Krempite plus još (možda :) ) cimet zvjezdice. Nama dosta ...
Printable View
Krempite plus još (možda :) ) cimet zvjezdice. Nama dosta ...
Apri :heart:
Peterlin de napisi taj recept za kasato - imam jedan VAs forumski, ali ga lani nisam radila.
Ma ljudi - pa nismo na svadbi jelte - di se ne jedu kuglice :mrgreen:
Ja doma fino operem ruke, pripremim tonu papirnatih rucnika i ... udri ga misko - nama su u familiji ti kolacici no.1
Jos se nadam da ce moj mali cistunac (djevica) htjeti zaprljati rucice i vjezbati finu motoriku na taj nacin
:/
Kako mudro!Citiraj:
Blazenka prvotno napisa
AM, do sada mi to nije palo na pamet... :shock:
Ali, kvragu, pa valjda sva nečist ostane na prvoj kuglici, a neću biti baš takav pehist da mene zapadne ta prva :?
Uostalom, pa i kuharica mora probati što je navaljala :mrgreen:
Joj, ja volim te kuglice :lol: .
KASATOCitiraj:
Blazenka prvotno napisa
30 dag mljevenih keksa (obicno uzmem Sport - 1 vrecica, sameljemo na masini za orahe - to mi sinovi rade!)
25-28 dag maslaca (ako je margarin, onda neki bolji tipa "Rama" )
1 saka oraha sjeckanih na listice
1 saka grozdjica (namocim u vodu s malo ruma, ali ocijedim na salveti)
15-20 dag zele bombona (2 vrecice minus onoliko koliko se pojede pri sjeckanju :mrgreen: )
secer u prahu po prilici (5-10 dag)
malo ruma po zelji
Sve suhe sastojke ubaciti u zdjelu i dodavati malo pomalo maslaca (na sobnoj temperaturi) dok se smjesa ne izjednaci. Oblikovati u dugacku roladu promjera 3-4 cm. Umotati u papir (NE u foliju) i staviti na hladno da se stegne. Iz iskustva znam da je to bolje drzati na zracnom mjestu (balkon, spajza) nego u frizideru, jer u njemu keksi navuku vlagu i raskvase se, a to meni bas i nije fino. Sve te "rolade" i salame moraju se prosusiti. Meni se najbolje pokazao pek papir ili cak onaj obicni bijeli tanki za zamatanje, iz ducana.
Ako ispadne jako suho i raspada se, povecati kolicinu masnoce (zato i pise kolicina od-do u receptu)! Za one koji se ne boje salmonele, moze se dodati 1 jaje cijelo. Ja to ne radim vec godinama, ali tako stoji u originalnom receptu.
Ponekad dodam malo grubo rezane cokolade, ali zna smetati za rezanje, pa se rolada trga. (Btw. meni ta rolada ne znaci nista, ali imam "musterije" kojima to obavezno napravim... :mrgreen: )
Onima koji vole kokos sigurno ce ova biti bolja, ali trazi malo vjestine. No, mnoge forumasice su daleeeeko ispred mene u kolacima, pa evo, uzivajte:
ROLADA OD KOKOSA I KEKSA - PRUGASTA
Crno "tijesto":
30 dag mljevenih keksa (obicno uzmem Sport - 1 vrecica)
10 dag cokolade za kuhanje + 1/2 dl mlijeka - otopiti na sasvim laganoj vatri (moze i u mikrovalnoj)
10 dag secera u prahu
2 zlice gorkog kakao praha (dobro ga je prosijati da nema grudice)
1/4 litre mlijeka
Sve suhe sastojke pomijesati u zdjeli i zaliti mlijekom i cokoladom. (Mlijeko ne treba biti vruce, ja stavim mlako, da mi bude lakse mijesiti).
Umijesiti glatko crno tijesto. Razvaljati na foliju ili pek-papir posipan secerom u prahu, u dimenzije cca 18x60 cm (ako hocete uzu roladu, razvaljajte je na dulje - u pocetku je sigurnije raditi s debljim tijestom, a okus je isti).
Na razvaljano crno "tijesto" premaze se bijela "krema":
15 dag kokosovog brasna
10 dag secera u prahu
15 dag margarina na omeksalog SOBNOJ temperaturi (ako zaboravim izvaditi margarin, ja ga ugrijem u mikrovalnoj samo maaaalo, da se ne razlijeva nego da samo omeksa).
Kad je sve gotovo, pazljivo zarolati. Ako je crni dio smjese razvaljan pretanko, zna to i pucati, ali ako je dobra kvalitetna cokolada i ako radite dovoljno brzo da se crni dio ne ohladi previse, ide to dobro! Ako popuca, nema veze, dogodilo se meni i to u pocetku. Tada bih samo sve zamijesila kako ispadne (nejednoliko) i formirala sarene "salame". Ispalo je kao Vincekov kokos-marcipan.
(Btw. da se mene pita bez kojih kolaca ne moze Bozic i NG, to je svakako biskupski kruh i engleski cake od suhog voca, moze i od integralnog brasna. Sve ostalo mogu podijeliti sakom i kapom....)
Ispravak, tj. dodatak gornjem receptu za kokosovu roladu:
NEMOJTE frknuti sveukupnu kolicinu mlijeka odjednom u smjesu za crno tijesto. Kvaliteta smjese ovisi jako o kvaliteti keksa, pa se dogodi da treba malo manje mlijeka. Ja mjerim onom velikom salicom za dorucak od 2,5 dl. Zna se dogoditi da mi ostane pol prsta.
Presitno mi bilo, pa preletjela jučer.Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Fakat si u gužvi! :mrgreen: A ova servisna info će dobro doć'! :*
dajte mi savjet
odlučila sam napraviti Traditional Dark Fruit Cake by Janoccka , pa kako nikad nisam niš radila ovo mi se čini jednostavno, posudila od susjede okrugli kalup, vage naravno nemam, pa me muči kako da odredim onih pol kile suhog voća,nakupovala sam svega pomalo i onaj dio:
100 gr suhih jabuka i krušaka, nasjeckanih oraha, badema ili lješnjaka , jel to 100 g jabuka i 100 g orasastih ili sve zajedno 100 g
i hoće li što biti ako izostavim med, isto ću i neke začine izostaviti
Hm..mozda su i tu bili ti krasuljci, pojma nema vise.Citiraj:
iri prvotno napisa
Ak nije neki komplicirani recept pliz napisi.
Bajadera je gotova i spremljena u ledenicu, radila sam je pola bademi/pola orasi i nije tak fino ispala kao kad su samo orasi.
Ko je ono prosle godine pisao da izmjeri, pa dijeli da su kolaci savrseno izrezani?
Apri ti jel da? Ja pocinjem biti potpuno unistena..grrrr...ja sam ovaj put isto nesto mjerkala..eh.
Skoljkice, pa di si ti, drago mi je da ti tu opet. :bye:
Ja sam ovako merila lenjirom, pa spram njega rezala. A sveki mi pokazali da to tako treba.Citiraj:
retha prvotno napisa
To je bilo za moje venčanje.
Svi su bili savršeni, ali sada bih naručila i ne bih više da premeravam :mrgreen:
kod mene je u ldici sa beštekom, ravnalo obavezno!
dapače, dva: drveno i plastično sa držalom.
i uvijek kolače pomoću njih režem jer mi je jako važno da je svaki jednak.
8)
imam sreću da imam dobro oko i mirnu ruku,a i toliko sam se kolača narezala da ih režem bez ikakvih pomagala osim savršeno naoštrenog tankog noža i mokre krpe za brisanje istog
i ja bih molila isto :raspa: :bye:Citiraj:
dijana76 prvotno napisa
Princess P - evo ti mojega recepta za Rigojance, dok ti se prozvana forumasica ne javi :)
Rigo janči by Kimama
Biskvit:
3 jaja, 6 dag šećera, 1 vanilin šećer, 3 dag maslaca, 6 dag čokolade, 6 dag brašna, malo limunove korice
Treba izmiješati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodati otopljeni maslac i čokoladu. Zatim se umiješaju brašno, limunova korica i na kraju tvrdi snijeg od bjelanjaka.
Ulije se u namašćen i pobrašnjen lim i peče na 180.
Kad se to ispeče, onda se poškropi s malo mlijeka i ruma, ili amareta, ovisi šta volite - najbolje samo mlijeko ako će djeca jesti.
U originalu gore idu dvije vrste krema, al mi smo radili ovako:
U litru tučenog vrhnja zaslađenog bi dodali 20 dkg otopljene i ohlađene čokolade i dobro izmiksali.
Na kraju bi gore stavili izribanu čokoladu i u frižider. Klinci luduju, garantirano
Eh, da i htjedoh se zahvaliti dragoj Peterlin za Kasato
Hvala jos jednom :heart:
A ja baš te naj volem... :mrgreen:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Mokra krpa, genijalno..meni to nije palo napamet i uvijek mi sve sve zbrcka.. :roll:Citiraj:
HRKICA prvotno napisa
Ja kod rezanja kolača većinom mjerim i dijelim da dobijem jednake komade :lol: Ako je tepsija manja i manje redova, onda može i bez mjerenja.
ma retha tu sam ja cijelo vrijeme, al slabo pišem i nemam vremena od mojih curki
napravila ja svoj prvi kolač, prvi komentar moje djevojčice bio je fuj, MM je rekao dobar je, a ja sam bila oduševljena, stavljala sam sve odoka, izostavila med i dalje je bilo jaako slatko. Sad znam otprilike što bi stavila, i sjeckala bi na sitnije komadiće, al eto, jučer pekla danas ga više nema.
blaženka hvala :love:
Kod mene su zasad gotovi paprenjaci i zvjezdice s cimetom. Slijede medenjaci i salama od oblatni ovaj vikend, a onda ću malo gledati vaše ideje.
kako cuvate te kolace do bozica, je li oni mogu toliko stajati ili ih zaledite?
Bubica, ja radim kolače po redoslijedu koji mogu duže stajati. Neke zaleđujem, ali neke ne jer sam ih jedniom zaledila pa mi nisu bili baš neki, npr. limun šnite. Paprenjaci i medenjaci mogu stajati jako dugo, 6 tjedana, cimet zvjezdice 4 tjedna, salamu od oblatni ću raditi danas ili sutra, ali nju zaleđujem.
babyboys, može recept za kuglice s višnjama?
Ima li igdje recept za te limun snite?
Je li može neki receptić za kekse na kalupe
Ledim kifle, medenjake, paprenjake..bajadere, kokos kocke, rafaelo (varijacije na temu)..ostalo nista sto se pece..ispecem dan dva prije pa u frizideru.Citiraj:
Bubica prvotno napisa
Zanimaju me isto ti na kalupe (inace bio je na forumu negdje recept) se to moze ledit?
Zorana, imam ja recept za preeefine citron-šnite. Sad idem staviti malca spavati pa malo kasnije stavim recept.
Mi smo u subotu ispekli zvjezdice bez jaja i neke božićne kolačiće (s orasima i začinima) i ja računam da ćemo do srijede sve pojesti, već ih pola nema .
Imam pitanje vezano uz zvjezdice s cimetom. Ispekla sam ih prije 3 dana i još su tvrde, čini mi se jednako kao i prvog dana.
Ups, sad sam se sjetila da još nisam stavila recept koji sam Zorani obećala, a sad moram ići. Stavljam navečer, obećajem :oops:
zvjezdice koje ja radim nikada nisu tvrde (bjeljanjak, bademi, cimet)
Možeš li napisati svoj recept? I u moj idu badem, šećer u prahu, cimet i bjelanjak. Možda su drugačiji omjeri.
ovako
ne mogu naći raspravu o martinim pracnama
našla sam recept, ali ne mogu naći poslije raspravu
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?p=317409#317409
sa mojih milijun pitanja
koje brašno i tako to...
pa ako mi može tko to naći
ili ako može uletjeti autorica sa detaljima :trep:
kao što nema ni original stranice sa majinim kukijima
ima poslije dignut recept, ali nema ono gdje je baš maja stavila :/
a ja volim pročitati raspravu
Trazila sam, ali nisam nasla. Ne kazem da nisam vidjela, ali moguce je da nisam prepoznala.
Dakle, lijepo molim recept za ovo, tj. ovo. Sto jednostavnije, to bolje. Po mogucnosti da se mjeri salicama i zlicama i da se svi sastojci mogu zamijeniti nekim drugima.
A, ne, nisam ga zakomplicirala. :mrgreen:
Nema li tih kolačića u onom recept od mame_još_malo za jedno tijesto za 4 vrste kolačića?
nažalost, ne znam staviti link,ali sam jučer radila te zvjezdice s marmeladom, recept sam skinula s colinarke (traži pod kolačiće,pa onda zvjezdice s marmeladom)i masu sam zadovoljna ( a i oni koji su probali).Citiraj:
Kaae prvotno napisa
Zanima me da li je netko naletio na kikiriki fantaziju, naletila sam na raspravu o njemu,ali nisam mogla naći recept,a zvuči mi stvarno kao fantazija.
To ti je isto recept sa Coolinarike, jako je dobar kolač.
Citiraj:
Mima prvotno napisa
hvala Mima,našla sam ga, svi mogući enzimi su mi proradili samo dok sam čitala recept,a mogu misliti kakav je za jesti.
Dakle, ovo? Moram li koristiti taj gussnel, sto god to bilo? Jesu li sve te zvjezice tako prepune maslaca?