je... ispravila sam se - na proteine-bjelančevine je netolerantan.
Printable View
je... ispravila sam se - na proteine-bjelančevine je netolerantan.
A jel' Margo spada pod 'margarin' ili je on malo benigniji i ima korisnije sastojke :oops:?
(a baš sam ga neki dan kupila nakon duuuuugo vremena, kao, malo da se odmorimo od putra :roll: )
Draga, nema veze što je "naš", štetan je kao i ostala ekipa.Citiraj:
lola_34 prvotno napisa
aspartam
pa kaže....
...Nekoć davno, Pentagon je uvrstio Aspartam na listu biokemijskih ratnih
sredstava. Danas je sastavni dio suvremene dijete. Prodavan pod imenima kao što su NutraSweet i Canderel, Aspartam se može pronaći u više od 5 000 vrsta proizvoda, uključujući gazirana pića, žvakaće gume, zaslađivače u obliku tableta, dijetne i dijabetičke proizvode, žitarice, pekmez, slatkiše, vitamine te lijekove dostupne sa ili bez recepta. To znači da postoji velika vjerojatnost da vi i vaša obitelj pripadate dvotrećinskoj većini odrasle populacije i 40% djece koja redovito konzumiraju ovaj umjetni zaslađivač.
Budući da ne sadržava kalorije, na Aspartam se gleda kao na blagodat za sve zdravstveno svjesne pojedince; i većina nas, ako malo razmisli o tome, ga smatra sigurnim. Ipak, neovisni znanstvenici smatraju da Aspartam može proizvesti niz negativnih posljedica na ljude, uključujući glavobolju, gubitak memorije, promjene raspoloženja, napade, multiplu sklerozu, simptome Parkinsonove bolesti, tumore pa čak i smrt.
Zabrinutost zbog lošeg utjecaja je uvjetovala osam godina zabrane upotrebe strane FDA (US Food and Drug Administration – „Američki odbor za hranu i lijekove“) učinkovito sprječavajući da se plasira na svjetsko tržište. Ovaj oprez je bio baziran na snažnim dokazima prezentiranih brojnim eminentnim znanstvenicima, odvjetnicima i konzumentskim grupama koji su Aspartam povezali sa teškim oštećenjima centralnog živčanog sustava, te nastankom raka kod životinja. Ipak, jak utjecaj politike je pobijedio znanstvenu nepopustljivost te je Aspartam 1981. odobren za upotrebu.
FDA-ova promjena mišljenja je otvorila vrata naglom odobrenju Aspartama od strane preko 70 nadležnih organa diljem svijeta. Ali kao što priča sa zaslađivačem pokazuje, transparentno i objektivno poslovanje, kakvo se očekuje od FDA, jednostavno ne postoji.
Aspartam se povezuje sa razarajućim poremećajima središnjeg živčanog sustava.
Dr. HJ. Roberts (ravnatelj Instituta za medicinska istraživanja u Palm Beachu) nije imao razloga sumnjati u odluku FDA nakon što su odobrili aspartam za upotrebu. «Ali moj stav se promijenio nakon neprestanih susreta sa ozbiljnim reakcijama mojih pacijenata koji su bili povezani sa Aspartamom.», kaže on. Tokom 20 godina Roberts je skovao termin 'aspartamska bolest', kako bi opisao niz štetnih utjecaja koje je uočio kod pacijenata koji redovito konzumiraju aspartam.
«Stotine tisuća konzumenata, pa čak i milijuni njih, trenutno trpe reakcije na produkte koji sadržavaju aspartam. Danas, vjerojatno se svaki liječnik svakodnevno susreće s ovom bolešću, osobito kod pacijenata kojima nije postavljena dijagnoza te onih s poteškoćama u liječenju.», procjenjuje on.
Dr. Roberts, kao priznat stručnjak za teške dijagnoze, je objavio podužu seriju istraživanja pod nazivom 'Aspartamska bolest: epidemija koja se ignorira' (Sunshine Sentinel Press), da posluži kao vodič za ostale doktore. U njima podrobno opisuje liječenje preko 1 200 pojedinaca osjetljivih na aspartam koje je susreo u vlastitoj praksi. Slijedeći prihvaćenu medicinsku proceduru za otkrivanje osjetljivosti na proizvod, Roberts je naložio svojim pacijentima da tri mjeseca ne konzumiraju aspartam, i poboljšanja su se očuvala sve dok ovaj proizvod nije bio sastavni dio dijete.
Istraživanja dr. Robertsa u mnogome sliče onima objavljenim u izvještaju FDA o štetnima posljedicama aspartama - odnosno, da se štetnost najčešće prikazuje preko poremećaja središnjeg živčanog sustava te ugroženog imuniteta. Njegovi slučajevi pokazuju da štetnost aspartama sliči simptomima nekoliko teških bolesti koje spadaju u ove široke kategorije:
Multipla skleroza
Parkinsonova bolest
Alzheimerova bolest
Fibromilagija
Artritis
sindrom kroničnog umora
poremećaj nedostatka pažnje
napad panike
depresija i ostali psihički poremećaji
Lupus
Šećerna bolest
mane kod rođenja
Limfom
Lymova bolest
Hipotiroza
Istraživanja prikazuju neke od problema u stvarnom svijetu na način koji istraživanja u laboratoriju to ne mogu; a zaključci koji se mogu izvući iz takvih promatranja ne samo da zapanjuju već su i potencijalno vrlo značajni. Dr. Roberts vjeruje da je jedan od većih problema naglasak na laboratorijskom istraživanju. Ovo znači da je doprinos zabrinutih liječnika i drugih osoba, osobito konzumenata, refleksivno odbačen kao 'anegdota'.
Mnoge bolesti koje navodi dr. Roberts, se ubrajaju u kategoriju 'tajanstvenih bolesti'- stanja koja još nisu potpuno istražena i za koje ne postoji učinkoviti lijek. Nitko ne tvrdi da je aspartam jedini uzrok takvih bolesti, ali Robertsova istraživanja sugeriraju da kod nekih ljudi kojima je dijagnosticirana npr. multipla skleroza ili Parkinsonova bolest, mogu biti na režimu korištenja potencijalno štetnih lijekova, koji se mogao izbjeći jednostavnim izbjegavanjem proizvoda koji sadrže aspartam.
Kak bi rekel Davor: Pratim vas.
I čekam odgovor za margarin iz BIO&BIO.
Ma ni ne mislim zato što je naš, već zato što je mekaniji za mazanje, pa mu je sastav možda drugačiji.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Za aspartam znam - mislim da su svi umjetni šećeri prijatelji Aspartama, a ima ih .... svugdje, žvake, sokovi, sladoledi, slatkiši....
ja ga izbjegavam u šiiiiirokom luku.
Kolko sam skužila o ovom kaj je naš dr. Davor reko o Margarinu - sva čuda koja dolaze iz porodice Margarin (koje god marke, zemlje, bilo za kolače ili kruh namazat) su štetni zbog tog procesa kojim se dolazi do margarina.
po tome i ovaj iz Bio&Bio je iz te porodice, i ja čekam odgovor.
Koliko ja znam margarin iz bio&bio nema transmasne kiseline. Ali potrošila sam ga (nemam više ambalažu), pa ne mogu ni napisati što sve sadrži. Znam sigurno još da nema laktoze.
super tema Davore!!!
sta je dalje-margarin ne papamo pa me zato zanima. maslac i maslo su nam zakon, a kako je krenulo i ulje cemo izbaciti iz upotrebe(ne sjecam se kad smo ga uopce i zasto uveli,hm)
stanam - kaj je to maslo? Kao maslac? Gdje to nađeš i po kojoj cijeni? Okus? Zdrav?
Slijede sladila, hvala sofke. Sutra.
Moram razmisliti o svojoj poziciji i retorici ovdje, osobito u vezi kupusa - već mi prijeti ban zbog Zmaja Jove na jednom drugom topicu...
znam što je maslo, kopala po netu malo i sjetla se da sam ga na selu jela. Jaaaaako fino. Al tog u dućanu nema kolko znam, možda na placu?
Uopce ne kuzim zasto se sad o tome nebi smijelo pricat? Postoje razlicita misljenja..kom ne pase neka ne cita.Citiraj:
makita prvotno napisa
I sigurno da je kupus zraviji sirov nego ukiseljen.
Mene zanima nesto sto se zove oligofruktoza (ako sam dobro prevela), pokusala sam googlati ali slabo se snalazim..nasla sam da ima veze s inulinom ( a on nije dobar ak se ne varam?)
Kiseli kupus je blagodat za probavu i sadrži obilje vitamina C, zdrav je i sirovi dakako, ali ništa zdraviji od kiselog.
Da, zbilja Davore, dobro razmisli. :saint:
Citiraj:
DiLala prvotno napisa
To je isto mliječni proizvod!
Masla ima u zdravim dućanima, naš proizvođač koji proizvodi već skoro 20 g.Citiraj:
jelena.O prvotno napisa
Inače ga napraviš vrlo jednostavno - veću količinu po mogućnosti nekog manje industrijskog maslaca staviš kuhati u lonac s debelim dnom, na namanju moguću vatru, nekoliko sati. Kad na dnu primijetiš žućkastosmeđe ostatke (koji podsjećaju na frigano jaje) - procijediš kroz nekoliko slojeva gaze i spremiš u teglice. Traje vrlo dugo, čak neograničeno.
Ajurvedjani kazu da je stogodisnje maslo eliksir zivota. :)
zdraviji je sirovi kupus, orginalCitiraj:
Dijana prvotno napisa
kiseljenje je proces kojim je sačuvan vitamnin C iz sirovog kupusa, no u tom procesu se stavlja dosta soli i eto ti minus
ja ne volim kiseli kupus, pa me sad stvaaarno zanima sta to ima s njim? uvijek mi svi trube kako je zdrav...ali ja ga jednostavno n e v o l i m.
maslo - nisam jos probala, ali bas cu si jednom to napravit, da vidim.
domaci kiseli kupus je ok, industrijski ne bas
evo saznala sam da ima kozjeg maslaca pa ako ti koristi ova informacija prenosimCitiraj:
DiLala prvotno napisa
"imas ga u gardenu, jedan ducan je masarykovoj preko puta slasticarne zagreb, a drugi je na krizanju dezelicevog prilaza i krajiske. samo sto je skup. imas svakakvih proizvoda od kozjeg mlijeka, i putra, i jogurta, i sireva.."
pretražih net, nema pjesama o kiselom kupusuCitiraj:
Davor prvotno napisa
ako izuzmemo onu: "Otišo si, sarmu probo nisi".
slobodno piši, ali...
jako volim margarin!!!!! maslac još više ali me deblja.....paštete ,hrenovke pojedem jednom u godini dana a moja ih mala ne voli niti joj to nudim......stavim joj margarina u rižu kad je kuham jer ga ovako neće....a nikako joj ne dajem vitamin D, na sunce neće-pa morala sam tako.....inače maslinovo ulje koristim kad njoj kuham ili pečem...nekada i biljno.....kiseli kupus obožavam, a kad mami pofali domaćeg kupim industrijski....pratit ću ovu temu jer vjerujem Davoru....ali za kraj kažem sebi vama....opustite se od nečeg se mora umrjeti ili od hrane, starosti ili će vas trknuti auto (oh to ne znači da ne treba kvalitetno živjeti)......jeli organsko ili ne svi bu mo istrunili isto...u zemlji punoj pesticida :lol: 8)
Treba se vratiti tradiciji, a s druge strane razmišljam kako će preživjeti samo oni čiji se organizam prilagodi na ovakvu hranu kakvu imamo danas ili ćemo imati u budućnosti....inače nas neće biti :P
Inače organizam mi ne podnosi svinjsku mast....uvjek ju ispovraćam....osim kad sam ju ko mala jela namazanu na šniti kruha posutom s crvenom paprikom mmmmm
Ja sam prehrambeni tehničar...pa znam malo-puno o proizvodnji kojekakvih namirnica u Hrvatskim tvornicama........
Dobar tek!!!!! Uz sekeli gulaš :D
mene samo zanima da li zagovornici i sljedbenici "zdrave" hrane u potpunosti izbjegavaju pseudo-hranu (recimo gotovi pomfrit iz supermarketa) i da li savršenog izgleda i zdravlja
naravno, podrazumijeva se da i žive na savršenom zdravom mjestu i ne udišu pseudo-zrak kao i mi ostali smrtnici
a za mgrubi - štetno nije jednako kancerogeno
možda tako piše u wikipediji ili uradi sam/gloriji/story/viti, ali ne! istovjetnost ne stoji
kao što niti ne stoji uvriježena pretpostavka umjetno=štetno
prirodno=zdravo
haug!
da, ne jedemo npr. gotovi pomfrit iz supermarketa, dapache, jedem i ovaj obican 2 puta godisnje ako i toliko i to przen u nerafinisanom suncokretovom ulju, znala sam ga praviti.Citiraj:
magriz prvotno napisa
ideja mi je da ono sto mogu kontrolisem, znaci da ako mogu necu sedeti u zapustenoj prostoriji, necu nikada stajati tik uz ivicnjak da udisem gasove automobila u visokoj koncentraciji. biram uvek da idem manje prometnom ulicom paralelnom sa prometnom kojom bi morala ici..
i evo malo o aspartamu
By Zachary Shahan, Green Options
According to a UK documentary, “Sweet Misery,” the National Cancer Institute identified a significant and impressive increase in brain cancer starting in about 1984. Why did brain cancer shoot up? Evidence suggests that it is because of artificial sweeteners such as those found in diet drinks and food.
Scientists noticed that in 1983 humans began consuming something never before consumed by humans — aspartame, a chemically created substance acting as a sugar alternative used in diet drinks, food, and even on the table in most restaurants (i.e. NutraSweet, Crystallite, Equal).
Aspartam ima oko 90 nuspojava (ne zezam).
U nastavku ide jedan odličan članak iz Vjesnika od prije godinu dana koji odlično opisuje problematiku sladila. Uživajte:
Vjesnik, Subota/nedjelja 2. i 3. kolovoza 2008. Strana 51
UMJETNA SLADILA - Krivci za pretilost
OPASNI kemijski uljezi
Piše: Ignac KULIER
► Umjetna sladila sabotiraju sustav za kontrolu apetita i uzrokuju debljanje
Za umjetna sladila se obično kaže da su najveće otkriće koje omogućuje dijabetičarima, ali i drugim dijetalcima da prežive, a da se ne odriču slatkog. Drugi razlog njihova konzumiranja je smanjivanje unosa kalorija izbjegavanjem šećera da bi se izgubili kilogrami. Najnovija istraživanja izazivaju duboku sumnju da su upravo umjetna sladila kriva za epidemiju pretilosti.
Otkako postoje, umjetna sladila uvijek su izazivala kontroverze, a najviše su spominjana u kontekstu karcinogenosti. No, ako se uzimaju u granicama preporučenih doza, karcinogenost, pa čak i u slučaju najstarijeg sladila saharina, još nije dokazana. A za povećanje doza zapravo nema razloga, jer su višestruko slađa od šećera koji služi kao standard. Ako preciznije analiziramo razloge supstitucije šećera, lako ćemo zaključiti da je šećer (saharozu) trebalo de-monizirati da bi kemijska (farmaceutska) industrija našla mjesto svojim proizvodima. Šećer je stavljen u skupinu »bijele smrti« što nije istina. Kako su dolazili na tržište, tako su prolazili uobičajenu golgotu za nove proizvode, a najviše je napadan aspartam koji se uglavnom koristi u osvježavajućim napitcima.
Manija supstitucije šećera sladilima u SAD-u je počela pedesetih, a u Europi sedamdesetih godina. Prvi je bio saharin koji se dobiva sintezom iz nafte. Saharin je bio među prvim kemikalijama koje su legalno ušle u lanac prehrane još 1879. i obilno se koristio kao sladno sredstvo u oba svjetska rata kad šećera od repe i trske nije ni bilo na zaraćenom području. Troškovi proizvodnje saharina bili su vrlo niski, pa je i profit bio golem. Aspartam se pojavio 1983., a sukraloza 1999. godine. Više od 20 godina u svakom kafiću i restoranu uz šećer se serviralo i umjetno sladilo i svi su predviđali da će vrećice šećera potpuno nestati. Svakom je jasno da je svrha umjetnih sladila zavarati okusne kvržice na jeziku odgovorne za osjet slatkog i zadovoljiti centre u mozgu bez unosa suvišnih kalorija. Brojne godine i golema sredstva su utrošena na istraživanje karcinogenosti sladila, ali potpuno su zanemarena druga neophodna istraživanja.
Kad neko kemijsko sredstvo ulazi u tijelo kao hrana ili lijek, kad-tad će se pojaviti nuspojave koje u početku ostaju skrivene. Tijelo ne trpi kemijske uljeze i na njih u pravilu reagira. Pokazalo se da umjetna sladila zavaravaju cijeli sustav u kojem sudjeluju apetit, kalorijski unos i centralna kontrola. Istraživanja obavljena na američkom Sveučilištu Purdue izazvala su pravi alarm u znanstvenim krugovima jer se ruši dogma da umjetna sladila pomažu u procesu mršavljenja. Naprotiv, umjetna sladila izazivaju debljanje. Štakori kojima je hrana zaslađivana umjetnim sladilima jeli su više i dobivali su na težini više od kontrolne skupine koja je konzumirala hranu zaslađenu glukozom, dakle prirodnim sladnim sredstvom iz voća. Stručnjaci Sveučilišta Purdue nisu se zadovoljili rušenjem ove znanstvene dogme nego su otišli korak dalje. Istraživali su utjecaj gaziranih napitaka na pojavu metaboličkog sindroma. I tu su došli do zanimljivog otkrića. Ako pijete samo jedan gazirani napitak dnevno, izgledi da zaradite metabolički sindrom u razdoblju od četiri godine rastu za nevjerojatnih 50 posto. A metabolički sindrom je ukratko kolekcija srčano-žilnih problema i dijabetesa. Na neki zasad nepoznati način, umjetna sladila sabotiraju sustav za kontrolu apetita. Statistike govore da se vrijeme uvođenja umjetnih sladila i nagli skok pretilosti u SAD-u podudaraju, a to je 1950. godina. Od tada pa do danas krivulja pretilosti i ekstremne pretilosti nezaustavljivo raste.
No zasad nikom nije palo na pamet da propisom ukine ili smanji sadržaj umjetnih sladila u napitci-ma. Deklaracija na proizvodima »bez šećera« toliko je svima ušla pod kožu da su ljudi stvarno šećer ugurali među tri bijele smrti i pokušavaju ga izbjeći kad god mogu. No on nije visoko glikemična namirnica i ne nosi ni približno toliko debljine koliko njegova zamjena.
magriz, sad bi valjda svi trebali ispričati svoju osobnu štoriju? Sad bi trebao uslijediti niz postova, ja ovako, ja jedem ovo, ja jedem ono, ja uvijek, ja nikad...
Ne razumijem zašto te smeta da raspravljamo o zdravoj ili manje zdravoj hrani, barem o onome što mi (svatko za sebe) smatramo pod tim.
Bitno da kod ovakvih topica uvijek netko pametan napomene kako se od nečega mora umrijeti.. :roll: Zašto onda ne jedete dve kile čokolade dnevno i pomfri u neograničenim količinama? (a sigurna sam da magriz prilično zdravo jede ;) )
Ajde malo solidarnosti s onima koji bi htjeli raspravljati o (zdravoj) hrani, bez opravdavanja. Pliz.
A sad malo pitanja/odgovori, obrnutom kronologijom:
Ne. Problem s pseudo-hranom postane ozbiljan tek kod svakodnevnog korištenja. Uostalom, postoji i prehrambeni poremećaj koji se zove pika od kojeg imaš poriv jesti inače nejestive stvari, uključujući i one fuj. Pa nikom ništa.Citiraj:
magriz prvotno napisa
Zapravo ne baš. Pogleć si poučan video: http://www.youtube.com/watch?v=4IGtDPG4UfICitiraj:
ivana zg prvotno napisa
i sličicu: http://www.cynical-c.com/archives/bl...cs/fries25.jpg
Ispravna konstatacija je: ekipa na margarinu ne bu strunula.
Inulin je prebiotik, što znači da potiče razvoj dobrih bakterija, ali ako su prisutne - i onih loših, a to rezultira vjetrovima. Za razliku od jogurta koji je super, inulin i ostale džidže su samo nepotreban poticaj marketingu da nas nastavi bombardirati neutemeljenim razlozima za kupovinu baš njihovih proizvoda. Odličan prebiotik je, recimo, banana.Citiraj:
retha prvotno napisa
Ne znam baš ništa o tom proizvodu. Palmino ulje, kokosovo ulje i slična se skrutnu već na sobnoj temperaturi jer sadrže svoj vlastiti prirodni biljni stearin (za razliku od industrijskog stearina koji se dobiva od govedine). Tu leži kvaka: ako je u skrutnjavanju ulja korišten stearin i nije deklariran kao palmin stearin, onda je vjerojatnost oko 100% da je životinjskog porijekla.Citiraj:
DiLala prvotno napisa
Ne treba brkati vatrogasne mjere sa svakodnevnom prehranom. Prehrana alergičara je drastično različita od prehrane ostatka populacije i u to se neću miješati. Vidi uostalom taj margarin iz bio-bio. Već ako je bez hidrogeniziranih masnoća - bolji je.Citiraj:
jelena.O prvotno napisa
Sadrži biljnu mast (isto sr...) ali u odgovoru magriz sam već odgovorio: od malo pseudo-hrane koju jedeš samo povremeno nećeš krepat.Citiraj:
dalmatinka prvotno napisa
Ma zelena salata je super, osobito ako se ne opere: sadrži svinjski B12 :lol:Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Odlična je za premazivati sanjke :saint:Citiraj:
vještičica prvotno napisa
Bravo Davor :klap:
ovo s McDonaldsom (a vjerojatno tu spada i onaj smrznut pomfri) me istinski šokiralo. Gotovo u razini kad gledam snimke na TV kalendaru - koncentracionih logora.
Šokira me činjenica što poznam puno ljudi koji to jedu- davaju i djeci i piju gazirana i davaju naravno djeci. I još me više šokira to što njih ni malo ne zanimaju ovakve informacije.
Ne idem u taj McD - oduvijek mi to izgleda preplastično i prazno.
Al volim kad ja doma napravim hambi - rijetko ga radim (2x godišnje) ali moj nije ni prazan ni plastičan.
moram malo pojasniti ovo kaj sam rekla-usporedila McD s koncentrac.logorom - stvar je u tome što su se ti logori otvarali iz kao humanih razloga - da se zbrine stanovništvo, znamo kaj je bilo unutra. E pa nekak u toj usporedbi mi ide i McD i kompanija - nude finu hranu koja zabavlja cijelu familiju (Happy meal, "Happy family") a ono što ona zapravo prouzročuje - teško je i dokazati, mislm mngi već znaju da deblja ali mislim da je debljanje samo vrh ledenog brijega.
Nekak mi neka intuicija govori da takva kvazi hrana uzrokuje i niz psihičkih problema, o zdravstvenim ni ne treba govoriti. Manjak samopouzdanja, tolerancije..... tko zna....
Kad sam ja ono horror gledala pa me još puca?????
A ne, na sličici http://www.cynical-c.com/archives/bl...cs/fries25.jpg je usporedba tog smrznutog i friganog doma u odnosu na onaj drugi što se ne raspada.Citiraj:
DiLala prvotno napisa
znači po otrovnosti je prvi onaj iz Mc a zatim slijedi smrznut pa doma pržen. Mislim pa kak onda izgleda nakon par dana/mjeseci onaj kaj doma oguliš - narežeš - ispržiš? nema veze
al ovaj iz Mc je zaista prekrasan. Da nije silikonski...
ne bi me smetala rasprava, ali ovdje toga nema. tu je pametovanje i povlađivanjeCitiraj:
Dijana prvotno napisa
@frostdiplomski sam radila na temu konc olova i kadmija u zemlji i povrću ovisno o odualjenosti i frekventnosti prometnice - negdje, ama baš nigdje u zg nisi pošteđen. a mrkvica od kumice s placa - koliko u njoj ima olova - zato i idu 3 u kiluCitiraj:
ideja mi je da ono sto mogu kontrolisem, znaci da ako mogu necu sedeti u zapustenoj prostoriji, necu nikada stajati tik uz ivicnjak da udisem gasove automobila u visokoj koncentraciji. biram uvek da idem manje prometnom ulicom paralelnom sa prometnom kojom bi morala ici..
i šta sad? u mrkvi kumice sa placa ima kadmija i olova?
znači li to da se trebamo pretrpavat i sa transmasnim kiselinama, saharinom, umjetnim bojama, umjetnim aromama, pojačivačima okusa ....
????
kod otrova je bitna doza
moja pradjed je pušio lulu, duhan bez filtera
umro je u 96.g.
do tada je šetao po vrtu, bio fizički aktivan, nije ležao po bolnicama
zašto nije umro od raka pluća?
jer se hranio zdravije: kuhano povrće, malo mesa, svježe voće, malo kruha ....
imao je samo jedan porok: duhan
ja želim živjeti koliko mi je određeno, ali to vrijeme želim biti zdrava, razumna i pokretna
ono si što jedeš
"Supersize me"Citiraj:
DiLala prvotno napisa
u 2 tjedna je lika iz tog dokumentarca doktor molio da prestane jesti fast food jer mu jetra otkazuje
tip se hranio samo McD, doručak, ručak, večera
maslac te deblja, al margarin ne???Citiraj:
ivana zg prvotno napisa
XCitiraj:
znači li to da se trebamo pretrpavat i sa transmasnim kiselinama, saharinom, umjetnim bojama, umjetnim aromama, pojačivačima okusa ....
????
ne preporuča se, radi novčanika :mrgreen:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
kažu da je to najraširenija predrasuda vezana uz maslinovo ulje:
http://www.7maslina.net/Novosti/tabi...icionizam.aspx
Vjeruj cvijeto da i hladnoprešano suncokretovo isto užasno puno košta-7.5 dl iz biouzgoja košta kao 4l običnog rafiniranog suncokretovog. :/ :(
No, to je zasigurno tako jer nema konkurencije. Rješenje za tu situaciju je -frigat što je manje moguće, a i zdravije je. ;) A mislim da zlatno doba bio proizvodnje nadolazi, i da će svi ti apsolutno preskupi proizvodi morati pojeftiniti zbog konkurencije.
Pa... još je veći broj ljudi koji se osvještavaju pa će i potražnja biti sve veća. Možda se čini da bih trebao prestati govoriti o prednostima zdrave hrane da mi se sve ne razgrabi pred nosom, ali vidim da se povećanjem opće svijesti ponuda stalno poboljšava. Što se cijena tiče, "normalna" hrana je već toliko prenapuhane cijene da bi se i s prehrambenom industrijom moglo dogoditi isto što i s građevinskom - kolaps.
To je nešto kao u izmišljenom eksperimentu kuhanja žive žabe. Dva su moguća ishoda:
1. žabu baciš u vruću vodu, ona odmah iskoči van i nastavi kreketati
2. žabu nježno staviš u hladnu vodu, potpališ vatricu i gledaš kako se živa kuha, potpuno nemoćna promijeniti situaciju na koju se prekasno sjetila reagirati
Da nam je netko prije 20 godina rekao da je kila paradajza 3US$, rikavali bi od smijeha. Sad se ne smijemo.