Joj litala i ja bih svojioma bilo di na selu i kad odemo negdje tak na selo pustim ih bez pol frke, ali u gradu je ipak malo drugačije.
Puuno drugačije. :/
Printable View
Joj litala i ja bih svojioma bilo di na selu i kad odemo negdje tak na selo pustim ih bez pol frke, ali u gradu je ipak malo drugačije.
Puuno drugačije. :/
Ovako je bilo i kod mene. Moji sinovi su sada 7 i 8 godina stari. Ali kad su bili sasvim mali, prva stvar koju sam napravila s extra lovom je kupovina vikendice i grunta u blizini Zagreba. Tamo su moja djeca imala neogranicene mogucnosti valjanja po travi, zemlji, penjanja na skarpe, na vocke (kad su dorasli), igranja u pijesku i blatu - sve sto sam i ja imala kao provincijsko deriste... Klinci i danas obozavaju tu vikendicu i nas vocnjak, tamo im dozvoljavamo da farbaju ogradu, sade i siju koliko god hoce, ruju po zemlji itd. Prava psihoterapija (bogme i nama odraslima, ne samo djeci). Definitivno najbolja investicija u nasih 10 godina braka. :heart:Citiraj:
ana.m prvotno napisa
U Zagrebu smo u stanu, a okolo su pesje livade. NEMA SANSE da im dozvolim bilo kaj... Koliko sam samo cipelica bacila u smece nakon sto su ugazili u "nagazno-razmaznu" ako bi ih covjek samo trenutak pustio s oka... Cak sam i muzeve cipele jedne likvidirala iz istog razloga.
Djecu sam tek lani (kad je stariji krenuo u skolu) pocela pustati van na igranje, strogo ispred zgrade i uz nadzor s balkona. Gradska idila :mrgreen: !
samo da prijavim da je nama dobar i park. za prljanje. :mrgreen:
Ne dam mu da hoda po svim travnjacima u kvartu jer su neki jako jako kontaminirani, a meni se doslovno povraća od tog smrada ugaženog govna :/ .
Slobodno kopa po (meni odvratnom) pješčaniku, valja se po njemu (osim kad je pijesak mokar), ne jednom ga se i nagutao (svojevremeno ga je jeo lopaticom :roll: - i ja sam nekak potisnula tu fazu, ali sam se podsjetila :mrgreen: ), vozi autiće na koljenima i sl. Ne uzrujavam se oko flekova, mada, ja imam djevicu koja potpuno opravdava svoj horoskopski znak (npr. igramo frizbi, padne mu u pijesak i on ga SVAKI put otrese :roll: ). Slobodno skače po lokvama u gumenim čizmama.
Ne dam mu da dira čikove jer mi se to gadi.
Mi se prljamo i na gradski i na seoski način :mrgreen: Meni ništa ne smeta i nije mi teško oprati, ali ipak pri tom zaobilazimo mjesta s psećim toaletima.
Na moj je stav o prljanju bila presudna jedna mama koja je na upit svoje kćerkice može li se igrati u pješčaniku (a svi znate kakvi su zg pješčanici) odgovorila, kvazi-liberalno: "Ma možeš, ako ga ne diraš rukama ni nogama!" Mislim si ja :? Nikad neću zaboraviti taj zbunjeni pogled i tihu zavist dok je gleda moje Zvjezdicu kako pliva u istom tom pijesku.
moje su obje jele svoja govanca
i objema sam puštala da ližu cipele (naše, ispod)
i obje su se valjale po cesti (odn. manja puzala)
ali u parkiću pazim - zbog stakala, narkomanskih šprica te mačjih i pasjih govanca
ovo ipak ne puštam djeci. i, za razliku od lutonjice, ipak me više sekira pojedeno g**no/blato od komadića čokolade. :mrgreen:Citiraj:
ovca_i_janje prvotno napisa
meni je ovo ipak malo tu mač. oprosti al FUJ.Citiraj:
ovca_i_janje prvotno napisa
govanca su pojele dok sam nosila pelene u veš-mašinu, nisam baš nudila
u cipelama sam ih zatekla, pa im nisam čupala iz usta, nego onako da odžvaču svoje
svi se zgražavaju, ali mojoj zori su za zubiće stvarno najbolje crocsice ;)
a margiti havaianas japanke :mrgreen:Citiraj:
mojoj zori su za zubiće stvarno najbolje crocsice
Ovako i ja!Citiraj:
litala prvotno napisa
Ljetos, u našem selu na Pelješcu, valjao se svuda, specijalitet mu se bio skinuti bos na boćalištu (onaj bijeli pijesak od kojeg se sav zabijeliš :roll: ) i trrrrk gore-dole, puniti pijeskom sandale i tako. Iako ima pasa, svaku večer se okuplja društvo tu, nekako mi je ta 'prljavština' ok.
Gradski park je skroz druga priča :roll:
samo da još nešto dodam
od kad je mm-ova osmogodišnja sestrična umrla nakon tri godine bolničke agonije zbog trovanja goveđom e. colli iz naizgled dovoljno pečenog ćevapa sa roštilja u jednom restoranu ja sam se zaista prestala bojati ove vidljive i meni poznate prljavštine i počela bojati ove neuočljive, a moguće kobne
kao i a zakaj.
ne nosimo robu za presvući; koliko se isprlja, toliko će biti prljava, gdje god da idemo.
kod nas roba uvijek ide direktno s tijela u mašinu, bilo da se u njoj valjala po blatu ili otišla u njoj samo do dućana.
slično kao litala, mi smo isto na selu, dira mačke, pse, i ostale beštije - pa ruke u usta, kopa po zemlji, travi... ma posvuda. Ako se sprlja baš jako, bacim je pod tuš (srećom vodu obožava) i promjenim odjeću (srećom dobili smo i puno rabljene odjeće :) ).
Ali u gradu malo drugačije, priznajem možda čak više zato što se bojim da će me okolina proglasiti nemajkom :oops: (već me je mm tako prozvao kad je vidio što joj sve dozvoljavam - on je malo finiji)
Najviše mi je muka od čikova, njih joj stalno uzimam iz ruku, tako da je ona očito zaključila da me čikovi jako zanimaju i sad kad nađe koji odmah ga digne i nosi meni :shock: :roll: ...
Najgore što je imala u ustima bio bi vlastiti drek (bar 2x) i vlastite ruke nakon haračenja po raznim groznim mjestima.
Zavisi od situacije, ali kad idemo u parkić ili šetnju, nek dijete uživa. Dobro, ne bih baš dala da jede gliste i pije vodu iz lokve (to su doslovno radila dva brata blizanca s kojima sam išla u školu...brrrr....kad se samo sjetim). Kad sam bila mala, obožavala sam rovat po blatu i skakat po lokvama. Po povratku kući uvijek sam išla ravno u kadu.
Djeca su razlog zašto je Bog stvorio veš mašinu.
Kod mene zavisi od situacije.
Ako se cijela obitelj spremila za kazalište, bome neću je mirno gledat gdje skače po lokvama.
A kad se igramo, igramo se. I u vodi, i travi, i lišću, a bome i blatu :)
Meni su isto grozni roditelji koji u parku viču na djecu da paze da se ne zaprljaju. Ne razumijem zašto su došli u park ako trebaju ostati čisti???
Super mi je bio i komentar susjede kad smo MM i ja stajali kraj jedne lokve i pričali dok je dijete skakalo po njoj i prskalo do brade: "Pa kaj ste djetetu kupili čizmice samo zato da može skakat po lokvama???" A zašto inače kupiti čizmice? :lol:
Uglavnom mu damo sve. Pijesak / blato / lokve / sve ostalo... S tim da u torbici imam vlažne maramice pa mu obrišem ruke ako idemo doma il sjedamo u auto jer znam da će oblizati ruke čim uspije...
Potpisujem Litalu.
Kada smo na moru, u Slavoniji kod mojih ili u Zagorju kod svekija nema ograničenja. Valja se gdje stigne i igra sa čim stigne, a pri tome je naravno neopisivo prljav što mene uopće ne smeta.
Doma više pazim, ne volim da hoda po travi ili parkićima koji su puni mina iako se i uz takva ograničenja super zabavi i super zaprlja.
Lutonjica, mislim da osvajas prvu nagradu :mrgreen:
Golublje govno mi je najgore (gore cak i od vlastitog)
Eee, seoska prljavstina je nesto skroz drugo.
Al mi nemamo taj izbor nego je - park ili nista.
Nisam ni znala koliko mi je naselje prljavo dok K. nije prohodao :(
Kad vidim da netko baci cik ili pljune, dodje mi da ga nogom u cjevanicu.
kad je bila manja vise sam ju upozoravala, sad kad zna sto je kanta za smece rijetko 8)
ako idemo negdje direktno iz vrtica ( recimo kod zubara 8) ) znam ju presvuci jer se popodne skroz opuste na dvorištu i uživaju u valjanju u pijesku
Cim sam vidjela naslov sjetila sam se Lut :mrgreen:
mi se pridruzujemo klubu ... dopustam joj beskrajno, sad se ipak malo manje zamaze nego kad je puzala ... nema toga sto voda nije oprala ok ok do flomica jos nismo stigli ...
A sta je pojela/stavila u usta ... svasta :roll: nesto sam uspjela sprijeciti, nesto nisam, a nesto vjerovatno nisam ni vidjela pa smo tako jednom u kakici nasli mali oblutak :roll:
nesto kao a zakaj, mozda ipak malo cistunskije ;)
srecom pa je i on sam cistunac pa mi dolazi da mu obrisem rukice ili nesto s cipela ili sl.
nije pojeo dosad nista gadnog, bar koliko ja znam.
i nikad nisam primijetila u parku da netko brani djetetu igru zbog prljanja? :? doduse, nikad mi se nije desilo ni da nam netko nudi hranu u parku, sto je cesto spominjano na forumu.
doklegod je prljanje posljedica igre, kao bageriranje, kipanje zemlje, igranje po pjesku...nemam ništa protiv
ali kad krene naopako pa hoda po lokvama i blatu iz dosade...e onda mu branim...pokušamo naći drugu igru
Ma majke znate li onu poslovicu "cistoca je pola zdravlja", pa vas ja pitam a sto je druga polovica zdravlja?????
Ma naravno da se moze uprljati, ne drzim ga pod staklenim zvonom tako si jaca imunitet. Zao mi je sto ga juce nisam slikala. Mi smo u adaptaciji dnevnog boravka a sada kada je prazan covjek naganja loptu kao po igralistu a od parasine ga ne vidis!
Evo, ovako je i kod nas. S tim da Ria nikad nije puzala po parku ili sl., u pječšačinke je nikad nisam vodila.Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
Kad je pokupim u vrtiću još tamo je prebrišem i presvučem cijelu, kad dođemo doma iz vana omah je presvlačenje. Rukice se peru često.
Ja možda ponkead pretjerujem, ali ja sam tako odgojena i to je jednostavno jače od mene.
Da je moje dijete npr. pojelo golublje govno ja bi vjerojatno umrla o dgadosti :lol: Ali to sam ja, ne uzimajte me za primjer. :mrgreen:
i mi smo u klubu bez granica. ponekad se ne zna tko je prljaviji ona ili ja.
zapravo postavila sam granicu, nema diranja psećeg dreka. to joj je iz nekog razloga omiljeno za promatranje :?
:mrgreen: pa skrenula si joj pažnju... već sam mislim napisala da moja meni donosi čikove koje nađe na cesti, jer joj ih uvijek uzimam iz ruke pa ona misli da me zanimaju :?Citiraj:
gitulja prvotno napisa
zapravo nisam, odnosno možda i jesam time što čistim za našim psom.
onda je ona počela sa vidi kaka, pa stanit kaku, pa dija dija kaku. ovo zadnje je ipak dobilo ne.
Kad negdje idemo trudim se da čista izađe iz kuće. To nam je vrhunski domet.
I znam sva sredstva za pranje i skidanje raznoraznih tvrdokornih i inih mrlja na HR tržištu.
Sve je dozvoljeno, sve dokle ima rezervnu odjeću za presvući (ovo se odnosi na jako mokro prljanje).
Ugledam se na svoju mamu.
Ona je mene, nakon trećeg pada u istu (!) lokvu, po četvrti put presvukla, ovaj put u "štednu odjeću", i izvela me u grad u šetnju.
Dok smo se šetale mašina je prala moju cjelokupnu jesenju garderobu :lol:
Mi smo jucer kupili cizmice da mozemo u lov na lokve :D
Ne dam da ide di ima macje i psecje kake, a to znaci na svaku travu :/ kad bi bar vlasnici cistili. Inace kad dodjemo negdje na selo vazno je samo imati rezervnu robu.
Opusci su mi isto gadljivi, zbog bakterija i virusa iz sline :roll:
puštam ih da se zamažu od glave do pete, a to im uspije nebitno dal smo vani ili ne.
Robu im ionako mijenjam obojici svai dan i onda se icčuđavam što stalno imam za prat i peglat :lol:
T. je sam po sebi gadljiv, pa nije ništa odvratno nikad stavio u usta, a j je na plaži je trpao kamenje u usta koje mu je bilo preveliko za progutat, samo ga je cuclao.
a od zamorca? doduše kućnog, ali ipak...Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Pustam da se zasporkaju koliko god hoce/mogu... Bespotrebno mi je djeci sve branit. Zimi ipak pazim da ne ulaze u lokve da ne budu mokri.
Mladji kad nadje smece na putu nosi ga u kantu :roll:
Ja moram modificirati svoj odgovor :oops:
Kako idu hladniji dani, skužila sam da im baš i ne dozvoljavam toliko toga kao što sam mislila. To se osobito odnosi na mokre vrste zabave. Žao mi je da upadnu u lokvu ili blato čim su izašli, pa da ih moram vraćati kući na presvlačenje. A na temperaturama ispod 10 ne pada mi na pamet da vani budu u mokroj odjeći.
Ljeti je zato sve dozvoljeno. (Iako drekiće, naravno, izbjegavamo.)
može se zmazat koliko hoće, ali baš ne volim opuške i ostalo smeće bačeno po gradu.
životinje smije dirati i ne jurimo prati ruke poslije toga jer imam osjećaj da su psi i mačke ponekad čišći od većine predmeta koje dotiče u gradu/parku. Čak ga i ohrabrujem da pomazi peseka ili macu (ako vidim da su o.k. i da ga neće ugrist)
lokvice još nismo probavali... moramo si nabavit čižmice:)
Jel ima neka od vas savrsenih mama sto pustate djecu da se beskrajno isprljaju da zivi blizu Tresnjevke pa da dodje u park gdje se igra moje dijete? Dajte molim vas, ja jos nisam vidila ni jednu mamu koja dozvoli vise od mene da se dijete uprlja a ja mu ne dozvolim sve, nego mene svi ispod oka pogledavaju jer dam djetetetu da se igra u pijesku i da se posipa (pijesak je u vrticu, tak da je cist).
Recimo on voli dirati sve sahte po cesti, pa tako i one od kanalizacije, biste li i to dozvolile?
ne robujem čistoći kad s eigramo
recimo, dozvolim uzimanje češera, metalnih i plastičnih zatvarača, ali ne stakla, opušaka
kad negdje idemo važno je samo nekih prvih pola sata da su čisti, a onda kak bu
s time da je curica jako pedantna i sama već procjeni kaj bu dirala i kaka bude papala, a on je mlađi i sve živo hoće stavljati u usta
ne presvlačim ih, nikada ne nosimo rezervnu garderobu i kad se skinemo na večer sve ide u pranje
ne robujem čistoći kad se igramo
recimo, dozvolim uzimanje češera, metalnih i plastičnih zatvarača, ali ne stakla, opušaka
kad negdje idemo važno je samo nekih prvih pola sata da su čisti, a onda kak bu
s time da je curica jako pedantna i sama već procjeni kaj bu dirala i kaka bude papala, a on je mlađi i sve živo hoće stavljati u usta
ne presvlačim ih, nikada ne nosimo rezervnu garderobu i kad se skinemo na večer sve ide u pranje