stray_cat
Bolesnici, pokolji, masakriranje......tvoje riječi prelaze granicu dobrog ukusa.
Lovno gospodarenje nazivaš masakriranjem, lovce bolesnicima,,,,misilm da malo pretjeruješ.
Printable View
stray_cat
Bolesnici, pokolji, masakriranje......tvoje riječi prelaze granicu dobrog ukusa.
Lovno gospodarenje nazivaš masakriranjem, lovce bolesnicima,,,,misilm da malo pretjeruješ.
na istoj stranici sa člankom je i ovaj komentar:
najvažnija činjenica
koju autor teksta nije naveo je ta da je medvjed prestar za parenje i da je maknut iz razloga kako bi se spriječilo njegovo parenje sa ženkom čime se oslobađa put mlađim mužjacima. u suprotnom, plod ovoga starog mužjaka možda i nebi imao baš najbolje karakteristike. tu je još i godišnja kvota za odstrel koja nije propisana zato da bi naši "krvoločni" lovci utažili svoju žeđ za ubijanjem nego zato da se spriječi pretjerano množenje vrste što bi dovelo do širenja populacije u većoj mjeri nego što to dopušta površina staništa. tek tada bi nastupio kaos jer bi npr. slabije jedinke blago rečeno "popušile" od jačih i u potrazi za hranom izlazile iz prirodnog staništa(velebitska šuma) i dolazile u bliski kontakt sa ljudima(naselja podno velebita) što obično ima tragične posljedice. zamislite tisuće medvjeda u velebitskoj šumi koja baš i nije tako veliko područje? dal uopće znate koliko je hektara potrebno jednoj divljoj životinji za normalan život? pa nisi medvjedi i ljudi pa da ih 50 može živjeti na par kilometara kvadratnih. nije velebit američki stjenjak pa da na njemu može obitavati 10 tisuća jedinki.naravno da dežurni dušebrižnici, prijatelji životinja i šalterska piskarala nemaju pojma o tome. ni meni se ne sviđa što je medvjeda likvidirao neki norvežanin kojem je to samo zabava, ali taj medvjed je ionako morao biti odstrijeljen.
da se razumijemo i meni je članak grozan, ali se sada postavlja pitanje da li je napisan u stilu kakvom je da bi upravo ovako privukao pozornost a dotični dnevni list bio linkan okolo po forumima i na taj način se promovirao...ah, ti novinari...
Slažem se, kao sto sam prije rekla, mislim da je velika razlika između LOVA i IZLOVA...Citiraj:
Anemone nemorosa prvotno napisa
Citiraj:
modesty71 prvotno napisa
Ovi koje ti spominješ nisu lovci, već izolirani primjeri nečeg što s lovom, a i zdravim razumom nema veze. A primjera ne baš zdravih ljudi ima u svim društvenim skupinama, ne samo među lovcima.
Što se tiče lova sa lukom i strijelom, u lijepoj našoj postoji inicijativa da se dozvoli lov samostrelom, ali eto, naš zakon to ne dozvoljava, no to je već druga priča...
Ivy, ja te najvolim, ali moj komentar ovog komentara je potpis na
.Citiraj:
modesty71 prvotno napisa
Potpuno se slažem! I ne znam baš da bi priroda dozvolila da se na Velebitu namnože tisuće medvjeda...
A a propos stray, inače je za moj ukus preoštra, ali mi ovaj put baš sjeda ta oštrina ;)
slažem se.Citiraj:
stray_cat prvotno napisa
Ali nije li to (ili ne bi li to trebao biti) jedan od ciljeva te (tih) udruga skrenuti javnosti pozornost na još jedan slučaj izlova divljih životinja? :)
Da li su se povodom ovog slučaja oglasile te udruge? Ili se priprema neka reakcija? :)
Mislim da je sve koji su čitali o tome zgrozila vijest da je ubijen prekrasan medvjed i to još i od stranca kojem je cilj bilo samo ubojstvo, jer je znao da ovaj trofej nije mogao niti ponijeti sa sobom doma, a našem lvoačkom ili kojem savezu samo nekih par stotinjak eurića više u kasu...
Otkad postoji čovjek na Zemlji, postoji i lov.
Uzgoj životinja, iz vlastite lijenosti jer mu se više nije dalo ganjat medvjeda lukom i strijelom po šumi, čovjek je izmislio kasnije.
Isto tako, čovjek je davnih dana životinje lovio zato što su mu zaista trebale da preživi, a danas ih se ne ubija iz potrebe. Vrlo dobro znamo da nam meso nije neophodno za život, proteini se mogu osigurati i na razne druge načine. No, usprkos toj činjenici, većina svjetske populacije i dalje uživa u kobasicama. Zašto? Valjda zato jer im je to gušt. Osim toga, pa nisu oni nikog ubili. Ne, nisu, netko drugi je to učinio za njih! Ali lovce treba javno kamenovat, fuj lovci :roll: ...
Licemjerno. Mislim da svatko tko jede meso, nema pravo izreći niti jednu riječ protiv lovaca.
Ali, činjenica je da postoji lovci i "lovci"...
A čuj, jedna je stvar lov kad ljudi nisu imali što drugo jesti, a nešto sasvim drugo to što sad to rade iz neke bolesne zabave. :/Citiraj:
dunja&vita:-))) prvotno napisa
A ovo mi je bezveze:
Imam itekako pravo, slagala se ti ili ne. Jer jedno su životinje uzgojene zbog mesa, a nešto drugo divlje životinje koje netko "skida" iz zabave.Citiraj:
Eto, davam ukažem na činjenicu da postoji i svijetli primjer lovca.
Dr. sc. Marijan Grubešić, profesor lovnog gospodarenja na Šumarkom fakultetu, čovjek koji ponosno nosi "titulu" lovca zaslužan je za činjenicu da danas u Hrvatskoj uopće postoji dabar. Ne znam koliko ste upoznati s činjenicom da dabra u Hrvatskoj prije desetak godina nije bilo, bio je posve istrijebljen. Sve dok gore spomenuti profesor osobno, bezbroj puta, svojim automobilom, o svom trošku nije vozio u Njemačku i natrag da bi jednu po jednu jedinku dabra dovezao u Hrvatsku. Izvorno su te životinje puštane na nekoliko lokaliteta, danas su se raširile cijelim tokom Save, Lonje i nisam sigurna kojih još rijeka.
Dakle, zahvaljujući jednom lovcu, danas postoji dabar u Hrvatskoj. Nikakve pomoći toliko hvaljenih ekologa i raznih udruga za zaštitu prirode nije imao. Toliko o tome.
a što je bilo sa ostalim dabrovima? tko ih je pobio? lukava lija? :mrgreen:
Potpis na ovo i na sve stray_catine postove!Citiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
Kad bi doticni lovac otisao u sumu i goloruk, 1 na 1 ubio tog medvjeda jos bi mogla to prihvatit kao sport! Ko jaci, kaci! Ali ovako, iz zasjede, njih 20-tak + psi, ganjaju zivotinje do iznemoglosti pa ih upucaju samo kako bi se mogli kasnije pohvalit....to niti je humano a niti je sport!
Isto tako price o izlovu ne pusim, jer oni "hrane" zivotinje kako bi ih vise opstalo, pa bi oni imali razloga za izlov! Ovo "hrane" sam stavila pod navodnike jer je to ustvari tovljenje a ne hranjenje zato sto im je zao da zivotinja gladuje.
Vec sam nekoliko puta svima ponovila, moj sin moze bit apsolutno sve sta hoce u zivotu, ali postane li lovac, moze odselit iste sekunde! Eto, tolko ih prezirem!
:lol:Citiraj:
Joe prvotno napisa
Ne, nisu ih lovci pobili, ako aludiraš na to.Citiraj:
Citiraj:
Razlog zašto bi itko u današnje vrijeme jeo meso sigurno nije potreba, može biti jedino užitak, što isto tako možemo izjednačit sa zabavom. Jedina razlika je u tome što tu životinju na tvom tanjuru nije ubio lovac, već mesar. Ako ti je zato savijest čišća, neka ti bude, ali razlike u nema nikakve.
Dakle, lovci prema tvojo teoriji ubijaju iz vlastite zabave, a za tvoju zabavu to čini netko umjesto tebe!
E vidiš, tu se isto ne slažem s tobom, mislim da je za ljude jedenje mesa itekako potreba.Citiraj:
Mesar ubija životinje koje su uzgojene za meso, dok lovac to ne radi. I molim bez vrijeđanja, ja nikakvo ubijanje životinja ne smatram zabavom. :roll:Citiraj:
I šta nam je sad činiti? Živimo u vremenu u kakvom živimo, naopakom, otuđeni od prirode. Šta bi se dogodilo da jednostavno više nema lova/ribolova? I prepustimo prirodi da se brine sama za sebe? Oni tamo vani u prirodi, a mi u svojim toplim domovima (jer sad nema nazad). Čovjek se sad zapetljao i sad se pokušava otpetljat, ali to ima brdo nuspojava. I vrtimo se u krug, izabiremo manje zlo. Koje rješenje?
Teddy Bearz, zaista se ne želim svađat s tobom, držim da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ne mogu shvatit da postoje životinje koje se smiju ubijat i one koje se ne smiju. Tko je odredio da je svinja poželjan artilkal na tanjuru, a srna ne? Zašto?
Ja nemam pojma tko je to odredio, ali činjenica je da se svinje uzgajaju radi mesa. Koliko ja znam, nitko ih ne uzgaja da bi mu bili kućni ljubimci.Citiraj:
sve su zivotinje jednake, ali su neke zivotinje jednakije od drugih.
dobar tek!
Dabar je u Hrvatskoj nestao prije stotinjak godina, više je faktora utjecalo na njegov nestanak, uništavanje prirodnog staništa obitavanja dabrova-kanaliziranjem rijeka, prekomjerni izlov što ne mora nužno značiti da su to bili lovci, radilo se općenito o ljudima, lokalnom stanovništvu, našim precima, koji su izlovljavali dabrove zbog brze zarade na kvalitetnom dabrovom krznu, naravno da za to nema opravdanja,,,,ali nemojte miješati kruške i jabuke.Citiraj:
Situacija sa medvjedom nije ni približno, odnosno ni malo slična onoj sa dabrovima u prošlosti, gospodarenje s divljači i prirodom općenito, je nužno, htjeli vi to prihvatiti ili ne. Kad govorim o gospodarenju mislim isključivo na održivo i odgovorno gospodarenje.
Nazivati lovce bolesnicima koji vrše pokolje i masakriranja nije podloga za nikakav dijalog, kad se raspravlja o ovakvim temama i kad se žele donijeti konkretna rješenja koja se tiču sviju nas ( zakoni, propisi, akcijski planovi, konvencije, direktive,,,) potreban je dijalog sviju interesnih skupina, ekologa, šumara, biologa, veterinara, ljubitelja životinja, lovaca,,,,.A zauzimanjem stavova, lovci su bolesnici, da je moje dijete lovac ja bi ga izbacila iz kuće, neka idu goloruki u šumu pa tko je jači taj kači, komunikacija na toj razini ne vodi ničemu. Koliko je vas koji su zaista čitali nešto više o toj problematici?!Ne provociram, da se krivo ne shvati nego samo me interesira na čemu je zasnovano vaše mišljenje?!
Ova rasprava ne vodi ničemu, deset osoba koji mrze lovce i dvoje na onoj drugoj stani (karikirano, nisam prebrojavala za i protiv, al na prvu mi se čini da ovi prvi prevladavaju).
Mene osobno zanima kako bi vi postupali s prirodom općenito, šumskim drvećem, životinjama sad u ovom trenutku, bez idealiziranja i vraćanja u prošlost „da netko nije ono, sad bi bilo ovo“, u ovom svijetu i potrebama današnjeg čovječanstva. Htjela bi čuti nešto više od vas, osim ispraznog prepucavanja.
anemone nemorosa - potpis :) jako lijep post :)
i ja se slazem.
nekad sam s nerazumijevanjem, pa mozda i gnusanjem, gledala na lovce i lov. sad smatram da je to puno humaniji nacin opskrbe hranom nego nacin kojim se svakodnevno opskrbljujemo.
sada, za razliku od nekad, imam dosta frendova koji su lovci i valjda mi je to otvorilo oci, jer na tu temu vise ne gledam s prozora na sestom katu zgrade u milijunskom gradu.
litala me preteklaCitiraj:
litala prvotno napisa
nakon sto su u sumi pored moje kuce organizirali lov na srndace - kojih ima toliko malo i koji ne dobiju od njih ni sijeno ni sol u doba zime - meni su oni u ocima izuzetno nisko pali.
svjesna sam da sam uletila u zamku generaliziranja - nisu svi takvi...
ali...eto, da ja vidim te frajere protiv 2 metarskog mede, s prackom ili lukom i strijelom, zamkom i sl...da vidim te lovce kad im se oduzme moc tehnologije i udobnost ceke, kad vidim da vise rade za dobrobit zivotinje nego za vlastito uzivanje u ubijanju divljih zivotinja tada bi mogla preispitati svoje misljenje o skupini poluorganiziranog opasnog ljudskog copora u jurisu na srndaca.
mislim da je covjek ovoj prirodi toliko oduzeo da svaka divlja jedinka predastavlja pravo bogatstvo i osobno sam stava da je potrebno ocuvati sto vise prirodnih zajednica i odluka o ubijanju bilo koje jedinke treba biti donesena nakon promisljanja i vaganja argumenata.
da.Citiraj:
Angie75 prvotno napisa
baš lijepo rečeno.
još bih samo dodala da mi pijani zagorec nije primjer lovca, takvog ne bih u kuću pustila da mi plaši djecu puškom.
rasprave o tome sto je bilo prije dva milijuna godina kad čovjeka nije bilo su mi također bespredmetne, ta ista priroda se pobrinula da čovjek bude na vrhu prehrambenog lanca.
Gore na vrhu Nazorove je lovački muzej pa koga zanima može otići i malo se više informirati o lovu i njegovoj ulozi u prirodi i gospodarstvu.
a meni je post od flower prekrasan, kad već komplimentiramo postove 8)
Pa otprilike tako se i rade lovno-gospodarski planovi. Bez velike sentimentalnosti, doduše, ali svakako promišljeno.Citiraj:
flower prvotno napisa
Prekrasno napisano.Citiraj:
Angie75 prvotno napisa
Dunja bravo :)
Nije lov samo odlazak u šumu s puškom i ubijanje. Ne ubija se sve što se miće. Pravi lovac je zaljubljenik u prirodu, šume pa i životinje. Brine se o njima i o opstanku vrste sa najboljim potomcima. Pa da lovci ubijaju bez granica i kontrole, ubrzo nebi imali više što loviti.
Ja iskreno radije pojedem divljač jer to meso nije krcato antibioticima i drugim sra..ima kojima futraju životinje u uzgoju. Hrane se prirodno, trče, žive lijepim životom bez stresa.
A po toj logici, srneću, ili bilo koju drugu divljač iz uzgoja, je u redu jesti ili ne?Citiraj:
Ja iskreno više žalim te životinje iz uzgoja. Jadne kakav život žive dok ne završe na našim tanjurima :nope:
Potpuno se slažem sa Pliskom.
Malo OT, Anemone nemorosa, koje si ti struke, nekako mi se temeljem tvojih postova čini da bi mogla biti ista?
isto mislim. Divljač živi slobodna (pa su pojedemo). A životinje za uzgoj - jedina svrha njihovog postojanja je da ih zakolju.Citiraj:
Pliska prvotno napisa
i možda OT - svi lovci koje poznajem su izrazito kvalitetne osobe, zaljubljenici u prirodu i često o svom trošku pridonose šumskoj zajednici (ne znam bolji termin). Portretizirati lovce kao pijane sadiste koji mesare jadnu bebu srnu samo radi svog perveznog zadovoljstva nema veze s mozgom. To nisu "pravi" lovci već ljudi koji tako ispoljavaju svoje frustracije.
Za mene su lovci bolesnici i nitko me ne može razuvjeriti. Molim vas sve koje veličate lov, pročitajte moj post na prvoj stranici, o tipu koji je pucao na mene i pse! Ne tom prilikom, ali sveukupno su mi ubili nekoliko pasa - jer su im "plašili/krali zečeve i fazane"!!! Nemojte mi reći da su to pojedinačni slučajevi jer nisu usamljeni, bila je pred par godina čak tema na Latinici o tome. Tip koji je došao predstavljati lovce pričao je kao da je cijelo lovno područje njihovo. Čak su lovci ljude upozoravali da se maknu iz šume jer je njihov lovni dan!!! Helouuu, zato kaj su platili parsto kuna raspolažu svime?????
Što s činjenicom da živog čovjeka ne smije biti u šumi nedjeljom kad ta hrpetina pijanih budala ide u lov!!??? Nemojte mi reći da prelazim granicu dobrog ukusa, nego odite u tu šumu kad se puca i kad idioti jedni druge ranjavaju jer su pijani i nesposobni, pa mi recite jel tu ima imalo dobrog ukusa!!!
Genijalno mi je također kak je Velebit proglašen parkom prirode, i čovjek tam ne smije spavati u šatoru da ne uništava prirodu, ali lovci zato mogu kaj hoće.
Stvarno me ljuti kaj ljudi gledaju kroz ružičaste naočale na ovakve stvari.
Što se tiče uzgoja životinja za hranu, to je zaista okrutno, ali to je druga tema.
Premalo prirodnog je ostalo da bi se još i to uništavalo, tako da svaku životinju u prirodi treba štititi, a ne likvidirati za lovu. Meni je koma i siječa stabala. Stara stabla služe kao dom i sklonište mnogim sitnim životinjama, kukci u njihovoj truloj unutrašnjosti legu svoje ličinke -npr. jelenak i hrušt. Ako se staro drveće uklanja (a radi se to pod izgovorom održavanja), time se uništava život u šumi. Zna se jako dobro da stare šume imaju puno bujniji život nego mlade. Dobro, to je sad već OT, ali mene općenito JAKO smeta što smo jako glupa vrsta - uništili smo već većinu svega kaj se dalo uništiti, a još uvijek se pravimo kao da je sve OK i da smo "on top of it".
modesty, ovo je generaliziranje i vrijeđanje velike većine lovaca koji su potpuna suprotnost ovome što pišešCitiraj:
modesty71 prvotno napisa
Sorry, ali moja iskustva nisu NIKAD bila pozitivna s njima. Molim te pročitaj moj prvi post.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Svi koji su dobri, ali ipak ubijaju iz zabave bi se ipak trebali liječiti. Sigurno su skompleksirani kad im je ubijanje zabavno, ili????
Ljudi koji naude ljudima iz zabave su bolesni, ali ne i oni koji naude životinjama???
Anemone nemorosa, svaka čast! :love:
Draga moja, ti blage veze nemaš o tematici o kojoj pišeš.Citiraj:
modesty71 prvotno napisa
Dobro, ostavimo stara, trula stabla u šumi i znaš što će se dogodit. Potkornjaci će se namnožit do te mjere da će uništit i sva ona zdrava stabla. A jelenku i hruštu trula stabla uopće nisu potrebna u razvojnom ciklusu, totalna nebuloza. Od trulog drveća u šumi nijedna životinja nema koristi.
A ovaj tvoj prethodni post je stvarno, stvarno ružan.
Po toem ni bnoks nije sport.Citiraj:
BebaBeba prvotno napisa
Kaj normalnmo da se dva "luđaka" onako izubijaju i namlate?
oprosti, ali nije ružan moj post nego ono što se događalo a ja sam to samo napisala. Koji ti je dio ružan?Citiraj:
Da li si ikad zavirila pod koru starog drveta? Ima li tamo života? Gdje žive vjeverice, ptice koje rade duplje i razne sitne životinje? Sigurno ne u mladim zdravim stablima. Nemoj me uvjeravati u nekaj kaj možeš provjerit taj čas ak odeš u šumu.
A daj mi reci tko je "štitio" šume prije čovjeka? Tko štiti Amazonsku prašumu??? Čovjek možda, ili ju on uništava???? Progledaj malo, molim te.