-
OK, ali uz razumne kriterije. U našim krajevima se normalnim prešanjem dobiva oko 70 l ulja na 400 kg maslina. Primitivnim metodama ne dobije se niti pola od ove količine i zato je sasvim razumno očekivati da će takvo ulje biti barem 2x skuplje. Iz ovoga je očita i motivacija uzgajivača maslina da svoje masline žmiknu u profesionalnom torkulu i umjesto 70 dobiju 80 l.
Dakle, ulje dobiveno tako što djevice mlađe od 14 godina bosim nogama gaze probrane masline na punom mjesecu... jednostavno ne postoji.
-
hahaa.ha.. device gaze... e...bila su to vremena.. :lol:
salu na stranu...moja prijateljica dolazi ovog leta na hvar..a mozda i ja za njom.. pa ako uspemo..mozda nadjemo nekog mestanina sa kvalitetnim uljem.
prosle godine u grckoj mi je jedna bakuta (mestanka)..tako uvalila neki uzas od ulja
-
evo vam site od ovim grka sto prodaju kalamata ulje
http://www.tzavarasoil.gr/main.php
-
Domaće ulje kod lokalaca se uglavnom ne razlikuje od zadružnog, jer se dobiva identičnim postupkom i od identičnog materijala, uz ogradu da se zadružno sasvim sigurno bolje čuva i podložno je provjerama kakvoće. A cijene... nisu ništa povoljnije. Zato sam i pitao pošto je grčko ulje :namig:
-
nekakva xenia - pola litra 5 euro
-
a sto se ne bacite na izvoz. Lako je pricat o kvalitetu kad ja to ne mogu nabavit tek tako. Morat cu kupit vase domace bas da vidim hoce li mi se svidjet, ili sam ja stvarno alergicna na svako maslinovo ulje.
Inace ne volim miris maslina (plac, plac)