Re: kako i kada reći djetetu da je nastalo uz pomoć MPO-a?
Citiraj:
fjora prvotno napisa
potaknuta današnjim Jutarnji u kojem dr.Gordana Buljan Flander sugerira:
" Djetetu vrlo rano, već od četvrte godine, treba iskreno odgovoriti na pitanje o porjeklu i rođenju. Ako to sazna od drugih, moguća je trauma"
mislim da je ovo ključno (iako vjerujem da je GBF, proije svega mislila na posvojenje, ali može se primjeniti i na priču o MPO-u ili donacijama...)
...i složila bih se sa onim što su u prilog tome napisala, mislim PAM...saznati nesto od drugih, posebno kroz ruganje, zadirkivanje ili omalovažavanje, pa ček i kroz dobru namjeru je puno teže, narušava povjerenje među roditeljima i djecom, ali i djetetovo samopouzdanje...nego saznati nesto od roditelja (prilagođeno svojoj dobi...i s vremenom kako dijete raste, dodavati priči detalje koje dijete može razumjeti)...o tome treba misliti.
Što se tiče spominjane granice od 4 god, mislim da je ona samo okvirna...jer to je doba kad dijete najkasnije počne propitivati o svome nastanku, rođenu korijenima. Moja H. je počela puno prije. Dakle, mislim da nije dobro djetetu u određenoj dobi servirati cijelu priču ili čekati da dijete dosegne određenu dob da bi shvatilo..može se dogoditi da će dijete u tom trenutku biti u nekoj osjetljivoj fazi i zamjerit će što mu se to skrivalo (ili će već čuti od nekog drugog)...već priču prilagoditi djetetovoj dobi i živjeti s njom svaki dan...Naime, koliko se to nama činilo normalno i bezazleno...dijete svako skrivanje istine i saznavanje iste u kasnijoj dobi ili od drugih može povrijediti...i mislim da se GBF na to referira...
E sad, mi...ja...uopće nisam razmišljala o tome dok nisam pročitala vašu temu. U našoj se kući o tome govori kao i o svemu drugome. Živimo u malom gradu i jako puno ljudi zna da smo išli i idemo na MPO (rodbina prijatelji, ljudi u našim bivšim i sadašnjim firmama...zapravo većina ljudi s kojima smo u kontaktu) i mi uvijek otvoreno o tome pričamo. Sve je kod nas išlo spontano...bez dubljeg mog razmišljanja o tome što trebam reći...i valjda na temelju našeg uvjerenja da je dijete ravnopravan član naše obitelji s kojim gradimo odnos pun povjerenja i od kojeg ništa ne skrivamo , samo info prilagođavamo njenoj dobi. Kad je H. počela ispitivati o tome kako nastaje i kako se rađa beba (negdje s blizu 3 god, koliko se sjećam)...objasnili smo joj, što uz pomoć slikovnica, što usmeno o maženju ;), spajanju muških i ženskih stanica, rastu i razvoju bebe u majčinu trbuhu, porodu...danima smo glumile kako se beba rađa, kako siše...i danas se nekad igramo toga...onda je skužila ožiljak na mom trbuhu...pa sam joj objasnila kako i zašto je rođena CR, a nije izašla kroz vaginu...onda sam krenula ponovo na VV (a i ona je tu negdje počela s ispitivanjem kad će dobiti bracu ili seku), išla i ona sa mnom...objasnili joj da se mama i tata ne mogu samo maziti i dobiti bebu već da trebaju i pomoć od čika doktora i da smo tako išli i za nju, da smo je jako željeli i čekali 5 godina i da nitko nije bio sretniji od nas kad smo ju dobili...danas već zna da čika doktor pomogne da se mamina i tatina stanica spoji, da sad idemo po bracu ili seku...nosi mi čaj u krevet dok mirujem, stavlja jastuke pod noge i glavu (i naravno da se zaboravi pa đipne na mene :) ali neka..ona je naravno što i treba biti - malo dijete i sve joj je to samo igra) , šalje me u Zagreb nek već jednom idem...ali zna i da se može dogoditi da bracu ili seku ne dobijemo...Kad sam ja u Zagrebu, hladno i onako u hodu tetama u vrtiću ili prijateljicama ispriča gdje sam i zašto otišla...i tako...kako bude rasla i pitala dalje...odgovarat će joj se...
Niti ona, niti mi ne mislimo da je to nešto posebno...isto kao i svaka druga situacija u životu koju obitelj prolazi, isto kao i svaka druga priča o rođenju ..na koju smo svi jako ponosni, i ne vidim zašto bi joj je skrivala ili davala na težini u odnosu na nju i na njenu okolinu ne govoreći je...
Ovo je samo naše iskustvo, o kojem eto nisam niti razmišljala dok nisam pročitala ovu temu...ali razmislivši o tome, mislim da to proizlazi iz onog što sam napisla u prvom dijelu posta...
Re: kako i kada reći djetetu da je nastalo uz pomoć MPO-a?
Citiraj:
fjora prvotno napisa
potaknuta današnjim Jutarnji u kojem dr.Gordana Buljan Flander sugerira:
" Djetetu vrlo rano, već od četvrte godine, treba iskreno odgovoriti na pitanje o porjeklu i rođenju. Ako to sazna od drugih, moguća je trauma"
djete može samo dobiti traume od ljudi koji nisu upućeni u MPO.Moja prijateljica ima bliznace začete IVF-om ,njen malecki je često u dr.(bronhitis).Komentari drugih ljudi su-Kako neće biti bolesno,pa umjetno su je oplodili :shock: kaže moja sveki,vidiš šta je uradila svojoj djeci ne misleći glavom,trebala je to kriti.Kada djeca pođu u školu samo će ih ostali zadirkivati. :x e imala je šta čuti od mene,neće joj tako nešto više nikada pasti na pamet.Ja se ne bojim Boga ,a oni što pričaju tako oni bi se trebali bojati.