Inace bojkotiram Rodin forum (zbog ukidanja Kruzoka trudnica i Kamo s ovim), ali ovo je hitno da ne moze biti hitnije!!! Molim da mi oprostite padanje s neba.
1. Koja je procedura donosenja zakona? Pretpostavljam da rasprave o zakonu ipak mora biti - ima li koji zastupnik/zastupnica koja bi bio/bila simpateticna pacijentima? Netko tko bi iznio nase stavove i postavio relevantna pitanja? Mislim da je to hitnije nego pritisak javnosti (iako je to naravno vrlo vazno, ali ako je potpisivanje u subotu, a zakon se donosi ovaj tjedan?)
2. Toj osobi bi na sazet i argumentiran nacin trebalo predociti najvaznije argumente protiv ovog zakona u sadasnjoj formulaciji.
3. Argumentacija bi trebala biti distilirana diskusijom na forumu, kao i prikupljene informacije.
Prijedlog (vrlo grub i neistrazen jer nemam dovoljno vremena):
- prikupiti osobna iskustva: emaili koje saljete na mzss posaljite kopiju i na jednu sredisnju adresu gdje bi se sabrala sva osobna iskustva. Ona cesce imaju neposredniji ucinak. tipa: meni osobno su trebale 31 oplodjene jajne stanice u 4 IVF postupka da dobijem svoje prvo dijete. Da je to radjeno po novom zakonu, meni bi trebalo 10 postupaka i puno vise love iz vlastitog dzepa ili drzavnog proracuna za postici taj cilj. Sto nas vise ima, imat ce vecu tezinu.
- istraziti sto se tocno desilo s talijanskim zakonom. Otkad je donesen, traje borba protiv njega. Nakon izglasavanja:
- isao se ponistavati na referendum (koji je propao radi neodaziva biraca);
- podignute su ustavne tuzbe protiv zakona, od kojih barem jedna je dosla do Vrhovnog suda koji je modificirao zakon toliko da zena ima pravo na onoliko oplodjenih jajnih stanica koliko bi bilo potrebno za ozbiljnu sansu za uspjeh (sto znaci vise od 3)
- traziti da se pojasni kontradikcija inherentna u clanku 15:
1. Da li se embriji smiju zamrzavati?
2. u slucaju da se oplode 3 j.s. i embriji izgledaju prekrasno, a zena ne moze zbog zdravlja ili fizickih osobina iznijeti trojke, koliko ce se embrija transferirati i sto ce se desiti s preostalim embrijima? (Nadam se da je tu odgovor da se neki embriji mogu u tom slucaju zamrzavati umjesto da se bace.)
3. U slucaju da se embriji smiju zamrzavati, zasto ogranicavanje na 3 oplodjene jajne stanice, kad je recimo talijanska preporuka 6 jajnih stanica za oplodnju kod zena do 35 god, 8 kod zena do 40 god, i bez ogranicenja za zene preko 40 godina? Ta preporuka minimizira broj embrija za zamrzavanje, a nema toliko drasticni efekt na postotak uspjeha kao max 3 j.s. za zamrzavanje.
- mozda predloziti druge, bolje metode da se zastite embriji tj. da ne budu napusteni - tipa umjesto ogranicenja broja oplodjenih jajnih stanica, traziti od pacijenata da se obavezu da ce sve embrije iskoristiti do 50. godine zivota; i/ili prvi postupak voditi vrlo konzervativno da se vidi kako zena reagira na stimulaciju; ne oploditi vise od x (recimo 6) jajnih stanica samo u prvom postupku da se vidi kvaliteta embrija i da li postoje otezavajuce okolnosti kod pacijenata u kojima bi ova zabrana vise od 3 de facto onemogucavala trudnocu, te za takve pacijente primijeniti druge kriterije.
- ukazati na katastrofalne posljedice zakona
1. drasticno manji postotak uspjeha (pronaci tocne podatke) i dusevne boli koja iz tog proizlazi, koja je nemjerljiva a nije zanemariva
2. drasticno veci financijski izdaci za pacijente i za drzavu zbog visestrukog povecanja broja postupaka (pronaci tocne podatke; npr. meni umjesto 4 IVF-a trebalo bi 10, pa pomnoziti s cijenom postupka -15,000kn?)
3. Raslojavanje stanovnistva na bogate i siromasne - one koji si mogu priustiti odlazak u inozemstvo na postupak i one koji to ne mogu
4. Demonstracije, peticije i ustavne tuzbe kojima cemo se nadam se boriti protiv nedorecenog, neadekvatnog i dokazano loseg zakona (buduci da se isto to s istim zakonom desilo u Italiji)