blackie prvotno napisa
Evo, mi danas bili kod Sabola na kontroli (reko nam je kad je curka imala 6 mj. da dođemo nakon što napuni godinu da je još jednom pogleda, da vidi kako hoda i otpravi je u svijet...) i baš sam ga pitala za govor jer je i mene brinulo što s 14 mjeseci ima jedva 10-ak riječi i baš nije sklona ponavljanju riječi za nama (uglavnom, zabrijala sam malo, još sam valjda panična jer je imala dijagnozu blagi dystoni i vježbali smo, iako sporadično jer nije trebalo više, do njenog 9. mjeseca).
I kaže mi lijepo čovjek da kod tako male djece razvoj govora nije linearan, već akcelerantan - više izgleda kao 'ništa, ništa pa odjednom veliki skok'. U toj dobi najbitnije je da dijete razumije i komunicira na bilo kakav način, a paničariti treba ako nakon navršene 2 godine govor još nije adekvatno razvijen, tada se preporuča logoped.
I ponovio je ono što sam već negdje pročitala - ako su motorički napredniji, tada govor malo čeka po strani, jer dok se jedno od tog dvoje razvija, drugo stoji. Pa eto, probajte malo gledati jesu li vam djeca možda nešto spretnija od tih brbljavih vršnjaka s kojima ih uspoređujete pa možda i u tom grmu koji put leži zec.
Naša cura se (unatoč dystonom) zapravo pokazala motorički iznimno napredna, spretnija je od većine vršnjaka (pa i nešto starijih od nje)