da, još jedna stvar kod Gormita. skužila sam zašto voli one najveće i naružnije. zato jer ga brane od njegovih strahova
mislim ipak da se to da riješiti na neki drugi način, a ne da se uči skrivati iza nečeg ili nekog zastrašujućeg
Printable View
da, još jedna stvar kod Gormita. skužila sam zašto voli one najveće i naružnije. zato jer ga brane od njegovih strahova
mislim ipak da se to da riješiti na neki drugi način, a ne da se uči skrivati iza nečeg ili nekog zastrašujućeg
Samo bi pohvalila tetu. Jako je teško u vrtiću naći odmak od takvih igračaka i igara. Ako i zabraniš donošenje igračaka , oni se igraju igara na temu crtića. Dovoljno je da nekoliko djece bude upoznato sa tematikom tih crtića, pa da se to proširi.Citiraj:
kina prvotno napisa
Ono što i ja pokušavam dok skužim popularnost nekog lika, pogledati crtić jer moram biti upoznata sa tim i onda od toga pokušam napraviti neku produktivnu igru, preusmjeriti je na neki način. Npr. tim igračkama napraviti što ljepši dvorac od drvenih kocaka ili kaširati drvene kutije za njihovu nastambu. Tada zaborave na igračke i stvaraju, kreativni su. Sretni su jer se igraju sa svojim igračkama, a one su u stvari samo poticaj za ljepšu igru.
BIlo je tu svačega, svako malo neki novi crtić, bilo ih je da mi se dizala kosa na glavi. Po osobnoj procjeni kojiput sam i zabranila igračke jer su stvarno bile užas živi.
Što se tiče Ben 10 i sata, nevjerojatno kako se mogu prekrasni kreativni satovi napraviti i onda je to TVOJ sat , a ne nekog Bena, a još se može i naučiti gledati koliko je sati :D
Potpisujem, a isto tako i babyboys. Primijetila bih da je razlika ima li dijete 3-4 ili 8-9 godina. Moji će pogledati Bambija i nešto slično, ali vole i akcijske junake. Cijela škola se igra s Ben10 junacima i s Gormitima, djeca uživaju u tome. Moja djeca se i doma igraju i to vrlo mirno i konstruktivno. Trenutno su Ben10 junaci useljeni u kućicu za lutke, peru zube, jedu, spavaju. :lol:Citiraj:
brane prvotno napisa
Kontroliram što mi djeca gledaju, ali ne nabrijano. Jako pazim da ne gledaju program za odrasle ili neke gluposti za male bebe i da ne gledaju previše, a ovakve crtiće dozvoljavam.
Jedino što mi se ne sviđa je što sa svakim crtićem izađe gomila stvari po dućanima, pa se moraš boriti od kupovine. Tu postupam racionalno - kupim male likove koji se mogu nositi u školu. Dobili su i omnitrikse, naravno. Majice, torbe, velike i skupe igračke ne kupujem.
Moji su sad već veliki i "cijepljeni" pa drugoj djeci prodaju pamet o superjunacima iz crtića.
Umjesto televizije crtaju si stripove sami, a tv je nužno zlo za kišne dane. Lako stvara naviku, krade vrijeme za kreativne aktivnosti i slično. I uopće nije važno da li je u pitanu Ben 10, Bratz, Gormiti ili bilo kaj drugo.
Oprezno s tim! Moji su neki dan sami gledali Shreka 2 (snimljenog, 2 dana prije nego je bio na rtl-u) i onda mlađi kaže starijem "ODBIJ!" za vrijeme ručka. :shock: Naravno da smo ga pitali odakle mu to... Rekao je da je iz Shreka. No, trebalo je puno puuuno truda da se vratimo na scenu, razmotrimo što je rekao, da li je to trebao reći, da li je to pristojno i kako je trebalo reagirati. Svaki put kad dozvolim klincima da nešto gledaju bez nas, obično "ugazim" u tako neku situaciju koju poslije treba ispravljati.
Daklem, tv u malim količinama i ISKLJUČIVO uz nadzor odraslih. I nije me briga tko je Benten. Nit znam nit me zanima. Nije da baš branimo, ali ne pridajemo pažnju. A ako nama nije važno, i djeci će biti puno manje važno.
moji su gledali šreka, reprizu u nedjelju popodne. ali T je izvukao neke druge zaključke vezane uz požrtvovnost i ljubav. taj odbij mu nije zapeo za uho/oko. J je zapamtio samo "budiiii doooobar" od divovskog keksa.
biće da je to zato jer gledaju previše nasilnih crtića, pa im ovo nije tako neobično.
jučer je T iz dosade napravio kuću od kutije za cišpele za mikro figure. i izradio ormare, police, stol, krevete , čak i wc :lol:
postoji način na koji se gleda tv u našoj kući. promišlja se. znači, mi pričamo o viđenom, bio to transformirani benten, mutirana živad , otopljen keks ili vijesti u 5.
na kraju krajeva, i štrumpfove objasnim i razjasnim.
Citiraj:
mislim ipak da bi se itekako trebalo poraditi na cenzuri crtića na televiziji. sve je to lova, nude se serijali koji imaju najviše toga za prodati u dućanu koji ih financira - namjerni marketinčki inženjering bez trunke smisla za umjetnost i kreativnost
a umjetničkih i pametnih crtića ima johoho
ja bi rađe cenzurirala neke druge stvari na tvu koje se bezočno serviraju odraslima i indirektno utječu na djecu. ali nećemo talasat.
i kralj lavova, nemo, jurić, raznorazne princeze i sva ostala disney čudesa imaju svoj popratni marketing koji je puno agresivniji i zlostavlja nas godinama svojim prenabrijanim cijenama i besmislenošću artikala.
mi gledamo. crtić nije loš - kao i svaki nosi liniju dobra i zla i naravski navijamo da dobro pobijedi kako je to i u svim mitološkim pričama odvajkada.
malo jest nabrijan, ali sve je danas. ne vidim kako se štititi od današnjeg načina života osim da i ja sudjelujem u njemu i tumačim usput.
i ja bih voljela da imamo crtić u 7:15 kao kad sam ja bila mala a da se ostatak dana ispuni maštom i kreativnijom zabavom. Danas klinci imaju i mobitele i igrice i crtiće od jutra do večeri. Roditelji doziraju. Ja sam izabrala neku opciju koja mi je prihhvatljiva, još uvijek potičem kreativnu zabavu ali sudjelujem u trendovima kako bih zadržala autoritet da mu i u tim trendovima mogu objasniti što je dobro a što zlo.
Tako mene Roko zove "štreberice" jer sam mu kroz Ben10 objasnila šta to znači i da nije ništa ružno, i da je Gwen baš prava faca što sve zna i puno uči, pa kad Ben upadne u nevolje ona mu pomogne s nečim što je naučila u školi. Kao i ja njemu, uostalom. Tako je on Ben a ja Gwen. :)
Marin gleda BEN10.
I ne samo to :roll:
Ima omnitrix iliti ben10 sat-djelo bake1
ima ben10 karte, majicu, figure-baka2
ima i koju figuricu koja je moje djelo, došla u kuću otprilike kad i seka :mrgreen:
To je in u vrtići i dijete žicalo ko rođendanske poklone-a bake ko bake:)
crtić je-a ko i svi njemu slični-spidermen i ini.
Meni je samo važno da pričaju standardnim jezikom, ne govore klingonskohrvatski s kineskim naglaskom ko ninja kornjače :roll:
ko i kod nas:)Citiraj:
Crvenkapica007 prvotno napisa
on je Ben, ja Gwen, tata je dida Max, a mala seka je onaj mali koji ulazi u kutije pahuljica, da nadje zlatnu sumoborac kartu :lol:
Navečer poslije pranja zubića legne u moj krevet i dere se: Gweeeeen,štreberice, dodji mi ispričaj sve šta znaš :lol:
Jako mi se sviđa Crvenkapičin post :)
Hm, osim toga da li u crtiću govore o borbi dobra i zla treba obratiti pažnju i na to koliko je atraktivno zlo prikazano (sjetite se samo filmova "protiv" droge koji su postali najpopularaniji među onima sklonima drogi), da li Dobar pobjeđuje pomoću dobra ili pobjeđuje Zlo njegovim oružjem. Da li je glavni lik u crtiću ipak samo Snaga i Moć uz pomoć ekskluzivne magije koja nije dostupna svima. Sljedeće na što obavezno treba paziti je to da se na kvalitetu montaže slike i tona, vrstu glazbe i estetike djeca navikavaju - pa ako od malena gledaju trash kvalitetu produkcije nemojmo se čuditi ako im usprkos našem visokom obrazovanju bude bliži spot jasmina stavrosa.
Mislim da je obaveza roditelja da biraju i što će njihova djeca gledati i koliko dugo.
Djeca moraju proživljavati kroz maštu i negativne i pozitivne osjećaje, ali na način koji ima čvrstu etičku vertikalu i emotivnu podršku roditelja odnosno odgajatelja. Zato mnoge priče i bajke prije invazije animiranim trashom i nisu imale klasični hepi end nego je ostavljeno roditeljima da utješe dijete i pomognu mu u prohvaćanju negativnih osjećaja koji jesu dio života. Ovaj eskapizam u čudovišne čarolije i modne ružičaste fantazije ne služe ničemu osim tome da netko na miru skuha ručak dok je dijete osjetilno hipnotizirano. Što je isto tako povremeno u redu, ako je nužno i ako znamo da nam je obaveza pobrinuti se da je to iznimka, a ne pravilo. ni ja nisam imuna na isto.
Mi čitamo i Ilijadu i Odiseju i Stari Zavijet i tradicionalne bajke i trudimo se da Do u svojoj herojskoj fazi upozna heroje koji su upisani mnogo izvornije u našu kulturu i svjetonazor nego neka marketinška psihološka brljotina za izvlačenje para.
Od trasha Do ima dozvolu za ninja kornjače, a Di za Barbie ali rijetko to gledaju jer im uvijek prije ponudimo a je to, asteriksa, disneyeve stare klasike i sl.
Nisu naviknuti na brzu montažu i Do je tražio da izađemo iz kina na Autima jer mu je bilo preglasno i zamorno.
Najdraži rezultat naše cenzure mi je to da Do fućka klasične melodije iz crtića i kad čuje istu na cd-u viče "to znam"
U vrtiću gledaju svakave užase, ali zato tamo provodimo malo vremena i pričamo o tome što su vidjeli.
ja sam dijete odgojeno na grčkoj mitologiji i grimmovim bajkama. i bogami, ne bih to ponovila na svom djetetu. osim ako mu ne želiš do detalja objasnit grčke bogove. a onda je sve ostalo mila majka prema tome. čak i sexy-teletekt stranice
ja sam dijete odgojeno na grčkoj mitologiji i grimmovim bajkama. i bogami, ne bih to ponovila na svom djetetu. osim ako mu ne želiš do detalja objasnit grčke bogove. a onda je sve ostalo mila majka prema tome. čak i sexy-teletext stranice
He he he... ovo razumijem!Citiraj:
magriz prvotno napisa
Moj stariji bježi od toga ko vrag od tamjana, ali mlađega zanima, takav je tip. Pa mu je teta po narudžbi nabavila slikovnice... Sad već sam čita, ali to je jedna od stvari koju tu i tamo čitamo zajedno, da možemo djetetu objasniti. Dijelim mišljenje da to nije bezazleno, odnosno dijete treba imati pomoć i nekog odraslog pri ruci kad se bavi time. Ma isto kao i tv. Naše je da nadziremo (ne mora to biti napadno) što klinci rade i po potrebi usmjeravamo.
a kakve sad veze ima obrazovanje roditelja sa glazbenim, filmskim i inim ukusinma djeteta. eto, ja od majke povjesničarke i oca kemičara postala pankersko piskaralo
Možda ne spada u temu, ali ja svom sinu pričam npr. Crvenkapicu i Ivicu i Maricu na svoj način. Uglavnom, vuk ne pojede ni baku ni crvenkapicu, Ivica i Marica se se ne nađu u kući zločeste vještice koja hoće pojesti Ivicu...
Uglavnom, mislim da mu to tak ispričam da bi imao noćne more. Mi imamo (barem za sada ) svoje verzije tih priča, a uglavnom mu pričamo priče koje sami izmislimo. Nekad izvučemo neku pouku, nekad samo pričamo.
Najdraža trenutno mu je o malom i velikom traktoru, i o Suncu i Mjesecu.
A kaj se BEN Ten-a tiče - moja kćer je dobila neke karte na tu temu. To je sve što znam o tome. Maleni ionako skoro pa ne gleda TV (osim Pika).
Već se je pričalo o utjecaju bajki i tv programa za djecu (na nekoj ivaričinoj temi, sjećam se), ja svakako nisam kompetentna davati ocjene kako to može utjecati na djecu, imam samo vlastita sjećanja.
I ne pamtim nikakve noćne more ni od Grimma ni od grčke mitologije, nije me budilo ni vještičino pipkanje Ivičinog prsta da vidi je li se dovoljno utovio niti bacanje zle maćehe u bačvu punu zmija (Perrault). :/
Zar sam iznimka? :mrgreen:
NisiCitiraj:
Svimbalo prvotno napisa
takvi krajevi bajki imaju svoju funkciju i nema ih svrhe mijenjat.Citiraj:
smajlić prvotno napisa
Pa zašto onda danas djecu treba tako (prekomjerno) zaštićivati? I- od čega? Malo mi je to too much... :/
Možda si i u pravu, ali rekla sam - za sada - ostajemo kod svoje verzije, jer znam da bi se on bojao. Točno znam kako osjeća i razmišlja i znam da bi se bojao.Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
Zato, ponavljam - za sada - ne pričam u originalu.
To se i ja pitam...a pitam se i zašto bi baš sve što klinci gledaju/čitaju/rade moralo biti edukativno...Meni je čist normalno da za razbibrigu pogleda i neki needukativni sadržajCitiraj:
Svimbalo prvotno napisa
pa recimo jer djetetu od 3 godine baš i nije milo slušati kako je vuk pojeo bakicu i crvenkapicu, a onda je došao lovac luka, rasparao mu trbuh, izvadio ih žive, natrpao mu kamenje pa se vuk utopio kad je puio vodu u potoku.
i moji starci su meni mijenjali završetak. i ja to radim svom djetetu. kako bude rastao, priče će bit bliže originalu. ali sad mu definitivno ne treba toliko agresije
a za ostalo zaštićivanje - neki brane tv uopće, neki samo neke crtiće, a neki i druženje s drugom djecom zbog mogućeg lošeg utjecaja
Dakako! ;)Citiraj:
yaya prvotno napisa
Za početno čitanje najbolja udica su needukativni sadržaji... u naše vrijeme Blek Stena i Komandant Mark, a sada.... pa može i Ben 10, iako moj stariji više voli Yu-gi-oh a onda i Pevecove i Merkurove kataloge, a mlađi Power Rangers :roll: !
Našli su i neku tatinu knjigu viceva o plavušama, koju je ovaj morao sakriti i nadomjestiti neku s manje eksplicitnih sex-sadržaja! ;) Sva sreća da je kolega nabavio neku sličnu crkvenog podrijetla, koja je baš primjerena za dječurliju jer vicevi nisu pretjerani...
Da, ekstrema koliko hoćeš... Ponovno podsjećam na svoju već dosadnu teoriju da se stvaranjem staklenog zvona djeci radi medvjeđa usluga. Ali već je to na prethodnoj stranici lijepo sumirala piplica metodom ograničene minutaže, koja mi se, s potrebnim modifikacijama, čini primijenjivom na sve :)
ali zašto onda uopće pričate djeci Crvenkapicu
ako smatrate da nisu još zrela da je čuju?
nije da me se tiče, hehe ;)
to o rasparanom trbuhu je ionako više nama strašno jer si mi predočavamo to realističnije. djeci u dobi od 3 godine jednako je apstraktno rasparivanje trbuha, izlazak bebe iz mame ili kako ta beba uopće uđe u mamu.
njih štiti njihova mašta u kojoj je moguće da se vuk probudi tako zašivenog trbuha punog kamenja, isto kao i to da Crvenkapa Baka i Luka na kraju zajedno popiju vino...
mislim da smjenjivanjem kraja mi ne štitimo djecu, već izlažemo većem strahu i razočarenju kad ga jednom čuju. I ja sam mijenjala. Onda me je moj tata pitao što ga(sina) toliko štitim (općenito), ko da neće kad-tad doć u doticaj s (vukom, ben10, bilo čim). Zar nije tvoja dužnost da ga ti uputiš u opasnosti života i naučiš kako da se s njima nosi?
eto. pa sam prestala :)
neka djeca idu u jaslice/vrtićeCitiraj:
Ne mora nužno značit da djeci takve bajke predstavljaju traumu. Djeca drugačije to gledaju nego mi. Naš pristup je taj koji djeci stvara traumu...
Ja se sjećam jednog svog sna o Crvenkapici iz rane predškolske dobi - mene i moju baku progutao je vuk, a srećom progutao je i stari radio, pa nam nije bilo dosadno dok nije došao susjed sa velikim njemačkim ovčarom i sve nas spasio iz vučjeg trbuha!
Kad je meni Janko prvi put rekao rekao za Ben 10-a ja sam mislila da pokušavam reći Batman. :roll: .
Ali brzo sam saznala kaj je to. I nisam baš nešto oduševljena. Spiderman mi je draži.
Ovdje su mi neka čudovišta, agresivna muzika... :/
Eto, Peterlin i Crvenkapica su to lijepo rekle (Peterlin, san je super :lol: )
peterlin, super ti je san :lol:
meni je od spidermana ipak draži benten. svemirci su mi milijin od kriogenetički mutiranih čudovišta
Neeee, pa muzika je baš super...mi svi pjevamo i plešemo... :bouncing: :D :bouncing:Citiraj:
ana.m prvotno napisa
"Sudbina je htjela da se baš iz svemira
na ruku dečka običnoga spusti naprava
zbog čije moći život mu se promjeni za tren
BEN TEN..." :sing:
i mi plešemo na tu pjesmicu, čak je i J naučio tekst
Zašto teme o crtićima uvijek, prije ili kasnije, završe na klasičnim bajkama i pokojnoj braći Grimm :?
Pričanje bajki (naglašavam: pripovijedanje, ne gledanje ekranizacije u vidu crtića) ima važnu funkciju u odrastanju i emocionalnom sazrijevanju djeteta. Sad, hoće li neko dijete preferirati Crvenkapicu u ovoj ili onoj verziji, ovisi o više faktora, ali me nitko ne može uvjeriti da su crtići s agresivnom animacijom i jakim zvukovima (zanemarimo sad sadržaj) isto što i bajke o Crvenkapici i vuku.
(za ilustraciju: A. je Crvenkapicu čuo bezbroj puta i nikad nije reagirao na kraj. Ali bogme kad je na prošlogodišnjem Animafestu gledao crtić o Crvenkapici, uplašio se i tražio da izađemo van iz kina. Vizualne predodžbe mnogo su jače i sugestivnije od pripovijedanja/čitanja.)
dovoljno je samo uguglati "utjecaj crtića na djecu", pa da vidiš kako je to sve "bezopasno"
izdvajam samo jedan članak sa skole.hr
http://new.skole.hr/roditelji/zaniml...=771&mshow=355
meni nije normalno da se djeca "zabavljaju" i igraju na taj način, jer koliko sam vidjela u svojoj okolini, djeca imitiraju i igraju se non-stop svojih junaka
još nisam doživjela da kad dođem u goste da su mojim dečkima prijatelji ponudili lego kocke, autiće, bagere....bilo šta, samo su tu mačevi, pištolji, akcijski junaci...
a o čemu djeca danas razgovaraju? šta su vidjeli u crtiću, kako je onaj onog tresnuo, mama mu mora kupiti još ovog...Kako znam? Jer volim popričati sa djecom, a uvijek je ista tema. :/
Primjetila sam još jednu stvar, zašto roditelji djeci daju takve crtiće, igračke...
1. da bi se djete uklopilo u društvo (to roditelji otvoreno priznaju)
ili
2. ako je diječak malo povučen, mirniji, e onda to tate naročito smeta, pa nakupuju sve i svašta, jer njihov dječak mora biti frajer, a ne tu neki njonjo
Neću vam više tupiti, jer imam isti osjećaj kao kad nekoj mladoj mami pričam o prednostima dojenja, nošenja...a ona me gleda i :roll: šta sam se ja toliko nabrijala, pa valjda ona zna šta je najbolje za njeno dijete, pa da umjetna hrana ne valja ne bi toliko dugo bila u upotrebi, pa i ona svoje dijete voli...
Ne znam tko ima jači lobi, umjetna hrana ili akcijski junaci. :P :P
djete=dijete
diječak= dječak
dalje neću ni gledati :oops:
Ne samo Crvenkapicu, mm ima verziju Zelenkapice :lol:Citiraj:
I uopće ne mislim da se tu radi o pretjeranom zaštićivanju djeteta samo zato kaj mijenjam kraj priči? Pa ionako svaki put bude drugačija priča, i tijek i završetak, jedino smo eto zadržali neke glavne likove. Mislim da mi dijete ne raste pod staklenim zvonom zbog toga, to mi je fakat smiješno kad čujem. A kako ću osjećati da mi je dijete spremnije čuti i one "krvave dijelove", onda ćemo polako pričati u tom smjeru, pa kad dođe u prvi razred za 4-5 godina neće još uvijek misliti da su baka, Crvenkapica i vuk pili čaj i igrali se skrivača.
A btw, moja kćer je druga priča, ona može sve "podnijeti", njoj nije bilo nikad potrebno mijenjat original.
I da, ja sam jedna od onih koja je sanjala vukove po noći da me hoće popapat :lol:
a o čem bi ti pričala sa djetetom od 4-5, pa i 8 godina? o globalnoj krizi ili svinjskoj gripi?Citiraj:
bundevica prvotno napisa
dobro da jedan crtani poništava tri godine dojenja. tak sam ja shvatila ovu tvoju usporedbu. benten= umjetna hrana.
a to je prenabrijano
o čemu pričati?
mi pričamo o onom čega se igramo, a igramo se života (građevinarstvo, vatrogasci, poljoprivrednici, botaničari, astronauti, veterinari, škole...)
sve teške teme :roll:
bravo bundevice!
problemi se u crtićima tipa spiderman rješavaju (ako se uopće riješe, a ne ostane zamuljano) na vrlo upitan način uz korištenje mnogolikog nasilja.
evo imam primjer predivnog rješenja prilično nasilnog problema (sada ćete se smijati) - ako je netko gledao Krteka u gradu. Radi se o velikom problemu, prisutna je takva tuga da meni dođe da se svaki puta rasplačem, no uspije se sve riješiti i točno se zna tko su negativci a tko pozitivci. a uz predivnu muziku, lijepe likove, lirsku priču i osjećaj topline prijateljstva koji ostane
(e, jesam sentimentnjak :saint: )