moram priznati još jedan groooozan detalj.
U srednjoj školi sam štrikala i heklala . Da. Ja sam to radila. Sama. Nije me nitko na to tjerao ....... :shock: :shock: :shock: :shock:
Printable View
moram priznati još jedan groooozan detalj.
U srednjoj školi sam štrikala i heklala . Da. Ja sam to radila. Sama. Nije me nitko na to tjerao ....... :shock: :shock: :shock: :shock:
...to ti samo misliš da je bila u pitanju tvoja volja...Citiraj:
maria71 prvotno napisa
s polazišta suvremene psihoanalize, tvoja "slobodna volja" je zapravo potisnuta i izmanipulirana....
....eh, pa naravno da nećemo ovako javno otkrivati sve obiteljske demone... ;)
kad je bal nek je maskenbal
sad je neki trend da ako s 18 nisi promijenio min 10 seksualnih partnera ,bio barem 4 puta na ispumpavanju želuca itd itd da si šonjo...
JA SAM ŠONJO !!!!!!!!!!!!!!
PONOSNI ŠONJO KOJI JE ŠTRIKAO VESTICE SA CVIJEĆEM !!!!!!!
a sad me prijavite CZS-u
onda sam i ja Šonjo
ne štrikam, nemam živaca za to
u "moje vrime" samo idioti nisu znali piti pa bi završili na ispumpavanje
curke su pazile na reputaciju, jer ak ti jednom prilipe naziv "štraca" (stara istrošena krpa) zaboravi na ozbiljnu vezu
...
više predrasuda = bolje
?
a di je sloboda onda
?
ništa nije sveto, sve brutto i netto, sve je zaaabava
Tu smo negdje :) . Ali samo štrikala, ne znam heklati.Citiraj:
maria71 prvotno napisa
Ovo iz naslova mi je malo radikalan primjer, ali poznajem jednu takvu obitelj s 2 cure i sasvim su ok, a prvi dojam mi je isto bio :shock: .
Samo vi banalizirajte, ak vas to veseli ;)
To ti je sklonost ka igli. I ja sam strikala i šila. I nitko me nije tjerao na to, a bila sam, kahmmm, malkice razuzdana na nekim drugim poljima. Nekako ne bih strikanje u to uplitala.Citiraj:
maria71 prvotno napisa
Kloklo, zao mi je sto si nadrapala. Imala sam jednu takvu prijateljicu. Nista nije smjela. Kad je posla studirati, starci prodali stan i odselili se za njom :/
:lol: :lol: :lol:Citiraj:
marta prvotno napisa
Trebalo bi im svaki dan pustati Potragu za Nemom 8)
Viš ideje :!:Citiraj:
summer prvotno napisa
maria
nije bit toga da djevojčica oće il neće heklati il čitati knjige
bit je ta da je njoj zabranjeno sve drugo osim crkve , knjige i glazbene
dakle , nema što birati
maria
nije bit toga da djevojčica oće il neće heklati il čitati knjige
bit je ta da je njoj zabranjeno sve drugo osim crkve , knjige i glazbene
dakle , nema što birati
Iglom protiv droge!!Citiraj:
marta prvotno napisa
Meni se čini ovak, jadna ta curica.
Znam ja jednu curu koja je bila nešto slično ne toliko strogo ali isto baš nije smijela izlaziti van kad smo bile u tim godinama.
E onda kad je izašla bilo je svega i prvi dečko pa je zatrudnila i baš se usosila, sad je već duže vrjeme navodno na nekim tabletama za smirenje.
I kaj joj je to sve trebalo, nemam rječi.
tak smo mi ovo ljeto s toncekom na sibenskom igralistu na rivi - gledali ga kako se penje po penjalici, nekakvoj visokoj, i imali smo neugodan feeling u zelucu, i muz i ja, ali smo ga zatomili.Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
I - bogme je slomio ruku!
To sve znaš iz prve ruke, ili je više tipa rekla-kazala?Citiraj:
dalmatinka prvotno napisa
Čak i da je tako kako si napisala, mogu jedino zaključiti da se radi o roditeljima koji svoje dijete žele odgajati na jedan, u današnje vrijeme možda, konzervativan način. I to je sve. Ne vjerujem da baš iza svega kao razlog stoji strah. To su valjda djeca iz razreda tako interpretirala.
Jedino što bi moglo biti nezgodno u cijeloj toj priči je da je djeca krenu zafrkavati, ali tu biste vi roditelji trebali reagirati i objasniti klincima da nema ništa loše u tome što je ta djevojčica, eto, odgajana na drugačiji način.
Ako je sve tako onda možda i nije normalno..ali pitanje je jel' to stvarno baš tako.
ništa nije rekla-kazalaCitiraj:
Anvi prvotno napisa
znam iz prve ruke
i nitko se nikom ne ruga
djeci je nje žao
ništa nije rekla-kazalaCitiraj:
Anvi prvotno napisa
znam iz prve ruke
i nitko se nikom ne ruga
djeci je nje žao
Vjerojatno znaš ono što ti je reklo tvoje dijete.
ili si pričala s roditeljima?
Nije valjda da smije slušati samo crkvenu glazbu. Zar je i klasična zabranjena?
Mislim da je djeca ne bi trebala žaliti. Trebala bi je prihvatiti, pa npr. s njom otići u knjižnicu. Ili na koncert u glazbenoj školi.
Jesu to tebi roditelji rekli, npr. da se boje da će se otrovati kiflom?
Možda curka slabo jede pa joj brane međuobroke, a možda je bucmasta pa joj opet zato brane. Možda roditelji jako briju na zdravu hranu, pa ne žele da jede bilo što.
Ja sam dijete pretjerano zabrinutih roditelja, a i sama sam takva. Međutim, kako znam koliko su mene strahovi mojih roditelja kočili, maksimalno ću se truditi obuzdavati. Mene bi moji npr. pustili na izlet, ali mi ne bi dozvolili da se kupam u bazenu. Bed je što je izlet bio u toplice :mrgreen: Tako bi se cijeli razred kupao, a ja sam čučala kraj bazena u posuđenim kratkim hlačama. Jer su mi obukli duge, da mi ne bude hladno. Što hoću reći - gadno je to, ali nije baš nenormalno.
U transakcionoj analizi (teorija ličnosti i psihoterapijski modalitet) se kaze da ovakvi hiperprotektivni i uplašeni roditelji salju detetu tzv.Zabranu "Nemoj!"
Dete može a i ne mora da prihvati tu poruku.Velika je verovatnoća da će ipak ,ako se zabrana šalje često i ako ne postoje značajni drugi koji tvrde suprotno,dete doneti odluku da je svet jedno opasno mesto.
Osoba može kasnije u životu verovati da ništa ne radi dovoljno dobro ili sigurno i tražiti nekoga da radi ili razmišlja umesto njih.Karakteristično je postojanje poteškoća u donošenju odluka u životu i preuzimanju odgovornosti za iste.
Ali ne dešava se ovaj scenario uvek...
A po meni je onda bolja solucija da te nikako ni ne puste nego da ti tako nešto brane.... :mrgreen:Citiraj:
Mima prvotno napisa
Sad ću cjepidlačit, ali dalmatinka, što je tebi "iz prve ruke"? Meni je to samo ta curica. Ako se ona tebi požalila, rekla da je nesretna zbog sveg što si nabrojala, to je druga stvar.
Pa vrlo vjerojatno da je bolja. Ali - ja sada potpuno razumijem svoje roditelje i njihov strah. Kad se odigrao taj izlet, mi smo bili prvašići. Kome uopće padne na pamet voditi hrpu prvašića u toplice?! Čemu to, kad znamo da se i uz prisutnost roditelja na bazenu može svašta dogoditi, a kamoli kad jedna učiteljica nadgleda 30-tero male djece. Osim toga, moji nisu podnosili bazene i mi nikad nismo išli na bazen (kao što niti ja danas ne idem na bazene jer su mi gadljivi). I što sad, roditelj MORA preći i preko svoje opravdane zabrinutosti, i preko nečega što se u njihovoj obitelji ne radi, e da dijete ne bi bilo obilježeno kao 'nenormalno'.Citiraj:
Maslačkica prvotno napisa
Pa evo, roditelji sa ovog foruma masovno iz tog razloga puštaju djecu na izlete u autobusima bez pojasa, iako znaju koliko je to nerazumno.
Ne bi ulazila u priču ove djevojčice jer ju ne poznajem osobno, no čini mi se da ima mnogo situacija u kojima roditelji popuštaju kako im dijete ne bi bilo jedino koje nešto ne smije i to mi je jednako nerazumno kao i pretjerana zaštita.
Evo nedavno sam razgovarala s mamom dječaka koji je krenuo u 1. srednje i većina njegovih prijatelja je već od 7.-8. raz. do kasno u noć vani (posebno ljeti), nakon školskih izleta ostaju u kafiću itd. oni svom sinu to uglavnom ne dopuštaju, ali ju itekako brine što je on gotovo pa jedini s takvim roditeljima (po meni jedinim normalnim)
Ne treba pretjerivati u brizi, ali teško je pronaći pravu mjeru i mislim da ne treba previše pasti ni pod utjecaj okoline i ostati kod svog stava ako nam je važan, makar on većini bio i čudan-i to je poruka našoj djeci.
A što se tiče školskih izleta-bogme ni moja djeca neće sa školom na bazen, niti bilo kuda u autobusima neprimjerenim za vožnju ili bez dovoljno mjesta za sve, pa nek me proglase ludom.
stvarno cjepidlačišCitiraj:
Dijana prvotno napisa
sad ispada da nije istina ovo što pišem
i topic ide u smijeru provjere vjerodostojnosti moje priče
da , čula sam dosta stavri od same djevojčice
i nije mi se žalila , nego mi je ispričala činjenice
i njenih roditelja za dućane pored škole i izlete
jedino ovo za bus mi je ispričala moja kćer kad mala nije smjela s njima u knjižnicu gradskim busom
Nemojte se cure ljutiti kad otvorite temu a ona potakne ljude na razmišljanja u različitim pravcima .. mislim, što, kad se otvori ovakva tema, onda bi trebalo slati samo užasnute smajliće? Ili poljupčiće i tapšanja na drugim temama. Pa normalno je da ljudi napišu i drugačija mišljenja i razmišljanja iako ona možda uvijek nisu 'on topic'.
Evo, ja kod sebe vidim stvarnu opasnost da mi dijete bude obilježeno teretom pretjerano zabrinutih roditelja, a čini mi se da branim stvari koje bi svatko razuman zabranio. Neki da sam u gostima prvo zabranila Lei neke stvano čudno izgledajuće bombone, onda sam joj zabranila više od dva Kikija, a na kraju je Lea bjesomučno pojela punu zdjelicu ribica (koje najnormalnije jede kad god poželi, taj dan je pojela vrećicu Kviki pereca), i bilo je zezanja i smijuljenja u stilu aaa to ti mama ne da doma jel'da itd.
Ne znam dalmatinka, teško je ulaziti u pitanje odgoja drugih ljudi. Ja ne mislim da je ovo zlostavljanja, ali neki danas vrlo rijedak tip odgoja definitivno jest.
Meni bi bilo najbitnije u svemu stav djevojčice prema svemu tome, ako se ONA osjeća ugrožena u svemu tome (a ti kažeš da ti se nije žalila), onda bih ja na tvom mjestu nešto poduzela (pri čemu mi czss ne bi bio uopće nikakva opcija), npr. popričala sa razrednicom što ona misli o tome, i kako ona doživljava dijete. Ali, kakogod bilo, mislim da ti tu možeš malo ili nimalo učiniti, jer roditelji imaju pravo odgajati dijete kako žele, dok ga ne zlostavljaju. Ako misliš da je zlostavljaju, pa onda ni tebi czss možda nije isključen.
Evo jedne :mrgreen:Citiraj:
Mima prvotno napisa
Ali, evo ozbiljno, uopće to ne smatram nerazumnim i taj strah neopravdanim...
25-ero 4-ogodišnje i 5-ogodišnje djece u busu bez pojasa i dvije tete. :/
I kod mene je tako i često mi se čini da nisam ja pretjerano zabrinuta većCitiraj:
Mima prvotno napisa
drugi preležerni :/
ja sam svoj pubertet provela čitajući knjige i ne izlazeći van. moja stara se fatala za glavu. al nisam nikad štrikala, to mi je već ono too much. :mrgreen:Citiraj:
maria71 prvotno napisa
Ja sam znala i štrikat.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
I obožavala Biblioteku vjevericu.
Al kad je došlo vrijeme za lajsanje okolo, odradila sam i to. :mrgreen:
Zato se i kaže: sve u svoje vrijeme.Citiraj:
Anci prvotno napisa
Sve se stigne.
Pročitala sam topic i jednostavno ne mogu ne povući paralelu s ovom temom: http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=67377
Meni osobno se čini da se u oba slučaja radi o roditeljima sa ekstremnim i posve nekonformističnim sustavom vrijednosti, no zaista me čude toliko različite reakcije forumaša/ica na te dvije priče. Jedni ekstremni su dobili gotovo sve simpatije i virtualnu podršku, a drugi zgražanje. Ne kužim zaista zašto?! Ja ne vidim velike razlike.
Ne bih rekla da ijedna od te 2 djevojčice nema (ili neće imati) slobodu izbora. No sve u svoje vrijeme kao što napisa apricot. Uvijek imamo izbor.
Što se tiče eventualne prijave CZSS :roll: - pa ljudi moji gdje živite? Centri ne reagiraju (tj ne naprave ništa efikasno) - ni kada se radi o djetetu (od 12 ili manje godina) koje svo slobodno vrijeme provodi na ulici, u neprimjerenom društvu, dokono i izvan ikakvih smislenih aktivnosti.
Roditelj jednostavno kaže da njegovo dijete ima pravo na kretanje i slobodno vrijeme. :roll:
Toliko o različitim interpretacijama prava djece!
ove koji žive u šumi mi je bilo bez veze komentirati jer mi nisu baš jasni motivi
ali ovo je stvarno fobično
po tim kriterijima ne bi nikad izašli na ulicu niti pojeli nešto van kućeCitiraj:
Ne smije se voziti busom s društvom kad idu do grada jer se roditelji boje da će šofer zatvoriti vrata prije nego li iziđe iz busa.
Ne smije kupit pecivo ni ništa u dućanim pored škole jer se boje da će se otrovat.
4-5 godišnjaci u busevima nisu baš usporedivi :/
pa ne znam, ići na izlet s razredom - neće moći s 25 godina :(Citiraj:
apricot prvotno napisa
a kako se nije nitko sjetio da izlet možda i nije bio busom :?
bio je brodom ako nešto znači...
ne razumijem kakve sad ima veze koje je prijevozno sredstvo u pitanju?
zar nije poanta u njihovoj pretjeranoj brizi i ekstremnim odgojnim smjernicama?
što sad ima veze jel to bus ili trajekt? koji je, usput govoreći, jednako (ne)opasan kao i autobus. (mnogoj otočkoj djeci je trajekt svakodnevno prijevozno sredstvo, kao što je nekima bus ili tramvaj ili....vodever...)
good point.Citiraj:
no@ prvotno napisa
i meni je, čitajući ovu temu, pao na pamet upravo taj topic i nikako mi nije jasno kako se slijepo jednima može aplaudirati a druge, zamisli, čak proglašavati zlostavljačima.
iz perspektive obitelji čiji se odgoj razvlači na ovom topicu, i ja mogu biti zlostavljač jednog dana. zašto? zato što dopuštam djetetu korištenje (opasnog) javnog prijevoza, jer ću svom djetetu dopustiti školske izlete...(a ti izleti nose mnoge opasnosti - povrede, krađe, utapanja...)
iz njihove perspektive ja sve samo ne odgovoran roditelj svom djetetu kad ga mogu takvim rizicima izlagati....
a tko je ono odgovoran za postavljanje mjera "normalnog", odnosno, "pretjeranog"/"ekstremnog" odgoja? mi? mi koji u većem broju alternativcima iz šume plješćemo, ali ne i ovoj obitelji?
smrdi na više razina...
tko kaže da neće moći?Citiraj:
Ailish prvotno napisa
a fax? poslijediplomski? i tamo ima isto "razreda". (kako god da okreneš, ljudi se u životu uvijek nađu u nekim "razredima")
i ako je ne puštaju tamo, kako vi znate da joj ne pružaju drugačije izlete? možda je djevojčica vidjela ili će tek vidjeti više od svih svojih vršnjaka zajedno...možda ni njoj samoj nisu pri srcu takvi izleti sa školom...a možda su i u šumi... (kod alternativaca :mrgreen: )