ja sam shvatila da Tanja Sever ima nekakve takve radionice, ili se varam?
kod nje se ceka ne znam koliko mjeseci na termin, pa ako bi ti otvorila nesto slicno zakljuci sama jel trziste postoji
Printable View
ja sam shvatila da Tanja Sever ima nekakve takve radionice, ili se varam?
kod nje se ceka ne znam koliko mjeseci na termin, pa ako bi ti otvorila nesto slicno zakljuci sama jel trziste postoji
Malo su me iznenadili toliki negativni odgovori. meni se baš čini ok ideja, i u zadnje vrijeme razmišljam kako bi se takve stvari trebale češće nuditi u sklopu nekih dodatnih aktivnosti. I kako bi možda mnogima emocionalno opismenjavanje pomoglo u životu puno više od znanja o Pitagorinom poučku i o vektorima.
Ali na mene kao polaznika za sad nažalost ne možete računati, jer sam sigurna da u mom selu niti igdje blizu ne mislite otvarati takve radionice :mrgreen:
Mene čudi da su gotovo svi skeptični na radionice, a u anketi je gotovo 8o% zaineresiranih za radionice.
Puno sam na ovom forumu čitala o radionicama kod T.S. i taj mi se način rada sa djecom jako sviđa. Šteta što ne živimo u zagrebu.
Ja bih se vrlo rado i odmah uključila u takvu radionicu.
Nikako ih ne zamišljam da su programirane kao radionice za odrasle nego su valjda prilagođene uzrastu djece i ne znam zašto bi se razlikovale od bilo koje druge likovne, glazbene ili jezične radionice - igraonice.
Flower molim te reci mi ima li takvih u rijeci a da se ne provode u sklopu vrtića.
nema koliko znam.
nema koliko znam.
meni je malo cijela diskusija :/ fakat raspravljamo o macku u vreci - kad bi vas pitali zelite li da vase dijete ima vise sadrzaja soc-emoc. podrucja u vrticu ili skuoli vjerujem da bi svi rekli - daaaa.
o tome se i radi, imenovanje emocija, prepoznavanje istih, nacin nosenja s bijesom/tugom/ljutnjom, dopustit si osjecaj zadovoljstva i srece, pomoc prijatelju, nauciti aktivno slusati.
nisu to psihoterapijske radionice, nisu namjenjene posebnoj djeci vec je to samo obogacivanje nekog plana i programa takvim sadrzajima.
i naravno da se ne radi na nacin - ti se moras osjecati ovako ili onako,zato i kazem da je vazno tko ih provodi, verifikacija, pracenje i sve ostalo.
no ova diskusija u biti nije nista drugacija od strucne - treba li djecu dodatno u tome pouzcavati ili ne. ja vjerujem da treba (u vrticima) jer je situacija u biti neprirodna za dijete pa je nuzno razvijati sto vise vjestina kako iz nje izaci sa sto boljim rtezultatima, a i svijet je postao prenasilno mjesto, a i istr. su pokazala da osobe s visokim eq bolje prolaze u zivotu, a i ja to tako vooooolim raditi. prekrasno je,
Nije to lako organizirati... Ja sam završila školu uspješnog roditeljstva 2004 u vrtiću (DV Cvrčak, Zg). Ta edukacija se održava svake godine i samo je za roditelje. Održava se navečer, pa nije predviđeno da djeca sudjeluju.Citiraj:
piplica prvotno napisa
Sad imam školsku djecu i baš sam prošli tjedan na Vijeću roditelja pitala imaju li u planu štogod takvo napraviti (mislim da je efikasnije da djeca to odrađuju u poznatoj okolini, pa i roditelji). Ravnatelj je očekivao takvo pitanje i imao u pripremi neki letak (eh, sad... ne mogu se sjetiti detalja, pa ću iz glave - udruga roditelja Korak po korak, ali nemojte me držati za riječ... nisam provjerila). Iza toga stajale su takve cifre da nam se zavrtjelo u glavi... Sad mi je žao što nisam zapisala.
Dalje, pitala sam zašto ne bi škola organizirala tako nešto, ali stručna služba im je tako deficitarna da nije dostatna ni za redovni rad, a kamo li za ovo. I tu je stalo. Morat ću stručnu službu škole uputiti u vrtić, da vide kako se to može napraviti...
Kako god bilo, inicijativa je za svaku pohvalu, ali odziv bi vjerojatno bio bolji da ljudi imaju mogućnost to odraditi u školi/vrtiću gdje su im djeca.
Ne znam kako izgleda u praksi, ali mi se ideja svidja. Mi cesto kupujemo knjige pomocu kojih se djeci, na prikladan nacin, objasnjava emocionalni svijet covjeka, kako se nositi sa situacijama povezanim s kojekakvim situacijama itd. Meni osobno se cini da ovo djeci moze biti korisno upravo zato sto puno odraslih nosi u sebi emocionalne "rupe". Ja, npr. imam dosta problema s nekim emocijama i takve stvari mi se bas cine neophodne (ako nista onda u vidu knjiga) jer pomazu meni osvijestiti neke stvari i djeci nauciti da nije npr. njihova ljutnja pogresna nego moja netolerancija tog osjecaja.
U svakom slucaju, optimalno mi se cini ovakve radionice uklopiti u skolske ili vrticke programe.
ja potpisujem felix
Baš zbog ovog, meni bi se takve radionice činile vrlo korisne, pogotovo za školsku djecu.Citiraj:
flower prvotno napisa
Što mi je dijete starije, takvo emocionalno opismenjavanje čini mi se sve važnijim i važnijim u njegovom odrastanju. Odnos s roditeljima jest bitan, ali nije jedini i bogomdan, tu su i vrtić, i vršnjaci, i škola...