Ja se vodim na Institutu za rak i tumore. Tu sam i htjela biti, jer cijenim njihove kirurge i ostale doktore.Citiraj:
boa prvotno napisa
Printable View
Ja se vodim na Institutu za rak i tumore. Tu sam i htjela biti, jer cijenim njihove kirurge i ostale doktore.Citiraj:
boa prvotno napisa
Citiraj:
wewa prvotno napisa
ono što su meni rekli, sve ovisi o danu ciklusa kad se radi kontrola.
najbolje je raditi kontrolu dojki, kako uzv tako i mamografije oko 5 dana ciklusa.
Nadalje, uvijek je najbolje raditi kombinaciju. Također, kod malih dojki, više se polaže u uzv, a kod velikih u mamografiju.
Moja majka napravila je uzv u 9 mjesecu i nalaz je bio ok (kao negativan). Bez veze je odlučila iskoristiti besplatnu mamografiju u 4 mjescu gdje je nalaz dobila odmah nakon par dana sa hitnom uputom da se javi kirurugu. Odmah su joj napravili ponovni uzv, momentalnu punkciju i normalno našli maligno tkivo. Srećom manje od 1 cm.
Ponovnim pregledom slika sa uzv u 9 mjesecu, ukazali su joj na zatamnjenje koje je već tada ukazivalo na neku promjenu. Da je, kojim slučajem, to tadašnja doktorica bolje proučila, skužila bi promjenu (koja je tada bila cca upola manja) i trebala ju naručiti na mamografiju i daljnju obradu.
Srećom kod moje mame, velki faktor su njene godine. Operirana je prije 10 mjeseci, tada s navršenih 64 godine. Prošla je klimakterij i ima izvađenu maternicu. Vjerovatnost da se ovaj karcinom ponovo pojavi je relativno velika.
Ono što hoću reći, da sam u tom 9 mjesecu 2007.g. na mjestu svoje majke bila ja, i da su mi otkrili tumor kad i mojoj majci, on sigurno ne bi iznosio manje od 1 cm...i pitanje je gdje bih bila sad. :/
Sigurno je jedno - bitno je ici na redovne kontrole, a redovnost odrediti prema porodicnoj i vlastitoj anamnezi. Uzv je zgodan zato sto se njime pregledava i tkivo dojke koje se ne moze zahvatiti plocama prilikom mamografije, ispod pazuha i prema prsnoj kosti.
No, kao i u svemu ostalom - kljucno je ko vam cita nalaz. Ovdje u Sa ima ginekoloska ambulanta "slavna" po radiologu koji zene proglasava hodajucim mrtvacima po nalazima mamografije... Iskreno, ne znam sta je gore, lazno pozitivan ili lazno negativan nalaz - u bilo kojem slucaju stres je grozan.
Sanicko :love:
U poliklinici Škvorc u Samoboru. Naruci se na prvi dan ciklusa tako da otprilike 10. dan ciklusa ides na UZV. Kosta 250 kn. Ili cak 200, stvarno nisam sigurna.Citiraj:
Tiwi prvotno napisa
Koksy hvala :love: