-
I moj mladji sin je ljevak od rodjenja... Kao beba bio je motoricki spretniji i bolji od brata - desnjaka. Ima "ultrabrzi" mozak (i jezik - mamino dijete) i nikada nije zaostajao za vrsnjacima. Dapace...
Ljevaci su spretna i cesto nadprosjecno inteligentna djeca/ljudi. Vidjet ces kako ce se stvari razvijati... Dijete je napredno cim se ovako rano moze vidjeti dominantna strana (ja za svog starijeg od 4. godine nisam znala koja mu je dominantna strana). Meni se cini da nemas razloga za brigu.
Amalia, pusti dijete da uziva... Kad dodje vrijeme za olovku, mozes joj eventualno nabaviti pribor za ljevake, ali to je jos daleko.
Moj E u skoli ima ljevacke skare i olovke, rukopis mu je krasan, a moze i "zrcalno" pisati cijele rijeci i recenice, kao Leonardo da Vinci ;) . Uziva u tome sto je drugaciji od vecine. U razredu ih je jos dvoje ili troje ljevorukih.
Ono sto ce eventualno danas-sutra biti teze je pronaci alat i pribor za ljevake, ali moj sin se uredno snalazi i s "desnim" alatom pa ne brinem o tome.
Inace, ne preporucuje se "odvikavati" dijete od koristenja lijeve ruke - to moze izazvati traume i dugorocno je lose. Dijete ce ti s vremenom nauciti koristiti obje ruke jer ce zivjeti u "desnorukom" svijetu. Upravo gledamo svog sina - otkljucava vrata kojom rukom stigne i dobro mu ide. Ako nesto ne moze napraviti lijevom, proba desnom. I puno je bolji s desnom nego stariji brat-desnjak s lijevom!
-
- ljevorukost je urodjena
- roditelji ne bi trebali djecu koja se sluze lijevom rukom prisiljavati da pocnu koristiti desnu ruku, jer bi to moglo dovesti do problema s koncentracijom i rezultirati negativnim psiholoskim efektima
- ljevorukost se lako može uociti u ranom uzrastu, tako da se promatra kojom rukom dijete uzima igracke i ostale predmete koje zeli dohvatiti
- najbolje je pustiti dijete da se samo opredijeli kojom ce rukom pisati ili uzeti igracku
- veza izmedju lijeve i desne hemisfere mozga je brza kod ljevaka,pa ljevoruki brze misle
- ljevoruke osobe takodjer lakse koriste obje strane mozga u situacijama kada je potrebna brza i zahtjevna reakcija nakon interpretacije velike kolicine informacija
- ljevoruke osobe su u prosjeku 20% inteligentniji od desnorukih osoba
poznati"ljevaci":
Leonardo da Vinci, Michelangelo,Pablo Picasso, Ludwig van Beethoven,Benjamin Franklin, Isaac Newton, Albert Einstein,Charlie Chaplin,Tom Cruise, Paul McCartney,Ronald Reagan,Bill Clinton,Bill Gates,Goran Ivanisevic,Monika Seles,Toni Kukoc,
i mnogi drugi...ljevoruki
-
Ja mislim da je 22mj. totalno rano da bi se sa sigurnošću znalo da li je dijete lijevo- ili desno-ruko. Moja E. je u tom periodu više koristila lijevu ruku, ali je kasnije za preciznije pokrete ipak više koristila desnu. A npr. loptu uvijek šutira lijevom nogom. Tjeranje djeteta da radi nešto što mu nije prirodno mi je tako barbarski.