moj tata se vjenčao sa kosom do pola leđa i to zato što su ga svi pilili da bi bio red da se ošiša prije vjenčanja.
Printable View
moj tata se vjenčao sa kosom do pola leđa i to zato što su ga svi pilili da bi bio red da se ošiša prije vjenčanja.
ako vidite curicu na cesti i znate da je curica, sigurno nećete doći i pitati a jesi ti curica?Citiraj:
Tashunica prvotno napisa
ovi ljudi što vide dječaka s dugom kosom pa pitaju jel curica, ne pitaju jer su zbunjeni ili radoznali, nego jer se sprdaju (prejaka riječ, ali ne mogu se sjetiti blaže).
jer imati dugu kosu je za curice, a biti curica je sramotno. i pravi dečki to ne žele.
znaju oni da je to dječak s dugom kosom.
Isto - koga god smo sreli imao je za potrebu reći da se M mora ošišati, da mu kosa ide u oči, da izgleda kao curica (potpuno netočno) itd. itd. On bi se zbunjivao, a ja sam prvo vrijeme počinjala nešto objašnjavati, a kad mi je to stvarno već dojadilo odgovarala sam svima: To je njegova glava. Sad se ošišao, zbog mora, ali će ponovo pustiti kosu.Citiraj:
Trina prvotno napisa
Slažem se, riječ je o ljudima koji misle da smiju određivati tko bi trebao kako izgledati, a ne usude se reći otvoreno, pa govore preko djeteta.Citiraj:
melange prvotno napisa
Cappy, slažem se sa svima koji predlažu da smisliš nekoliko prigodnih odgovora i spremno ih vadiš iz rukava. 8) O tebi i tvom osjećaju za pristojnost i diplomaciju, ovisi kako će ti odgovori zvučati. :mrgreen:
Moj brat je upravo ovo i napravio :mrgreen:Citiraj:
Trina prvotno napisa
Kao klinac - oko tri godine - je imao dugu plavu kosu s loknicama. Jedna iritantna susjeda je cijelo vrijeme imala potrebu pod*ebavati ga, govoriti mu da izgleda ko curica, ispitivati ga jel on curica, itd. Dok burazu jednom nije prekipjelo i dok lijepo nije na sred ceste skinuo gaće i pokazao joj da nije curica.
Susjedi takve provokacije više nisu padale na pamet 8)
Znam da nije baš pedagoški, ali ja bih svom djetetu najozbiljnije savjetovala da se posluži ovom metodom kad bi se susreo s istim problemom.
Moj Niko ima kosu do ispod uha i redovno neki bas provociraju s pitanjima jesi ti curica, kada ces se osisati, pogledaj se, decki nemaju dugacku kosu...on na to ljuto vice da je on veliki decko. Uglavnom to su ljudi koji ga poznaju tj. znaju da je decko, i doista i mene ponekad zivciraju s jednim te istim kad god nas vide :/
No, ima i onih koji zaista ne znaju da li je cura ili decko i takvima nista ne zamjeram ako mu se npr. obrate u zenskom rodu...u biti razlika je da li netko namjerno provocira ili netko doista ne zna.
i ja se slazem, mislim da je ovo najvaznije.Citiraj:
Forka prvotno napisa
treba razgovarati s djetetom, glupih pitanja i provokacija ce uvijek biti, na to ne mozemo utjecati. al mozemo na to kako ce to dijete prihvacati, da ono bude samo sa sobom na cisto.
mi smo u slucaju s dedom objasnili dorianu da je deda malo cudan, nije zao, ali ne zna sto bi rekao i da se on ne treba zbog njega nervirati. i on sad njega sam lijepo hendla. naravno, mi pripomazemo, na primjer, ako ga nekoliko puta za redom pita jel ljut na njega, kazem da nije, al ako ga to jos jednom pita bude bio.
ja uvijek dorianu napomenem ono sto ja mislim. ako mu neko kaze da je veliki decko i ne smije vise cicati ja mu kazem da smije, pred tom osobom. ako meni neko kaze da sta bude sisao do skole, ja kazem: neeee, do fakulteta.
ja bi sugerirala djetetu da se zeza, da kaze da je, da sto se ne vidi, pa sto ne vidis da imam dugu kosu i slicno.
"mi" imamo dugu kosicu i svakodnevno se netko nađe pitati i komentirati da zašto ga ne ošišamo i bla bla.
moji odgovori variraju od obazrivih do otresitih.
mali čovjek ne da ni kosu pošteno oprat a u frizerski ne želi ni uči. i uopće ne marim oko dužine kose-Bože moj-ja sam žensko a nosim kratke frizure!
izopačena familija. a znam mu i repić zavezati kada idemo u park.
nema tako dugo da ga je neka gospođa mjerkala u parku rekla mm-a da ima prekrasnu curicu. još ne vjerujem koji je bio njegov komentar: sine, dođi mami-ovaj striček te čudno gleda!
:oops:
Nas je isto tako sveki stalno pilila dok je mali imao loknice do ispod uha. Svaki dolazak je započinjao a zašto ga ne ošišamo, da izgleda kao pravi dečkić. :shock: Nikakvi argumenti nisu palili, pa sam pitala: A zašto toliko pilite s tim šišanjem čim đođemo? Onda ona kaže: Pa kad sebe uvijek izgulite, a njega ne. (MM i ja se šišamo mašinicom) Onda sam ja lagano poludila, onda više nije pitala. :mrgreen:
:lol:Citiraj:
bauba prvotno napisa
I ja mislim da je ovo najučinkovitiji odgovor. Ili ovak ko muž od baube, npr. ako pita muškarac, reći naglas: Gle, ova teta ne kuži da si ti dečko.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Cure, zakon ste.Malo sam se nasmijala vašim prijedlozima , ali svakako ste mi dale puno dobrih ideja kako odgovoriti šaljivđijama. :*
Moja sestra je jednoj poznanici na takav komentar upućen njenom sinu odgovorila: ''A ti si opet trudna?'' :lol:
Glupost na glupost je najbolji odgovor, samo treba naći odgovarajuću bolnu tačku dotičnoj osobi - muške napadaš da ćelave, žene da su trudne ... :lol:
odvaljotka! :lol:
...to je bilo za baubinog m-a
I ja imam dugokosog "plavušana" kojeg niti ne pitaju je li curica nego čujemo uglavnom kako roditelji svojoj djeci kažu da je to curica. Najbolje mi je kad roditelji dječaka svoje upozoravaju "pazi na curicu", "daj se makni curici" i sl. M na to ne reagira - nije ga briga. Pun je samopouzdanja pa se ni ja ne brinem. Kad bih vidjela da se dvoumi između kose i osobnog dostojanstva među vršnjacima, s dugom kosom bi bilo gotovo.
MM je isto ovo napravio u istoj dobi dok je imao isto tako dugu loknastu kosu :mrgreen: Super mi je kako neka djeca rješe problem bolje od odraslih...Citiraj:
Cookie prvotno napisa
Da, ali ovo što ti pišeš nije zlonamjerno. Koliko sam skužila, Cappy se događa da ljudi koji znaju da je dijete dečko namjerno provociraju ne bi li ga povrijedili. :/Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
Inače, imam i ja dvije anegdote na tu temu.
Kad se Fiona tek rodila, možda je imala dva-tri mjeseca, bili smo s njom u šetnji. Ona leži u kolicima, a na sebi ima ružičastu haljinicu. Dolazi neki mm-ov kolega, površno ju pogleda i pita "je l' dečko", a ja mu velim "je, ali ga odgajamo da bude gay". :mrgreen:
Druga je bila jednom prilikom kad sam došla po svoje cure u vrtić i cijela grupa dječice je dotrčala k meni, pa smo malo pričali. Uglavnom, u toj grupi je bio samo jedan dečko, Kangin Relja, koji isto ima dugu kosicu. Nakon što sam popričala s klincima, velim ja (svojim) curama:
- Ajde, curke, idemo,
a Relja se sav uvrijedio, prekrižio ruke i smrknuto rekao:
- Nisam ja cura. :mrgreen:
(Mislio je valjda da se obraćam svoj okupljenoj dječici.)
:lol: genijalnoCitiraj:
Sanja prvotno napisa
Moguće da se ljudi stvarno zabune.
Šetam jednom s bratom, L u kolicima i sretnemo bratovu kolegicu s bebom. Brat inače, dečko od 20 i kusur godina, totalno nezainteresiran za djecu.
Moj brat mrtav ozbiljan kaže "baš je zgodan dečko", a beba u rozom kompletiću/haljinici i rozim najlonkama. Sirota žena ostala bez teksta - ono, moraš biti bedast da ne vidiš da je cura. Ja mu kažem potiho "To je curica", a on se okrene prema meni, zakoluta očima u stilu "kako glupu sestru imam" i kaže "vidiš da je ćelav kao tvoj L. Da je curica imao bi kosu".
Mi smo se odvaljivali na to mjesecima.
Duhoviti su vam prijedlozi kako otpiliti podrugljivce, a i anegdote.
Ali.
Dijete će svakako tijekom života doći u doticaj s nekim tko će ga ismijavati i rugati se zbog nečeg. Ovo je mila majka prema svemu što će doživjeti u školi.
Opet ćete me proglasiti pacifistom, ali meni se nekako ne sviđa spuštanje na razinu onoga tko vam se zamjerio.
Djetetu bi trebalo dati drugačiju poruku. Uvijek će biti onih koji su alergični na različitosti. Prva poruka je da su takvi ljudi nevrijedni pažnje. Njihovo mišljenje ne znači ništa. Jedino što je bitno je naučiti kako se ne osvrtati na sve koji vas žele ukalupiti.
Moram priznati da nemam konkretan savjet na koji način prenijeti tu poruku četverogodišnjem djetetu. Ali otrovan odgovor čini mi se opcija koja svima prisutnima podiže adrenalin i stvari čini gorima nego što su bile. Budući da se ovdje radi o odraslim ljudima, neće biti sukoba, ali kad se bude radilo o djeci iz razreda, svaka reakcija izazvati će još veću pažnju izazivača.
Kad se dijete nađe izvrgnuto poruzi, treba naučiti savladati svoju ljutnju i povrijeđenost. Zapravo je najbolje odgovoriti šalom, pa čak i na svoj račun. Tako se najbolje zatvara usta gnjavatorima, koji gube interes ako žrtva ne reagira.
Ako vam se ovo čini poniznom reakcijom, nije. To je odrastanje - stjecanje sposobnosti da se pređe preko uvrede, da se prihvati šala na vlastiti račun. Kad dijete bude sposbno mirno podnijeti zadirkivanje, to će za njegovo samopouzdanje značiti 100x više nego da kad vrati istom mjerom.
Naravno, dijete s 4 godine (ako sam dobro shvatila toliko je star) premalo je za prihvaćanje šale na svoj račun. No ja kao roditelj pokušala bih dati primjer mirnog riješavanja sukoba.
Istakla bih medin odgovor kao možda najkonstruktivniji prijedlog.
Tak sam ja jednom došla na posao s L. i kaže jedan kolega - kako lijepi dečko, a ona sva u rozom. Par nas se pogledalo i umrli smo od smijeha. Pitam ja njega - kaj si ti daltonista, a on kaže - jesam (i stvarno je).
Na kraju je meni bio neugodnjak. :mrgreen:
Imam i ja anegdotu. :roll:
Šečem s malenim i nećakinjom. Maleni je sav u plavom (slučajno), a nećakinja ima minicu i kosu do guzice.
Ide mladi kolega s posla i komentira: Malo si u šetnji s curama!?
Ja kažem: Ne, u šetnji sam s curom i dečkom.
A on me gleda i pita: Pa koji je dečko? :lol:
Ma ovo sto D radi je upravo savrsen odgovor. .... Svaki drugi odgovor je hvatanje udice.Citiraj:
CAPPY prvotno napisa
pomakiki ravno u sridu :)
Pogledajte moj avatar. Obojica su s dugom kosom, oduvijek. I ne zato što sam si željela curicu nego zato što ih ne mogu zamisliti s ogoljenim glavama. Šteta ne držati duže tako lijepe kosice kad imaju savršene glavice za takav friz.
A o komentarima, konstantnim i poznatih i nepoznatih ne vrijedi truda trošiti riječi. Vremenom sam se naučila ne uzrujavati se zbog toga. Prije bi me to ljutilo i frustriralo, pa bi se morala objašnjavati zašto nisu ošišani kao SVI dečki, jer dečki TREBAJU imati kratku kosu(valjda im muškost ovisi o tome).
Sad samo odgovorim aha, sviđa nam se tako, i njima, i meni(mm je već pao pod utjecaj komentara). I uistinu je tako. Jedino mi F. zna reći da mu nekad ide na živce kad ga u vrtiću dečki zadirkuju. Odgovorila sam mu da mu to nisu pravi prijatelji i da ga oni za to nikad ne bi zezali jer frizura ima svakakvih a kosa ne određuje ništa. Jedino što im zna biti preko ljeta vruće, pa im skratim malo više.
Ja ne znam kako ljudi stalno imaju potrebu komentirati stvari koje ih se uopće ne tiču. Ili npr. frizure moje djece, ili moju mršavost. A ja nikad nikom nisam rekla: malo si prekratko ošišana, ili kak si se tako zdebljala, a mogla sam x puta! :roll:
ivancice, one tebi zavide na liniji, a tko i ne bi ;)
Ma da, :mrgreen: , valjda onda i na djeci s prekrasnim glavama koje mogu nositi takvu frizuru. :)
pa da, nije svaka glava za svaku frizuru 8) :)Citiraj:
ivancica prvotno napisa
pomikaki...potpis...divno si sve rekla.
Ja sam imala probleme u školi s nekim zafrkantima. Kad pokažeš da te dira što govore samo pogoršavaš. Najbolje je odgovoriti šalom.
Inače ja djeci gledam cipelice da pogodim kojeg su spola ako ne skužim isprve ili se radi o jako malima.
mm (dalmos) pokleknuo pod takvim komentarima i prije dva dana vodio adriana frizeru. STRASNO!!!kosa nije skroz kratka, ali ju je dobro skratila zena. bas sam tuzna radi toga :(Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
neki dan ja vidim bebu u kolicima sa zlatnim loknama do pol leđa, u krem bojama koja se zove Saša.... i ?
da joj skinem pelenu tj njemu da provjerim....?????
nisam vidoviti Milan...
i da mama se nafurila jer sam automatizmom rekla da je Saša prekrasna.......... :lol:
ili nekoj curici s kratkom kosom rekla jel si ti decko :mrgreen:Citiraj:
ivancica prvotno napisa
valjda zato sto su to vec direktne uvrede, a ne provokacije.
zaboravila sam napisati da sam najprije pitala kako se zove :mrgreen:
al jbg :lol:
moj zakljucak je, a sad me zatucite :mrgreen:
da je tako maloj djeci (2, 3, 4) godine prilicno neuvredljivo, odnosno prilicno svejedno kada ih netko pita: da li si curica, da li si decko? (odnosno onoliko im je svejedno koliko je to njihovim roditeljima svejedno)
medutim, ocito njihovim roditeljima to bas i nije svejedno ;) (skroz legitimno). a djeca to svojim cudesnim ticalima savrseno osjete.
i onda eto nastaju "problemi".
cisto sumnjam da je ovaj svijet prepun provokatora, koji nemaju pametnijeg posla nego provocirati djecu. i cisto sumnjam da vecina ljudi takva pitanja postavlja iz zle namjere.
mozda iz povrsnosti, mozda su tako navikli, mozda ne znaju kako drukcije zapoceti razgovor, mozda mislae da ej to slatka zezancija,....mozda ovo, mozda ono...
mislim da vrlo mali dio njih to radi iz provokacije, frustracije ili zloce.
a jedan obican kratak i jednostavan odgovor:
da, jesam; ili ne nisam,
mislim da najbolje rjesava takve situacije, i salje djeci najbolje poruke sto se tice socijalnih vjestina, te ophodenja s drugima.
Sven ima prilično dugu kosu i često se zna desiti da ga netko oslovi sa curica ili drži lekciju o kosi koja mu je preduga i treba se šišati.
Mene to uopće ne dira. Ispravim vezano za spol, a za dužinu kose odgovaram da mi (i on) tako volimo i da mu stoji puno ljepše od kratke kose.
Međutim, Svena je to počelo smetati i nakon takvih izjava se hoće šišati. A znam da voli svoju kosu i da će biti tužan ako je odrežemo pa to uglavnom izignoriram. Ni on ne gnjavi previše, više prokomentira da će se ošišati nakon takvih susreta.
Prošle godine ga je frizerka iskasapila i ošišala na skroz kratko. To je bila tuga pregolema, i njegova i moja. Sreća pa mu kosa prilično brzo raste. A taj izlez u kratkokose nas je definitivno uvjerio da su neki dečki rođeni za duže frizure. I meni uopće ne izgleda kao curica već kao pravi mali frajer, sada po ljeti crn i s pramenovima kao mali domorodac.
seni, vidi se da živiš vani :mrgreen:
a ja je skoro potpisala :? posebno ovoCitiraj:
Joe prvotno napisa
pa ako živi vani nije na marsu :mrgreen:Citiraj:
onoliko im je svejedno koliko je to njihovim roditeljima svejedno
Rekla bih ipak da većinom malo previše dramite i oko tih komentara, a i oko šišanja (istina da je po meni ne bih do dana današnjeg malu ošišala, ali srećom obavi to moja majka dok ja ne gledam, inače bi dijete skapalo po ovim vrućinama, a još si ne da ni oprati kosu)
imaju i roditelji u svemu tome svojih prstiju, slazem seCitiraj:
seni prvotno napisa
(cak sam i ja jednom dorianu u ducanu rekla da je roza za curice nisam napravila gadljivu facu pritom, al bila sam u velikom iskusenju :mrgreen: ), o utjecaju vrsnjka da i ne govorim
ali isto tako djeca savrseno osjete kad ih netko nesto s iskrenim zanimanjem pita i kad ih provocira (koje god pitanje mu postavio), barem djeca prema kojoj se roditelji ponasaju s kakvim takvim postovanjem
:)Citiraj:
Joe prvotno napisa