Ni meni ne pada napamet da imamo zajednički račun.. nemamo punomoći, ne znamo pinove.. al za sad uspješno pretačemo iz šupljeg u prazno..
Svatko ima svoj račun i plaća "dogovorene " troškove..
Printable View
Ni meni ne pada napamet da imamo zajednički račun.. nemamo punomoći, ne znamo pinove.. al za sad uspješno pretačemo iz šupljeg u prazno..
Svatko ima svoj račun i plaća "dogovorene " troškove..
2 računa, budget, naravno isti, ne znam kako bi drugačije :/
Imamo net banking i poslužujemo se međusobno s tokenima po potrebi. Zavisi kako koje od nas stoji.
Imamo dva računa u dvije različite banke i nikada, ama baš nikada u ovih naših puno zajedničkih godina nije bilo nikakvih problema oko toga "tko će što platiti"... To su naši zajednički novci i tako ih i doživljavamo...
mi sad imamo i fizicki zajednicki racun u banci (jedan racun - dva vlasnika), al i do sad smo, sa samo jednim tekucim, isto funkcionirali.
sav novac koji zaradimo - nas je zajednicki novac. svi troskovi su isto tako zajednicki.
od prvog dana i prve zajednicke kune ni on ni ja nismo nikad pomislili ni rekli - ovo je moja kuna, ovo je tvoj racun... to mi je totalno nepojmljivo...
nemamo svojih fondova, djeparaca, razdjeljivanja bilo koje vrste. oboje pazimo da ne pretjerujemo u trosnji, oboje obavljamo sve kupovine (kako tko stigne/moze/zgodnije je), sve vece investicije (popravke, kupovine namjestaja i ostalog) dogovaramo i biramo zajedno.
sve materijalno sto posjedujemo jednostavno je - nase. tako se odnosimo i prema radu onog drugog. i mm i ja, kad radimo - radimo za nas. ne svaki za sebe pa onda na hrpu...
a valjda smo cudni. a sto mi je, citajuci sve vas, jos cudnije, je da smo se nasli nas dvoje s istim stavovima i razmisljanjima :unsure:
odvojeni računi, no svatko zna pin od onog drugog i koristi se po potrebi,
Ovako!Citiraj:
maria71 prvotno napisa
S tim da je telebanking na moje ime pa režije uglavnom plaćam ja, a sve ostalo za što treba gotovina ili kartica pretežno ide s muževog tekućeg. Uvijek se dogovaramo.
Eh, da, imamo zajedničku čarapu (ZB Plus). Ali u nju ubacuje kako tko ima, a iz nje vadimo zajednički i u dogovoru... :mrgreen:
Do sad smo je ispraznili do daske samo jednom, kad smo iskeširali garažu! ;)
kaj bi buli cudni, koliko vidim ima nas hrpa na ovom topicu :mrgreen:Citiraj:
litala prvotno napisa
Citiraj:
litala prvotno napisa
x
mi smo isto takvi, drugacije ne poznajem, al nas ne smatram cudnima.
Svatko odlucuje kako njemu najbolje odgovara, odgoj i način zivota jako puno pridonose tome. Imamo prijatelje koji imaju potpuno odvojene prihode i njima je to ok, tako su radili i njihovi roditelji ( tako su naucili) tak da nema tu puno izcuđavanja.
Nastavno na pikulu...
Mi imamo Excel dokument s dva stupca - prihodi i rashodi. Jedna zasebna ćelija daje razliku ukupne sume ta dva stupca, dakle likvidnost.
Prihodi više-manje imaju fiksne i dobro poznate stavke, njih 3-4 (plaćax2, stanje na tekućemx2, cash). Rashodi su isto više-manje fiksni (gablec, benga, vrtić, shopping hrane...), ali svaki mjesec ima i neki predviđeni trošak (npr. vjenčanje prijatelja ove subote, meni cipele...).
Taj Excel dokument ima više sheetova, svaki za jedan mjesec. Pa je trenutno prvi 10/2008, a iza njega idu 4-5 (za 11/2008, 12/2008...). Iznos iz one ćelije koja daje razliku prebacujemo u idući mjesec i tako otprilike pokušamo projicirati kako ćemo stajati za 3-4 mjeseca. To naravno nikad nije tako, uvijek bude gora situacija, ali ni ovako nije bajna pa se možemo psihički pripremiti.
Malo sam predaleko otišla od osnovnog pitanja ovog topica, ali htjela sam zapravo reći da se svi troškovi (pa i bijedne cipele, nažalost) komentiraju, predviđaju i dogovaraju.
Pitanje za one koji imaju zajednički račun, ali dva vlasnika. A kako se računaju dvije plaće? Recimo za kredit, minus...
i mi smo takvi, nema moje tvoje, sve je naše :love:Citiraj:
ana0206 prvotno napisa
Nešto u stilu ovoga što Jelka ima možete downloadati ovdje.
na engleskom je i to je autoričina verzija (crazyauntpurl) ali naravno sve si preuredite kak vam paše...
XCitiraj:
(maša) prvotno napisa
Malo bih podigla temu...