-
Kad bolje razmislim i mi smo u obitelji imali sličan slučaj, teta se isto vezala za dijete, jer je isto u godinama kad nema šanse da rodi svoje, a nekako ju je uhvatila kriza, tko će mene naslijediti, tko će za mene brinuti kad budem stara (to su njezine riječi), pa je počela isto nekako previše sudjelovati u djetetovom životu, što su roditelji isto sasjekli i do nedavno nisu s tetom razgovarali (8 godina), a žive u istoj kući. :shock:
Jedini problem u ovom slučaju je bio što je teta ta koja je "normalna", a roditelji su imali i dan danas imaju ogromnih problema na štetu djeteta. :/
-
arilu, dobro si postupila i drži distancu.
Žao mi je žene zbog njene nerealiziranosti i problema, ali sigurnost djeteta je definitivno upitna s nestabilnom osobom. A i da je ona ne znam kak dobra teta, samo nepoštivanje granica koje ti postavljaš je dovoljno da je se ne ostavlja nasamo s djetetom. A skijanje koje je ona isplanirala, no comment.
-
Ja sam imala slicnu situaciju ali u puuuno blazem obliku, zapravo se ne da usporediti s tvojom ali te potpuno razumijem, zaova bez svoje djece i zanimacije u zivotu moze napraviti pakao.
Samo cu ponoviti sto su ti rekli i drugi: tvoje dijete, tvoja pravila. Ako TI, kao zena koja je rodila to dijete, ne zelis da ono sa svojom tetkom ide tamo i ovamo, onda joj ne moras nista objasnjavati.
-
Mi imamo baku koja još prije nego sam rodila govori da moramo znati da dijete neće ličiti na roditelje, nego na bake, tete, ujne, stričeve.....i sad kad se M rodio, naravno da ne liči ni na mamu ni na tatu. i ja sam isto luda što dojim toliko dugo (to mi je rekla kad je M imao mjesec dana), kao previše će se vezati za mamu, a trebao bi se vezati za baku, djeda, valjda za svih, samo ne za mene. I isto mašta o tome kako će ga voditi na izlete i šta ja znam gdje sve ne (naravno da ja nisam uključena u te planove). Ali ja se pravim blesava i ignoriram to sve. I ne želim se uopće opterećivati time, niti M braniti da ju viđa, naravno viđaju se u mom ili MM-ovom prisustvu, ali ja to uopće ne spominjem nikome, samo tako igram igru. :) A ona stalno čeka kada ćemo ga ostaviti njoj. Ali se uopće ne brinem oko njenog čekanja. Jednom sam joj samo rekla da je imala svoju priliku odgajati svioju djecu, da mene sada pusti na miru da ja odgajam svoju kako ja želim. To ne možeš reći teti koja nema svoju djecu, ali....
-
Teta kompenzira s tvojom kćeri svoj zatomljeni (izgubljeni?) majčinski instinkt koji nije imala priliku iskusiti.
Slično rade i mnoge bake, koje s nvorođenim unucima žele oživjeti isto.
Ljudi moji, znam da ćemo jednom biti svi sretni kada svatko od nas prihvati svoju dob (zrelost), svoje mjesto pod suncem bez devijacija.
I naravno, poštuje svoju i tuđu obitelj (posebno obitelji svoje djece!).
Tada neće biti ratova sveki-nevjesta, punica-zet.
I djeca neće biti izložena unakrsnim vatrama.
Žao mi je spomenute tete, ali ona mora imati svoj život, a ne biti teta-pijavica.
Važno je da malena bude izuzeta od suludih vikenda u dobi od samo 2 godine!
Ima vremena za druženja, a roditelji su jedini koji će odlučivati o tome.
-
Ja svoju djecu ne dam na vikend niti baki i dedi koji su savršeni i pouzdani čisto iz razloga jer se ja ne volim od njih odvajati i mislim da su još premale da netko drugi vodi brigu o njima 48 sati ili više bez mene, i nitko mi to ne zamjera, a kamoli da bi ih ostavila tako nekome. Sa sličnim objašnjenjem se možeš i ti poslužiti.
-
Ja bih je s'vremena na vreme, u mom ili mprisustvu muza pustala da se igraju, druze...nikako nasamo. Kad bi bio moj red, zapusila bih usi -na jedno udje -na drugo izadje, kad je sa tm, bas te briga.
Nekako mi je malo rigorozno-da prekunu da imaju svaki kontakt...
A skijanje-ni u ludilu. Ima li sanse da i ona nekad zasnuje porodicu i ima dete?
-
Imala sam - imam - slicnu situaciju u obitelji i nazalost, ako je bolest dijagnosticirana, tu nema lijeka. Ako je osoba pod nadzorom lijecnika onda je moguce druzenje uz nadzor, a ako se osoba ne lijeci - onda treba u potpunosti prekinuti sve odnose. Naravno, zavisi i o kojem poremecaju je rijec.
Nije kriva tetka, to je bolest i treba zastiti dijete a i samu tetu od sebe tj onoga sto bi mozda mogla biti sposobna uciniti.