Evo što smo mi dobili u vrtiću prije par godina (autorica je prof. Branka Starc, psiholog):
Dijete u dobi od 5-6 godina:
o Pita za značenje riječi koje ne razumije
o Postavlja brojna pitanja
o Traži da mu se čita
o Koristi sve vrste rečenica (potvrdne, upitne, usklične)
o Prepričava priče
o Imenuje dane u tjednu
o Zaštitnički se odnosi prema mlađoj braći (djeci)
o Uspostavlja prijateljstva
o Sudjeluje u grupnim igrama
o Voli društvene i sportske igre
o Često se igra uloga (s lutkama i drugim igračkama)
Na letku nije bilo ništa o grafomotorici ALI upravo je Branka Starc osoba koja je meni "otkrila tajnu" olovke trokutastog presjeka koja omogućava ispravan hvat kod djece koja imaju problema s tim I ZA LJEVAKE (moj mlađi je iz tog jata).
Fina motorika može se vježbati i na drugačije načine, ne nužno olovkom, iako u ovoj dobi već je dobro upoznavati dijete s tim (treba početi s trokutastim debelim bojicama i kredama). Korisna napomena: sad će pred početak škg toga biti u Lidlu za jeftine pare.
Vježbe za finu motoriku općenito:
- vezanje cipela
- igre sa sitnim igračkama (puzzle, sitne lego kocke)
- upotreba škara (za ljevake preporučljivo je nabaviti ljevačke, danas to ne košta ništa više od dešnjačkih, a ima ih većina knjižara) - kolaž i slično; moji dečki su voljeli sastavljati rastavljene slike. Uzmeš dva ista kataloga kojima nam filaju poštanske sandučiće, dijete nek si odabere sliku, jednu izrežeš ili rastrgaš na 4-6 dijelova (kasnije i više) i daš mu škare i ljepilo da sastavi i nalijepi na prazan papir. Drugi katalog služi kao "predložak" kako slika treba izgledati. Može se raditi i nakaradne kolaže tj. sastavljati nespojive stvari, pa ispadne štošta smiješno i zabavno
- pecanje i stavljanje mamca na udicu - dušu dalo za lijene dečke koji ne bi koristili svoje prste (vježba za finu motoriku + strpljivost i čekanje pravog trenutka da riba zagrize, a isto nema veće radosti nego kad ju izvuče iz vode...)
- slagalice od šarenih čavlića
- plastelin i slamke za izradu kompliciranih konstrukcija (dvorci i slično) - plastelin treba formirati u kuglice, slamke narezati na kraće dijelove (nek dijete sve radi samo, treba mu samo pokazati) i udri! Cremona na djelu! Umjesto plastelina vrijedi i glinamol i slano tijesto i slično
- rezanje povrća i drugo pomaganje u kuhinji, izrada voćne salate...- igla i konac
- rezbarski luk ili neka pila koja je zgodna za malu ruku (tu je problem za ljevake jer njima rijetko što od "desnog" alata paše, ali naš sin se uredno snalazi)
- vijci i slično (isto, ljevacima to zna biti problem pa se trebaju malo potruditi, ali ide to)
- izrada brodića i aviona od papira
Grafomotorika
- nabaviti krede da se može šarati po asfaltu vani
- ako ima mjesta, doma nabaviti ploču za krede ili debele flomastere
- nalijepiti na ulazna vrata iznutra (ili negdje gdje ima mjesta) veeeeliki papir pa nek dijete crta čime god želi po tome
- rješavanje zadataka tipa labirint, ispunjavanje slike
- bojanke (tko voli, moji baš nisu bili oduševljeni)
- logičke igre koje treba rješavati olovkom iz dječjih enigmatskih časopisa
Što se tiče slikanja, ako dijete ne želi kist, nek slika prstima namočenim u boju ili mu napravi pečate od sirovog krumpira, tako se može lijepo "slikati" i obično se probije led prema kistovima.