Re: Muška neplodnost i njihovo ponašanje
mmaslacak tema ti je jako dobra.
Mislim da je muškarcima puno teže prihvatiti neplodnost nego ženama.
Neplodnost ipak podsvjesno povezuju sa svojom spolnom moći i muškosti.
I vjerojatno nemaju prirodni nagon za djecom kao što imaju žene.
Nekako mi se čini da je muškarcima skoro svejedno da li imaju djecu ili ne. Normalno, uvijek ima izuzetaka.
Sada kada gledam svoju priču s vremenskim odmakom možda ću napisati nešto što će mi ostale članice foruma zamjeriti.
No, ovo govorim samo iz svog vlastitog iskustva i predstavlja moje osobno mišljenje.
Najčešće ljudi saznaju da imaju problem s neplodnošću tek nakon nekoliko godina braka ili veze. Za mene osobno bi bilo bolje da sam to znala prije braka jer bi onda debelo razmislila da li bi se udala ili ne.
Šteta što nema organiziranih sistematskih pregleda koji bi uključivali spermiograme za muškarce a za žene uzv, hormone i sl. tijekom školovanja.
U našem slučaju MM je tek s 31 godinom napravio prvi spermiogram u životu i po kojem bez ICSI nikada ne može postati otac. I nalaz mu se nikada ne može poboljšati.
Da je to ranije znao možda bi se ranije i oženio pa bi mogao više puta ići na MPO ili bi pronašao osobu koja ne može ili ne želi imati djecu.
Ovako sam ipak ja ta koja je forsirala MPO. MM se nije protivio ali je uvijek više energije trošio na mobitele, automobile i druge hobije nego na MPO. Često smo se i svađali jer sam ja smatrala da se treba više uključiti u postupke koji zapravo od njega zahtjevaju minimalni angažman.
I sada se nakon 10 godina braka i postupaka desila još jedna negativna beta i postupcima je očito kraj.
Ja se još uvijek teško mirim s time i i sve što mogu reći je da nam je brak u krizi.