Draga ovo si tako fino opisala,Citiraj:
Mima prvotno napisa
ja isto tako mislim!
Printable View
Draga ovo si tako fino opisala,Citiraj:
Mima prvotno napisa
ja isto tako mislim!
I Mima, i Peterlin, i Frida - ma, jasni su mi svi rakursi. Treba naći osnovu povjerenja. Iz moje perspektive je kamen spocitanja koji (nekim) roditeljima ne ulijeva povjernje je to što se prije upisa inzistira na specijalističkoj anamnezi, koju onda roditelj mora davati u više vrtića. S druge strane, nekako iščitavam iz postova da je ta spec. anamneza i prije upisa i uvedena iz vrtićke perspektive nepovjerenja da će roditelj ili pedagog biti relevantan transmiter med. podataka o djetetu, a nije niti to lijepo, da se tako izrazim, tj. nepovjerenja ima i s vrtićke strane, očito. A nadam se da se razumije i roditelja koji će se naći u situaciji da med. sestra iščitava, npr., detalje ex dg-a o motornom razvoju, kad je default kojim se i većina pedijatara rukovodi stare knjige da je default za samostalno posjedanje 6 mjeseci, a sad se to pomaklo na 8 itd. Pa će eventualno ubilježiti negdje kasni i sl. Osim toga, koji je value added bilježenja da je dijete u obradi negdje drugo. Meni se onako, čisto laički i sa strane čini, da bi bilo logičnije više skrinirat ovu djecu koja i nisu u obradama jer se tu možda može nešto uočiti i intervenirati i slati dalje kod vrtićkih fizijatara itd., a pustiti na miru ove koji se ionako vrte po institucijama i vjerovati da će Goljak, Srebrenjak i roditelji sl. OK napraviti svoj posao. Mislim da je jednostavno stvar krivo ispoklopljenih kompetencija, a vjerojatno je kamen spoticanja to što se te informacije traže na samoj prijavi, inače bi bilo logično iz te perspektive - radimo svi za dobrobit upisanog djeteta XY.
Ispravak gore - umjesto "pedagog" mislila sam na "pedijatar".Citiraj:
ina33 prvotno napisa
ina, jesam ja propustila fridin post negdje :lol: :love:Citiraj:
Mima, i Peterlin, i Frida
ja shvacam da to sto je moje dijete jedan period zivota bilo dijete sa pp ili pak neurorizicno (evo i sad sam za op. mandula nosila svu njenu povijest bolesti, od eeg-a, uzv-a, svih pregleda....) stavlja jedan poseban naglasak na nju u svim aspektima. naravno nece dovjeka. bas kao sto uvijek moram naglasiti kad me pitaju da li je trudnoca bila uredna ili pak porod, da je rodjena CR pa makar isli logopedu ili dermatologu. to sam naucila i prihvatila. znam da to necu morat spominjati kad ce se upisivati na fax, ali vjerujem da taj nalaz sada znaci dosta zdravstvenom djelatniku ili psihologu. ipak je izmedju ostalog i velika odgovornost na njima.
no nadam se da ti je lakse kad vidis da je to praksa i u drugim vrticima :love:
ina, jesam ja propustila fridin post negdje :lol: :love:Citiraj:
Mima, i Peterlin, i Frida
ja shvacam da to sto je moje dijete jedan period zivota bilo dijete sa pp ili pak neurorizicno (evo i sad sam za op. mandula nosila svu njenu povijest bolesti, od eeg-a, uzv-a, svih pregleda....) stavlja jedan poseban naglasak na nju u svim aspektima. naravno nece dovjeka. bas kao sto uvijek moram naglasiti kad me pitaju da li je trudnoca bila uredna ili pak porod, da je rodjena CR pa makar isli logopedu ili dermatologu. to sam naucila i prihvatila. znam da to necu morat spominjati kad ce se upisivati na fax, ali vjerujem da taj nalaz sada znaci dosta zdravstvenom djelatniku ili psihologu. ipak je izmedju ostalog i velika odgovornost na njima.
no nadam se da ti je lakse kad vidis da je to praksa i u drugim vrticima :love:
Joj, ispričavam se, puno je iskusnih Roda na F pa sam pobrkala, Flower - oprosti :love:.Citiraj:
leonisa prvotno napisa
Je, nešto mi je lakše. Ali, u kontestu rasprave o IVF-u i Petir i frižiderima i praćenju IVF djece (i u žutim knjižicama se pitaju ti detalji) od načina začeća jer su navodno "boležljiva" (a nije dokazano da s ičim ima veze), pa onda, iskreno, u kontekstu recentnog razmišljanja o CR-u kao opasnosti, kalemljenje jednog podatka na drugi i njihovo bilježenje koje će od mog djeteta u očima nekih čitača napravit možda "alienom" kojemu će se sve snimati, a sve bez razloga tj. samo zato jer je taj prvi, pa drugi, pa treći podatak unešen dijelom i iz razloga (pre)savjesnih roditelja i institucija koje rade na principu prevencije, a koje ne postoje u drugim gradovima, pa se zavrtila se priča, po maksimi, iz moje perspektive, "reda radi" i "od viška glava ne boli", malo mi je too much, ako nema reperkusije na sadašnjost. Od svih pustih podataka koji se traže u vrtiću kao relevantan za moj slučaj vidim jedino da još kaki u pelenu i jede hranu u obliku pirea. Bojim se da mi je neki stručni suradnik, kako je krenulo, ne proglasi djetetom s posebnim potrebama, jer to ona nije i nitko nam od specijalista to nije rekao, pače, isticano je da ne postoji patologija. Ali, čim šušneš s nekim podatkom, eto daljnjeg prometa na tu temu, kao što ilustrira i Mimin "slučaj". I je mi i nije mi lakše i ta me Petir priča naučila oprezu pri raspršavanju suvišnih podataka. Ali, to su neki moji osobni zmajevi s kojima se moram suočiti i odlučiti što i kako. Eto, napisah sve to tako u stilu zagovornika privatnosti ja, s ovilikim brojem postova (ovo je bila autoironija 8)). Enivej, hvala, meni je ova rasprava pomogla da se nekako skockam i skužim što i kako mi je za činiti. Vidjet ćemo kako će upisi u vrtiće izgledati za par godina, sve su to neki "valovi".
ja sam samo spomenula u razgovoru s pedagogicom da je mali nakon teškog poroda imao odstupanja u nalazu uzv mozga čime sam otvorila pandorinu kutiju.
nikako im se nije dalo objasniti da nakon kontrole s mjesec dana nikad više zbog toga nisamo bili kod doktora, da nije imao motoričkih niti bilo kakvih drugih problema. zivkali su me doma da donesemo potvrde od specijalista i blabla.
na kraju sam razgovarala s pedijatrom koji je rekao da dam njegov osobni broj mobitela i neka ga nazovu da im on objasni što sam i napravila.
nikad više me nisu ništa tražili, što im je točno rekao ne znam.
mima, ina33, slažem se s vama. Moja mala je bila hipotona, išli smo na vježbe, sve se sredilo. Pri upisu u vrtići dali svu dokumentaciju, i imali smo u jednom vrtiću jedan vrlo neugodan razgovor gdje su mi dijete gledali na ajmoreći "čudan" način. Psihologica je posebno bila neugodna.
U taj vrtić je nismo upisali, već u drugi gdje smo naišli na razumnu suradnju.
I meni je dolazak u vrtić na razgovor bio neugodan tj. neugodno sam se osjećala jer sam shvatila da procjenjuju jel' sa djetetom sve u redu -- svašta sam prošla i svugdje bila sa djetetom ali nisam doživjela takav pristup. Inicijalno sam mislila da sam se toliko uzrujala radi obaveze predavanja med. dokumentacije baš radi tog nelagodnog osjećaja kod prvog susreta, ali što više razmišljam shvaćam da nije to u pitanju, nego mi zaista ne ide u glavu da vrtići mogu tako nešto tražiti od roditelja i to kod prijave.
Isto. Zvali nas dok smo bili na moru, da hitno dođemo (a mi 600 km od zg). No mi se nismo zato vraćali, već smo došli kad smo se i trebali vratiti, ali mi zapravo nismo ni htjeli dijete dati u vrtić u kojem je radila takva osoba (psihologica), iako smo na kraju bili primljeni. Zamislite, žena se bila naljutila kad joj dijete od 20 mj nije htjelo mahati pa-pa kad smo odlazili. :roll:Citiraj:
Preko telefona (bili smo već na moru kad su objavljeni rezultati) ravnateljica mi govori kako oni nemaju stručnu osobu koja bi se s njim mogla baviti 1 na 1 ( ) i da nemaju strunjača na kojima bi ležao pošto ne može hodati
I isto tako je bila priča da bolje neka probamo u neki drugi vrtić gdje mogu primiti dijete sa pp-om. U drugom vrtiću je osoblje kod prijema bilio sasvim normalno.
Kod nas u Sesvetama je gotovo nemoguće upisati dijete u jaslice-vrtić.Čak i ako "vezu" imaš u vrtiću ništa ti ne garantira pozitivan tijek.
Lana je imala problema sa motorikom(to je sad sve ok), a sad ima "problem" ne pričanja.Naglasila sam da je dijete mentalno i fizički zdravo i da joj samo treba prisustvo djece njene dobi da počne pričati(savjet logopeda).Čim sam to spomenula blijedo su me pogledali i rekli nek donesem papire pa će vidjeti šta mogu napravit za nas!!?????!!!! :evil:
Bitno da se priča da djeca sa posebnim potrebama imaju prednost pri upisu a kad se trebaju na djelu pokazati....djela nema.
Oni se izvlače na to da nemaju stručni kadar u vrtiću za "takvu" djecu :?
I još je komentar bio nek probamo u privatni ili u centar jer tamo su vrtići prazni :shock: .
Cure,
pitaju li na tim uvodnim razgovorima i jel dijete bilo dojeno?
Da. Na razini servisne informacije.Citiraj:
Teica prvotno napisa
Zapravo, važnije im je da li je SADA dojeno kad kreće na adaptaciju. (Ja sam dojila mlađeg sina ujutro i navečer, a dok je bio u jaslicama, jeo je sve što i drugi i bilo je ok.)
I ne preporučuju odbijanje od sise za vrijeme adaptacije. Možda će baš ovako savjetovati prilagodbu vremena dojenja, da dijete za vrijeme boravka u jaslicama ne traži sisati; tj. da ga se ne uspavljuje po danu na taj način.
Da, Peterlin, tako bi trebalo biti, ali nije svugdje :/ .
?Citiraj:
čokolada prvotno napisa
Vjerujem da ima svakakvih ljudi, među vrtićkim osobljem, a i inače.
Ne vidim nikakvu zapreku u tome da si mame-dojilice baš tako organiziraju život. Stav vrtićkog osoblja nije zapravo uopće bitan ako ne dojimo dijete u vrijeme kad je u ustanovi ili na čuvanju.
Uostalom, djeci te dobi dojenje nije i ne može biti isključiva prehrana. Dijete polako naviknemo da jede hranu kakva ga očekuje u vrtiću u vrijeme kad su tamo obroci (to sam pitala i pripasala), isto i spavanje, a ujutro i navečer (ili popodne) dojimo kad nam je volja. To ne radimo zbog vrtićkog osoblja, nego zbog svog djeteta, da njemu bude lakše. Pritom treba imati u vidu dob djece jer dojenje na zahtjev tek rođenog djeteta i jednogodišnjaka nije ista stvar - moj sin je dojenje u toj dobi povezivao upravo s buđenjem i uspavljivanjem, a s jaslicama ne.
Nikad mi nitko u vrtiću nije prigovorio, niti im je to bilo važno. A da su mi rekli nešto s čim se ne bih složila - diplomatski bih im objasnila da to nije njihov problem/briga.
Citiraj:
monax prvotno napisa
Mojoj prijateljici je jučer doktorica rekla da dođe u petak po potvrdu za upis u vrtić i to bez djeteta!
Njeno dijete je zdravo ali naravno da takvo ponašanje, najblaže rečeno, nije u redu.
Prijavila je danas "slučaj" Ministarstvu zdravstva; imaju službu za pritužbe građana.
Teica, koliko sam shvatila većina pedjatara tako radi. Potvrda se ne odnosi na trenutno zdravstveno stanje djeteta, nego na podatke o cijepljenju, kroničnim ili težim bolestima, zaostajanju u razvoju motorike i sl.
Vrtiću nije važno da li je dijete danas porehlađeno.
Citiraj:
čokolada prvotno napisa
To mi je logično kaj ti kažeš.
Ali doktorica je za dotično dijete koje nije cijepljeno napisala da je; bio je "vođen" kao neurorizično dijete - ni slova o tome. Dijete sad ima 3,5 god., a zadnji put ga je vidjela kad je imao godinu dana, kužiš kaj hoću reći?
To je baš onak nemarno, neodgovorno ponašanje.
Nisam "crnjak", ne mislim da su svi takvi - naprotiv! Samo mislim da ne treba sve samo "puštati", pod parolom " a, kaj ćeš, to je tak..."
(Smatram da je to kod nas i u drugim stvarima od općeg interesa, nažalost, dosta uvriježena "parola" tj.stav a da je to loše - za sve nas.)
samo da se nadovezem na temu sa dodatnim pitanjem.
Naime, da li vrtic moze odluciti da ne moze primiti dijete u 10satni program jaslica zato jer je majka na produljenom (njega djeteta). zadnji nalazi djeteta u uredniji, dijete napreduje, vidjeli su ga, ali svejedno traze iglu u plastu sijena da ga ne prime. raspravljaju o tome da ga eventualno prime u 4satni program.
sto raditi u tom slucaju?
takodjer traze nalaz koji je prije davao CZSS (nalaz komisije) a to HZZO vise ne salje. Zar ne bi oni trebali biti upoznati sa novom procedurom?
i da li trebaju toliko gnjaviti roditelje ako imaju potvrdu od pedijatrice da je dijete zdravo i u redu?
koliko znam ok je do 8h.
ali ako si zbog njega na porodiljnom, cemu 10h?
a ako mislis prekinuti porodiljni, onda vise nisi na njemu, zar ne?
a njega mozes prekinuti kada god zelis ponosenjem zahtjeva.
ne radi se o meni pa neznam sve detalje. Znam da je frendica mislila dati dijete u jaslice od rujna i onda biti na pola radnog vremena do isteka prava na produljenje ili se odmah vratiti na posao, zavisi kako joj se dijete snade u jaslicama.
ali su joj na razgovoru napunili glavu kako ne mogu primiti dijete na puno vrijeme jer mu treba posebna skrb , a dijete je vec OK?
Ne smije biti u vrtiću dulje od 8 sati jer inače roditelj nema pravo na njegu. Ali do 8 sati može po zakonu.
Btw. nas su tražili da na intervju donesemo i knjižicu cjepljenja. Bojala sam se da će zezati jer još nije primio Priorix ali nisu ni riječ o tome ni pitali ni komentirali. Samo je med. sestra prepisala iz knjižice šta je sve primio.
plusic - tu u vasem slucaju je problem u ostvarivanju prava iz dvije osnove - nije logicno da majka koristi za isto dijete produzenu njegu i skrb (jer djetetu je to netko procjenio da treba) i isto vrijeme koristi boravak u vrticu veci od 4 sata (znaci nije osam, vec cetri). do 4 sata boravak se smatra soc. vise od toga je skrb, a dijete ima skrb s druge osnove.
moze dijete biti 8-10 sati, ali tad vrtic treba czzs javiti da oni preuzimaju brigu o djetetu i da majka moze ici raditi.
Pa to je OK, jer majka planira ici na posao kad se dijete adaptira.
A ako joj se pruzi mogucnost 4satnog radnog vremena - to joj je idealno.
Njoj je bila panika jer su u vrticu promjenili odnos prema njoj i djetetu kad su culi da je ona na PP. od tog trenutka je dobila dojam kao da nece biti primljena u jaslice.
To me jako uzrujalo i pogodilo, kako roditelji imaju drugaciji tretman, nama koji smo OK razgovor je prosao ugodno, a njima kao najgora nocna mora.
Uglavnom nista od toga nije razlog da ona ne bi dobila jaslice, samo je pitanje 4 sata ili duze?
i mi.Citiraj:
Brunda prvotno napisa
pa sam ju morala cijepiti jer je imala 2,5...a nije cijepljena sa nicim sta je trebalo nakon 2. rodjendana.
ali mama sam amoze podnjeti zahtjev za prekid PP. i isto tako moze davati dijete postepeno na aaptaciju, prvo sat, dva, cetiri...dok joj se PP ne zavrsi.
zar ne piše u pravilniku o njezi da dijete ne smije biti u vrtiću duže od 5 sati? bilo za skraćeno radno vrijeme ili dopust za njegu....
Nazalost ja neznam nista o toj temi....
Samo sam pogodjena i sokirana tretmanom ljudi u jaslicama / vrticima :(
Ne znam je li 'ko slušao danas Parliament Show 101-nice, MM mi kaže da je bilo pitanje i odgovor za to smiju li vrtići tražiti medicinsku dokumentaciju (navodno je pitanje bilo smiju li vrtići koji imaju u timu samo VMS, a ne i pedijatre, tražiti specijalističku medicinsku dokumentaciju) i odgovor osobe iz Ministarstva je bio da je prije bio naputak za ZG vrtiće da traže tu dokumentaciju, a da je on ukinut te da bi trebala dostajati potvrda pedijatra....
maxi, imas pravo (isprika) 5 sati.
Prema mom iskustvu, vrtići na prvo mjesto stavljaju dobrobit djeteta.
Ako stručna služba ocijeni (a za to joj osim temeljitog razgovora s roditeljima i uvida u stanje djeteta) treba i neki oblik dokumentacije - ne ulazim u to da li je to potvrda pedijatra ili specijalista, to će ovisiti o konkretnom slučaju.
Daklem, ako vrtić ocijeni da ONI NEMAJU UVJETA ILI DOVOLJNO (KVALIFICIRANOG) OSOBLJA da zbrinu dijete koje ima neki oblik pp, može se dogoditi da U INTERESU DJETETA odbiju upis. Ili će tražiti manji broj sati. Nema tu pravila... No, interes roditelja tu nije na prvom mjestu, već profesionalna i odgovorna briga o djetetu. Ako to ne mogu pružiti, to će i obrazložiti.
A ove finese oko njege i datuma odlaska na posao se u principu mogu dogovoriti - gdje je volje, tu je i načina. Samo moraju jedni drugima dobro objasniti što očekuju i zašto baš tako postupaju.
ja sam jos sokirana cijelim sustavom....
pa to sto je majka na PP nije razlog za nedobivanje jaslica , ipak su one za cijelu godinu?
to mjesto moze biti na cuvanju dok dijete nije spremno za jaslice.
tim roditeljima bi trebalo dodatno izaci u susret jer su oni prosli tezi put.
i jos me razocaralo uvjeravanje roditelja da djeca nisu za jaslice i uvjeravanje roditelja da su losi roditelji zato jer se vracaju na posao i ostavljaju djecu u jaslicama. ali to nije ovdje tema pa necu duljiti o tome.....