i kap po kap je u redu, kapacitet njegovog želučića je najviše 20 ml...
samo ustraj i vidjet ćeš kako će za nekoliko dana situacija biti puno bolja.
svakako pokušaj dojiti barem dva puta tijekom noći, to je jako važno.
u polusnu, u snu, kako god...
Printable View
i kap po kap je u redu, kapacitet njegovog želučića je najviše 20 ml...
samo ustraj i vidjet ćeš kako će za nekoliko dana situacija biti puno bolja.
svakako pokušaj dojiti barem dva puta tijekom noći, to je jako važno.
u polusnu, u snu, kako god...
Ne vidim razloga da budiš bebu niti da dojiš točno svakih 2,5 sata.Citiraj:
sonjaer prvotno napisa
Daj ciku "na zahtjev bebe" znači kad i koliko traži i sve će biti 5.
Prati si bebicu i dali je zadovoljna, popišane i pokakane pelene su ok.
Znaći da papa i da ima dosta.
Pročitaj si i ovo:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1481
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1795
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1890
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2051
Malo je sve zbrda zdola, al nadam se da će biti od pomoći.
razlog je taj što se bilirubin izlučuje stolicom.Citiraj:
kahna prvotno napisa
i ja bih forsirala što češće podoje...
Pitanje: Svaki put na cici mi je jako nervozan, vrti se lijevo desno, skuca, cvili... valjda pokušava kakati.
Prducka konstantno, ja sam mislila da je to zato jer ne podrigne, ali sada je počeo sve bolje i bolje podrigavati.
Zašto je tako pun zraka? Stalno čujem kako mu crijeva rade, ko neke balončiće...??
Citiraj:
sonjaer prvotno napisa
Moj bi ti savjet bio da ako su ti rekli da ga dojis svaka dva sata zbog žutice onda ga doji svaka dva sata jer samo unosom što veće količine u ovom slučaju majčinog mlijeka i izlučivanjem što veće količine urina i solice uspjet ćeš izliječiti svom djetetu žuticu i spriječiti da se ne razvije u već oblik. Ovo ti govorim iz vlastitog iskustva i u skladu sa savjetima vrlo cijenjene pedijatrice sa Šalate.
Dojenje na zahtjev ne dolazi u obzir kod djece sa žuticom ako će dojenej na zahtjev stvoriti intervale veće od 3 sata između dva podoja.
Također pazi da ti se ne desi da zbog velike pospanosti djeteta i zato što nema snage papati dijete dehidrira.
Pogledaj moj roman u ovoj temi foruma od prije dva-tri dana.
i još nešto: dijete što više na sunce. :love:Citiraj:
bijou prvotno napisa
šetamo svaki dan dok je ovako lijepo- a beba mi ima čak 6-7 pokakanih pelena dnevno-žutih. valjda je onda dobro! patronaža bila u ponedjeljak i više nije došla, a meni beba uopće ne izgleda žuto-ja ju budim, ali ju je stvarno teško nagovoriti da jede ako spava.
sonjaer, i ja sam morala buditi A. zbog žutice, i zato jer je u rodilištu izgubio više od prihvatljivih 10% težine (skoro 15%). Jako teško se budio. Bio je žut cijela prva 3 mjeseca, ali nakon mjesec dana više nije bio pospan. Jeste radili bilirubin iz krvi? Bilo bi dobro da ga napravite 2 puta u razmaku od 10-15 dana, da budete sigurni da pada.
nismo.nitko nas nije tražio. danas je bila patronažna i rekla da je puno bolje i da je ne moram noću buditi, a danju na tri sata. al imamo gljivice u ustima i pupak nas gnjavi tako da stalno nešto ne štima. al proći će to. treba ovaj početak izgurati i bit će lakše. šteta što je loše vrijeme pa ne možemo na sunce.
moraš znati da žutilo na koži ne mora biti točan pokazatelj količine bilirubina u krvi. nažalost kod nas je praksa da kad te jednom otpuste iz rodilišta onda ako se nešto zbilja ne zakomplicira više nitko ne provjerava trend opadanja bilirubina.
Pokušaj skrenuti pažnju svojoj pedijatrici da je dijete dosta pospano, možda je to alarmira da te pošalje na provjeru bilirubina.....a možda ti je dijete samo malo lijeno za papanje na prsima jer se ipak treba potruditi malo više za razliku od papanja na bočicu....
...ali ako imaš pelene s kakicom i urinom ,a dijete dobiva na težini onda je to već dobar pokazatelj da je sve OK
Mi smo navukli mlijeko (mukom)... 8) Sad se i navečer bez problema izdojim 80-90ml... Iako mu dajem već par dana bocu dohrane navečer, tek toliko da ga malo potaknem da krenemo prema gore a ne da više padamo sa gramima. U pon dolazi patronažna i ako je sve OK s kilažom vraćamo se samo na cicu. :DCitiraj:
apricot prvotno napisa
agata baš mi je drago zbog vas!
:love:
Čini mi se da je sve ok po onome što si napisala jedino što ne bi trebala obraćati strogo pažnju na vrijeme između podoja, odnosno dijete možeš dojiti koliko god želiš dugo i koliko često želiš
Mene je patronažna izluđivala vremenskim razmacima između podoja, a danas znam da je to bila totalna glupost i da svatko treba svoj ritam naći, naravno ne pre rijetko
U 3 dana dobio je 110g... :D
:D
:D
Evo uz svu našu pospanost i stalno bljuckanje u 12 dana smo dobili 300 grama. Čini mi se super. Više nismo "žuti", bar su nam tako rekli-bez ikakvog provjeravanja krvi. Sad da još riješimo bljuckanj-to me stvarno izluđuje. I po sat vremena nakon hranjenja bljucka i to po nekoliko puta. I dižem ju da podriguje tijekom hranjenja, i hranimo se položaju lopte, malo se izdojim da prođe onaj jaki mlaz, no ipak mi mlijeko "šiklja" i beba se jadna muči pa se vjerojatno naguta zraka. Ima li još kakav koristan savjet za ovakve vodoskoke mlijeka?
sonjaer evo (ako si mislila na prejaki let down):
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1295
i o refluksu (povraćanju)
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1945
Evo, našla sam koji je problem kod nas... moj mali nezna dobro uloviti cicu ni bočicu... donja usnica mu ne stoji dobro, tako da on meni bradavicu žvače. Tj ne žvače, nego ju drži spljoštenom i ja neznam koliko to dijete uspije izvući mlijeka. Očito ne previše. Kad se izdojim i dam mu na bočicu puno je zadovoljniji i sretniji. I mirniji.
Odlično da si našla koji vam je problem.
Sada ćeš ga i lakše riještiti kad znaš što je :*
Sretno!
agata, pomoci ce ti sve akcije kod kojih on pruza jezik van prilikom hranjenja, npr. hranjenje na zlicicu te hranjenje zdjelicom ili casom (ako "lapce") ili da lize mlijeko dok kapa iz tvojih dojki (ako to uopce zeli). Finger feeding isto zna pomoci ponekad. Trebala bi nekako probati izbjeci bocicu kad dajes dodatno mlijeko, ocito smeta njegovom nacinu sisanja. Pogledaj mal o alternativnim metodama hranjenja na portalu http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2396.
Osim toga, kad ga stavis na sisu i kad primijetis da mu je donja usnica uvucena, povuci mu blago bradicu prema dolje i pogledaj je li mu jezik izmedju desni i tvoje bradavice. Ako nije, prekini podoj (prst u kut usana da prekine vakuum) i namjesti ga bolje, inace ce i neucinkovito sisati i tebi ostecivati bradavice.
Donja usnica mu je tako jako uvučena da nema šanse da vidim di mu je jezik, on to stisne ko škarama. Evo, moram priznati da me zaboli samo kad mi ulovi bradavicu, kasnije kad papa me više ne boli iako ja mislim da se on prilično namuči za izvući mlijeko. Probala sam mu povući usnicu ali nema šanse, ja vučem a on uvlači. :lol:
I mislim da je zbog tog lošeg položaja usnica kod dojenja on strašno nervozan na cici... vuče lijevo desno, čupa, treba mu nekih 10min da se smiri i fino papa...
Bočicu je uspio lagano savladati, vidim da mu je donja usnica često u dobrom položaju, ali ne uvijek.
Sad ću proučiti ovaj link.
Uspjela sam izvući usnicu... i dok mi je u letu sa otvorenim ustima "naljetao" na cicu vidjela sam da je jezik u dobrom položaju. Tako da odsad cicamo "po propisu"! :)
RODA JE ZAKON! :lol: HVALA SVIMA!
Iako ću vam se vjerojatno javiti za par dana sa novim problemima. :lol:
Ups, mislila sam reći:
RODA JE ZAKON! 8)
Krivi smile sam upotrebila.
Agata cestitke na bebici :heart:
Nisam uspjela sve podrobno procitati pa ne znam da li je netko vec ovo napisao, ali vidim da si napisala da dojis svaka 2-3 sata i ne znam da li ti je to netko savjetovao ili dijete tako trazi.
Naime u zadarskom rodilistu na otpustu odrzavaju mini tecaj na kojem kazu da dijete treba dojiti svaka 3 sata, a istu stvar je meni ponovila i patronazna kad me dosla obici.
No medutim ono sto je bitno je da su to gluposti jer male bebe nisu mali vojnici koji ce biti gladni kad mi to zelimo vec je bitno dojiti na zahtjev.
Naravno mozes ti postici da ti dijete jede u odredeni sat ali jedino ako ces ga disciplinrati sto znaci da ce neutjesno plakati od gladi
K. ima 2 i pol mjeseca i jos uvijek nema nikakav ritam u hranjenju vec mu sisu nudim kad god place. Ja cesto imam krize kad mi je dosta svega jer K. ocajno sise (kratko, place na sisi i sl.), ali toliko dobija na tezini da znam da se sve skupa isplati i treba stisuti zube i biti uporan.
Sretno s dojenjem i ne odustaj.
Draga agata, evo, čitam tvoje postove i htjela bi ti pomoći svojim iskustvom. Kad sam rodila prvog sinčića mislila sam da ispravno dojim, on je lijepo napredovao svi su mi doktori i patronažna rekli da ispravno stavljam dijete, a mene su bradavice svaki dan sve više i više boljele tako dok nisam dobila ragade i dojila u suzama. Dojenje je zbog stresa neslavno zavšilo nakon 2 i pol mjeseca. Zato sam se za drugo dijete puno bolje pripremila, pročitala sam jednu odličnu knjigu i vidjela sve greške koje sam radila.Citiraj:
agata prvotno napisa
Dala bi ti sljedeći savjet..po ovom što opisuješ, djetetu premalo dojke stavljaš u usta, treba mu stavit doslovno hrpu u usta, čim veći dio areole s bradavicom. Meni je kod prvog djeteta bio problem što zbog velikih i punih prsa to nisam mogla pa sam napravila mali trik - prije podoja bi istisnula malo mlijeka da omekša područje areole i tada sam mogla stavit cijelu bebi u usta. Nije me nikad ništa boljelo, a dojenje je išlo savršeno. Nije bilo bolova, mogla sam biti opuštena i mogla sam osjetiti refleks otpuštanja mlijeka. To što su ti dojke mekane ne treba te brinuti...to samo znači da ti se normalizirala proizvodnja :)
Što se tiče razmaka, nemoj gledati na sat, kad beba traži cicu ponudi mu, nije bitno jel je prošao sat vremena ili tri sata :)
A kaj se tiče bočice, tvoj je izbor, ali ja bi ju izbjegavala jer može zbunit bebu pa ne lovi cicu kak treba...mojem mlađem sinu se to desilo s 4 mjeseca pa nam je trebalo dva tjedna da se ponovo smiri i doji kako treba.
Drži se i sretno s dojenjem :love: :heart:
Neee, krivo si shvatila, dojim za zahtjev. Nego na početku me nije pitao svaka 3 sata pa sam ga budila. Ja sam očito dosta kasno dobila mlijeko, i tek se je sad kako tako sve stabiliziralo.Citiraj:
ivana2008 prvotno napisa
I to mi je bila greška što sam ga budila, bio je onda cijeli dan nervozniji, imao je grčeve navečer a sad kako ga ne budim sve je bolje, i bolje spava i manje je nervozan. Osim na cici kad želi kakati a nemože... pa prducka. E, i počeli smo redovito podrigavati. Sad nam je sve OK.
SunčicaVŽ.... ja njemu cijelu (doslovno) bradavicu i areolu... boli me kad ulovi al kasnije više nije neugodno. Ma ja imam malo čudne bradavice.
Hvala vam na savjetima. :heart: :love:
Opet ja... sa pitanjem. :)
Znači, imamo na dan 8-9 podoja, hrpu popišanih pelena, 1 pokakanu ujutro, ali jako pokakanu, ; pitanje glasi: Dali on po noći i navečer može spavati 4h u komadu? A ujutro se dojimo svaka 2 sata? Jel to ok? Nebi ga htjela buditi jer ja mrzim kad mene netko probudi, pa to ne želim ni drugome priuštiti... :)
Po mom skromnom iskustvu (prvo dijete - danas slavimo tri mjeseca od rođenja), a i onom što sam naučila na tečajevima to je sve super. Samo tako nastavite. Pozdrav tebi i bebici.
i ja bih rekla da je to ok, moja se prvih par mjeseci redovito noću budila samo 2x a danju je stalno bila na cici. Kasnije kad su došli nekakvi skokovi u razvoju bilo je i češćeg noćnog sisanja. Ako dobiva na težini i redovito piški i kaka, sve je ok.
Ovo je najvažnije.Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
A ako mi je neki dan preskočio kakanje al se drugi dan pokakao do grla? To je isto ok ili...? u 5tom tjednu smo sad sutra ulazimo u 6ti...
ma super je!!!Citiraj:
agata prvotno napisa
niš e brini...ne mora baš kakati svaki dan.
:love:
Super! Puno hvala... :love:
OT
agata, mali je presladak!!! izgleda ko mali štrumf :love:
Do šestog tjedna bi trebao kakati svaki dan, to ti je to, tu ste.Citiraj:
agata prvotno napisa
Nemaš brige :)
Sad se pripremi na kakanje svaki 10-ti dan (ko ja s Lukom) i na posjećivanje topica "pomozimo im da kakaju!" :mrgreen:
Hvala! :heart: (na toj slici plače, jer je Damijan mali mrgud: Ja mrzim kapu, ja mrzim autosjedalicu, ja se mrzim vozit u autu, ja mrzim... sve!! 8) :lol: )Citiraj:
puntica prvotno napisa
Ajooj, neće valjda... Uglavnom, vidimo se na topicu, gotovo sigurno... :lol:Citiraj:
kahna prvotno napisa
Opet ja sa pitanjem: Dali je OK da on popapa jednu cicu i neće drugu? To mi radi već dvije noći za redom... A i po danu nekad odbije drugu...
(i opet imamo novu "foru"... jučer smo kakali 5 puta :-D )
rekla bih da to znači da se nasitio na prvoj cici :)