Ja sam danas od ocigledno iste lijecnice dobila istu preporuku. Max 0.25 sto je meni nedovoljna doza
Printable View
Ja sam danas od ocigledno iste lijecnice dobila istu preporuku. Max 0.25 sto je meni nedovoljna doza
Znači nije ipak ništa naučila :-(.
izgleda nije
a bez obzira na sve što je kontra toga meni uopće više nije lako popit lijek
anitalu, sigurno si i sama pročitala, ali neka još jednom ovdje:
Ako dojite, nastavite s uzimanjem Euthyroxa u skladu s preporukama Vašeg liječnika. Količina ovoglijeka koja se izlučuje u majčino mlijeko je tako mala da neće imati nikakav učinak na dijete.
Nemoj se gristi dok to piješ! Stvarno nema razloga! :grli:
I ja ću ponoviti po stoti put, ali uz još malo dodatnog objašnjenja, a dajem i jednu dobru stranicu na kojoj se takve stvari mogu brzinski provjeriti.
Kontraindikacija za dojenje su lijekovi koji suprimiraju rad štitnjače (dali bi se majci s hipertireozom) jer se oni u značajnoj mjeri mogu naći u mlijeku i djelovati na štitnjaču djeteta kojem takav lijek uopće ne treba. Levotiroksin, koji nadomješta vlastite hormone štitnjače u situacijama kad ih fali (daju se u hipotireozi), nije štetan za tu bebu ako ga majka prima u pravilnim količinama jer to je praktički kao da je u pitanju njezin vlastiti T4. Svejedno, kao i sa svakim lijekom za vrijeme dojenja, preporučen je oprez - u ovakvom slučaju pretpostavljam da je dovoljno samo pratiti stanje djeteta.
(RxList.com je inače stranica s iscrpnim i pouzdanim podacima o lijekovima, samo što su svi navedeni pod tvorničkim nazivima kakvi se prodaju u SAD-u - tako da je tu levotiroksin opisan s imenom Synthroid, a ne Euthyrox kako se prodaje kod nas. Uvijek se navodi i ime farmakološki aktivne tvari, koja je u ovom slučaju levotiroksin, tako da se tim podacima mogu služiti i oni koji koriste drugi proizvod.)Citiraj:
Nursing Mothers- Although thyroid hormones are excreted only minimally in human milk, caution should be exercised when SYNTHROID (levothyroxine sodium) is administered to a nursing woman. However, adequate replacement doses of levothyroxine are generally needed to maintain normal lactation.
RxList.com
Zapravo, tu doktoricu bi trebalo educirati o ovom pitanju jer stvarno nije baš dobro da majkama preporučuje odlaziti u hipotireozu radi dojenja. Netko bi ju mogao i poslušati i nepotrebno se patiti.
Moja preporuka, a ja sam i sama medicinar pa se ravnam po tome kaj bi mene uvjerilo, je da dođete s nekim konkretnim, vjerodostojnim izvorom na slijedeću kontrolu i date joj da si ga pročita. Po mogućnosti u mirnom razgovoru i s relativno pozitivnim stavom, jer tad su bolje šanse da i ona pozitivno reagira. Psihologija, je l'.
Pojam "konkretni, vjerodostojni izvor" nama medicinarima nije baš širok. Tu dolaze određene internet stranice koje pišu medicinski stručnjaci ili svjetske udruge (npr. ova RxList.com koju sam maloprije navela bi trebala biti OK, meni ju je preporučio profesor iz farmakologije), medicinski časopisi, udžbenici relativno novog datuma i slično. Pisane preporuke drugih liječnika u dokumentima pacijenta isto, pogotovo ako je drugi doktor veći stručnjak za neko pitanje. Koliko god ponekad bilo opravdane, upute iz nestručnih izvora liječnik ne smije (bez provjere) uzimati u obzir.
Mislim da biste, recimo, mogli uzeti onaj papirić koji dolazi uz pakiranje Euthyroxa, sigurna sam da tamo nešto mora pisati o uzimanju lijeka za dojilje, i doktorica bi to trebala uzeti u obzir. Bolje, pokazati joj pismeno mišljenje pedijatra. I nemojte reći "studentica medicine na forumu je tako rekla" :P jer možda sam ja baš dalmatinski barba koji se kuži samo u ribe i zapravo zafrkavam jadne ljude preko interneta... :D Ne znate ni moje ime, ne bum ga ni rekla.
I stvarno savjetujem da s doktoricom na taj način popričate o ovom. :) Ona će i dalje ovak propisivati lijekove dok ne nauči drukčije, a to što vi nju ne slušate neće pomoći drugim ljudima. Vidimo to već na ovom primjeru, suspektno ista osoba već 3 i pol godine nije promijenila stav.