keka prvotno napisa
Nadovezat ću se na ovu temu pitanjem koje me već neko vrijeme muči. No, prvo moja priča. Ja sam završila studij u HR, rodila 2X, preselila se u Dansku, studij mi nisu priznali pa sam upisala magisterij i sad sam na doktoratu. E, ja znam da je moja situacija potpuno drugačija i nije mi namjera trljati vam sol na ranu, ali evo kako je to uređeno ovdje.
U Danskoj ima jako puno mladih roditelja/studenata. Svi oni imaju pravo na porodiljski dopust i nakon toga se vraćaju na studij, a djeca su u jaslicama. Studij je izjednačen s poslom i nitko od mlade mame ne očekuje da će ona biti i full time mama i studentica. Iz sličnih razloga, uvijet za biti na burzi rada je da su djeca u jasticama/vrtiću, jer se smatra da se ne može aktivno tražiti posao s djetetom doma, te da se mora biti u svakom trenu spreman prihvatiti eventualnu ponudu za posao.
Ja moram priznati da je meni to puno normalnije gledanje na stvari. Vidim da u HR mnoge mame s roditeljstvom zaglave doma, dijete ne može u vrtić dok ne nađu posao (završe studij), a za tražiti posao (diplomirati) s djetetom nemaju snage. S druge strane, vidim da su mnoge zadovoljne time što je prihvatljivo duže ostati doma s djetetom, te da se jaslice smatraju nužnim zlom. Isto tako znam da problem ponekad nije samo praktičan, nego se s roditeljstvom pretumbaju svi životni prioriteti.
Ono što mene zanima je sljedeće: Smatrate li da bi se pri upisu u jaslice/vrtić trebala izjednačiti prava zaposlenih roditelja i roditelja studenata? Da imate tu mogućnost, biste li upisale dijete u jaslice i potpuno se posvetile studiju? I ako je odgovor pozitivan, što mislite kako bi se to odrazilo na vaš studij?