e, a sojino vrhnje? nema mlijeka u njemu, ergo ni šećera, iako ima koješta na što bi mnogi poprijeko crckali pa sad ne znam.... :?:
Printable View
e, a sojino vrhnje? nema mlijeka u njemu, ergo ni šećera, iako ima koješta na što bi mnogi poprijeko crckali pa sad ne znam.... :?:
Moje mišljenje je tako da ako prehranu baziraš na povrću, sjemenkama , ribi , mesu, jajima, masnoćama...tada ćeš postići rezultat ako tu i tamo pojedeš jedan kefir, jogurt , žlicu običnog ili sojinog vrhnja. Ali ako svaki dan jedeš sojino vrhnje ili pola litre jogurta , tada bi i rezultati mogli izostati. Ja bih sojino vrhnje smatrala mahunarkama (iako je puno prerađenije), a mahunarke su ok u nekim jelovnicima (iako bi ih ja izbacila barem prva tri tjedana ).
Ja nikad nisam imala problema sa gljivicama , barem ne vidljivo i na sluznicama, ali sam se počela hraniti po antikandida preporukama (zbog zdravlja i mršavljenja). I onda sam nakon nekog vremena primjetila pojačani iscjedak kad bih pojela nešto od zabranjene hrane (tu i mliječno računam).
Sad se opet pokušavam vratiti na pravi put ,ali ovaj kruh bez mješanja me baca u natrag, mislim da ću ga prestati peći.
Hajde napišite što volite jesti za doručak i što kuhate za ručak , pa ću vam ponuditi alternativu.
Vidim da vas muči mlijeko . Ako je zbog kave tada bi dobra alternativa bila kava bez mlijeka (možete unutra ubaciti žličicu kokosovog ulja ili čak maslaca , fino je) ili bademovo mlijeko koje možete napraviti kod kuće (idem recept naći).
Iako se kava baš ne preporuča, ali ako će vas nedostatak kave činiti nesretina, tada je bolje popiti jednu kavu dnevno.
Evo, bademovo mlijeko
Citiraj:
Sastojci
jedna šalica badema
2-3 šalice vode
Jezgra badema ostavi se preko noći u šalici vode.
Slijedećeg dana, bademi se operu, te sa dvije šalice vode dobro izmiksaju u blenderu kako bi se dobila žitka smjesa bez većih komadića.
Smjesa se prelije u gazu i istisne sav sok stiskajući gazu rukama.
i hajd da vam pokažem što je nama nutr. odobrila kao jelovnik koji smo smislili:
1.dan
-voće (kiselo – kivi, jabuke, limun, grejp, crveno boičasto)
-rižini vermicelli a la bolognes (pureće mljeveno, mrkva, rajčica), salata
-crveni kupus (pirjani), žitarica po izboru, salata (s masl.uljem i limunovim sokom)
2.dan
-voće
-ječam s grahom i lećom
-komad bijele ribe, povrće,salata
3.dan
--rižino/zobeno/ječmeno mlijeko sa zobenim pahuljicama, sjeckanim bademima i brusnicama, trešnjama ili višnjama
-mesna štruca od kvinoje i mljevene puretine, salata
-integralna riža i domaći đuveč, salata
4.dan
-voće
-varivo od povrća i piletine (slanutak, mahune, mrkva, krumpir/ umjesto krumpira batat ili čičoka) korabica,kuhana piletina)
-kruh (raženi, domaći) i namaz od graha (grah, maslinovo ulje, začini) ili slanutka
5.dan
-voće
-junetina u saftu (napravljeno s puno luka, bez brašna), kelj, salata
-integralna tjestenina (dinkel ili rižina) s povrćem i maslinama, salata
6.dan
- rižino/zobeno/ječmeno mlijeko sa zobenim pahuljicama, sjeckanim bademima i brusnicama, trešnjama ili višnjama
-varivo od slanutka s porilukom
--juha od povrća, kvinoje i piletine (ako se recimo zabatak ili krilce kuha u njoj)
7.dan
-voće
-pohani file piletine s raženim brašnom, povrće kuhano, salata
-kruh (raženi, domaći) i namaz od graha (grah, maslinovo ulje, začini) ili slanutka
8.dan
-voće
- povrće – brokula, ili poriluk, pečeni file piletine/puretine, salata
-integralna riža, povrće, salata
9.dan
-kuhana/pečena jaja
-kiseli kupus/repa s kuhanim grahom
-kuhana žitarica, (qvinoja, kamut, proso, dinkel) povrće, salata
10.dan
- rižino/zobeno/ječmeno mlijeko sa zobenim pahuljicama, sjeckanim bademima i brusnicama, trešnjama ili višnjama
-sarma od mljevene puretine i sojinih ljuskica i smeđe riže ( može i ječam)
11.dan
-voće
-polpete od povrća (mrkva, jaja, brokula, cvjetača, tikvice, raženo brašno), salata
-tuna, salata
Princip je zapravo montinjakovski - ako je za ručak bilo mesa/ribe, za večeru ne, doručak je voće (idealno) ili žitarice, kao međuobrok može sjemenke kojekakve i orašasti plodovi ali ne puno, ili sušeno voće (opet ne svo), ili rižini krekeri i npr tahini pasta ili vege pašteta
zeznuto, ukratko :)
Ne znam da li se smiju jaja, a ako smiju onda je za kavu super mlijeko od jaja.
Mikserom mućkaš 1 jaje i 1 žumanjak, dodaš dvije žličice putra i polako dodaješ 1.5-2 dL vrele vode. Ispadne fino pjenasto.
smiju jaja ali ne smije maslac
Mrvna, ja nisam jela nikakve žitarice i mahunarke , a jela sam maslac (koji u svakom slučaju ima manje mliječnog šećera nego što mahunarke i žitarice imaju škroba). Po meni je ovaj jelovnik dobro izbalansiran svakodnevni jelovnik , ali ne nešto što ima puno veze sa anticandida dijetom . Hoću reći, nemrem ti pomoći , obzirom da nutricionstica i ja ne gledamo isto na problem. :)
Nije navedeno kakve masnoće koristiš u pripremi.
A gle, nema ničeg što na AC prehrani ne smiješ. Masnoće - maslinovo ulje.
Ma može to mlijeko i bez putra.
Možeš od putra napraviti maslo,a to sigurno smiješ jesti(ako dobro mislim, maslo nema ni malo mliječnog šećera).
Znam draga, ali nisam ja Aveline Kushi pa da ga znam sama napraviti. SVI industrijski ili dobavljivi u dućanima (koliko god pisalo "bio" i "natural" na njima) imaju nešto za konzerviranje. Bar ja tak mislim.
Ako slučajno znaš gdje bi se moglo nabaviti taj tradicionalni umak od soje (ili bolje tamari) bez dodataka i konzervansa, prijavi... Fala unaprijed!
Ima u Bio&bio dućanu, firma Muso ili Mitoku. Ovim proizvođačima vjerujem, za druge nisam sigurna.
Hvala, probat ćemo...
Sad sam pogledala na njihovu web stranicu - konzerviraju tamari rakijom od riže. ali vjerojatno se ovdje nalazi u minimalnoj količini pa ne smeta za AC dijetu koja ne dopušta ni alkohol.
kakvu marinadu da složim za tofu?
bok cure.... ja sam nova po mukama sa Candidom. Proučavam dijetu ali na blogu "Istine i laži o hrani" piše da nikakve žitarice nisu dozvoljene. Najviše mi nedostaje kruh u biti pa se pitam od čega ga ispeći? Možda od heljde? Ona navodno ne spada u žitarice. Hvala na savjetima ako netko ima
Koliko moja malenkost zna, heljda je žitarica.
Ali, kako je ta anticandida dijeta zbilja rigorozna, i sasvim mi je jasno da ti kruh fali,
mislim da je manje zlo ako pojedeš malo beskvasnog kruha.
Ispeci ga od lanenih sjemenki, imaš recept na tom blogu, zove se Dobar kruh ili nešto tako.
Nije loš, ali je jad i bijeda u odnosu na pravi kruh. No, za nevolju posluži.
Ta dijeta meni baš zbog kruha izgleda teška jer mi je doručak najdraži obrok, i to obilan, s kruhom i svim i svačim, a u toj dijeti nema ni kruha ni voća:-(.
anti candida i djeca koja su sa strane alergična još na štošta?
i da zanima me bijela riža jer je to jedina žitarica koje djete uopće hoće i smije jest ( smije i kukuruz ali mu teško ide)
jel neko sebi koristio basen pulver
nama je fitoterapeut preporučio ove http://www.terra-organica.hr/maxi-fl...vne-flore.html (ali je dijete 8 godina)
gastroenterolog je preporučio BioGaia (mislim da svi te preporučuju).
mislila sam za sebe, mali je na pandi a sisavac je
kolko je tvojem malom doziranje?
jel neko radio test na kandidu u kućnoj radinosti http://www.alternativa-za-vas.com/in.../candida-test/, da li je stvarno vjerodostojan
i zanimame jel netko pio kakve čajeve, dal mogu i malci te, a i ja
Kadulja (žalfija) je dobra protiv kandide, ali nju i odrasli trebaju piti u ograničenim količinama. Djeci to ne bih davala. Ne sjećam se točno naziva, ali ima u njemu neki sastojak koji opterećuje jetru, pa je doza ograničena na 1 šalicu dnevno, ako se dobro sjećam. Za ispiranje (usta i drugih šupljina) nema ograničenja, to možeš dati i djetetu, ali nek pljune.
moš si mislit kaj bi moj patuljak to pljunul, veliki bi ,ali mali ne
inače za štovatelje stribora, on više nije u Hr, a neke njegove poslove su preuzele cure iz Farmacije u Ilici 11
Čaj od koprive. Pretpostavljam da tu nema ograničenja za djecu. Nikakav poseban okus, skroz je ok.
Pozdrav svima,
nova sam na ovoj temi,odlucila sam probati ovu dietu,prvenstveno iz razloga da istrijebim tu neman iz sebe,budući da mi zadaje glavobolje u zadnja dva mjeseca!
Tek sada nakon dugo čitanja vidim da je u biti ta kandida vrlo rasprostranjena među nama,uzročnici razni(kod mene izgleda je okidač stres)!Kao strastveni ljubitelj slatkoga,koje tako dobro pogoduje gljivama,moram priznati da mi neće biti lako.
Imam samo jedno pitanje:dali je itko upoznat dali se smije konzumirati ona gljiva iz koje se dobiva kefir?Tj dali smijem piti taj jogurt?Hvala na odgovoru
pitala bih i vas tu iskusne: sutra ujutro poslana sam na onaj test s ispijanjem glukoznog sokića (iako nemam nikakve indikacije), a već neko vrijeme sam na svojevrsnoj anticandida dijeti (nisam htjela prerigorozno zbog trudnoće, pa varam s voćem i slatkim povrćem tipa mrkve jednom dnevno, ali šećeri, konzervansi, rafinirano, žitarice itd su izbačeni). uglavnom, sram me priznati, ali strah me kak će mi organizam reagirati na glukozu u toj količini i formi...ima li tko iskustva? :paranoična: :mrgreen:
vele neki da je bolje ak se usipa malo limuna unutra, ja sam taj test radila u drugoj i trećoj trudnoći i prošlo i bez limuna
a kaj jedeš ak se smije znat?