Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Pa ja bih rekla da postoji vidljiva razlika između novaca koji daješ očekujući protučinidbu (koja i ne mora biti u skladu sa zakonom) i "sitniša" koji daješ jer si zadovoljan uslugom.
Već sam napisala - dajem uvijek ako sam zadovoljna uslugom. Ako mojih 20,30,50..kuna pomognu nekome tko se izrazito potrudio oko mojih pramenova da preživi do plaće, ja zadovoljna.
Otprilike ovako i ja mislim: konobarov posao je da mi u skladu s pravilima struke posluži jelo i piće. Ako je to napravio kako treba, ali bez posebnog truda-za to će biti plaćen od strane poslodavca. Ako je uložio poseban trud, ako je bio posebno ljubazan, zapamtio sitnice koje napomenem ili mi sugerirao nešto što mi se kasnije svidjelo...dakle, ako napravi nešto što mu ne ulazi u strikti opis radnog mjesta onda ću mu zahvaliti i ostaviti napojnicu.
Npr. MM i ja smo jednom na večeri s malom M. u kolicima. Usred večere je postala nemirna, konobar je vidio da se trudim zabaviti je i da sam prestala jesti. Ponudio se da zabavi malenu jer trenutno nema drugih gostiju. I da mu nakon toga ne ostavim napojnicu? Ili kad su joj u jednom restoranu umjesto uobičajenog jela s menija napravili kašicu točno po mojim uputama. To zaslužuje nagradu. Imam dosta takvih primjera u kojima je netko napravio nešto što nije morao i uložio ekstra rad i trud da bi bili zadovoljni. Osjećam zadovoljstvo ako kasnije zahvalim i nagradim taj trud.