-
Indi
nema tu nekog lijeka nego se pomirit s tim da ima "kvarljive" zube. Znaci redovito prati zube, manje slatkoga i redovito ici kod zubara. Ima i do genetike. I ja i muz imamo takve zube a higijenu smo odrzavali mozda cak i vise nego vrsnjaci bez karijesa.
ja svoje klince redovito vodim od 3.godine, svaki put ima nesto za popravit,oni su se tamo naviknuli i to im je ko dobar dan. Tjesim da bar ne idemo doktorima jer su dobrog imuniteta.
ono sto je m3ni bilo jako bitno u ovoj prici
-
Je da imamo zubara koji se bavi zubima kako spada i rjesava karijese bez obzira sto su mlijecni a ne da mi ostavlja djetetu puna usta otvorenih zuba crnih svom povrsinom.
to je zahtijevalo promjenu 2-3 stomatologa.
kad smo svi kliknuli to je bilo to i djeci je to kao otici do ducana.
sretno !!!!
-
Lili, kao što sam već toliko puta čula, i ti sama pišeš, a ja ne želim vjerovati da se tu ne može ništa i da je dovoljno prati zube i ne jesti slatko. Jer nama to nije dovoljno.
Nije stvar pomirljivosti već toga da pokušavam pronaći način da pomognem svome djetetu kako ne bi izgubila i trajne zube - ovim tempom kvarljivosti neće joj izdržati dugo. Ovdje više ne govorimo o mliječnim zubima, već trajnim.
I nije uvijek do genetike. Više je faktora, neki i u kombinaciji koji pogoršavaju stanje.
Moja kći je prvi zub popravila s 2g. i 3 mjeseca, od tada smo mjesečno pa tromjesečno u zubara. Sve smo popravljali i jedno vrijeme je bilo zatišje, a od ljeta je opet krenula katastrofa. Ostalo je par točkica za koje me je naš zubar uvjeravao da ne treba popravljati, a ja se dala uljuljkati u to uvjerenje jer sam iskreno bila i premorena od višegodišnjeg napor oko zubića.
Ona je dijete koje pije zelene sokove, jede voće, jedemo većinu domaće hrane, ne jedemo prerađevine, pečemo doma kruh. Slatko mogu na rođendanima, doma ga ne jedemo, osim domaćih kolača koji su uglavom smanjene slatkoće i češće s medom.
Uzimali smo jedno vrijeme ulje jetre bakalara s uljima boražine, sjemenki mrkve, crnog kima i noćurka, sad smo opet krenuli prije 15 dana.
Koristimo Schusslerove soli: fosfor i flor. Neredovito, ali sad opet nastojim da je svaki dan. Počeli smo ispirati usta blagim rastvorom sode bikarbone radi utjecaja na ph sline.
Sad ćemo krenuti i s probioticima jer mi je jedna mama rekla da su oni radili taj test sline i da je malenoj prejaka želudčana kiselina i da joj jednostavo topi caklinu.
Je li i kod nas tako, to bih voljela saznati... s nadom da će mi zubarica koja provodi taj test ponuditi i neka rješenja.
Sljedeći tjedan idemo sresiti jedinice da se to ne širi dalje jer u mjesec dana se uduplalo, nadala sam se remineralizaciji, ali ništa od toga.
Inzistirat ću da joj makne u sve točkice koje su ostale na mliječnim zubićima.
-
Zaboravila sam napisati da ta mama koristi vodicu za zube za odrasle i štapićem pred spavanje natapkaju karijesne zube i kaže da im je za sad stalo.
Ja nisam bila baš sklona tome radi sastava vodica za ispiranje usta, no sad više nisam pametna.
-
Moj ne jede slatkiše, pere zube, i opet ima rupe u zubima.par puta mu je zubarka zatvarala zube i svaki put je naoteknuo zub, jedino rješenje je otvoreni zub, jedva čekam da to ide van. Svaku dan stavljanje vaše, svako veće vađenje van, glancanje, čišćenje s intermedinalnom četkicom. Ispiranje pod mladom, znao mu je muž u tu vodu za ispiranje staviti vodu za ispiranje i tad je stradala guzica, pa smo to izbacili.
-
Jelena
upravo tome govorim.ovisi o zubaru puno.
mojoj kcerki je zubar rekao da mora zub ostat otvoren jer ce nateknut.otisli smo drugoj stomatologici koja se puno vise potrudila isli 3x u 7 dana i svaka 2-3 dana mijenjali tu neku tekucinu koja se stavlja u zub.nakon tjedan dana joj je zatvorila zub i nikad problema.
ALI trebalo se vise potrudit oko tog zuba.nekima se to ne da.
Indi mijenjaj zubara . Zao mi je da je tako al nema druge nego prihvatit.ne dao Bog goreg zla.
srwtno s alternativnim rjesenjima.
mi smo prije isli svaka 3 tjedna sad idemo recimo svaka 2 mjeseca..
-
Oprostite ako ima negdje vec, ali idete li kod pedodonta ili kod "normalnog" stomatologa?
Mi se moramo nekamo prijaviti, a malo sam zbunjena s info koje dobivam u caskanju s poznanicima.
-
Necaci mi imaju strasnih problema sa zubima, genetski. Do prvih pravih zuba posteno su se upoznali sa stomatolozima i prolazili svakave upale a higijena super.
Moji nemaju, osim srednje koja je do 3.5godine redovito pila caj iz bocice(roibos) pa su joj stalno bile flekice po zubicima, imala je par popravaka i trajni su joj sasvim ok.
Mala ima 2,5 i od godine i 3 mj sve zube osim kutnjaka koji su sada i izbili. Buduci da ih je rano dobila, ocekivala sam probleme. Jos nije prala sa pastom i nema niti jednu tockicu. Prije 5 dana je ostavila bocicu.
Evo nekih sitnica koje sam pokupila u zadnje vrijeme kod zubara:
Najvaziji je konac.
Ciscenje kamenca kod drzavnog i kod privatnika nema veze jedno s drugime(barem ne kod moje)
Mm ima besprijekornu higijenu zubi a cesto mu se kamenac talozi, drzavna mu je rekla da ima takvu slinu. Privatnik koji bi i imao interesa da mu se cesce dode, blijedo gleda i veli da nikada to nije cuo. Cesce pojavljivanje kamenca znaci da prethodni nije ociscen kako treba.
Prvo ciscenje kod pvt je bilo grozno iako sam redovno obavljala kod "svoje"komade kamenca mi je vadila ispod mesa, pozelenila sam od muke.
Na zdravlje zubica utjece jako zdravlje desni, dzabe svo pranje ako ispod desni uz rub se talozi ili su upaljene.
Ti savjeti idu od vrhunskog stomatologa, za sada nas sve drzi kako treba :)
Koristimo xilit u prehrani, sto se tice zasladivanja, kolaca itd ali svo troje jede slatko i ovako.
NAJVAZNIJI JE KONAC :)