Pripadam na Sv Duh ali sam imala loše iskustvo na Sv.Duhu i mislim da nema tog zdrastva da me natijera da opet odem tamo. :evil:
Printable View
Pripadam na Sv Duh ali sam imala loše iskustvo na Sv.Duhu i mislim da nema tog zdrastva da me natijera da opet odem tamo. :evil:
Nema tog ministra, ni HZZOa koji će odlučivati o tome gdje ću ja roditi.
Mislim da imamo pravo odlučiti gdje ćemo donositi svoju djecu na svijet.
Pa tako ću ja i po drugi put u Varaždin...
Citiraj:
srecica prvotno napisa
Da, Erika je sjajna i ako definitivno odlućim da je Vž opcija idem tamo zbog nje. Nadam se da me neće vratiti u Zg zbog mjesta stanovanja. Ha Ha. To bi bilo za novine!
Umijesto da napokon srede zakone tako da porod kod kuće uz primalju bude potpuno legalan. Tako bi žene koje se odluče za takav porod rađale na mjestu stanovanja, a "pretrpane" bolnice bi se rasteretile.... i svi bi bili sretni
Ova nova uredba je zbilja bezobrazna...
Naime, ima mama koje zele razne stvari na porodu... npr epiduralnu (koja se u petrovoj moze dobiti skoro pa uvijek ako nisi otvoren vise od 4 ili 5 cm, anesteziolog radi 24/7), rooming in (SD), nesto trece vjerojatno (Merkur ili vinogradska)
I sad uz to sto se ionako jako tesko boriti za neke svoje zelje ili prava sad te jos i ogranicavaju, pa to je za zatvor!!!
Npr ja sam prvo rodila u Petrovoj, vjerojatnost da "dobijes" (vlastitu!!! upravo rodjenu) bebu na prsa je mizerna, kao i mogucnost da opet vidis svoju sasvim zdravu bebu za manje od 3-4 pa do u mom slucaju 22 sata (za vrijeme kojih sam proplakala more) i sad da npr spadam tamo da mi netko kaze da moram ici tamo roditi, i da cu znati da ce mo odnijeti bebu odmah po rodjenju (1 sat s dijetetom my ass) , da cu vidjat bebu najvise svaka 3 sata i vuci se po hodnicima do wc.a na ocigled svima koji prolaze... pa nema te sile!!
:evil:
Da, istina nazalost zene iz drugih gradova mozda imaju samo jedno rodiliste pa su osudjene na njega kakvo bilo sto isto nije posteno, ali ovo za zagreb je zbilja bezobrazno (da uopce ne spominjem koji jadan izbor uopce i postoji... kade nema u funkciji, stolcica nema uopce itd...)
ovu info o uvođenju tog noovg pravila sam i ja jučer čula na tečaju za trudnice ali je sestra koja ga je vodila rekla da se na to ne obaziremo (teoretski mogu zafrkavat ali ako se ne daš, moraju te primit)
govorim iz vlastitog iskustva:
na prvi porod sam htjela na sv. duh a po mjestu stanovanja spadam u Petrovu, došla sam gore (bila sam na pregledu prije kod njih), i pokušali su me otfikarit - srećom, imala sam još dovoljno sabranosti da ne popustim, rekoh: pričekat ću ja tu ispred, uto je došla neka simpa liječnica i odlučila me pregledat i rekla da ne idem nikud jer sam otvorena i rodila sam tamo. Isto je bilo i kod naručivanja za pregled: zvala prvi put - ne može na sv. duh, tu ne spadate, zvala nakon 10 min, javila se druga sestra - zapisala uredno termin i bez problema su me tamo i pregledali
joj cure prepale ste me, nema sanse da idem na sv. duh. uh, nisam znala da cu se s takvim glupostima morat zamarat, taj ministar zdravstva stvarno nije normalan. na srecu znam neke ljude iz vinogradske pa cu onda morat prek spage, a na sv. duh nema sanse nikakve. joj bas me ovo pogodilo.
Evo kaže sandra-zvrk da to samo Vinogradska prakticira na svoju ruku. Možda je to neki hir njihovog ravnatelja. :?
moram priznat da sam se jako uzrujala, previse, samo mi je to u glavi. uzas, jos ce i odlucivat o tome gdje cemo rodit, meni je to strasno. ma nema sanse, ne mogu se zamislit nigdje drugdje, al prepala sam se. jedino me tjesi kaj cu moc povuc " spagu ", al to mi je isto jadno, kod nas nemres nis bez veze il novaca, ocajno, bas sam sad isfrustrirana, stvarno ne mogu sebi doc.
Znam kako se osjećaš jer i ja sam bila izvan sebe par dana kad sam ovo pročitala. Ljuta, bijesna, jadna, isfrustrirana. :( Onda sam odlučila da ću adresu mijenjat ako bude trebalo, ili čučat na prkingu dok glavica ne izađe, samo da ne bude po njihovom. :x Sad vidim da žene i dalje pohađaju tečajeve u drugim gradovima i da ih nitko ne odbija, pa sam se smirila. Bit će to sve ok.Citiraj:
mihim prvotno napisa
nadam se. utjesila si me, mislila sam da nisam normalna - ne mogu ti opisat kak sam bijesna. rodilju sprasit tam " DI SPADA ", ionako smo sve manje vise u strahu za bebice, jos da idemo nekom kom ne vjerujemo, pa ja sam stvarno bez rijeci. i onda se sjetim za kaj su se nasi tate borili, bili u logorima... ma svasta bi rekla, al jos ce me i tu oprat, al ne mogu si pomoc - eto izbrisala ostatak - suzdzala se...........
Ma ni meni nisu dali u Zajčevu jer spadam u Petrovu i onda sam im rekla da su me tam zlostavljali pri pregledu i žena je samo rekla daj knjižicu!
a kaj si bila na pregledu u zajcevoj ili kaj?Citiraj:
bajadera prvotno napisa
ja si cak razmisljam da se mozda i odlucim za zajcevu (i inace spadam tamo), pa mozda upisem trudnicki tecaj kod njih, obidjem radjaonu i sve...
il ak sve bude kak spada i ak mi se bude dalo, nek me muz vozi u varazdin :mrgreen:
al za to su male sanse.
i kaj velis na zajcevu? si zadovoljna?
a kaj si bila na pregledu u zajcevoj ili kaj?Citiraj:
bajadera prvotno napisa
ja si cak razmisljam da se mozda i odlucim za zajcevu (i inace spadam tamo), pa mozda upisem trudnicki tecaj kod njih, obidjem radjaonu i sve...
il ak sve bude kak spada i ak mi se bude dalo, nek me muz vozi u varazdin :mrgreen:
al za to su male sanse.
i kaj velis na zajcevu? si zadovoljna?
ja se uvijek malo mijesam pa sorryte, al ja za merkur ni jednu dobru rijec nikad cula, a crnjake bas necu pred vama koje mislite tamo rodit, al bas sam jucer cula jednu pricu sa merkura. jedino kaj mogu rec, navodno se moze sa muzem i onda na kraju nađu razlog da muz ne moze bit prisutan...
Znam za 3 slučaja unazad zadnjih mjesec dana gdje su tateki u Merkuru itekako bili prisutni na porodu, dapače njihovo prisustvo je bilo vrlo poticano i svi imaju lijepa iskustva.
Bilo bi dobro svaku informaciju uzeti "sa zrnom soli", pogotovo u ovom našem senzibilnijem trudničkom stanju. ;)
ma iskustava ima losih i dobrih, jednako kao i za svaku drugu bolnicu.
pod zadnje sam citala bas dobrih komentara za merkur, al naravno - to ne garantira da cu bas ja imati srece i da ce biti sve super. ili obrnuto.
to vrijedi za svaku bolnicu, pa tako i vinogradsku koju dosta hvale, no javile su se i curke s losim iskustvima iz vinogradske ili varazdina.
drugim rijecima, ne znas dok ne probas na vlastitoj kozi ;)
ma da, u pravu si argentina, nekom je negdje super, drugom koma... meni je bas sestra ispricala za frendicu kaj joj se desilo u merkuru dva sata prije nego kaj sam pisala post, pa mi se i ostalo negativnop odvrtilo po glavi...
Ja sam došla u zajčevu i rekli su mi da tu ne pripadam.Onda sam joj ispričala za Petrovu pa mi je rekla daj knjižicu. A treće sam rodila na Sv.Duhu, nije me niš ni pitala...
Pratim cijelo vrijeme komentare i razmišljanja na temu odabira rodilišta, pa bih se i ja nadovezala.Ne znam koliko se primjenjuje ova ludost da moraš ići roditi gdje pripadaš,ali moram reći da sam ja kao trudnica iz Zagreba doživjela zvjezdane trenutke u novootvorenom rodilištu u Zaboku.(rodila 21.05)Odlični liječnici, svaka čast primaljama (posebno Brankici i Branki) te vrlo ljubazno osoblje.Tijekom poroda su dvije primalje bile stalno uz mene,bodrile,masirale,bile prava podrška.Dobila bebicu odmah po porodu na prsa,bio sa mnom dva sata nakon poroda,MM ga je također odmah vidio,imaju 24 satni rooming in i što mi je najbolje forsiraju dojenje.Žele vam u svakom trenutku pomoći.
:heart:
Zaboravih,moj je mali imao žuticu i to dosta dugu (8dana) i dojila sam ga cijelo vrijeme
ruku na srce, mislim da u svim nasim zagrebackim rodilistima (Petrova, Vinogradska, Zajceva, Sv. Duh) to sve ide ko na traci.
samo da te odrade.
ak imas srece i nisi neka mimoza, uglavnom ces proci ok i biti zadovoljna.
a da moze svuda biti humanije i bolje organizirano, moze. ali nije.
tako je to kod nas, osim ako ne ides privatno.
ali necu nis sudit jos, neg cu kad rodim napisat svoje iskustvo :)
uprapvo zato sto vecin ima stav "tako je kako je" situacija i je takva odvratna. uglavnom...
ja sam u prvoj trudnoci morala u 20. tjednu u bolnicu - muz me odvezao u vinogradsku (tamo smo spadali). jedino sto mogu reci da mi je tih 5 dana oduzelo 5 godina zivota. stavili su me u rodiliste; u sobi jos 4 zene s (blago receno) groznim pricama; bebe dovoze i odvoze na dojenje poput paketa jedne preko drugih; dolaze copori "doktora" kojima se svima moras reskrebeciti; nitko ne pita kako si.... jednom rijeci MESNICA.
tada sam odlucila da cu roditi u austriji, no preko rodinog foruma saznala sam za varazdin i nisam se pokajala.
trebale bismo vise traziti - mozda bismo vise i dobile, a ne stajati kao na traci i cekati svoju sudbinu.
da, tesko je napraviti promjenu, pogotovo u ovakvim banana drzavama, ali nije i nemoguce.
.
ak imas srece i nisi neka mimoza, uglavnom ces proci ok i biti zadovoljna.
a da moze svuda biti humanije i bolje organizirano, moze. ali nije.
tako je to kod nas, osim ako ne ides privatno.
ali necu nis sudit jos, neg cu kad rodim napisat svoje iskustvo :)[/quote]
To je to! ;) Ja sam s prvim djetetom bila uplašena i cendrava i gledale su me kao razmaženo derište. Kod trećeg poroda nisam niš pitala samo sam se smješkala i bile su mrak, dobre i uslužne...
i SD odbija, danas je nekome na telefon rekla da su jednostavno prebukirani i da primaju samo svoj dio grada, nije spominjala Hzzo i pravilnik. tako da ako do sada nista bile na SD na kontroli a ne pripada te im neće vas primit
mene su otpilili prvi put kad sam se naručivala na SD, ali kako sam već ispred napisala, zvala sam za pola sata opet - javila se druga sestra i uredno me naručila :mrgreen:Citiraj:
pirica prvotno napisa
Ista stvar, to kak imaš sreće....
znaci li to da ja iz brela moram u makarsko rodiliste??? :shock: :shock:
lillifee, želiš li nam nešto reći :mrgreen: ?Citiraj:
lillifee prvotno napisa
da je makarsko rodiliste :shock: i da uopce nisu spremni za bilo kakvu komplikaciju i hitnocu.
a ja se već ponadala... :) ;)Citiraj:
lillifee prvotno napisa
Drage cure, na jednom drugom forumu sam pronašla slijedeće, možda malo pomogne.
Poštovana,
vezano uz Vašu bojazan da nećete moći birati rodilište u kojem ćete roditi Vašu bebu, izvješćujem Vas da ne postoji pravilnik o rodilištima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Pretpostavljam je Vaša bojazan proizašla iz pogrešnog tumačenja nedavno objavljenog Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja (10. lipnja 2009. godine, "Narodne novinae" br. 67), čijim je člankom 41., stavkom 3. utvrđeno da bolničko liječenje osigurana osoba ostvaruje, u pravilu, u najbližoj ugovornoj bolničkoj zdravstvenoj ustanovi prema mjestu prebivališta, odnosno boravka koja sa Zavodom ima ugovorenu traženu zdravstvenu zaštitu. Međutim, ističemo da se ne radi o novoj odredbi, već samo o različitoj formulaciji članka rečenog Pravilnika, koji ne zadire u dosad postojeća prava osiguranih osoba za odabirom zdravstvene ustanove u kojoj će se liječiti, odnosno ostvarivati zdravstvenu zaštitu. Napominjem ujedno da osigurana osoba ima pravo na naknadu troškova prijevoza samo do najbliže ugovorne zdravstvene ustanove. Slijedom prethodno iznesenog, ukoliko primjerice živite u Zagrebu, a želite roditi u Rijeci, odredba Pravilnika Vas u tome ne sprječava, međutim nemate pravo naknade troškova prijevoza, budući da u Zagrebu možete ostvariti traženu zdravstvenu zaštitu, odnosno roditi dijete u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi.
Srdačan pozdrav,
mr. D.P. D., dr. med.
rukovoditeljica Odjela za ugovaranje bolničke
i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite
HZZO, Direkcija
Nadam se da se nitko neće ljutiti zbog kopiranja... :)
Lijepo da su odgovorili na upit. :)
Evo cure pastam sa drugog topika, da se ne uzrujavate:
PRAVILNIK O PRAVIMA, UVJETIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA IZ OBVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA ("Narodne novine", broj 120/06, 136/06 i 56/07)
Citat:
1.2. Specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita
Članak 35.
Specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu osigurana osoba ostvaruje u najbližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod najbližeg ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse prema mjestu njezinog prebivališta, odnosno boravka koji sa Zavodom imaju ugovorenu traženu zdravstvenu zaštitu, odnosno u drugoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi ili kod drugog ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse u slučaju iz članka 38. stavka 3. ovog Pravilnika, a na osnovi uputnice koju izdaje izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite:
- obiteljske (opće) medicine
- pedijatar
- ginekolog
- stomatolog.
O potrebi upućivanja na specijalističke preglede i dijagnostičke, odnosno terapijske postupke, osim izabranog doktora iz stavka 1. ovog članka odlučuje i doktor specijalist školske medicine, odnosno doktor specijalist epidemiolog.
Ako osigurana osoba želi specijalistički pregled ili dijagnostičke, odnosno terapijske postupke obaviti u drugoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod drugog ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse, a ne u najbližoj specijalističkoj ordinaciji koja ima sa Zavodom ugovorenu traženu zdravstvenu zaštitu i u koju ju je uputio izabrani doktor, ima pravo na osnovi izdane uputnice (bez obzira koji je ugovorni subjekt Zavoda na uputnici naznačen) ostvariti traženu zdravstvenu zaštitu, s time da nema pravo na naknadu troškova prijevoza, niti pravo na sanitetski prijevoz na teret sredstava Zavoda.
to bi značilo da ipak moraju primiti tamo gdje dožđeš, al bojim se da se to u realnosti ne događa?pa ko će se u trudovima s njima svađati ?i misliti si kako će dalje postupati sa mnom? :/
ja sam rodila u 12.mj na dv.duhu gdje i pripadam a i gdje sam htjela roditi. od prijateljice koje je sad friško tamo rodila a to je i moje iskustvo, znam da ako se trudnica počne već na početku trudnoće kod njih kontrolirati da može bez problema roditi kod njih iako ne pripada a tako je i sa drugim bolnicama no, s obzirom na roomin in navodno se više trudnica odlučuje za vinograd.pa sad valjda više ne primaju one koje ne pripadaju k njima. moja preporuka i iskustva sa sv. duhom su pozitivna jako a roominga se ne treba bojati, pa to je predivno da je beba s vama! no one koje su rodile carskim ili imale težak porod kao i one rodilje koje se kasnije nisu dobro osjećale, bebu im uzmu preko noći.
Vec duze listam tu po forumu cak sam otvorila i novi topic vezano za ovu temu, pa ste me sada utjesile.
Kao prvo cu izprintati ove zakone i spremiti u kofercic za rodiliste:-)
Kao drugo po svim informacijama koje imam skuzila sam da samo Vinogradska to prakticira, tj. odbija pacijentice.
Ja sam odlucila ici gdje zelim, a ne kamo pripadam, trenutno je to Vinogradska i ako me odbiju zamoliti cu ih ljubazno da mi na pismeno daju da su me odbili pa da vidim tko ce potpisati izjavu da me s trudovima nije htio/htjela primiti...Istina je da se zakonski to ne smije jer mi smo hitni slucajevi i nigdje u svjetu se hitni slucajevi ne pitaju gdje zive (samo kod nas)!Citiraj:
Mrva prvotno napisa
A sto se tice pregleda od 36.tj na njih necu niti ici, nisam ni s prvim djetetom isla.
bravo!!Citiraj:
silvy prvotno napisa
ima li tko kakvih saznanja da su nedavno koga otkantali na SD-u? kakva je situacija ako se kontrolirate u priv. poliklinikama koje uobičajeno svoje pacjentice prosljedjuju u to rodilište? pitaju li uopće kad se naručujete u trudničku ambulantu kamo pripadate? ima li tko friški info?
Evo mene su "otkantali" :evil: .
Prije tjedan i pol me moj soc.gin sa hitnom uputnicom na kojoj je pisalo "hospitalizacija", poslala u bolnicu na pregled, radi velikog oticanja nogu (sada sam u 18tj.)
Inače živim na Knežiji (Knežija pripada Vinogradskoj), na osobnoj mi je adresa Savska (pripada Petrovoj), ali sam otišla na SD jer sam i u prvoj trudnoći bila kod njih na nekoliko pregleda i ultrazvuka.
Rodila sam u Rijeci, što namjeravam i ovaj puta, ali za "ne daj Bože", sam ipak htjela biti evidentirana u nekoj ZG bolnici, a SD je bio izbor zbog rooming in-a.
I tako, dođem ja prije tjedan i pol u trudničku ambulantu, a sestra i mlada dr. koja je tada radila me fino pošalju dalje jer ne pripadam njima.
Kako sam se zamalo rasplakala (hormoni :) ), dr. me skoro i primila, tj. ne ona već me planirala poslati drugom dr. negdje na kat ali uz primjedbu da je ogromna gužva i gore te da ne može garantirati da će me i on primiti, ali je sestra inzistirala da ipak odem drugdje jer ja nisam "njihova".
Otišla sam u Vinogradsku i sve obavila za 5min.