kod nas ne postoji moj ili tvoj novac, samo "novac na mom računu" i "novac na tvom računu"...
možda se nešto promijeni kad ja počnem radit, zasad sam studentica pa sam pola na njegovoj, pola na roditeljskoj grbači...
Printable View
kod nas ne postoji moj ili tvoj novac, samo "novac na mom računu" i "novac na tvom računu"...
možda se nešto promijeni kad ja počnem radit, zasad sam studentica pa sam pola na njegovoj, pola na roditeljskoj grbači...
Čemu vam služi crni fond i koliki bi on morao biti?
Buffer za preživjeti minimum 3-6 mjeseci ako tko ostane bez posla (npr. mm i ja smo u istoj firmi i ako se kaj dogodi, svi smo u banani) dok se ne nađe novi izvor prihoda.Citiraj:
Maruška prvotno napisa
Imamo svaki svoj račun, ali ne gledamo na to kao na "moje i tvoje novce". Stanarinu i račune plaćam ja sa svog računa internet bankarstvom jer je njemu to lijeno. Špeceraj uglavnom podmiruje on, ali nekad znam i ja.
Crni fond kao takav nemamo, ali kod mene na računu uvijek ima cca 2,000 kuna viška što mi je ostajalo malo-pomalo od plaće nakon što bih platila stanarinu i režije pa se nakupilo. To ne diram ako baš ne moram. Nemam pojma koliko on ima novaca na računu, iako mogu u svakom trenutku uzet njegovu karticu ili token od internet bankarstva pa pogledat, ali me ne zanima.
Nisam baš sklona nekim impulzivnim kupovinama, ali mi se dogodi da tu i tamo nešto kupim, češće djetetu nego sebi. Nezamislivo mi je da se za takve stvari moram pravdati mužu ili da ih nedajbože skrivam od njega. Isto vrijedi i za njega. Nekad znam malo jamrat kad si impulzivno kupi neku glupost, tipa miša za 700 kuna, ali zapravo me to ne smeta. Jamram tek tako reda radi :mrgreen:
ja sam se ufurala u zadnje vrijeme da sam nudist. :mrgreen:Citiraj:
Angie75 prvotno napisa
Ja sam kronični pesimist tako da imam svoj "crni" fond za ne daj Bože situacije. To nije naša zajednička štednja već baš novac koji stoji sa strane. Bez toga se ne osjećam ugodno i to je nešto što imam od svoje 15.god (naravno tada s manjim iznosom).Citiraj:
Maruška prvotno napisa
Cilj nam je bio da naša štednja pokriva trošak Podobnika i 6mj. mog ne-rada - tako da imam mogućnosti ostati na eventualnom drugom porodijskom godinu dana :)
MM je dosta kak bi se reklo šparna ( škrta ) osoba pa on vodi sve financije ( tj. zapisuje po papirićima ) a to znači i da me zahebava ak misli da sam kupila nešto što je u drugom dućanu ( 500 km dalje ) jeftinije pol Kn :roll: , a majke mi, taj čovjek zna sve akcije u gradu Zagrebu :shock: . Inače, za gluposti tipa cigarete, kava, novine imamo svak svoj đeparac i to onda trošimo kak nas volja bez opravdavanja na što je otišla lova. Ja nemam crni fond, ali se iskreno nadam da ga ima MM :mrgreen: . I da, novci su nam zajednički ali ih svatko drži na svom računu s tim da je moja kartica u večini slučaja kod muža jer ja iz principa više nejdem u velike shopinge ( draže mi je da ja njega maltretiram :x :mrgreen: ).
Ovako i kod mene, slično, samo što MM oduvijek zna moj PIN i nosi moje kartice kad mu trebaju, a ja njegove ne jer me ne zanimau.Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
Imam crni (ali bijedni :cry: ) fond jer je MM takav financijski inspektor...... kakva Porezna uprava, kakav USKOK, taj svaku lipu triput prevrne, a već smo na drugom topicu raspravili što je muškom mozgu sve skupo.
Dakle, naše babe nisu bile glupe!
Tekuci su nam racuni potpuno transparentni, nasi tokeni stoje u ladici i znamo im pinove oboje.
Koliko tko ima u novcaniku znamo otprilike makar me dragi ponekad zna iznenaditi pa izvuci koju novcanicu kada ja mislim da smo svorc :mrgreen:
I ja i MM smo užasni ekonomisti-nikad ne znamo na kraju mjeseca koliko smo na šta potrošili, niti se trudimo sve to upratiti. Novac nam je zajednički, s tim da ja uvijek žicam od njega i za neke svoje ''prohtjeve'' ( koji su,uzgred budi rečeno, skromni :saint: ). S njegovim novcem plaćamo račune,vrtić,kredit...sve ... jer sa mojih otprilike 1500 KN ,kad preračunam iz KM, a koje dobivam dok sam na porodiljnom , ne bismo mogli NIŠTA!
kod nas svatko ima svoj račun i svoj novac. ustvari, ja se više furam na ono: moj novac je moj a tvoj je zajednički... nekak smo se podijelili (ne baš pravedno, ali je u moju korist) oko plaćanja računa i kredita. plaćanja idu proporcionalno s primanjima - ja zaradim manje, pa manje računa i platim :mrgreen:Citiraj:
icyoh prvotno napisa
nemam pojma ni u jednom trenutku koliko mm ima love na računu, a bome ne zna ni on za moj. ne znam njegov pin, niti on moj (zato jer ne pamtim tak dobro), nemamo punomoći, ali ako nam nekaj treba ja mu velim pin i on ode s mojom karticom...
ja crni fond nemam, ali bilo bi mi drago da ga mm ima, iako trenutno ne znam za to :mrgreen:
svoje osobne troškove ne opravdavam, osim ako nekad ne prekrdašim pa me on mora lagano "spasiti". niti ne tražim da on meni specificira di troši svoj novac. tak dugo dok imamo za sve kaj treba u kući - ne pitam ga ništa.
XCitiraj:
Bipsić prvotno napisa
Svaki imamo svoj racun i troskove smo nekako podjelili. Ja placam rezije, dadilju, tjednu nabavku hrane. Velike investicije suprug na sebe preuzima (oprema za stan, odrzavanje stana, auta itd.). Ne prebacujemo novce, kad jedan drugom uzmemo novce iz novcanika tu nema vracanja. Godisnje odmore, putovanja i sl. zajedno placamo za neke posebne stavke se dogovorimo. U principu nam ovaj sistem dobro funkcionira, jedino sto je suprug razumniji s nofcima nego ja :oops:
Mi imamo punomoć jedno drugome na račune pa tako često plaćamo s karticom koja nam je prva pod rukom, ime ne gledamo. A za kreditne kartice znamo jedno drugome potpise, iako ni to nitko ne gleda. Pinovi su nam jednaki, da ne dolazi do zabune na bankomatima i da ne pamtimo previše brojeva.
Ne opravdavamo jedno drugom troškove, a i ne znam baš kako bi npr. MM mogao kupiti neki novi komad robe, a da ja to ne primjetim. Ili npr. da se ja ošišam, a on ne primjeti (tad on ima problem drugačije naravi :mrgreen: ).
To je super, kak se to napravi? Meni PIN stigne doma u koverti, nisam znala da možeš birati? Kakva je procedura da dobiješ PIN koji želiš?Citiraj:
Pcelica Mara prvotno napisa
Zavisno o tome omogucava li to banka. U mojoj (Splitska) jos ne moze, ali je u planu (promjena PINa na bankomatu). Je zgodno, ali umanjuje sigurnost.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Zagrebacka banka to ne omogucava - PIN koji dobijes ostaje zauvijek i ne moze se na zahtjev promijeniti (ne samo da ne postoji usluga, vec je tehnicki neizvedivo u sistemu). Mijenja se samo ako se promijeni cijela kartica (recimo kao izgubljena, pa su joj i brojevi novi), ali i u tom slucaju je PIN nasumican.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Za druge banke ne znam (ali mislim da Privredna i Raiffeisen isto ne omogucavaju promjenu).
naša banka ima mogućnost promjene pin-a na bankomatu,
samo neznam koliko puta ga je dozvoljeno mijenjat.....
(Međimurska banka....)
Evo, već si dobila odgovore. Promijeniš pin na bankomatu, vrlo jednostavno, naravno - za to ti treba onaj pin koji dobiješ u kuverti. Mi smo u OTP banci.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
I ne vidim zašto bi to umanjilo sigurnost, nismo ni mi blesavi da stavimo 0000 ili 1234, mi imamo svoj broj ;)
Svi novci su naši. Da nije tako ja bih bila u nezavidnoj situaciji :mrgreen: (nezaposlena). Naravno tako je bilo i dok sam radila. MM izvlači iz pazara (privatnik) pare za njegove troškove (gorivo, delovi za auto, klopa, štajaznam...) a mesečnu zaradu obavezno da meni i sa time ja raspolažem (dete, kuća, moji troškovi). On je raspinik, ali srećom ja nisam pa odvajam u koverte: za more, za nov auto, za crne dane.... Mada.... kad zaškripi potrošimo i to :/
OT - U mojoj staroj firmi smo imali svatko svoju šifru (i bilo je strogo rečeno da pasword mora biti kombinacija velikih i malih slova i brojeva da kao bude sigurna).Citiraj:
I nakon pola godine imali IT kontrolu i ispade da je od 40ak ljudi njih 20 ima pasword Zagreb1, a njih petnaestak (ja također) svojeime1. Ostalih nekoliko je imalo ime djeteta, a samo jedan jedini (kompjuteraš) neku kompliciranu zaporku.
Nisam to ni mislila, nego ako pet kartica ima isti PIN, u slucaju kradje i na neki nacin otkrivanja PINa, sigurno je teze otkriti pet razlicitih PINova nego jedan koji vrijedi za sve, zar ne?Citiraj:
Ma znam, ali kojem bi lopovu palo na pamet da sve kartice imaju isti pin (ako ne čita rodin forum).Citiraj:
summer prvotno napisa
Osim toga, kod mene je moja kartica od tekućeg i punomoć od MM-ove, kod njega isto tako - nisu sve zajedno.
Inače, mi taj pin koristimo i za mobitel pa čak i na onoj bravi na kuferu itd. I nikad nema zabune koji nam je pin, stvarno je praktično.
Sad se stvarno nadam da lopovi ne posjećuju rodin forum :mrgreen:
Skoro svakom.Citiraj:
Sve si napisala, osim onog najvažnijeg - koji ti je pin? :?Citiraj:
Datum rodjenja? ;)Citiraj:
Moover prvotno napisa
Može i na pp, ne moraš javno... :mrgreen:
Ma dajte, ne rušite moju teoriju praktičnog pina.
Sad ću morati izmjeniti sve pinove i nositi ih napisane na papiru da ih ne zaboravim. Naravno papirić ću držati uz karticu, kao i moja mama (i nikako da joj objasnim da joj to nije pametno).
Mi očito još uvijek vjerujemo da ljudi ne kradu, ali kad čitam ovaj forum... ne znam bome, ona šilterica na susjednom topicu, pa sad vi pokušavate od mene izvući pin...
Sad ne smijem više pisati da ni kuću ne zaključavamo, tražit ćete adresu ;)
Sve je zajedničko, ja znam njegove pinove on zna moje, cash stoji kod njega ja nosam kartice i na kraju dana se vodi evidencija troškova......i tako kontroliramo koliko potrosimo, nekako si rasporedimo za cijeli mjesec ( nekad uspije nekad ne :lol: ) pa se vodimo time.....
Nama je od prvog dana zajedničkog života sve zajedničko. MM dobije plaču na ruke i to dosta dana prije mene pa se od njegove plače poplačaju svi računi i obavi veeelika spenza, a moja plača kad dođe ide za stanarinu (podstanari smo) na kraju mjeseca i za još neke izvanredne troškove ako ih bude, a ako ne što ostane ( a to je neka sića) to nam je zajednički crni fond. I ovako smo jedino u mogučnosti opstati iz mjeseca u mjesec bez minusa, upotrebe kartica i čekova.
Oboje imamo međusobne punomoći i uvide u račune putem internet bankarstva, a radi jednostavnosti kad moja plaća sjedne na tekući (obično desetak dana nakon njegove) prebacim je na njegov račun da se ne zamaramo oko podizanja novaca s dva računa. Dakle, moglo bi se reći da trošimo s jednog zajedničkog računa i bez onog "moje" "tvoje".
Oduvijek je sve zajednicko...zajednicko bogatstvo, zajednicki dugovi...
Imamo svako svoje račune na koje sjedaju plaće, ali dogovaramo se oko trošenja. Ja recimo uvijek plaćam račune i to sve (vrtić, prije i čuvalicu, režije), a on nas prehranjuje :mrgreen:
Novac je praktički zajednički, iako je na posebnim računima.
Tajni fond nemam.
Ne volim one kase- da sve stavimo na hrpu. Onda bih stalno se morala opravdavati :mrgreen:
Ovako ja imam "svoje".
Ma nama i donji veš stoji u istoj škrabici, a lova uvijek u jednom novčaniku. Mi idemo tako daleko da ne samo da znamo pinove jedno drugom, nego i passworde na mailu i facebook-u :mrgreen:
Imamo frendove koji funkcioniraju meni skroz neshvatljivo. On njoj napominje da joj je posudio 400 KN prošli mjesec za frizuru, i da mu treba pa ako mu može vratit što prije :?
Kod nas je sve zajedničko, još od studentskih dana kada smo zajednički odlučivali na što potrošiti zadnjih 5 kuna - na cigarete ili kruh (ja sam se tada naučila peći kruh :mrgreen: ). Danas s razlikom što više ne pušimo sve je ostalo isto. Zajednički kupujemo sve - od šarafa do šalica za kavu, to nam je postalo normalno i o svim troškovima se zajedno dogovaramo. To se pokazalo vrlo praktično jer je uvijek jedno hladne glave što se tiče impulzivne kupnje (onog drugog).
Imamo jednake plaće, ja kredit za stan, a on za auto tako da smo "ravnopravni". :mrgreen:
i mi smo od onih sta imaju svaki svoj racun :mrgreen:
ne bi voljela da je sve na hrpi pa da se za sve moramo opravdavati ili traziti dopustenje od onog drugog. ok je potrositi na neki svoj gust ali oko velikih iznosa se dogovaramo. ja placam racune :mrgreen:
neznam pin od njegove kartice a ni on od moje (svaki put zaboravi, iako sam mu je vise puta davala kad mu je usfalilo para). i ima samo jednu karticu, drugu sam mu oduzela. nezna s parama i gotovo.
XCitiraj:
i mi smo od onih sta imaju svaki svoj racun
ja plaćam hranu i benzin, on režije i ratu kredita za auto. Sve drugo tko prvi dolovi novčanik (i tu se obično porječkamo jer svatko od nas želi platiti prvi 8) )