O cemu?
O metodi pospremanja svog doma?
Ili o tome kako su kuharice kreativke a domacice jednoobrazne?
Printable View
O cemu?
O metodi pospremanja svog doma?
Ili o tome kako su kuharice kreativke a domacice jednoobrazne?
O tome da ne želim postati robot, pa ni pod cijenu fantastičnog postignuća-redovno dnevno ulaštene wc školjke.
E to se ja stalno pitam, kako ce to izgledati kad pocnem raditi... jer, lako je sada flyladyrati po kuci, kad mi cijeli dan na raspolaganju, pa kad uhvatim vremna izmedju dva hranjenja, setanja, presvlacenja, cega vec, malo usisavati ili glancati sudoper... a sto kad se sve mora zgurati u jutarnji ili kasnovecernji termin (jer ne zelim da radi glancanja sudopera ne mazim svoga misica pogotovo nakon cijelog dana razdvojenosti...)?Citiraj:
branka1 prvotno napisa
Ja se ujutro tusiram, perem zube, mazem lice, oblacim se. Obucem cipele i idem na posao.
Jednom tjedno recimo, rezem nokte, ako su lakirani, obnovim lak (ovo ljeti i za nozne :) ). Jednom u dva mjeseca podsisavam kosu.
S klincima takodjer postoje neki rituali "odrzavanja".
Uopce ne vidim po cemu bi se ovi rituali kojima odrzavam i svoj stan razlikovali od rituala (rutina) kojima odrzavam sebe.
Nisam robot zato sto svako jutro operem zube, zasto bih bila ako svaki dan poslije posla potrpam ves u masinu ili izvadim sudje iz sudjerice? Pa valjda se to nece samo napraviti, a lakse je stvari napraviti kad treba a ne odgadjati. Ja ne mogu dobro funkcionirati u neredu a i djeca mi se bolje osjecaju u raskrcenom prostoru.
pa nije cijeli dan.Citiraj:
korason prvotno napisa
15 minuta bebac treba i tatu? a za 15 minuta se cuda mogu napraviti.
meni je zapravo najteze kad mi muz nije doma po cijele dane.
U mom srcu je to ovako poslozeno, kako rece Julie Andrews:
Singer and actress Julie Andrews expressed the value of discipline this way: “Some people regard discipline as a chore. For me, it is a kind of order that sets me free to fly.”
Pravo veli Julie, slažem se potpuno.
I vrijedi za sva područja djelovanja u životu.
No dozvolit ću si slobodu i pravu mjeru naći sama, bez da mi se u život na mala vrata ušulja nametnuta rutina.
Upravo za disciplinirane osobe ovo je velika zamka i radni dan im pretvara u non-stop zujanje po kući-ono, 3 min pranje zahoda, 4 min masiranja zubnih desni (to kao radim za sebe i preveniram paradentozu), 26 minuta peglanja (da se preduhitri gomilanje). I gle katastrofe: cipele ostale neulaštene...(brzo, još 6 minuta laštenja)...i eto mene sretne i zadovoljne.
Pero Patak ispunio zadatak.
I svakim danom u svakom pogledu sve više napredujem: evo, već sam dogurala do dizanja u pola šest ujutro, a u 7:38 umivaonik blista!!! Đizis.
Pa svaka razumna žena i bez dnevnog podsjetnika-zamke u koju je strpano 500 radnih zadataka zna da je oprano suđe bolje odmah izvaditi iz suđerice i tako spriječiti zatrpavanje sudopera.
E, kad bi mi se radni zadaci svodili samo na dvije perilice onda bi to bilo tocno. al, s dvoje klinaca bude toga ipak malo vise. I definitivno se slazem s tobom da bi mi se dani pretvorili u non stop zujanje po kuci. Tome mi i sluzi sistem - da radim po petnaestak minuta dnevno, stvari koje trebam napraviti taj dan . I onda imam preostalo vrijeme za sebe i klince.
I, nitko od nas ovdje ne sluzi ropski nekoj rutini nametnutoj izvana. Svoje rutine smo osmislile same.
Pod prijetnjom da zakasnim pokupiti dijete iz skole, jednostavno moram napisati... Bravo Gost1! Konacno! Glas razuma!Citiraj:
Gost 1 prvotno napisa
Il' cistis, il' ne cistis. Ako ne pocistis, zivis u prljavom. Ako pocistis - zivis u cistom. I nikako se ne mogu prestati cuditi da se za to moraju primati mailovi u nekoliko kategorija, dijeliti stan po zonama, analizirati decluttering postupci i slicno...
Ma znam cure da je vama s klincima, a koje još i radite neusporedivo teže,Citiraj:
Maja prvotno napisa
no sauganje mi traje minimalno 27 minuta, da se postavim na glavu ne ide brže!
Ako već pričamo o planiranju i uštedi vremena, tu je još i dovlačenje i odvlačenje saugera, razvlačenje kabla, uštekavanje, ištekavanje, mijenjanje vrećice s prašinom...nimalo ugodno, nimalo...
Temeljito pranje wc školjke ni teoretski ne mogu obaviti za 3 minute, ma koliko to željela.
Znate, ono "iza", pa oko šarafa, pa udubine, 3 minute, hmmm...
Možda nije loše prevenirati stvar i kupiti školjku najjednostavnijeg mogućeg dizajna i ravnih linija, možda malo pomogne...
Ovo je poanta - to je pravo fly razmišljanje: okrenuti se minimalističkom dizajnu bez utora, vijaka i začkoljica, onda je dovoljno samo "mahnuti" krpom.Citiraj:
Gost 1 prvotno napisa
I ja sam na principu Flylady osmislila svoje rutine i moram priznati da mi je super:
a) manje cistim(o), a cisce je
b) uopce se vise ne zivciram oko eventualnog nereda
c) rutina nam je spas za obiteljske zivce i sklad
Ne drzim se svojih rutina ko pijan plota, ali nam je puno lakse funkcionirati u radnom tjednu kad imamo neku svakodnevnu rutinu.
:lol: ovo sam ja uradila jer jedino sto u kuci cistim svaki dan je kupatilo i kuhinjaCitiraj:
Gost 1 prvotno napisa
i to oduvijek...
i ne planiram nista
znam sta moram uraditi i sta me ceka
dijete je na prvom mjestu i igranje s njim a kad spava ja radim sve ostalo sto se mora uraditi
Nama je pranje WC-a uzasno pojednostavljeno otkad koristimo samo ocat za pranje. Udjem u kupatilo, obavim sto mi treba i usput naspricam lavandin, kadu i wc skoljku.
Ako taj tren uleti Ema, nema beda da ce se udaviti ili otrovati od kemikalije (a lizati skoljku bas i nece). Ostavim 5 minuta, prebrisem spuzvicom ili krpom ili isprem i gotovo.
Ne radim to svaki dan vec kad se sjetim.
Ostaje 1x tjedno temeljito ciscenje kad planski ostavimo duze da ocat "ubije" sto ima i isperemo.
Usisavamo 1x tjedno - cijeli stan (70ak kvadrata) usisemo za 15ak minuta s raspakiravanjem i spremanjem usisavaca (nemamo tepihe).
Ovo s octom mi odlično zvuči-to obični alkoholni ocat iz dućana uliješ, Busy Bee?
He, he, ni ja nemam tepiha, a bogme ni zavjesa, sve ravne linije, lakočisteći materijali...i opet saugam pola sata (muče me dvije etaže, nikad više ne bih ponovila grešku, ali što je, tu je...)
Obicni alkoholni ocat, drzim ga u spricalici od Ajaxa. SVE ode s njim, kamenac, one crne gljive (za njih drzimo malo duze). U kuci nemamo vise nikakve kemije osim deterdzenta za ves i sudje, sve ostalo cistimo octom.
(i mi imamo dvije etaze, samo ovu drugu, oko 20 kvadrata, koristi MM za komp i usisavamo 1x u ne znam koliko mjeseci :lol: )
Thx, idem u dućan po ocat, doma nemam prozirnog alkoholnog. :)
ma razumjem ja sto je maja htjela reci.
i logicno je i pametno je i vjerovatno olaksava zivot. i super je ako si takav.
samo mislim da je kvaka u tome sto smo mi svi razliciti. i nekome je to u krvi a nekome ne.
pored svega danasnji tempo je prilicno naporan, i moras izabrati neke prioritete. osim ako ne zelis biti perfektna zena. :mrgreen:
nisam a ne znam da li bih i htjela biti. (moja svekrva je takva - perfektna :mrgreen:, sto ima i dobre i lose strane)
recimo meni je vazno da je sve frisko skuhano, ne odmrznuti, bioloski itd....
pa poslije posla se uvijek i kuha, ali se zato ne riba stednjak. pa ga subotom riba teta cistilica. a ostale dane je takav kakav je. (mislim nije koma, ali se bas ni ne blista)
jer bih ja navece htjela imati vrijeme i za nas (cura, suprug, ja) i dovrsila neka poslove , koje nisam stigla na poslu, nesto procitala i sl.
osim toge ti me spremacki poslovi ali zaista nimalo ne vesele. pa se pitam kako da nadjem nacin da ih se oslobodim, a da je sve u nekom pristojnom redu. ne mora biti savrseno.
plus flylady je ocito lady, a ne gentelmen. pa imam i osjecaj (mozda se varam) da to nakraju zavrsi tako da samo zene i spremaju. to definitivno nije moj izbor.
ne volim te podjele, sve zene, sve muskarci...
ali cu si dopustiti reci da vecina muskaraca msli da se ti poslovi sami od sebe obave. pa ih brzoleteca flylady jos vise uvjeri u to. (mozda se i varam)
u knjizi "drugi spol" simone de beuovair (mislim da sam krivo napisala ali zurim) zbraja sve te "samo" tri minute (skoljka, kuhonja, prasina, savrsena kosa, lice, djete, vjezbe.....)jednog prosjecnog zenskog dana i dolazi do enormnih brojeva sati.
kupila knjigu (zaboravila naslov) od julije morgenstern o organizaciji opcenito, vremena, prostora i sl.
glavna teza:
moras naci nacin koji odgovara tebi kao osobi, jer je to inace izgubljena bitka, jer osim par prvih tjedana, nikada neces dugorocno moci slijediti sistem koji je suprotan tvojoj licnosti. poanta je pronaci nacin koji ti pase, a njih ima puno raznih.
ja bih rado da mogu ko maja. ali mi ne ide.
pa trazim neki drugi nacin.
eto, toliko od mene. malo je nabacano, jer zurim na sastanak.
I meni je "Drugi spol" Simone De Beauvoir (ja nigdje ne žurim, ;) ) odlična knjiga.
I apsolutno ne želim (a još više ne mogu) biti savršena.
Ali me svejedno hvata nervoza ako nešto ne mogu pronaći, ne zato što ne znam gdje sam ostavila, već zato što se nalazi u hrpi nepotrebno nagomilanih stvari.
Svatko sebi postavlja standarde: nekome je potrebno da mu sanitarije blistaju, a netko je zadovoljan čim iza sebe povuče vodu. A to mi se čini najvažnijim: svoj prostor (ne)održavamo ni zbog uputa flyladies ni zbog susjeda koji nam mogu "uletjeti". Ni zbog mame ili svekrve.
Već da se mi u njemu osjećamo ugodno.
S krpom ili bez krpe u ruci.
s ovim se slazem u potpunosti.Citiraj:
seni prvotno napisa
meni recimo ovaj sistem savrseno odgovara, bas zato jer ja jesam takva, rodjena flylady, jedino sto je s dvoje klinaca u moju glavu uselila mala dekoncentracija radi koje svakodnevno dobijem na vremenu min petnaest minuta ukolio su mi poslovi napisani.
(inace, ja ne cistim wc svaki dan, jednom tjedno je dovoljno, narocito otkad se janovo ciljanje popravilo :D - niti usisavam jednom dnevno. ali, kako mi je stan mali, bitno mi je recimo da su mi vece povrsine, poput stola, kauca, raskrceni).
Sto se sudjelovanja oba spola tice, ja sam tu poukusavala i raspodjele poslova i ljutnju i ucjene i molbe i svasta. No, cak i da je sve to uspjelo, ima, kao recimo sada, perioda kada MM mjesecima radi prekovremeno, pa i vikende. I prakticki dodje doma spavati. Mogu birati da nitko ne sprema ili da ja spremam 15 minuta dnevno. A da stan moze cekati njegovo normalno radno vrijeme, bas i ne moze.
A otkad je kaos manji, on radije i uskoci. I bez pitanja.
a ovo potpisujem od sveg srca:
Citiraj:
svoj prostor (ne)održavamo ni zbog uputa flyladies ni zbog susjeda koji nam mogu "uletjeti". Ni zbog mame ili svekrve.
Već da se mi u njemu osjećamo ugodno.
S krpom ili bez krpe u ruci.
Ima u DM-A neka Žaba (Frohe) ili tako nešto na bazi kvasine
što se ovog tiče - MM puno puno puno više posprema i pomaže po kući otkad se držimo flyladya. jednostavno, tako mu je sve lijepo da ne može podnijeti preveliki nered ili zmazanoću pa se i on primi posla.Citiraj:
plus flylady je ocito lady, a ne gentelmen. pa imam i osjecaj (mozda se varam) da to nakraju zavrsi tako da samo zene i spremaju. to definitivno nije moj izbor.
ne volim te podjele, sve zene, sve muskarci...
ali cu si dopustiti reci da vecina muskaraca msli da se ti poslovi sami od sebe obave. pa ih brzoleteca flylady jos vise uvjeri u to. (mozda se i varam)
kod nas je najveći problem bio sve raskrčiti - to smo učinili prije par mjeseci kad smo počeli s flyladyem. sad, čim više nema tog junka po stanu, sve se puno brže čisti i sprema, stan izgleda veći, uredniji, svjetliji, ljepši...
i tako UŽIVAMO u njemu - to mi je totalno otkriće, prije nisam voljela previše vremena provoditi u našem stanu, pa makar bio izglancan od poda do stropa.
ali otkad smo ga raskrčili - druga priča... to je naš mali dvorac, naše skrovište, mjesto uživanja ;)
Mislim da je ovo kljuc...Napraviti stan/kucu mjestom koje volis. Onda ciscenje ide lakse. Znam da mi je u roditeljskom stanu sve bilo tesko i mucno. A tamo nista nije bilo "moje". Sad je druga pjesma...
:?Citiraj:
jednog prosjecnog zenskog dana
U nasoj kuci jednako (ne)cistimo oboje. Cak mozda i vise on nego ja.
BB, u toj knjizi se govori i o prosjecnom zenskom danu, ne samo o (ne)ciscenju
Sto bi to bio prosjecan zenski dan?
Gotovo isti kao i muški!
Samo što se ja ne brijem svako jutro...
Ja sebe uopće ne smatram bolesnikom kojemu je najbitnija stvar na svijetu da wc bude čist u 7.38.Citiraj:
Gost1 prvotno napisa
Dapače, da je tako onda ni ne bi počela s ovim FlyLady programom.
Ali mi je najbitnija stvar na svijetu da kad dođem doma s posla mogu svoje vrijeme posvetiti i svom djetetu. u svinjcu baš i ne možemo živjeti, ako radi ničeg drugog, onda radi nje i njenog zdravlja. A ne moežmo ni jesti iz prljavi tanjura niti hodati po svijetu u prljavoj odjeći.
I kako onda to uskladiti?
Onda ću radije pola sata čistiti ujutro prije posla pa da popodne mogu s njom van u šetnju ili na bazen ili gdje već želimo.
Ili da navečer kad ona zaspe mogu uzeti knjigu u ruku ili prosurfati jer ne stignem ili neću kad je ona budna. Pa da i u tom pogledu malo napredujem, a ne samo u čistom wc
Đizus!!!
Sto se tice jutarnjeg ciscenja - ako je to neophodni sastojak FL programa, onda nikad FB od mene :lol:
ni ne sminkam se da bih mogla duze spavati, a kamoli da cistim krmeljava. no way amigo.
ali valjda je program fleksibilan pa da proberem ono sto mi pase ;)
doduse, Gost1 i ja imamo nesto drugacije obaveze, pa mozemo biti fleksibilne.
Tako je. svi smo različiti i imamo različite metode. živjela tolerancija!Citiraj:
seni prvotno napisa
I moj prioritet je moje dijete. Zato se i budim u pola 6
cure, a kad stignete napraviti veće stvari?
mm i ja pospremimo jednom tjedno za sat i pol i to mi je uvrh glave higijene, nemamo naviku stvarati nered pa je uvijek prilično uredno, kuhamo u zadnje vrijeme minimalno (nažalost)... ali pranje prozora ili generalno čišćenje stana su mi nemoguća misija. vikend mi je žao potratiti na to (jedina opcija je da jedan ode s andrejčekom van a drugi rinta) a i umorna sam. kak da to izvedem? :/
Pranje prozora radi teta. Ali i ja nekad operem jer ne volim prljave prozore. Dobra krpa, sredstvo s rasprsivacem. Uvecer kad V. zaspi. Ja to brze uradim nego sto operem sudje.
platis tetu cistlicu za generalno spremanje :mrgreen:
A to čišćenje wc i kupaone nije nikakvo ribanje ni generalka, već se samo prebriše i onda kad radiš generalku gotov si tri puta brže.
i ne usisavam svaki dan sve, već svaki dan jednu prostoriju (ako) i onda se to svede na jednom tjedno (ako). Osim kuhinje i dnevne sobe.
I, naravno, da to radim radi sebe, a ne radi FlyLady, samo mi je to pomoglo napraviti bolju organizaciju i da više stvari napravim za kraće vrijeme.
I, što Maja kaže: lakše je kad imaš napisano na papiru. Na taj način sam počistila neke kutke koje prije nisam dirala mjesecima, da ne kažem godinama.
hm, vidim ja da "protivnici" flylady zapravo uopće ne kuže u čemu je poanta svega ;)
daklem, poanta nije da imamo zglancani wc i ulašteni pod nauštrb svega ostaloga (spavanja, igranja, čitanja...), nego da se organiziramo tako da imamo vremena za sve što želimo.
flylady čak zagovara "ofrlje" čišćenje i spremanje, baš zato kako ne bismo postali robovi usisavača i sredstava za čišćenje.
i odmah na početku kaže: MORATE SE RIJEŠITI PERFEKCIONIZMA. i zato naše usisavanje, bez obzira ne veličinu stana, broj soba i etaža, traje 10 minuta, a ne sat vremena.
i zato je meni flylady super: jer sam prije cijelu subotu mahnito spremala stan dok su se zara i MM šetali i uživali, a sada spremam svaki dan pomalo, na tome ne gube ni zara, ni MM, ni ja, sve je relativno čisto i uredno, a sad i ja mogu šetati cijeli vikend sa svojom familijom i uživati.
ma meni to traje pola dana: skini zavjese, baci u mašinu, operi prozore, osuši, operi drveninu, vrati zavjese... a prozora imaaaa! i nemoguće je to raditi dok je andrejček doma jer se penje za mnom na lojtru pa mi je jednom i pao. :(
uf, sporo tipkam. i meni se čini da mi je teta-čistilica jedino rješenje...
Ja uopce ne kuzim kako vam toliko dugo traje ciscenje bilo cega. Ili sam ja nekakva ofrlje cistacica. :mrgreen:
Jedino sto mi stvarno uzme vremena je izmjena sezonske garderobe u ormarima i spremanje prerasle Emine robe. (i ponekad peglanje)
prosječan muški dan ne može nikako biti isti kao i ženski, jer MM se može i ne mora obrijati, a ja moram :mrgreen: pogotovo ljeti..Citiraj:
apricot prvotno napisa
Šalu na stranu, čitam ove vaše postove i na kraju mi se čini da je jedino važno da je svatko od vas zadovoljan sobom, ma kako koristio dan, čistio kuću i ostalo..
Strašno mi se svidjela jedna rečenica koju je netko napisao..nešto u stilu, bitno je da je to moj dom, da mi je lijepo..a meni u mom "lijepom" domu mora biti i čisto da bi bilo lijepo..to ne znači da svaki dan perem prozore, već kad primjetim da su prljavi i to ako smatram da nisam dužna ni Luci ni MM ni sebi..i siti i veseli i naigrani i ostalo..
btw, sad kad je Luce malo narasla već guštamo zajedno čistiti, Luce nam pomaže, ima svoju krpicu i sve je kroz zezanciju