ja_mama, po tebi netko treba biti s njima doma do 18.? :shock:
sorry, ali mislim da je sasvim normalno da klinci koji su 6. osnovne i srednja škola ostaju sami
ali nije normalno to kako se ponašaju
Printable View
ja_mama, po tebi netko treba biti s njima doma do 18.? :shock:
sorry, ali mislim da je sasvim normalno da klinci koji su 6. osnovne i srednja škola ostaju sami
ali nije normalno to kako se ponašaju
:?Citiraj:
ana.m prvotno napisa
Odgovarala sam na 1. post.
Nazalost, ja ne znam cega se mozes sjetiti ili ne, ali ovo je jedno od rješenja.Citiraj:
ana.m prvotno napisa
Za boravak s malim 12-1730 placale su oko 2000.
peterlin, kod nas, u rijeci - ali u svim školama je isto, cjelodnevna nastava ima drugačiji raspored - dakle kroz cijeli dan, do 15.30 se izmjenjuje nastava sa slobodnim vremenom. zadnji sat, obično bude tjelesni, i to svaki dan (od 14.30-15.30). nema pisanja zadaće - oni imaju zadaću samo preko vikenda. samo preko vikenda nose i knjige kući.
i tako do četvrtog razreda - s time da dijete ne može ići ranije doma, jer bi to značilo da izostaje s nastave, npr. matematike.
:shock: Ma ne mogu vjerovati... Pa gdje?????!!!!!Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Cjelodnevni u organizaciji skole placa se izmedju 240-280 kn otprilike, ovisno o broju radnih dana.
Da, tocno, postoje razlike od grada do grada... Moze biti da je to u nadleznosti lokalne samouprave (mislim, provjerit cu kad mi se ukaze prilika).Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Kod nas je ovako - dijete u prva 2 razreda koje je u boravku MORA ostati do 15:30, nakon toga ga mozete uzeti u 16:00 ali ne prije, da "padobranci" ne ometaju ostale koji jos pisu zadace. Nisam napomenula da nasa skola sada ima samo jutarnju smjenu, a o tome jako ovisi i raspored boravka... Ono sto sam napisala za trece razrede (samo rucak) znam od susjede koja ima takvu situaciju. Takva djeca nose torbe doma svaki dan.
I moji nose knjige kuci samo vikendom, ali pisu zadace uredno u skoli. Ovaj rijecki sustav cini mi se jako naporan (na prvi pogled) ali u biti svodi se na isto - mi radimo, djeca moraju negdje biti, pa se traze rjesenja koja su najbolja za vecinu. Kako god bilo, ja sam odrasla s kljucem oko vrata od prvog razreda i milije mi je da moji sinovi budu toga postedjeni.
Pa studentice su uzimale 20kn na sat kod jedne, a druga frendica mislim da je placala oko 150kn. Pa ako teta cuvalica dodje u ZGB oko 3000 za cijeli dan, normalno mi je da je studentica koja je nesto krace dobije oko 2000 kn.Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Ispada da je 90% moje generacije trebalo biti smješteno u domove a naši roditelji u zatvor....naravno znam da su bila druga vremena prije 30 godina, ali nitko od mojih prijatelja nije imao tete čuvalice, išli smo u boravak u školu; kad su bili školski praznici igrali smo se doma kod nekoga ili vani po parkovima i dolazili doma u 3,4 na ručak...i živi smo
Cjelodnevni boravak u školi od 8-16h vrijedio je samo za prva dva razreda i nakon toga smo imali jutarnju smjenu, škola je bila gotova oko 12.30 i bili smo sami opet do 3,4 i nosili ključić oko vrata i nitko oko toga nije radio probleme..
Valjda trebam biti sretna kaj mi još susjedi nisu pozvali CZSS doma jer ponekad odem baciti smeće u podrum dok mi dijete samo spava u stanu :P
Problem, zaista... i mi smo ga imali kada je I. posla u 1. razred jer uciteljica koju smo mi hteli nije uzela odeljenje boravka. Pa smo onda skuupim novcima placali studentkinju pedagogije da bude sa njom u prva dva razreda. Sada, u trecem, polako se osamostaljuje - sama ide u skolu autobusom ili peske, sama se vraca i ostaje sama 2-3 sata dok ja ne stignem sa posla. I ne smatram to tako tragicnim resenjem - procenili smo da je razumna i odgovorna, redovno se javlja telefonom za sve sto treba, i sto je najvaznije, ne plasi se da ostane sama i ume sebi da pripremi nesto jednostavnije za obrok. To su ujedno bili i najvazniji kriterijumi za takvu nasu odluku. Ali, u prvom razredu je definitivno prerano za takvo osamostaljivanje i zaista ces morati potraziti skolu sa produzenim boravkom ili neko drugo (skuplje) :x resenje...
Poseban problem su ferije kada se mm i ja smenjujemo na godisnjim odmorima, a povremeno i svekrva doputuje iz svoje kucice u cvecu na selu, pa priskoci u pomoc...uglavnom svaki dan leta se pomno planira mesecima unapred i to bas opterecuje... :(
mislim stvarno.najlakše pozvati socijalnu službu,šta s atom djecom?uostalo, kak bi se ti ja_mama osjećala da ti netko pozove soc. službu? :shock: mi isto moramo maloga od 7 godina ostaviti na kratko samoga.kaj misliš da mi je svejedno.po tvome bi majke morale biti doma ili netko.pa nemaju svi bake,tete i ostalo.a kaj se tiče socijalne službe,kaj sa onim cigankama koje vuku malu djecu po semaforima od auta do auta po kiši,po vjetru itd.gdje je tu soc.služba.pa naša bi država postala jedna velika socijalna služba.
Pa vi stvarno niste normalne sa tim socijalnim službama. Vi pričate o velikoj djeci, rekla si da je najmlađe 6. razred. Zar bi toliko dijete moralo imati dadilju? Pričate gluposti, cjepidlačite i pravite cirkus od svega. Najbolje od djece napraviti male debile koji će do svoje 18-te biti ovisni o roditeljima pa ćemo kasnije otvarati teme zašto djeca nisu normalna?
ja sam u šestom osnovne već radila tulume, dolazila mi je ekipa pa bismo slušali glazbu, plesali, čitali knjige, pjevali, ...
Pa ja sam od 1. osnovne bila sama s bratom. Ujutro sam se sama budila i spremala za školu. Išli smo sami van dok staraca nije bilo, a živjeli smo u centru grada.
I ja sam.
I imam stariju sestru koja je sa svojom bejbi sestricom znala bit sama doma u svom prvom razredu (znaci ja imala koji mjesec).
Al ja svoje dijete ne mogu zamislit da bude samo doma. Ne zato sto bi nekaj napravio, nego zato sto to sam ne bi mogao podnjet jos uvijek (prvi razred je sad).
Sto se klinaca iz pocetka topika tice - tek se naknadno saznalo da zapravo nisu tak mali. I nemres nis - nego cekat da se smire sami po sebi.
Pratim ovaj topic od početka. Otvoren je na pravnim savjetima i iskreno ne znam što bih rekla.
Najlakše i najbezosjećajnije je nazvati CZSS. Pa neka se on bavi sudbinama tuđe djece. :/
Tu spada i policija, jer ako buči, galami, skače i uznemirava u krivo doba dana, ipak se remeti tuđi red i mir.
No, najbolje je sjesti i porazgovarati sa susjedima. Ne napadati, već jednostvano sjesti i razgovarati. I dogovoriti se. Bez svađe i predbacivanja.
Jer, moramo biti svjesni da za par godina, naše dijete može biti to koje će nekome drugom smetati. :/
Ove priče o predlaganju cjelodnevnog boravka, mislim.... :roll: da meni dođe susjeda i nešto tako kaže, ne bi rečenicu završila već bi izletila van. I tu uopće nije bitno ako i ja sama dijelim njeno mišljenje.
No, uvijek moramo biti svjesni da istina ima dva lica. Ne samo istina, već i problem.
Kako bi se možda sagledala i druga strana problema, dajem vam link na topic, otvoren praktički istovremeno kad i ovaj. ;)
maltretiranje susjeda
prica o cjelodnevnom boravku koja se provlaci kroz ovaj topik nema veze sa pitanjem autorice topika - prica je nastala paralelno sa pitanjem o maloljetnicima u stanu, jer je neko rekao da ne zna sta ce s djecom kad krene radit...
nitko nije spominjao da se spominje susjedi cjelodnevni boravak, niti on postoji za djecu u sestom razredu osnovne, i za srednjoskolce.
Baš ja to htjedoh reći. Nitko nije spominajo cjelodnevni boravak njenoj susjedi i njenoj već velikoj djeci koja mogu bez pol frke po meni biti sama doma (to što buče i divljaju je nešto drugo), već sam ja bila ta koja sam pitala što sa sedmogodišnjim djetetom ako radiš i nemožeš po njega u školu.Citiraj:
pace prvotno napisa
Malos e isprepliču dvije teme.
Upravo tako, isprepliću se dvije teme.
Svi koje žele raspravljati o tome kako i gdje organizirati boravak djeteta (pod nadzorom) dok nema škole, a vi ste na poslu, molim lijepo da zaobiđete ovaj topic i otvorite svoj npr. na pdf Izazovi roditeljstva.
Na ovom topicu molim da se ponudi samo i isključivo konkretna pomoć i savjet upravo vezana uz temu.
sad ću ja ko padobranac...Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
ta cjelodnevna nastava postoji u svim školama u Rijeci?
ja sam se isto pitala ovo šta i ana.m i sad sam odahnula, cvijeta :naklon:
sorry na oftopičarenju.
Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Ineska, ovo citiram zbog tebe.
I ujedno naglašavam, svaki sljedeći post koji nije u skladu sa ovom temom, BRIŠEM!!