Citiraj:
elin prvotno napisa
Strašna scena :lol: :lol: , a tek kada određuju koja će djeca taj dan ručati :lol:
Printable View
Citiraj:
elin prvotno napisa
Strašna scena :lol: :lol: , a tek kada određuju koja će djeca taj dan ručati :lol:
i ja bih te potpisala, kad stvarnost ne bi bila ipak malo drugačija. :/ zanimljiv bi bio podatak koliko pripadnika katoličke vjere boluje od aidsa u africi. bilo bi lijepo kad bi oni mogli biti primjer učinkovite borbe protiv aidsa, bez kondoma. mislim da je ipak najmanji postotak oboljelih u africi, ne u državama s najviše katolika, nego u državama, koje su po naputku STRUKE, svjetske zdravstvene organizacije, najviše uradile po pitanju propagiranja kondoma.Citiraj:
elin prvotno napisa
i upravo iz tog razloga, smatram da je to izuzetno licemjerno izjaviti u Africi, gdje je utjecaj katoličke crkve veliki, a brojke porazne.
no, par puta sam naletila na članak u novinama koji govori o tome kako je upravo katolička crkva puno učinila na suzbijanju aidsa u africi, i to svećenici i vjernici koji ... dijele kondome. :/
i dalje ne vidim ništa kontra kondomaCitiraj:
Ifigenija prvotno napisa
ako se neplodni mogu sexati, zašto se ne bi mogli sexati plodni sa kondomom
rezultat je isti
uzajamno poštivanje, ljubav, darivanje ... sve je tu
i kondom za odgovorno roditeljstvo tj. kontroliran broj djece, a ne da se množe ka zečevi, pa šta bude
roditeljstvo je veliki komplet, začeti dijete nije niti 5% toga
"Takodjer Crkva, koja se "opredjeljuje za zivot", uci da "svaki bracni cin mora ostati otvoren za prenosenje zivota". "Uciteljstvo je ovu nauku izlozilo u vise navrata, i ona se temelji na neraskidljivoj vezi izmedju dvojakog znacenja bracnog cina: znacenja sjedinjenja i radjanja. Tu je povezanost Bog ustanovio, i covjek je ne smije samovoljno raskinuti."
MGrubi, mislim da ovo tražiš
o.k., mislim da nije katolička vjera (nemoj biti megaloman) nego kršćanska, a crkva je katolička.Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Afrika je problem ne zbog katolicizma, nego zbog starih plemenskih običaja koji sa katolicizmom nemaju nikakve veze. Zato se i KC trudi da pobijedi te plemenske običaje svojim utjecajem (pretpostavljam).
Najveći adut KC su njezine dogme i pravila jer daju ljudima sigurnost, a osim toga oni to ne skrivaju. Niti jedan katolik (imao AIDS ili ne) ne može reći: kaj :shock: pa ja nisam znao da je zabranjen sex van braka? Kaj :shock: zakaj mi prije niste rekli da je preljub grijeh.
Ono što mene najviše fascinira da ljudi koji su vjernici krše ta pravila KC - ja to ne kužim. Po meni ili jesi vjernik ili nisi, ako jesi zar se ne bojiš božje kazne (i da se razumijemo ne mislim da je AIDS božja kazna, nego više božja kazna tipa Danteove Božanske komedije gdje se preljubnici nalaze u 6 krugu pakla - ptice koje nose vjetrovi i udaraju u stjenu pećine)?
kondom nije 100% zaštita, ostaje 3% mogućnosti začećaCitiraj:
sladjanaf prvotno napisa
svemogućem Bogu bi to trebalo biti dovoljno, ako zatreba koju dušu poslati baš u tu obitelj
svjesna sterlizacija (podvezivanje ili rezanje) spada u istu grupu sa kondomom, zar ne?
elin, o čemu ti?
griješiti je ljudski
ali i pokajati se i krenuti nanovo
najmanji postotak oboljelih od aids u Africi je u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništom, gdje je mnogo manji promiskuitet.Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
JAR, npr, koja ima manje od 10% katolika, ima preko 20-30% hiv pozitivnog stanovništva
Zimbabve isto nema veliki broj katolika, a ima ogroman broj zaraženih i oboljelih
Problem je puno kompleksniji od odluke o korištenju/nekorištenju kondoma
čekaj, kaj ti točno pričaš, možeš raditi kaj hoćeš, kršiti pravila ljevo i desno, pokajati se i ideš dalje jer je ljudski? Ne znam, nisam vjernik, ali sam stekla dojam da je to ipak malo kompliciranije.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
A evo kaj ja nevjernik znam: bludnost je smrtni grijeh, nema tu pokajanja i kretanja nanovo.
elin, pokajanje i oprost su osnova kršćanstvaCitiraj:
elin prvotno napisa
Potpisujem Mariju i posebno ovo:
Ne umiru ljudi u Africi jer im Papa brani kondome
Papine izjave mogu biti smijesne u nekim drugim dijelovima zemaljske kugle, no crkva vidi rjesenje africkog problema s povecanjem broja zarazenih od AIDS-a upravo u apstinenciji, koja i odgovara njezinim naucavanjima.
Takodjer moramo Papu na neki nacin uzeti i kao politicara - ovo bez pokusaja nanosenja uvrede Papi kao osobi i instituciji, s obzirom na mogucnost negativnih konotacija u rijeci: politicar. Papina je duznost, izmedju ostalog, i obrana "stranackih stavova i uvjerenja", vrlo svjetovno receno.
nije to sve bas tako jednostavno za razumjeti izvana - ja sam prije tri mjeseca bila na malo duljem boravku u africi, ne turistickom, i tek sam nakon razgovora sa stotinama ljudi koji ili imaju sidu ili je ima netko iz njihove obitelji ili se boje da je ne dobiju shvatila neke stvari, koje se ovdje skoro nikad ne prikazuju u medijima
primjer - u keniji je odnos muskaraca i zena 1:4. To znaci da bi vecina zena bila potpuno sama, bez ikakve mogucnosti partnera u zivotu, kad bi tamosnji stanovnici upraznjavali seks iskljucivo u braku. Obzirom na patrijarhalnost koja tamo vlada - sama zena ne vrijedi nista, ona njima nije dobra ni za sluskinju jer je zenina najveca zadaca radjanje. To u praksi znaci da svaki muskarac (ukljucujuci i vjernike katolike - upoznala sam puno takvih slucajeva) ima dvije ili tri zene (svaka zivi sama na drugom mjestu) ali niti s jednom nije u sluzbenom braku. Do vjencanja (pogotovo onog u crkvi) obicno dolazi tek kad dodju do neke 40-50 godine zivota i odluce se za jednu od tih zena. To je realnost. To isto znaci da je najveci broj ljudi koji u keniji i susjednim drzavama imaju sidu u braku. Njima govoriti da ne koriste kondome je isto kao i dati im pusku da ubiju svoje partnere.
Ali najveci problem nije u tome nego u necem drugom. Naime, iako svi zarazeni hiv-om dobijaju besplatne lijekove, postoji uzano velika nepoznanica i predrasuda prema toj bolesti, bez obzira na sve dugogodisnje napore zdravstvenih organizacija. Jedan od razloga zasto se sida jos uvijek toliko siri je cinjenica da ce obitelj onu osobu koja oboli ostaviti da umre od gladi - smije ostati u kuci, ali mu vise ne daju hranu. (toliko o krscanskoj ljubavi prema bliznjemu). Stoga su vrlo rijetki oni koji priznaju da su zarazeni i koriste zastitu nego jednostavno nastavljaju po starom iz straha da ih se ne odbaci i na taj nacin sire zarazu.
U sklopu krizme, koja se obavlja u otprilike 12-13 godini zivota, unutar katolicke crkve vrsi se obrezivanje djecaka, zbog starog plemenskog rituala koji su djecaci morali proci da bi postali muskarci. Crkva je dakle inkorporirala neke tradicijske obicaje, kako bi privukla ljude, ali stavom o kondomima pokazuje da uopce nije shvatila njihov mentalitet.
U crkvi se ne govori protiv obrezivanja zena, ne govori se o strahotama silovanja djevojcica, ne govori se o potlacenosti zena niti okrutnostima prema ljudima iz obitelji, ne govori se protiv ubojstava na plemenskoj osnovi, protiv korupcije, kradje i jos milijun drugih stvari koje su tamo normalne, a u potpunoj su suprotnosti s krscanstvom, ali se stalno govori protiv kondoma.
Uzevsi u obzir da vjernici tamo svakog mjeseca moraju placati desetinu svojih prihoda, sto znaci da doslovno svojoj djeci otimaju iz usta da bi svecenik mogao biti jedina debela osoba u selu koja ima vodu i struju te kucu opasanu s tri zida i strujnom zicom te sluge koje sve rade za njega,
najzalosnija i najpotresnija stvar za mene bila je upravo vrlo tuzna i potresna cinjenica da je crkva u slucaju afrike potpuno fulala svoje poslanje
ajme, pujice. zanimljivo je to sto pises, ali i uzasno.
htjedo napisat isto što i azakaj.
ja sam bila u soku tjednima, a i sad svaki put kad se sjetim krenu mi suze, s jedne strane, a s druge strane budem jako, jako bijesna na crkvu
pujica-ja znam puno misionara osobno-kućni prijatelji,i nikada nisam vidjela debelih svečenika u Africi ili časnih sestara,najbolja prijateljica je u Ruandi i znam iz njenog iskustva...Tamo svečenici nikada ne traže tih 10%,jer ljudi nemaju šta jesti,oni skupljaju po župama novce od vjernika za hranu,traže sponzore po Hr,skupljali smo tel. kartice stare,markice.....
To su požrtvovne osobe koje svojim trudom djeluju maximalno nekad čak i po cijenu vlastitog života(raspitaj se koliko je svečenika,časnih sestara, pobijeno i mučeno u zadnjih par godina jer su spašavali živote )...
Druga stvar je da je Kat.crkvi i svim Kršćanskim granama koje su u Africi jako teško uklopiti njihove plemenske običaje,i to je gadno...Ne ću suditi i pričati o nekim stvarima samo zato jer je rekla kazala...
U tvome postu generaliziraš crkvu...
Ti znaš u kojim su gradovima govorili protiv obrezivanja djevojčica?Bila si u crkvi...?Slušala si Mise na njihovim jezicima...razgovarala s ljudima..Moji roditelji su ugostili svaka 2mj jednu osobu iz Afrike koja je došla na usavršavanje i pomoć za svoje sunarodnjake od Zagr.nadbiskupije,i tako je još i danas nakon 15godina,tako da sam upoznata sa ljudima iz različitih dijelova Misija u Africi...
Ja znam da u Etiopiji,Ruandi,Zimbabeu ljudo koji su tamo,su izričito protiv toga-obrazivanja,i to naglašavaju kao mučenje,ali to je nešto što je u narodu ukorijenjeno,i što se ne dešava u crkvi,kao i obrezivanje dječaka(koje se i danas vrši u večini bolnica SAD-a-bez da te netko pita želiš li to za tvoje dijete ili ne)ne prisustvje svečenik obrezivanju,to se radi unutar sela,unutar kuće....
oprostite-.obrezivanje...
Odakle ti ovo? U Wikipedijinom clanku Demographics of Kenya pise sledece:Citiraj:
pujica prvotno napisa
0-14 years: 42.6 % (male 7,454,765; female 7,322,130)
15-64 years: 55.1 % (male 9,631,488; female 9,508,068)
65 years and over: 2.3 % (male 359,354; female 432,012) (2006 est.)
iz cega sledi da cak ima nesto vise muskaraca nego zena u populaciji mladjoj od 65 godina.
Mislim da ni ovo nije tacno. Mnogozenstvo zaista nije neobicno u Africi, ali nije toliko ucestalo - vise zena imaju samo bogati muskarci. Vecina moze sebi da priusti samo jednu suprugu.Citiraj:
pujica prvotno napisa
Bez obzira na eventualne netočne pujičine podatke, meni je ovaj njen post bio jako zanimljiv i potresan...
Ovo je slučaj u kojem izabirem vjerovati osobnom dojmu prije no statističkim podacima-Wikipedijinim ili bilo kojim ;)
pujice, strašno. :cry: Što samo pokazuje da su i svećenici (pa time i cijela Crkva) samo ljudi, skloni i podložni grijehu...(naravno, ne svi).
Inače, mislim da nema ništa loše u tome što papa propovijeda u vezi kondoma. Apstinencija izvan braka bi bila neki ideal, kojim bi se zbilja mogao dosta riješiti problem aidsa, zašto ne bi bilo u redu težiti tome?
A s druge strane, stanje "na terenu" je drugačije, ideal baš ne prolazi, sad, trebalo bi odvagnuti što je važnije.
xCitiraj:
A zakaj prvotno napisa
Dajte, molim vas, u 21. stoljecu, govoriti da nema nista lose u borbi (crkve) protiv kondoma? Mislim heloooou? :shock:
ot: di su fritule?
Ko je jamio - jamio je, nema vise. :mrgreen:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Pujice, ne znam odakle si izvukla te priče, ali to stvarno nema veze s istinom. Uvijek ima nekih izgrednika, kako u Crkvi, tako i bilo gdje, ali to su postotci valjda manji od 1 posto... i to se sankcionira.Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
I ja znam za svećenike i časne koji hrane djecu i sebe SVAKI DRUGI DAN jer nemaju za svaki dan (Kongo). Znam svećenika koji je živio u šupi, koja je bila i crkva i ured i njegova soba (dva sa tri metra, tako nešto).
Njihov rad tamo nije samo uvođenje kršćanstva, oni organiziraju škole da obuče ljude u zanatima, poljoprivredi, pismenosti, da se mogu prehraniti. I ne biraju po religijskom opredjeljenju koga školuju, a koga hrane. Ljudi prelaze na kršćanstvo ne mačem nego valjda privučeni onim što kršćanstvo nudi.
A drugo - jednom sam (ne u kršćanskoj literaturi, mislim u National Geograficu) čitala kako se autor koji je boravio godinama u Africi uvjerio kako vudu kultovi i ostale poganske religije imaju učinka. Drže ljude u strahu, sprečavaju svaki napredak i koče ljude u tome da se odmaknu od bijede i propasti. Kad to tako gledaš, uvođenje kršćanskih vrednota je itekako važno.
Znam i priču o bogatoj ženi koja je negdje u Africi otvorila svoju dnevnu sobu da bude bolnica... i takve stvari. To radi Crkva koju poznajem.
Nemojmo lupat bezveze!
Za sve vas koji niste načisto s Crkvom i njezinim djelovanjem preporučam stranicu zenit.org gdje svakodnevno objavljuju sadržaje Papinih govora, izjave crkvenih glavara, izvještavaju o djelatnostima Crkve, tumače pojedine vjerske istine, pišu o svjedočanstvima ljudi. Tamo možete detaljno čitati što Papa radi i govori u Africi.
Pa ak se diskutira, da imate informaciju iz prve ruke :)
mislim da pujica ne lupeta bezveze
ni inače, a niti ovdje
i njezine su informacije iz prve ruke
koliko sam skužila, bila je tamo i prenijela nam ono što je vidjela
nisam od nikud izvukla te price - bila sam u keniji nekoliko tjedana i sve to dozivjela i vidjela osobno
ne znam za ostale zemlje, ali obzirom da je kenija druga najrazvijenija zemlja nakon JAR-a, pretpostavljam da je jos i gore
jedna vazna opaska, koju nisam istaknula u prvom postu - ja ne govorim o misionarima bjelcima, ja govorim o domacim, lokalnim svecenicima crncima, koji su danas tamo ipak vecina (i da, to je ogromna razlika, naravno da netko tko dolazi iz europe ima drugacije stavove). Sto mislite zasto oni imaju toliko kandidata za svecenike (u Nairobiju npr. vise od 800 svake godine)? Ne zato sto su tako jako veliki vjernici, za razliku od zapada, nego zbog materijalnog statusa. Ja sam to vidjela na svoje oci, cula iz njihovih usta i ne pisem ovo zato da bi nekome davala krive podatke nego zato sto je to za mene bilo jako bolno i sokirajuce iskustvo.
sto se tice skolstva - znate li da se tamo sve skole placaju, pa i one u vlasnistvu crkve? da, roditelji ne mogu slati svoju djecu u skolu jer nemaju za skolarinu i onda mi nemojte pricati o tome kako smo mi divni i pozrtvovni - nitko mi ne moze tvrditi da sveopca crkva nema dovoljno pa da usmjeri dio svojih para tamo i organizira besplatno skolstvo (kako mogu npr. muslimani, u istoj zemlji)
i meni bi bilo puno draze da sam bila na nekom lijepom safariju, vidjela samo divote afrike i pokupila informacije iz turistickih vodica ili sa wikipedije (i dopustam da neka brojka moze biti kriva kad se uzme u obzir cjelokupni prosjek, moji podaci su iz Nairobija i sjeverne poljoprivredne regije). ja se cijeli zivot bavim medijskim poslom i jako dobro znam kako se nesto moze preuvelicati, prikazati ljepsim ili boljim nego sto je, ali vjerujte mi, tuznijeg primjera crkvenog djelovanja u zivotu nisam vidjela i uz svu dobru volju neke stvari ne mogu opravdati
miožeš seljaka dovest u grad, al nemoš selo izvaditi iz njega
zlouporabe crkve su bile vrlo raširene u srednjem vijeku na našim prostorima, od trenutka davanja slobode, Afrika je u srednjem vijeku ..
Afrika, Indija, Kina, Sj. Koreja ... sve područja gdje je najjeftiniji ljudski život :(
Meni je to jednoteisto, zamjena jedne religije drugom, ne kužim otkada je to kršćanstvo jedina prava i istinska religija...??Citiraj:
Ifigenija prvotno napisa
od 0 g.n.e.
ne mislim da pujca lupeta bezveze, osim onoga sa 1:4 za žene što ju je Zoranova draga pobila u potpunosti (samo se udar te teorije čuo). Što se svega ostalog tiče - gledala sve to u dokumentarcima, osim onog sa svećenicama, ali i to je vjerojatno istina budući tako žive i ovdje (odnosno bogatstvom odskaču od domicilnog stanovništva). Afrika ima veliki problem sa AIDS-om (ne znam više o kojoj se zemlji radi, ali rečeno u jednom od dokumetaraca koji sam gledala da četvrtina stanovništva boluje od AIDS-a). Međutim, sa druge strane, ne mislim da će taj problem nestati samo uporabom kondoma, jer kondom nije 100% zaštita. Jedina 100% zaštita, kako KC dobro kaže, zaista jest apstinencija.
Međutim, ajmo na problem AIDS-a u Africi: uz kondom mislim da bi bilo dobro razvijati odgovornost prema drugima, a ne samo reklamirati kondom. Jedno bez drugoga ne ide. K vragu, i ja se bojim mnogočega, ali mi ne pada na pamet raditi nešto protivno mojoj savjesti. I znam da ovo što ću sada reći je možda neprimjereno: ti ljudi nemaju savjesti, niti sažaljenja prema drugima, samo ja pa ja i ja - ne sviđa mi se takva vrsta kukavičluka i nisam ih spremna niti žaliti.To nije neupućenost - pa i sami vide da ljudi od AIDS-a umiru, vide da je AIDS zarazan, znaju i kako se prenosi, nego jednostavno biraju sebe. To je žalostno i ružno.
Da, i biti siromašan ne znači biti i gad.
strašno. I sličnu priču sam čula.Citiraj:
pujica prvotno napisa
A OT, ali uvijek mi je fascinantno kako par forumašica uvijek zna bolje / više / pametnije od osobe koje je bila negdje i osobno doživjela to iskustvo.
i sve područja gdje Kršćanstvo nije većinska religija.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
meni je najbolja scena kad opatice počnu plesati uokolo radeći zvjezdu i salto :lol: :lol: Fakat su bolesni ti Monty-jevci.Citiraj:
nanuška prvotno napisa
Koliko ja znam AIDS se ne prenosi samo preko sexualnih odnosa :roll: tako da apstinencija mi je non sens, mislim stvarno samo apstiniras i op AIDSa nema vise
transfuzije krvi više nisu način prenošenja AIDS-a budući se skužilo (prije 20 godina) da postoji zaražena krv, pa se krv za transfuziju provjerava. Isto kao i ostali bolnički materijal (to se dobro pazi). Danas je zaista ostao samo sexualni odnos.Citiraj:
marti_sk prvotno napisa
Postoji i mogućnost slinom i ostalim izlučevinma, ali izrazito minoran - mislim da imaš više šanse da te gorm pogodi na stepenicama u kući.
Ali, elin, govorimo o Africi. Jesi li sigurna da u seoskim bolnicama postoji takvo što? Ja ne znam, nisam bila, samo mi je u glavi ostao prizor odjela pedijatrije u čini mi se Somaliji, gdje više djece leži po krevetima, bolesni sa zdravima, ma nešto strašno... Tako da nisam sigurna da se krv testira i da postoje uopće elementarni uvjeti higijene, a kamoli što drugo...
Nadam se da sam u krivu
Hm a narkomani i uporaba zajednickih igala? Iili u Africi nema narkomani...ne znam samo pitamCitiraj:
elin prvotno napisa
bingoCitiraj:
elin prvotno napisa