opet ja, ko Maxim po diviziji
je li 1. u mjesecu, 4-7h ujutro početak mjeseca?
i meni je na kraju drago da je bilo bez epiduralneCitiraj:
tajchi73 prvotno napisa
nije mi drago da su mi se navalili na trbuh, ali to je već druga priča
mene je zasmetalo što sam 2x ismijana
1.x kad sam pitala 2 ginekologa na kontrolama za epiduralnu pa su me obojica uvjeravali da nema s tim nikakvih problema, jedan me je ismijao da što slušam što drugi govore, da svaka žena koja izrazi želju dobije epidrualnu
2.x kad sam tu želju izrazila pa sam dobila odgovor doktorice da ona ne smije buditi anesteziologicu radi moje epiduralne
da se to malo umotalo u celofan, i da mi je primalja rekla jednu lijepu riječ, da mi je imalo pomogla ja ne bi riječ rekla
ovako mi je gorčina na SD, zbog svega, najmanja je stvar ta epidrualna
ali u svemu tom je najvažnije da imama zdravo dijete, sve ovo drugo se zaboravi (uglavnom, ovakve teme me podsjete :roll: )
uvijek sam znala da ću nastradati radi moje lijeve orijentacijeCitiraj:
tajchi73 prvotno napisa
svi su rekli, ne, ne
al ja zapela rodit baš 1.5. :mrgreen:
dobro je da uopće smijemo rađat na praznik :lol: ( znaš ono kad krenu: pa i nama je praznik a radimo itd.- ja došla 26.12.-što li bi tek bilo da sam došla na Božić ili NG :roll:).
Hehe, tak je moja mama odlučila roditi brata baš za vrijeme Dinastije.Citiraj:
tajchi73 prvotno napisa
Nisu bili baš presretni :mrgreen:
moram reci koliko su hvalili SD, da sam totalno razocarana. Moj porod je bio grozan zahvaljujuci doktorima. Predjen termin 15 dana, nisam ni cm bila otvorena, pismeno sam od mog ginekologa dobila za carski, u SD su se smijali kad sam dosla sa tim. 48 sati sam se poradjala uz muke. trazila sam epid. ali kao i da nisam. nisu htjeli cuti za to.nebi me ni tad porodili da NAZALOST nismo isli preko veze (nisam imala drugog izbora) dobila sam epid. i onda je polako pocelo otvaranje. Forsiraju na prirodan porod i bas ih briga dali ti to mozes ili ne. Mislim super ako porod ide normalno, ali sta jedna zena moze ako neide, ako se iz bilo kojih razloga ne moze prirodno poroditi.Za mene zena koja dobije epid. nije manje vrijedna od one koja rodi prirodnim putem.
kakvo je stanje s epidutralnom na SD
da li samo povlaštene preko veze dobivaju ili ako tražiš možeš dobiti?
koje su indikacije za epiduralnu
freya7, ja sam rodila na sv.duhu i situacija je takva da nikad ne znaš da li će je biti, nama su na tečaju rekli da ne nestašica a kad sam ja došla dobila sam ju. doduše mislim da doc ( sa razlogom ) i ne vole da je žene traže odmah, ja sam naime imala porod jako dug, 20 sati a nisam se otvarala a s obzirom da je beba bila bez plodne vode dali su mi drip da se pokrene i to je bilo užasno bolno i tako sam zadnja 3 sata dobila jednu dozu i mogu reći da mi je ona sačuvala snagu za onaj zadnji dio poroda iako sam osjećala i trudove i nagon za tiskanjem tako da je i to moguće s epi al ne naravno onako jako. da skratim, u takvim okolnostiima uzela bi ju opet i zakon je a nakon 5 sati sam sama išla na WC i nikakvih posljedica nije bilo. anesteziolog te upozori na moguće nuspojave( bol u kralježnici, inkontinencija koja prođe ili glavobolja) al to je stvarno rijetko.
voljela bih znati korelaciju između epiduralne i samostalnog odlaska na zahod?Citiraj:
zarrin prvotno napisa
apricot, to je u kontekstu oporavka nakon epiduralne, eventualnih nuspojava ili da još pojadnostavim priča o tome da ništa ne osječaš dugooo u donjem dijelu tijela nakon nje ili da se ne možeš samostalno dići i hodati i sl.a što sam ja čula vezano uz epiduralnu. nadam se da sam jasnija sad :)
hvala na info.....
:)
kad sam rodila Lorenu (31.5.09.), sa mnom su u sobi bile 2 zene i obje su dobile epi. dosle su cca 4-5 sati prije nego su rodile, trazile epi i dobile ju. nista im se nije zakompliciralo, jest da su obje dobile drip.Citiraj:
zarrin prvotno napisa
prvi puta sam rodila pod epiduralnom, jaki trudovi, puknut vodenjak,ali se nisam otvarala,pa mi ju je moja dokica preporučila.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Dobilaq epi u 7,bila otvorena 2 prsta, rodila u pola 8! Definitivno predivno! I nisam imala nikakvih problema s tiskanjem, neosjećanjem nogu ili bilo čime drugim. Trudove sam osjetila,ali bez boli, kao npr. kad radiš trbušnjake.
Ali nisu me samu pustili na wc nekoliko sati, a kad sam ustala skužila sam zašto - tlak ti dosta padne i sve ti se okreće kao na ringišpilu.
I to je definitivno bila jedina posljedica.
Drugi puta mi nisu stigli ni klistir dati (sva sreća), a sad treći....vidjet ćemo
Kako stvari stoje, CR i spinalna, ali nadam se do kraja....
Na Sd daju bez problema epiduralnu, makar ju ja nisam dobila....
Uhvatili me trudovi oko 18 h, odmah na 3-4min....
sredila istuširala...
i ja sjela u auto i odfurala se na SD jer muž imao tekmu...dok sam vozila bili na 2min.
Trudovi nisu bili jaki.Došla oko 19:15h u bolnicu, bila otovrena 6 prstiju..i dok su me pregledali,sredili papire, mene.,pa sam hodala da se još otvorim.....prošlo skoro sat i pol.....u 21h su me stavili u rađaonu, u 21.30 probušili vodenjak.
Nisam tražila epi, zaboravila...ali valjda mi ne bi ni dali... i u 00:43 rodila....nisam imala jake trudove pa su me prikačili na drip...cca 2h (meni nije bilo strašno), pa me opet digli da hodam....i onda me polegli i rekli tiskaj :) i rodila u 3.trudu....
Hodanje zadnjih sat vremena mi je bilo super..hodala, kad me uhvati tru stala ili sjela....
Drugim ženama su davali epiduralnu bez problema....tako da mislim tko želi, dobije bez problema...
meni porod bez epiduralne na dripu nije bio nimalo strašan.,...doživjela sam goru bol(komlikacija nakon operacije žuči), pa me ovo ugodno iznenadilo :)
ja sam prije par mjeseci rodila na sd, bila je nedjelja ujutro kad sam dosla, dugo sam radjala i kad sam trazila epi bez problema su mi je dali, i jos je bila sredina mjeseca, ni A nisu rekli, samo epi traje kojih 3 sata tako bar meni a ja sam jos nakon toga se telila i nisu mi dali ponovno bar malu dozu, al eto olaksali mi jesu bar ta tri sata, i nisam imala vezu. valjda je i s njima na koju nogu se dignu mada ne bi tako trebalo biti :x