ma da cure drage ali prvi post i tema kaže da je čest UZV opasan za bebu i trudnoću.
Ja sam se samo svrnula na taj netočan navod.
Druga je stvar da li to majka ne želi, da li ju uznemirava ili smatra nepotrebnim - to je totalno druga stvar.
Ali činjenično UZV ne šteti bebi u uterus-u. NE. Iz prostog razloga jer to nije zračenje.
Po nekom školskom principu trebaja - UZV u 7 tjednu kada se dijagnosticira da je trudnoća u maternici, u 12 tjednu pri mjerenju nuhalnog nabora, u 20 tjednu (koji je najbitniji prvi UZV u cijeloj trudnoći), u 25 tjednu kada se formira metabolizam kod bebe i vidi se da li ima viška plodne vode i da li je beba prevelika (i šalje na OGTT), 32 tjednu (koji je najbitniji drugi po redu UZV u cijeloj trudnoći) i sad dolazimo do famoznog 35-tog tjedna gdje se odlazi u bolnicu na kontrolu.
Znači po nekim gabaritima medicine do 35 tog tjedna treba najnužnije 5 UZV. a od 35 tjedna ide se na praćenje u bolnicu (u to ne ulazim).
Tako je ok sa školskim i štreberskim trudnoćama, a što je sa trudnoćama koje nisu takve, gdje sa bebanom nešto ne štima, gdje je problem u majčinom tlaku, dijabetesu, trombofiliji (kao što sma ja) gdje je meni UZV temelj pretrage jer se mjere protoci..
A po ovom ispada da ja, dijabetičarka, mama sa visokim krvnim tlakom ...uopće ne vode prirodno trudnoću te ne spadaju u kategoriju koje razmišljaju da im famozni UZV šteti bebi i da je opasan za bebu?
Pa ako nismo prorodne i trudnimo se da sve što je u našoj moći prirodno prođe..što smo vanzemaljci po tim gabaritima.
Cure ništa nije jednoznačno na ovom svijetu :)