Pa možda čovjek razmišlja ko i ti, baš ga briga..svako ima svoje razmišljanje i stavove kako ti kažeš.
Printable View
Pa možda čovjek razmišlja ko i ti, baš ga briga..svako ima svoje razmišljanje i stavove kako ti kažeš.
Može biti, vidiš kako si ti to fino zaključila... Samo.. to je njegova radna djelatnost, a ja sam samo korisnik, u tome je razlika! To ti je ona piramida moći: na vrhu car, a ispod podanici. Shvaćaš?
U Rijeci se stoperica nikada nije placala. Cudno mi je da se na nekim klinikama placa, a na drugima ne. :?Citiraj:
mmaslacak prvotno napisa
Ja bih svakako trazila povrat novca od HZZO!
A tebe kao korisnika briga što se tvoje jajne stanice bacaju, pa što bi onda njega tek bilo briga za tvoje, mooje il od nekog šestog?
Tako da...
Mozda se je forumasica koja je spomenula gluposti mislila na ovo. Naime, sto to znaci "mogucnost oplodnje FET-a"? FET je skracenica za frozen embryo transfer, tj. transfer zametka koji je bio zamrznut. Ako se radi o zametku, onda on nema mogucnost oplodnje, on je rezultat oplodnje, ne moze se zametak jos jednom oploditi.Citiraj:
dragulj prvotno napisa
Jedino objasnjenje koje mogu dati sto se mislilo s ovom recenicom je mogucnost trudnoce iz postupka sa zamrznutom/odmrznutom jajnom stanicom. U tom slucaju su stvarno kolale informacije da je iz jedne zamrznute j.s. mogucnost trudnoce 3% (naspram mogucnosti trudnoce iz jednog zamrznutog zametka od 13%, a posto se obicno vraca vise od jednog zametka, mogucnost trudnoce iz FETa se krece oko 20% i vise. Statistike za cijelu Evropu 2005. su ovdje: http://humrep.oxfordjournals.org/cgi...full/24/6/1267).
Potpisujem Inu, da se ljudi ne bude protiv losih zakona, oni se nikad ne bi mijenjali. Zato je za kolektivno dobro - ako ne vec za vlastito - vazno djelovati protiv zakona - edukacijom, informiranjem, protestima, apelima, osobnim porukama i pricama, i nadasve ne-apatijom. Treba biti svjestan da je taj zakon donijela jedna stranka, u saborskoj manjini, da je zakon nepravedan i pred Ustavnim sudom, da je moguce zastupnike koji su glasali za zakon kazniti tako da ih se ne izabere za slijedeci mandat, da se glasno trazi ukidanje ogranicenja i prokazivanje licemjerja i nelogicnosti u zakonu (zametak se moze unistiti ali ne i cuvati zamrzavanjem) kao i cinjenice da ovo ogranicenje NIJE U NAJBOLJEM INTERESU PACIJENATA. I zato se pacijenti moraju prvi buniti.
kad ideš u stimulirani postupak onda je štoperica besplatna,naravno..
kad si u prirodnom onda sam ja kupila sama jer kao onda gubim to pravo u stimuliranom,"navodno",ali onda taj račun sačuvaš za povrat poreza...eto tako nekako je bilo u mom slučaju...
Ne kužim samo zašto onda idete u postupke znajući da će vam se ostatak stanica baciti ( ako vaša matična bolnica nema mogućnost zamrzavanja)???
Znači mi smo sve glupače što idemo na postupak, a znamo UNAPRIJED da će se ostatak baciti!
Pa o čemu vi pričate????? :?
Zašto onda vi sve koje samo pišete i pišete da je moj način razmišljanja u banani ne odustanete od postupaka- jer bacanje stanica nije u skladu sa vašim razmišljanjima?
Da, moze biti da ima nesto u tome. Nisam bila u takvoj situaciji, pa o tome nisam vodila racuna. Hvala na ovom komentaru, cini se korisnim.Citiraj:
Amalka prvotno napisa
Ne skodi medjutim to svaki put jos provjeriti. ;)
Imaš i za mene prepesimistički pogled na svijet :love:. Pacijetni trebaju liječnike, ali i vice versa, tako da nije baš da smo mi skroz bez moći, ali to su sad već možda i off topic teme. Ja osobno smatram da tretman u inozemstvu nije toliko cjenovno i logistički nedohvatljiv, tako da nije da ljudi baš nemaju izbora, ali tome će, vjerojatno, stremiti više populacija koja prevladava u IVF-u i to ipak nisu žene ispod 30-te jer će biti pogođenija ovom katastrofalnom odredbom i neće odragirati tako fantastično kao ti, s dvije blastociste na tri oplođene js. Ali, pričekajmo što će se dogoditi, sad je tek prva tranša žena izstimulirana i u postupcima prema novom zakonu, iako, ne treba izmišljati toplu vodu, kod nas će se sigurno dogoditi što i u Italiji - pad uspješnosti i odljev pacijenata, na žalost, tu će doći do raslojavanja po fin. mogućnostima :( - i u perspektivi promjena zakona jer je ovakav... besmislen, to je moje najitnimnije uvjerenje, osim ako se ne dogodi fantastični obrat na području IVF-a, a najveći autoriteti s kojima sam o tome razgovarala mi govore da to nije vjerojatan događaj. Najvjerojatnije će u RH biti tako loše da u većini klinika neće biti dostupno niti to bidno zamrzavanje js jer je to preskupo za ovakvo zdravstvo...Citiraj:
dragulj prvotno napisa
Ne, s ovim se nikako ne slažem i sigurna sam da većina ljudi to ne misli. Ali, da misli da je ovo što se sad nudi substandardno i subotpimalno i toga treba biti svjestan - to da, ali zašto ne pokušati i tako, treba se diverzifiicrati - nekome će i tako upaliti, nekome ne, pa će krenut dalje i sl.Citiraj:
dragulj prvotno napisa
ja bih se isto samo nadovezala na pitanja upucena Dragulju.....!?
Ja hocu tolerirati razlicita misljenja, ali se moram prikloniti misljenju Aurore koja je pitala za tvoju misiju. Neki sam dan pitala Dobrica Og istu stvar, koji je tvoj krajnji cilj, jer mi se opet cini da su
Mirna26
Dobrica OG (u medjuvremenu obrisani svi postovi i ne znam zasto)
a sad i
Dragulj
iste osobe. A bas bih voljela cuti koje su ti namjere :? :?
ja sam zato uvijek voljela djelovati i ukazivati na nepravdu i nelogičnosti! ne mogu šutjeti i praviti se masom jer "tako je kako je", ako mogu i želim nešto promijeniti krenut ću od sebe! dobro je netko napisao, da to nije radila šačica ljudi žene danas ne bi imale pravo glasa, a služili bi nas robovi!Citiraj:
dragulj prvotno napisa
na ovom pdf-u postoji šačica ljudi koji doista radi vraški težak posao uvjeravajući sve oko sebe da je zakon loš (što se i vidi po bacanju EMBRIJA i neiskorištenih jajnih stanica), dok ostale nemaju za to snage. i to je ok! ali onda jako jako jako smeta kad te netko naziva pogrdnim imenima i govori kako one s roda šire paniku i dezinformacije! eto toliko!
Dodala bih, zašto ne pokušati pogotovo ako ide na uputnicu... A i uvijek će biti klijentele koja ionako neće moći ići na stimulacije i tako... Presložit će se, neće nitko ostat bez pacijenata, ali će se dobar dio, bitno više nego prije, preusmjeriti prema vani.Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Pesimističnost i realnost nisu isto. Ja sam svojim postovima( koji su se svakako protumačili) htjela dati do znanja da ne možemo glavom o zid. Imamo izbora promijeniti kliniku , liječnika, a oni će opet raditi u okviru zakonskih odredbi, tako da se opet sve svodi na isto.
dragulj ne slažem se s tobom kad kažeš ¨Uglavnom ne zamaram se time gdje odlaze moje stanice koje se tretiraju kao "višak", bacaju se i to bi trebala biti jedina istina¨
Nadam se da će ti postupak biti uspješan, ali sve mi znamo da je neplodnost dugogodišnja borba vrlo često i da su naše jajne stanice jako jako dragocjene.
Da se iz godine u godinu smanjuje njihov broj a isto tako i njihova kvaliteta. Zato nam je stalo da se ne bacaju i zato nam je stalo da se mogu sve j.stanice oplodit i višak zametaka zamrznuti.
SRETNO ti u postupku
cure, nemojte se ljutit, ovo je SVE (pa i moj post) off topic.
Idemo se vratiti temi i izmijenjivati iskustva u praksi uz novi zakon :love:
A Dragulj? Veselim se tvom odgovoru na PP-u... Mislim na svoje pitanje vezano za tvoj zadatak i cilj s tvojim cudnim postovima.
Možemo i hoćemo!Citiraj:
dragulj prvotno napisa
Dragulj, nemoj se uzrujavati, dok ti razmišljaš tako, druge ne i te se bore da se nešto promijeni kako za našu budućnost tako i za tvoju, treba reci samo hvala
U prirodi čovjeka je da se bori, ne miri se sa nečim što smatra da nije tako, nadalje one koje razmišljaju poput tebe da se ne može ništa, ja mogu reći npr. neće druge neću ni ja, al ja se borim za svoje dijete!
i zbog toga smatram da ne trebamo reći to je tako i šta sad možemo!
Možemo, možemo se bunit protiv ovako konzervativnog i bedastog zakona i NE slegnuti ramenima!
Draga Kadauna, vrlo mi je smješno što me bakčaš u neke svoje okupacije i pokušavaš povezati sa nekim osobama, ali ja sam ja, na forumu tek par dana!
Koji mi je cilj, pa BIO mi je cilj čuti koju pametnu, a ovdje ima svega par osoba koje moja razmišljanja ne doživljavaju kao napad na svoje osobne životne priče ( time zaboravljate da ako sam i ja ovdje imam svoju priču). I ne kužim vas uopće- koga sam ja povrijedila? Iznesla sam svoja gledišta.
Mnogi od nas, ali na zalost samo oni koji si to mozemo priustiti, vise nece ici u postupak u kojem znaju da ce im dragocjeni visak jajnih stanica samo zbog suludog zakona u Hrvatskoj biti bacen.Citiraj:
dragulj prvotno napisa
Svi mi koji se ovdje uzrujavamo zbog tvog stava to cinimo samo zato sto jako dobro shvacamo problem koji je nastao s novim zakonom koji dopusta oplodnju samo 3 JS, a zabranjuje zamrzavanje embrija i zato sto jos bolje znamo kako je to izgledalo prije ovog zakona.
I ne, ja ne mislim da su glupi oni koji i unatoc ovim uzasnim odredbama idu i dalje u postupak. Mislim da vecina njih zbog skupih postupaka izvan Hrvatske, na zalost nema drugog izbora, ali isto tako da dobar dio onih koji se od donosenja novog zakona prvi put susrecu s potpomognutom oplodnjom zapravo i ne zna sta sve to znaci.
Eto, o tome mi pricamo.
Nama se nabija na nos da se razbacujemo embrijima i jajnim stanicama, a vidi sad tko ih baca..i onda bi se još trebale šutke pomiriti s time..al to je u Hrvatskoj očito normalan slijed događaja i ide odmah za onim da žene nisu te koje imaju pravo odlučivanja o svome tijelu..
baš si nešto mislim ako će nas prodavat po kili žive vage, muž će mi moć dobro zaradit..ne znam jel to dobro ili loše.. :unsure:
Draga Aurora, po čemu ti zaključuješ da ja nisam znala kako je to izgledalo prije ovog zakona?
Bila sam na SD i u 4. mj o.g. dobila 10 oocita iz brzog postupka oplodilo se njih 9, vratili su mi 3 i ostale su bacili! Tako da nećemo pričati o tome. I što bi imala od toga da se sekiram, urlam i uznemirujem?
Druga stvar već sam krenula drugi put, kad su me iz čekaone na SD poslali doma ( a čekala sam folikulometriju) jer zakon nije bio donešen!
Treća stvar u mom osobnom slučaju ima se mogućnosti za ići negdje van, a to ostavljam za nedaj Bože treći put. Eto...
:bye:
:bouncing:
Cure, ne uzrujavajte se!
Dragulj, ti si tip koji se miri sa svojom sudbinom i ne živcira se. Vjerojatno ti i okovi na nogama ne bi smetali, ako bi bila s njima rođena.
Ima nas na sreću dovoljno ostalih koji se s tobom ne slažemo jer cijenimo sebe i svoje tijelo i želju da se liječimo na najbolji mogući način. Kao i želju pomoći svima kojima možemo.
Ti si sretnica koja ima kratkog staža u MPO i nadam se da ćeš iz ovog ciklusa direkt na podforum trudnice.
Žao mi je da si toliko zažmirila da uopće ne vidiš da postoji podforum Građani i građanke protiv mpo zakona. Tamo si mogla čuti puno pametnih stvari koje su doprinijele da zakon još nije u potpunosti izglasan, jer je hvala Bogu, puno više onih koji misle i na druge, a ne samo na sebe. Bojim se da ne bi tako rezignirano pisala da si u situaciji da ti se nijedna od tri stanice nije oplodila. Ili možda bi???
Na tvoju sreću priča koju imaš sigurno se ne da usporediti sa pričama mnogih žena ovog foruma, koje imaju iza sebe godine MPO staža i desetke postupaka.
Ja to nigdje nisam ni rekla. Ali istina je da me jako cudi to sto, ako znas kako je izgledalo prije ovog zakona, da ti je sasvim svejedno kako je sada.Citiraj:
dragulj prvotno napisa
Zasto su ostale bacili? Zasto sto su se na nekom stupnju razvoja prestale razvijati ili zato sto SD nije imao tehnickih mogucnosti za zamrzavanje zametaka? Bez obzira na odgovor jedno je sigurno, nisu ih bacili samo zato sto je tako odredjeno ZAKONOM! Vrlo je bitno uociti tu razliku.Citiraj:
dragulj prvotno napisa
Dodatak - može se i vani, inozemstvo nije tako daleko. Može se i raditi pritisak na zakonodavca da se zakon promijeni. I može se i istovremeno bit na nekoj hrv. klinici i sve se to može istovremeno tj. u parelelci, ne mora se pristajat na servirano stanje. Na to sam ja mislila, nije da se baš ništa ne može.Citiraj:
dragulj prvotno napisa
Ma, kužim ja i to da je nervirajuće stalno slušat o nepravdi, da nije dobro itd. I stalno pokušavat nešto promijenit, umjesto da se pomiri sa stanjem. I to je ljudski. Razne žene - razna reakcija, razne faze liječenja - razna reakcija. Sve je to OK, možda smo se ovdje malo ispreskalali u nekom nerazumijevanju.
Ina zahvaljujem na tvojem razumjevanju. I ne shvaćam " urotu" protiv mene, jer ne razmišljam ko vi. I ne kužim što bi se postiglo da pišem suprotno, netko bi vidio, netko bi vratio moje stanice, promjenio bi se zakon???
Zakone ne donose građani, zar to nitko nije do sada shvatio, nego ljudi koji se ne kuže u tematiku o kojoj određuju zakon, a i oni koji se kuže ( apeliram na prof. Šimunića) daje potpis za ono iz čega će moć izvuć korist!
I to je to. Moje stanice propadaju jer u SD nije omogućena pohrana. To je to. Zašto da se živciram, tko će vratit moje stanice??? Živciranje sigurno ne.
Nije me ni naživcirala dotična Aurora koja misli da uzimam druge identitete, nisam takav tip!
Naživcirat će me jedino ako ikad shvatim da sam mogla nešto više, a nisam. Trenutno ne mogu, u bolnici sam u takvom okruženju gdje nemaju mogućnost pohrane stanica. Ako dođe do trećeg puta sigurno da mi neće biti ista adresa. Trenutno ne mogu ništa, razumije li mene netko?!
Dragulj, nema urote, nego je ljudima zaparalo uši kad si rekla da ti je svejedno za js. Sretno, nadam se iz prve :love:.Citiraj:
dragulj prvotno napisa
evo ja te razumijem :) ,ali isto razumijem i ostale curke...istina je svatko se bori na svoj način kako mu najbolje ide...trebamo se poštivati i razumjeti i sa različitih gledišta... imamo isti cilj...postati trudnice,ovakili onak...
Hvala :heart: netko me shvatio...
Dragulj, nisi mi baš uvjerljiva kad kažeš da se ne živciraš, jer inače ne bi ovako reagirala. Svatko ovo proživljava na svoj način. Nije nikome lako i nemamo svi iste reakcije. Ali nitko nikoga ne napada ovdje na forumu. Tu smo, između svega ostalog, da pružamo podršku jedna drugoj i da se međusobno informiramo, postavljamo pitanja, razmjenjujemo mišljenja. A ti si napala curu na forumu jer te pitala za andol. :x Evo, ne poznam te, ali iz tvojih postova izbija isti negativni svađalački ton, jednak kao i iz postova Dobrice i Marte26. I to već spada u manipuliranje, a manipuliranje može biti samo u negativnom kontekstu.
I ispričavam se svima, jer je ovo potpuno bespotrebno trošenje energije i vremena. Iznervirala sam se dovoljno slušajući š.na 101, a tvoji postovi su mi još gori, tako da te od sada u buduće preskačem.
Draga Aurora tko su ti te dobrice i ona druga kako si već rekla nemam pojima... Na što ti trošiš energiju? Skupljaš podatke onih osoba od kojih ti ne paše način razmišljanja onda kažeš da su jedne te iste?
Tko si ti, i zašto nas maltretiraš svojim teorijama o krađi identiteta, zašto si toliko opterećena time. Molim te da me ostaviš na miru, i da zar ti smeta to što me nisi uspjela naživcirati?...
I dalje vodi evidenciju čiji ti komentari ne odgovaraju u skladu sa tvojim moralitetom i etikom pa kaži da smi sve jedne osobe!
NE! Nego ti si jedna jedina kojoj je to palo na pamet! Daj ohladi, ovo je forum, ne borba za drugi svjetski rat?!
cure, MIR! ovo stvarno više nema smisla! offtopičarimo maximalno! na ovaj način nećemo ništa postići
dragulj upozoravam tebe i ostale forumašice da se držite teme i poštujete pravila foruma
odlicno, ajmo opet na inicijalni topic.
Dragulj, ako sam dobro procitala, tebi su aspirirali 8 jajnih stanica, od toga su tri oplodili a ostatak bacili, dok su od oplodjene tri jajne stanice samo dvije prezivjele do stadija blastociste koje su ti transferirali. A vadjenje bete ti je koncem 10. mjeseca?
Budući da su nam samo tri osobe, i to curka, ivica k i marta26 :love:, htjele makar djelomično pomoći informacijama, iskustvima kako funkcionira sustav danas, ne mogu se oteti dojmu da postoji strah pacijentica i pacijenata od pisanja ovih informacija na forumu :ups:. Ne shvaćam samo zašto :?
Ne shvaćam bome ni prepisku s draguljem koja je očito pismena osoba s minimalnim brojem pravopisnih pogrešaka pa izjava oizrazito upada u oči. Ne vjerujem da je netko tko tako što napisao prešao prag bilo koje ambulante za potpomognutu. Nadalje mi je sumnjivo da se od 10 stanica oplodilo 9, to je rijetko, to je prije neki hipotetski primjer. Isto tako nema šanse da se ne prolije suza za svakom bačenom stanicom nakon terapije i bolne punkcije i činjenice da se netko poigrava s našim zdravljem. Priklanjam se mišljenju naše lavice Kadaune, koja se bori za nas koji zaista imamo problema, a ne izmišljamo ih.Citiraj:
mogućnosti oplodnje FET-a
Bila bih stvarno od srca zahvalna da dobijemo još koju informaciju o realnim uvjetima kako bismo se lakše odlučile, svaka individualno, ovisno o svojim problemima, a time bi i klinike profitirale jer bi dobivale pacijente koji im "bolje leže". HELP!
Draga Jelena, nažalost moram te ražalostiti u tvom hipotetskom objašnjenju budućnosti mojih 10 oocita. Ne znam zašto je čudno da ih se 9 oplodilo i kako na takav ružan način možeš komentirati i bacati insinuacije na to da govorim neistine. Da oplodilo ih se 9 ICSI metodom. Tako barem piše na otpusnom pismu, osim ako sam ja 24.godine govorim nekim drugim jezikom, pa ne znam pročitati otpusno pismo. Žao mi je što se ne raduješ mom uspjehu već istinitost dovodiš u pitanje. Drugo, moj lapsus calami je posljedica brzog tipkanja, a ti da imaš dobre namjere to bi shvatila, a ne ovakve komentare dijelila.
I opet će moderatorica, uz dužno poštovanje navesti moje ime, a ima kao primjer tebe Jelena koja na ružan način provociraš mene.
više ni ja ne sumnjam. o da, to je naša dobrica!!!
Nemam baš mnogo informacija, ali evo za sad da se priključim s onime što znam. Ja sam na SD, od danas sam se počela pikati Decapeptylom (21d.c), kad dobijem m, od 2 d počinjem s Gonalima. Dr je rekao da mu nije u interesu da me nakljuka s previše Gonala i da mu je cilj da dobije do 5 folikulića. Pošto oni ne zamrzavaju js, jer nemaju za to uvijete, a danas sam negdje pročitala da niti vv još ne zamrzava, nema smisla me pretjerano stimulirati. Isto tako rečeno mi je da ako bude više folikula da ću dobiti anesteziju, naravno ako to želim, ali da za npr 2 folikula nema smisla davati anesteziju jer sve bude brzo gotovo. Isto tako treba mi fotokopija vjenčanog lista, a što se tiče savjetovanja-psih i pravnog, od toga još ništa.
Nastavak slijedi.......