konačno sam se oporavila od psihičkog šoka kad mi je zadnji post pojelo, pa bih kratko samo htjela mikki odgovoriti...
a što misliš kako bi tek tekao naš razgovor da znam uistinu sve pojedinosti tvog poroda, ili bilo čijeg drugog kod kuće ili u bolnici, a ne uvijek "idealiziranu verziju" i samo onoliko koliko je dozvoljeno za širu javnost, da možemo otvoreno razgovarati, a ne uvijeno u rukavice... nevermind, nije mi uopće namjera tu konkretno tebe sjeckati do iznemoglosti, niti se prepucavati s tobom, niti tvoj primjer poroda kod kuće na bilo koji način obezvrijediti. no, istina ostaje, da ti najbolje znaš koliko si tim riskirala, bilo uopćeno il u konkretnim minutama (dok si čekala babicu "da ti predloži položaj") i koliko toga što teoretski divno zvuči (babica će već reći kad nešto ne valja), u praksi može izgledati potpuno drugačije (babica zapela na bregani).Citiraj:
tako. za*ebano je s tobom raspravljati iz vise razloga, jedan od njih je da si kolko sam skuzila pravnica pa ti je "u krvi" obracati paznju na stvari na koje ja ne obracam, a druga je da si vjerojatno odmornija od mene i da ti mozak bolje funkcionira
ma naravno, uvijek je u drugima problem. :roll: pa to je nekih 10% poroda koji završe na carskom ?! :? (nadam se da me maria neće sad ubiti)Citiraj:
znaci 9 poroda, 8 prirodnih i jedan carski (koji mozda ne bi bio carski da se mama osjecala manje promatranom i na neki nacin manipuliranom).
"oni" sigurno znaju bolje što se to u našem tijelu zbiva što mi osjetimo, što na što utiče i sve ono što se inače uči u svim tim godinama studija (pa na kraju krajeva i ti si iz nekog razloga isčitala neke knjige, da saznaš... nešto valjda ipak ima u tim spisima). to ne znači da rodilja iz tog procesa treba biti isključena /dapače/, niti da je njihovo znanje opravdanje da se sa nepoštovanjem odnose prema rodilji, posebice neznalici. njene želje se trebaju poštovati (koliko situacija dozvoljava), al mislim da uglavnom njene potrebe "oni" (alieni :lol: ) bolje znaju nego ona sama. u velikoj večini slučajeva. što opet ne znači da nema potrebe za humanizacijom porodilišta. kao što mogu vidjeti iz silnih postova (koje su naravno uvijek pisane iz jednog kuta gledanja), s nekolicinom konkretnih promjena bi se ti uslovi dosta poboljšali, stoga mi je žao što se to ne dogodi, između ostalog i zbog žena poput naše danice :mrgreen: a i što bi time ova euforija oko poroda kod kuće malo splasnula. il što bi njemci rekli, ne bi naišla na plodno tlo...Citiraj:
zar je to takav problem? ili stvarno mislis da oni bolje znaju "radati" tj "poradati" bolje od nas?!
ostajem pri svom mišljenju (pitanje izbora ne postavljam, izbor kao takav će pretpostavljam uskoro postojati), dakako sretna što su svi ti porodi kod kuće, barem do sada, završili sretno i na opće veselje involviranih. :mrgreen: